Uusimmat

Kamera, vertailua sisarmalleihin, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto

13.07.2013 19:50 Juha Kokkonen

 

Kamera

Lumia 520:n kamera on sijoitettu keskeiselle paikalle takakuoren yläosaan ja sen linssi on sulautettu pinnan tasolle. Kameran kuvakennon tarkkuus on viisi megapikseliä (2592 x 1936) ja sen fyysinen koko on 1/4 tuumaa. Automaattitarkenteisen optiikan aukoksi kerrotaan f2.4 ja kinovastaavaksi polttoväliksi kohtalaisen laajakulmainen 28 mm. Pienimmillään kamera pystyy tarkentamaan 10 cm päähän. LED-kuvausvaloa ei kameran parina ole laisinkaan. Lisäksi kamera pystyy taltioimaan 720p-videomateriaalia 30 FPS päivitysnopeudella.

Kameran käyttö hoituu Windows Phone 8:n vakiolla kamerasovelluksella, joka on melko helppokäyttöinen, mutta ominaisuuksiltaan ja säädöiltään varsin vajavainen. Edes Lenses-kamerasovellukset eivät pysty näppärästi paikkaamaan mm. HDR- ja sarjakuvauksen puutetta. Puhelimessa valmiiksi asennettuina ovat Nokian omat Elävä kuva (GIF-animaation luominen kuvasarjasta), Älykäs kuvaus (ottaa monta kuvaa ja mahdollistaa kasvonilmeiden vaihtamisen ja liikkuvien objektien poistamisen) ja Kamerahaku-kamerasovellukset. Lisäksi mm. Panoraama-sovelluksen voi ladata ohjelmistokaupan kautta.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 520:n viiden megapikselin kamera kelpaa hyvin satunnaiseen näppäilyyn ja kuvien jakamiseen mobiililaitteiden välillä, mutta nykypäivän kärkipään puhelinkameroihin on kuitenkin luonnollisesti rutkasti eroa. Myös Lumia 620:n viiden megapikselin kamera tuottaa paremman näköistä jälkeä. Lumia 520:lla otetut kuvat jäävät varsin pehmeiksi ja niissä esiintyy hyvälläkin valaistuksella tasaista pientä kohinaa. Ajoittain värit jäävät hieman latteiksi, vaikka keskimäärin ne toistuvatkin varsin luonnollisina. Parhaimmillaan kuvat ovat hämäräolosuhteissa, jolloin kuvista muodostuu useimmiten valoisampia, kuin miltä kohde näyttää ihmissilmään. Lisäksi värit taltioituvat yllättävän hyvin. Yksityiskohdat toki pehmenevät heikossa valossa huomattavasti, joka käy nopeasti selväksi hämäräkuvia tarkemmin tutkiessa.

720p-tarkkuuden videokuva taltioituu Lumia 520:n kameralla tavalla, joka ei herätä tunteita juuri suuntaan eikä toiseen. Luonteeltaan kuva on ehkä hieman pehmeän puoleinen valokuvien tapaan. Ääni tallentuu monona.

 

Vertailua sisarmalleihin

Nokian edullisemman pään Lumia-mallistoon kuuluu nyt 520-, 620- ja 720-mallit, jotka on suunnattu tavallisille kuluttajille. Jo alkuvuodesta 520- ja 720-mallien julkaisun yhteydessä mallien väliset vähäiset eroavaisuudet aiheuttivat hieman ihmetystä, joten pyrimme käymään ne nyt tässä kattavasti läpi. Hintapolitiikan osalta (artikkelin julkaisuhetkellä heinäkuun puolivälissä) 520 irtoaa edullisimmillaan 135 eurolla, 620 noin 200 eurolla ja 720 noin 280 eurolla, joten sen osalta jaottelu on selkeä. Se, ovatko parannukset mallien välillä hinnan erotuksen arvoisia, on vaikeampi kysymys.

Ulkoisesti 620:n erottaa helposti sisarmalleistaan, mutta 520:n ja 720:n erottaminen etupuolelta on hieman hankalampaa. 720 on reunoiltaan hieman pyöreämpi ja profiililtaan kolmikon ohuin ja littein. 520:n muotoilu on ikään kuin 620:n ja 720:n välimaastosta. Kaikilta ulkomitoiltaan 520 asettuu myös sisarmalliensa väliin, mutta on 124 gramman painollaan niukasti kolmikon kevyin. Värivaihtoehtojen osalta kaikki kolme ovat saatavissa värikkäinä vaihtoehtoina.

Rautatasolla kaikilla kolmella puhelimella on hyvin paljon yhteneväisyyksiä. Suurin ero löytyy näytön koosta ja tekniikasta. 520:n näyttö on nelituumainen ja kuvanlaadultaan vaatimaton. 620:ssa näytön koko on hieman pienempi 3,8 tuumaa, mutta kuvanlaatu on huomattavasti parempi. 720:ssa puolestaan näyttö on kooltaan 4,3 tuumaa ja sen kuvanlaatu on hyvinkin kohdallaan. Näyttöjen tarkkuus on kuitenkin kaikissa kolmessa sama 480×800 pikseliä.

Koko kolmikko perustuu samaan Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8227 -järjestelmäpiiriin samoilla kellotaajuuksilla, joten sen suorituskykyeroja ei synny. Myös RAM-muistin ja sisäisen tallennustilan määrä on kaikissa sama. Kolmikosta 520 on ainoa, jossa ei ole NFC-tukea. Siitä puuttuu myös Dolby Headphone -äänenparannustekniikka, kameran LED-salama ja etukamera. 720:ssa on puolestaan ainoana mahdollisuus langattoman latauskuoreen sekä HDR-mikrofoni. Kameraosastolla 720:ssa on 6,7 megapikselin edistyneempi kenno, kun taasen pienemmässä kaksikossa on viiden megapikselin kennot. 520:n akku on 570 mAh pienempi, kuin 720:ssa, mutta 130 mAh suurempi, kuin Lumia 620:ssa.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Kooltaan Lumia 520 asettuu 620:n ja 720:n väliin, aivan kuten näytön koostakin saattaa jo ennakoida. Nykypäivän mittapuulla kyseessä on melko kompakti puhelin ja yhden käden otteella yltääkin operoimaan lähes koko näyttöä. Myös taskuun 520 menee mukavasti, vaikka paksuus ei olekaan nykymittapuulla pienimmästä päästä. Takakuoren loivat pyöristetyt muodot ovat miellyttävät kättä vasten, mutta liukkaus saattaa yllättää jotkut käyttäjät.

Kuten muissakin edullisemmissa Windows Phone 8 -laitteissa, käyttöjärjestelmä tarjoaa pitkälti saman käyttökokemuksen, kuin kalliimmissakin puhelimissa. Käyttöliittymän animointi on sulavaa ja käyttö miellyttävää. Suurin ero kalliimman pään puhelimiin on sovellusten ja toimintojen avautumisajat, jotka ovat jonkin verran pidempiä ja ruudulla saattaa välillä piipahtaa parin sekunnin ajan ”ladataan…” -teksti. Ohjelmistopuolella tarjolla on sama vahva Nokian sovelluspaletti, joka on jo tullut tutuksi muista Lumia-malleista. Tärkeimpiä ovat Nokian kartat, navigointi, TV, Musiikki (Mix Radio) sekä lisäkamerasovellukset. Suorituskyvyn osalta Lumia 520 tarjoilee täysin identtistä menoa 620- ja 720-mallien kanssa ja myös testisovellusten tulokset ovat täysin vastaavia.

Laitteen 1430 mAh akku kapasiteetiltaan suunnilleen samaa kokoluokkaa, kuin Lumia 620:ssa, joten myös valmiusajan odotettiin asettuvan vastaaviin lukemiin. TaskuMuron käytännön testeissä akku kesti yhdellä latauksella keskimäärin puolestatoista kahteen päivään. Aamulla latauksesta otetun laitteen akusta oli keskimäärin ensimmäisen päivän päätteeksi jäljellä noin 30-50 % (WLAN päällä, kolme sähköpostia synkronoitumassa, mobiilidata päällä, Whatsapp käytössä). Virran loppumisesta kesken ensimmäisen päivän ei tarvinnut kertaakaan huolehtia.

 

Yhteenveto

Lumia 620- ja 720-mallien hyvän testimenestyksen seurauksena odotimme mielenkiinnolla 520:n saapumista testiin, sillä kyseessä on tärkeä tuote Nokian älypuhelinmalliston alapäähän. Edullisempien Lumia-mallien myyminen suurille massoille on kiistämättä merkittävässä osassa Nokian älypuhelinkaupan elpymisen kannalta ja erityisesti kehittyvillä markkinoilla on laajenemispaineita edullisien mallien suuntaan.

Ominaisuuksien osalta Lumia 520 on erittäin kilpailukykyinen tuote alle 150 euron hintaluokkaan, sillä jopa sen tuplasti kalliimmassa isovelimallissa (720) käytetään pitkälti samaa rautaa. Näyttötekniikan ja rakenteen osalta Nokia on joutunut tekemään kompromisseja, mutta se on ymmärrettävää tämän hintaisessa laitteessa. Ohjelmistopuolella Lumia 520:lla on tarjottavanaan kovan luokan sovelluspaketti, jonka sisältö on sama, kuin isommissa Lumioissa.

Kokonaisuutena Lumia 520 on erittäin houkutteleva edullinen älypuhelin 130-150 euron hintaluokkaan ja se tarjoaa kovan vastineen rahoille. Näytön heikko luettavuus ja kuvanlaatu jäivät kuitenkin kaivertamaan allekirjoittanutta siinä määrin, että Lumia 520:lle päätettiin harkinnan jälkeen olla antamatta ”Taskumuro suosittelee” -erityismainintaa. Noin 60-70 euron lisäpanostuksella Lumia 620 tarjoaa paremman näytön ohella myös etukameran, LED-salaman ja NFC-tuen, joka pistää miettimään budjetin rajoja.

 

Vahvuudet

  • Näytön tarkkuus tässä hintaluokassa
  • Sama suorituskyky kuin 620- ja 720-malleissa
  • Fyysinen kameranäppäin
  • Akunkesto varauksin
  • Kameran hämäräkuvien laatu luokassaan
  • Käteen miellyttävästi muotoiltu takakuori
  • Micro-SD-muistikorttipaikka
  • Nokian lisäsovellusvalikoima
  • Sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä
  • Windows Phone 8:n tyypilliset vahvuudet

Heikkoudet

  • Näytön kuvanlaatu
  • Näytön heikko näkyvyys auringonpaisteessa
  • 512 Mt RAM-muisti rajoittaa joidenkin (harvojen) lisäsovellusten käyttöä
  • Ei FM-radiota (tulossa Amber-päivityksess loppukesästä)
  • Kamerassa ei LED-salamaa
  • Kuoret saattavat olla liukkaat kuivissa käsissä
  • Windows Phone 8:n tyypilliset heikkoudet

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 520
  2. Kamera, vertailua sisarmalleihin, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto

Muropaketin uusimmat