Uusimmat

20 megapikselin PureView-kamera & kameravertailua Lumia 1020:een

24.12.2013 11:07 Juha Kokkonen

 

20 megapikselin PureView-kamera

Kuten viime aikoina Nokian huippumalleilta on totuttu odottamaan, myös Lumia 1520 on varustettu PureView-kameratekniikalla. Kyseessä on uusi 20 megapikselin kameramoduli, joka on ikään kuin Lumia 1020:n monsterikameran kompaktimpaan muotoon tiivistetty versio. 20 megapikselin taustalta valotetun kuvakennon fyysinen koko on 1/2,5 tuumaa, eli noin 30 % suurempi, kuin tyypillisissä 1/3 tuuman älypuhelinkamerakennoissa, mutta noin 15 % pienempi, kuin Sony Xperia Z1:n 20,7 megapikselin kennossa.

20 megapikselin kamerakennon parina Nokia käyttää Carl Zeissin automaattitarkenteista ja optisella kuvanvakautuksella varustettu optiikkaa. Kuudesta linssielementistä koostuvan optiikan polttoväli on 26 mm ja f-arvo 2.4. Lähin tarkennusetäisyys on 10 cm. Kameran apuna on kaksois-LED-salama, joka toimii tarvittaessa myös tarkennusvalona. Kameran yläpuolelta aivan takakuoren yläreunasta löytyy neljä HAAC-mikrofonia, joiden avulla videokuvan äänitallennus voidaan keskittää tehokkaammin kuvauskohteeseen.

Lumia 1520:n kamera hyödyntää ylinäytteistystä, eli se muodostaa koko kuvakennon informaation avulla pienemmän viiden megapikselin kuvan. Lisäksi kamera tallentaa myös täysikokoisen otoksen, jota käyttäjä voi halutessaan rajata ja zoomata kuvan ottamisen jälkeen. 4:3 kuvasuhteella täysikokoisen kuvan koko on 19 megapikseliä (4992×3722) ja 16:9 kuvasuhteella 16 megapikseliä. Suuri kenno mahdollistaa myös ”häviöttömän” (ylinäytteistys menetetään) 2x zoomauksen viiden megapikselin kuviin sekä 3x ”häviöttömän” zoomauksen 1080p-videokuvaukseen.

Lumia 1520:n oletuskamerasovelluksena toimii Nokian lokakuun lopulla saataville tullut tuore Nokia Camera, joka yhdistää Nokia Pro Camera ja Nokia Smart Camera -sovellusten ominaisuudet yksiin kuoriin. Muutos onkin toivottu, sillä kahden erillisen sovelluksen käyttö oli ajoittain turhan hankalaa. Nokia Camera -kuvaussovelluksen käyttöliittymä on perusajatukseltaan tuttu Pro Cameran ajoilta.

Uutta on lähinnä kuvausnäkymän oikeassa reunassa sijaitsevat pyöreät kuvauspainikkeet, jotka toimivat samalla kuvaustilan valitsimena. Vaihtoehtoja on kolme – kamera, video ja älykäs – ja niiden valinta tapahtuu joko sormella pyyhkäisemällä tai halutun tilan palluraa painamalla. Älykäs kuvaus vastaa aiempaa Smart Camera -sovellusta ja se ottaa sarjan kuvia, joita on mahdollista hyödyntää erikoisefektien muodossa (poista liikkuvia kohteita, muuta kasvoja, paras kuva, toimintakuva ja liiketehoste).

Perus kuvaustilassa tarjolla on edelleen älypuhelimien mittapuulla kattavat manuaalisäädöt – valkotasapaino, tarkennusetäisyys, ISO-arvo (100-4000), valotusaika (1/16000 – 4 s) sekä valotuksen korjaus (-3.0 – +3.0 aukkoa. Yläreunan asetuspalkin oikeasta reunasta löytyvää pientä nuolta painamalla uutena ominaisuutena on kuitenkin tarjolla yksinkertaisemmat valmiit kuvaustilat (automaatti, yökuvaus ja urheilu).

Tarkentaminen tapahtuu ruudulla olevaa kamerapainiketta pohjassa pitämällä, kamerapainiketta puoliväliin painamalla tai valitsemalla halutun tarkennuspisteen ruudulta. Kuvan ottaminen ei onneksi enää tapahdu automaattisesti tarkennuspisteen lukittumisen jälkeen. Zoomaus tapahtuu joko ruutua kahdella sormella nipistämällä tai pystysuunnassa sormea ruudulla liu’uttamalla. Valitettavasti 808 PureViewistä tuttua kätevää laatikkozoomia ei ole vieläkään tarjolla.

Erityisenä maininnan arvoisena yksityiskohtana Lumia 1520 on ensimmäinen älypuhelin, joka tukee raakakuvien ottamista. Raakakuvat voi ottaa käyttöön kameran asetusvalikosta ”tallennustila”-kohdasta. Kuvien täysikokoisen version voi tallentaa vaihtoehtoisesti JPG:n ohella DNG-muodossa (avoin Digital Negative raakatallennusmuoto). DNG on häviötön tallennusmuoto, jossa kuva tallentuu ilman korjauksia tai pakkausta ja sen avaamiseen tarvitaan kuvankäsittelysovellus. Raakakuvien viemä tallennustila on 19 megapikselin koossa noin 23 megatavun luokkaa, eli noin 4-5 kertaa JPG-pakattua kuvaa enemmän. Varsinkin valokuvauksesta kiinnostuneet osaavat varmasti arvostaa kuvien tallennusmahdollisuutta DNG-muodossa.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 1520:n kamera aukeaa näppärimmin pienen hetken kameranäppäintä pohjassa pitämällä, jolloin kameran saa käyntiin vaikka suoraan lukitustilasta. Käynnistys ei ole edelleenkään yleisellä mittapuulla kovinkaan nopea toimenpide, sillä kuvausvalmius saavutetaan runsaan parin sekunnin viiveellä. Vertailun vuoksi Lumia 1020 vaatii samaan temppuun noin 1-1,5 sekuntia pidemmän ajan. Ensimmäisen kuvan tallentumiseen kuluu puolestaan hieman tarkennuskohteesta riippuen 4-6 sekuntia sovelluksen käynnistämisestä, joten nopeimmat tilanteet livahtavat Lumia 1520:lta auttamatta ohitse. Tarkennus toimii varmasti, mutta ei ole myöskään aivan nopeimmasta päästä.

Hyvissä ja kohtalaisissa valaistusolosuhteissa Lumia 1520 taltioi teräviä ja yksityiskohtaisia kuvia, kuten 20 megapikselin kennolta voikin odottaa. Kuvat ovat useimmiten hyvinkin käyttökelpoisia jälkirajauksen kannalta. Värintoisto on luonnollista, joskin sopivasti hippusen heleämpään suuntaan painotettua. Kuvien valkotasapaino pysyy varsin johdonmukaisena, eikä joissain aiemmissa Lumia-malleissa esiintynyttä peräkkäisten kuvien välistä vaihtelua esiintynyt ainakaan testikappaleella. Älypuhelinkameraksi dynamiikka on varsin hyvällä tasolla ja kirkkaampikaan taivas ei pala automaattisesti täysin puhki. Läheltä tarkasteltuna kuvissa on havaittavissa hienojakoista kohinaa, josta ei kuitenkaan taustan sävyisenä ole mitään käytännön haittaa. Jostain syystä joissain testikappaleella otetuissa kuvissa vasemmassa reunassa oli havaittavissa jonkin verran sumentumaa.

Hämäräolosuhteissa Lumia 1520:n on pääosin vahvoilla aiempien PureView-mallien tapaan. Kamera pystyy kaappaamaan myös heikommissa valaistusolosuhteissa yllättävän paljon valoa ja on varsin yleistä, että kameran taltioima kuva on silmän näkemää näkymää valoisampi. Kamera taltioi värit myös heikommassa valaistuksessa hyvin ja vasta hyvin heikossa valossa vaimeammat värit alkavat haalistua pois. Kuvissa esiintyy tasaista kohinaa, mutta se on taustan sävyistä eikä sinällään haittaa lopputulosta. Valon määrän vähentyessä kuvien jälkikäsittely kuitenkin lisääntyy, joka näkyy erityisesti yksityiskohtia lähempää tarkastellessa. Yksityiskohdat muuttuvat nimittäin selvästi pehmentyneiksi ja niihin ilmestyy hieman maalausta muistuttava efekti. Tarvittaessa myös kameran tupla-LED-salama on varsin käyttökelpoinen lähikohteiden (<3 m) kanssa eikä se häviä kovin suuresti Lumia 1020:n xenon-salamalle.

 

Lumia 1520 pystyy taltioimaan 1080p-videokuvaa 30, 25 ja 24 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Valitettavasti korkeampia päivitysnopeuksia tai slow-motion-mahdollisuutta ei ole lainkaan tarjolla. Videokuvatessa on käytössä kolmin- (1080p) tai nelinkertainen häviötön zoomaus (720p), joka toimii myös käytännössä ongelmitta. Ääni tallentuu 256 kbit/s laatuisena ja stereona. Laadukkaat mikrofonit mahdollistavat kuvaamisen myös meluisassa ympäristössä ja neljän suuntamikrofonin järjestelmä vangitsee tavallista tehokkaammin kuvauskohteen äänet.

Optinen kuvanvakain puolestaan vaimentaa selvästi häiritseviä tärähdyksiä ja tekee kuvasta huomattavasti miellyttävää katseltavaa esimerkiksi kävellessä kuvatussa materiaalissa. Myös kuvanlaadultaan video edustaa markkinoiden kärkipäätä, ollen terävää, sujuvasti päivittyvää ja värintoistoltaan eläväistä. Kamera myös reagoi nopeasti ympäristön muutoksiin, mutta toisaalta automaattitarkennus ei toimi liian aggressiivisesti.

 

Kameravertailua Lumia 1020:een

Lokakuussa testaamamme Lumia 1020 41 megapikselin PureView-kamerallaan on kokemustemme mukaan markkinoiden tämän hetken selkeästi paras kamerapuhelin ja Lumia 1520 on peräisin samasta tuoteperheestä, joten päätimme vertailla laitteiden kuvanlaatua keskenään pienimuotoisesti kahden kuvan avulla. Kuvat ovat muokkaamattomia ja otettu samassa tilanteessa. Kuvista ylemmät on otettu 1520:lla ja alemmat 1020:lla.

Ensimmäinen kuva on otettu pilvisenä talvipäivänä päivänvalossa kerrostalon parvekkeelta. Lumia 1020:n kuva on kaksikosta värintoistoltaan neutraalimpi, valkotasapainoltaan kylmempi, yksityiskohtaisempi ja hieman vähemmän terävöitetty. Lumia 1520 pistää hyvin hanttiin isoveljelleen, mutta pikseleiden tuplamäärän tuoma etu on selvä.

Toinen kuva on vangittu myöhään illalla veden äärellä heikoissa valaistusolosuhteissa. Lumia 1020 on onnistunut vangitsemaan hieman enemmän valoa ja sen kuva on myös yksityiskohtaisempi ja terävämpi. Myös kohinaa on hieman vähemmän ja valkotasapaino on hieman 1520:tn otosta lämpimämpi. Kokonaisuutena myös hämäräkuvauksessa Lumia 1020 vetää odotetusti pidemmän korren.

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 1520
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. 20 megapikselin PureView-kamera & kameravertailua Lumia 1020:een
  4. Windows Phone 8 GDR3 ja Lumia Black, vertailua & käyttökokemukset
  5. Yhteenveto