Uusimmat

Kamera, vedenkestävyys ja vedenalainen kuvaaminen, vertailua sisarmalliin

02.09.2013 16:07 Juha Kokkonen

 

Kamera

GS4 Activen kamerassa käytetään kahdeksan megapikselin (3264 x 2448) CMOS-kuvakennoa, jonka koko on 1/3,2-tuumaa. Optiikan polttoväliä tai valovoimaa Samsung ei ole ilmoittanut, mutta se vaikuttaisi olevan hyvin lähellä Galaxy S3:n kameran speksejä. Polttoväli on joka tapauksessa laajakulmaisempi, kuin Galaxy S4:ssä. Kameralinssin alapuolella sijaitsee vastaava teho-LED-salama, kuin GS4:ssä. Kameralla on myös mahdollista tallentaa 1080p 30 FPS -videokuvaa sekä kuvata veden alla.

GS4 Activen kamerasovellus on lähes identtinen GS4:n vastaavan kanssa. Toimintoja on keskitetty valmiiden kuvaustilojen ympärille ja niitä pääsee vaihtamaan video- ja kameranäppäinten alapuolelta oikeasta alanurkasta. Erona GS4:ään on lähinnä vain muutamat yksittäiset kuvaustilat ja asetuskohdat. Activessa on oma erillinen sarjakuvaustila, kun GS4:ssä sarjakuvaus onnistuu yksinkertaisesti kamerapainiketta pohjassa pitämällä. Lisäksi Activesta ei löydy mm. automaattista yötunnistusta sekä kaksoiskameratilaa (Dual Shot), joka mahdollistaisi kuvaamisen etu- ja takakameralla samanaikaisesti. Sen sijaan Activen erikoisuus on Vesi-kuvaustila, joka on optimoitu kuvien ottamiseen veden alla. Siihen tutustumme vielä myöhemmin lisää.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Hyvässä valaistuksessa GS4 Activen kameran tuottama jälki tuo mieleen Galaxy S3:n kameran. Värimaailma toistuu luonnollisena, automaattitarkennus osuu tarkasti kohteeseensa ja kuvat ovat teräviä. Kuvissa on vain erittäin hienojakoista ja huomaamatonta kohinaa, jonka havaitsee vain lähelle kuvan vaaleampiin alueisiin zoomatessa. Myös kuvien dynamiikka on varsin hyvä, vaikka varsinkin kirkkaassa auringonpaisteessa raja tulee jossain vaiheessa vastaan (kts. ensimmäisen kuvan talon seinä). Tarvittaessa apuna on tietysti myös HDR-kuvaus, joka tuottaa yllättävän luonnollista jälkeä – lisäksi kameran saa tallentamaan samanaikaisesti myös normaaliversion kuvasta.

Hämärässä ja heikoissa valaistusolosuhteissa GS4 Activen kamera yllättää positiivisesti erityisesti kohinan suhteen. Se nimittäin pysyy erittäin hyvin aisoissa, hienojakoisena sekä kuvan värejä mukailevana. Myös värit toistuvat yllättävän hyvin ja luonnollisesti. Valoa kamera ei pysty vangitsemaan yhtä tehokkaasti kuin markkinoiden kärki (Lumia 925 ja HTC One) ja hyvien otosten saamiseksi on maltettava pitää kuvauskäsi vakaana. Erittäin heikossa valaistuksessa kuvan tarkkuus ja terävyys alkaa selvästi kärsiä, vaikka kameran saisikin pidettyä vakaana. Optiikan havaittiin muodostavan melko voimakkaita heijastuksia kirkkaista valonlähteistä.

Activen Full HD -videokuva tallentuu stereoäänen kera, eikä lopputuloksen suhteen ole valittamista. Kuva on varsin terävää ja päivitys sulavaa. Toisin kuin tavallisissa kuvissa, värit ovat hieman korostuneita, aivan kuten perus-GS4:nkin videoissa.

Yhteenvetona GS4 Activen kamera on kokonaisuudessaan varsin toimiva paketti, joka edustaa markkinoiden kahdeksan megapikselin tarjonnan kärkijoukkoa. Kuvanlaadussa ei ole merkittäviä heikkouksia, vaan se on tasaisen luotettavaa. Vahvuuksia ovat kuvien terävyys, hyvä värintoisto ja kohinan maltillinen määrä heikossa valaistuksessa. Activen ei todellakaan tarvitse hävetä, vaikka sen kamerasta löytyy viisi megapikseliä perus-GS4:ää vähemmän.

 

Vedenkestävyys ja vedenalainen kuvaaminen

Koska Samsung lupaa GS4 Activen täyttävän IP67-tason tiiveysvaatimukset ja soveltuvan sen myötä myös vedenalaiseen kuvaamiseen, testasimme laitteen vedenkestävyyttä myös käytännössä.

IP-luokitus (Ingress Protection) on IEC:n (International Electrotechnical Commission) kehittämä tapa sähkölaitteen koteloinnin suojauksen ilmoittamiseen. Koodin ensimmäinen numero kertoo, miten laite on suojattu vieraiden esineiden ja pölyn sisäänpääsyltä. Toinen numero puolestaan kertoo kuinka hyvin laite on suojattu vedeltä. Lisäksi luokituksen perässä voi olla yhdestä kahteen lisäkirjainta. Nyrkkisääntönä suurempi numero tarkoittaa aina paremmin suojattua laitetta.

Galaxy S4 Activelle valmistaja lupaa IP67-luokituksen, joka tarkoittaa seuraavaa: numero kuusi kertoo laitteen olevan pölytiivis (paras vaihtoehto asteikolla 0-6) ja numero seitsemän puolestaan kertoo laitteen olevan suojattu veden sisäänpääsyn haitallisilta vaikutuksilta lyhytaikaisesti upotettuna (asteikko 0-8). Samsung lupaa Activen selviävän 30 minuutin vesiupotuksesta maksimissaan metrin syvyydessä. Takuu korvaa luonnollisesti puhelimelle tarkoitetussa käytössä tapahtuneet vahingot, jotka johtuvat virheestä tuotteessa.

Tutkimme ja testasimme puhelimen vedenkestävyyttä pesualtaassa ja kylpyammeessa upottamalla sekä pesemällä sitä kraanan alla. Vesileikkien jälkeen irrotimme laitteen takakuoren ja tutkimme tiivisteen pitävyyttä ja veden tunkeumaa kuoren alle. Tutkimme asiaa useampaan otteeseen, eikä yhdelläkään kerralla vettä ollut päässyt tiivisteen väärälle puolelle.

Ennakkoon muutamat lukijat toivoivat pesutestiä pesuaineen kanssa, mutta sitä emme lopulta toteuttaneet, koska valmistajan mukaan puhelinta ei ole suojattu pesuaineliuoksia vastaan, sillä pesuaineet pienentävät veden pintajännitystä ja parantavat näin tunkeutumista tiivisteiden ohi.

Kun kasteltua puhelinta tutkitaan tarkemmin takakuoren alta, voidaan huomata pieniä pisaroita rungon tiivisteurassa. Ne ovat kuitenkin lähempänä uran ulkoreunaa ja peräisin tiivisteen ulkopinnasta takakuoren irrottamisen myötä. Sen sijaan huomiomme kiinnitti tiivisteen ulkopuolelle jäävien alueiden useat pienet kolot, jotka keräävät itseensä pieniä määriä vettä. Totesimmekin, että käytännössä kastelun jälkeen takakuori kannattaa aina irrottaa ja pienet kolot kuivata vaikkapa talouspaperilla. Pieni määrä vettä jää helposti myös etupuolen toimintonäppäinten väliin sekä kuulokeliitännän aukkoon, jotka on myöskin hyvä kuivata puhelimen kastelun jälkeen.

Yksin mielenkiintoisimmista IP67-luokituksen mahdollistamista ominaisuuksista on kuvaaminen veden alla. Activen kamerasovelluksesta löytyy erillinen Vesi-kuvaustila, joka on kehitetty erityisesti vedenalaisten kuvien ottamiseen. Veden alla kuvia otettaessa ongelmana on se, että puhelimen kosketusnäyttö ei ole käytettävissä, joten näyttökontrollien, kuten tarkennuspisteen valinnan tai suljinpainikkeen käyttö, ei ole mahdollista. Tästä johtuen Vesi-tilassa kuvien ottaminen tapahtuu äänenvoimakkuuspainiketta hyödyntämällä ja kamera toimii kiinteällä tarkennusvälillä.

Vesi-kuvaustilan aktivoimisen jälkeen puhelin muistuttaa aina USB-liitännän suojatulpasta ja ensimmäisellä käyttökerralla tiedustelee äänenvoimakkuusnäppäimen käyttötapaa. Käyttäjä voi asettaa äänenvoimakkuusnäppäimen joko kameranäppäimeksi tai videotallennusnäppäimeksi. Asetuksen saa vaihdettua myöhemmin kamerasovelluksen asetusvalikosta, joka on hieman kömpelöä.

Lotrasimme Activella useaan otteeseen pesualtaassa, mutta juuri ennen artikkelin julkaisua tuli eteen mahdollisuus testata puhelinta myös luonnonoloissa Turun saaristossa. Käytimme toki tilaisuuden hyväksemme ja pääsimme testaamaan veden alla kuvaamista johonkin oikeasti hyödylliseen. Vedessä uiskenteli nimittäin useita kirjolohia, joita yritin saada vangittua kuvaan niiden omassa elinympäristössä.

Pinnan alaisen menon kuvaaminen osoittautui yllättävän mielenkiintoiseksi, mutta samalla totesin muutaman käytännön ongelman. Suurin niistä on laukaisimena toimivan äänenvoimakkuuspainikkeen sijainti, joka on samassa päässä puhelinta kameran linssin kanssa. Jos käyttäjä haluaa pysytellä kuivana vedenpinnan yläpuolella, on puhelinta pidettävä pystyasennossa, jotta kuvaaja näkee edes osan etsimen kuvasta. Tällöin kuvausote muodostuu hankalaksi, koska linssin ja painikkeen puoleinen pää puhelimesta on upotettava luonnollisesti ensimmäisenä veden alle. Erillinen kameranäppäin olisikin ollut mainio lisä Activen ominaisuuksiin ja samalla mahdollistanut myös automaattitarkennuksen veden alla.

Toinen kohtaamistamme pienistä ongelmista liittyy kosketusnäyttöön, joka ei toimi märkänä aivan normaaliin tapaan. Puhelimen kaverina onkin hyvä olla kuivausliina vesikuvauksen aikana, sillä yllättävän pienikin vesimäärä näytön pinnalla saattaa lamauttaa kosketuksen tunnistuksen täysin ja tällöin esimerkiksi gallerian avaaminen kuvien katselemiseksi ei onnistu. Näyttö tuntui myös reagoivan luonnonvedessä olleisiin pieniin roskiin, jotka näytön pintaan osuessaan aiheuttivat satunnaisia ”virhepainalluksia” ja esimerkiksi kuvan zoomautumista itsekseen.

Napsimme Activella muutaman kymmentä vedenalaista otosta ja saimme vangittua myös muutaman vonkaleen kuviin. Ohessa olevat kuvat edustavat kuvaussession parhaimmistoa, jotenkuten kuvista käy selville, tarkkuudessa ja terävyydessä ei ylletä tavallisten kuvien tasolle. Syitä tähän ovat automaattitarkennuksen puute Vesi-kuvaustilassa sekä veden vaikutus itsessään. Lisäksi kuvien rajaaminen ja kohdistaminen on yllättävän hankalaa, jos kuvaaja ei ole itse vedessä kameran kanssa. Kaikesta huolimatta vesikuvaus avaa kuvaajalle aivan uuden ulottuvuuden, joka ei tavallisella kameralla ole yksinkertaisesti tavoitettavissa.

Kuvasimme veden alta myös muutaman lyhyen pätkän videokuvaa, joka osoittautui laadultaan jopa paremmaksi, kuin otetut valokuvat. Veden pinnalta kuvatessa puhelimen pitäminen pystyasennossa lähes välttämätöntä, jos kuvaaja haluaa nähdä, mitä pinnan alla tapahtuu. Tällöin pystysuuntaisen kuvan katsominen televisiosta tai tietokoneen näytöltä on kuitenkin hieman kurjaa. Kuvattujen videopätkien perusteella pinnalla käydyt keskustelut kantautuvat varsin hyvin myös pinnan alle puhelimen mikrofoniin, vaikka vedessä kummoista omaa äänimaailmaa ei olekaan tarjolla.

 

Vertailua sisarmalli Galaxy S4:ään

Loogisin vertailupari GS4 Activelle on luonnollisesti sisarmalli Galaxy S4, sillä laitteet ovat erittäin läheistä sukua toisilleen. Vaikka monet ominaisuudet ovat lähes identtisiä, myös eroja löytyy. Vaikka laitteissa on selvää sukunäköä, ei niitä sekoita helposti toisiinsa. Active on hieman kulmikkaamman ja jykevätekoisemman näköinen puhelin – GS4 on puolestaan sirompi ja pyöristetympi ”puikula”. Fyysisissä mitoissa GS4 on kaikilta osin etevämpi: 1,1 mm lyhyempi, 1,5 mm kapeampi, 1,2 mm ohuempi ja 23 grammaa kevyempi. Ero on havaittavissa kädessä, mutta ei ole siitä huolimatta häiritsevä. Activen etu on tietenkin IP67-suojaus, jota perus GS4:stä ei löydy.

Molemmista puhelimista löytyy viiden tuuman ja 1080×1920 pikselin huipputarkka näyttö, mutta merkittävänä erona GS4:ssä käytetään Super AMOLED -tekniikkaa, kun taasen Activen näyttö TFT LCD -paneeli. GS4:n näyttö on virtapihimpi, värimaailmaltaan eläväisempi ja tarjoaa syvän mustat sävyt, kun taasen Activen näyttö tarjoilee luonnollisemman väritoiston ja kirkkaamman kuvan. Suorituskyvyn osalta molemmat ovat samalla viivalla, sillä kummassakin on käytössä sama Snapdragon 600 -järjestelmäpiiri, kaksi gigatavua RAM-muistia sekä 4G-yhteydet. Ulkomailla GS4:ää on tosin saatavilla myös muilla piirivaihtoehdoilla. Myös tallennustila on Suomessa myytävissä versioissa identtinen 16 gigatavua.

Kameraosastolla GS4 vetää pidemmän korren, sillä sen kuvakennosta löytyy 13 megapikseliä Activen kahdeksaa vastaan. GS4 on myös käytännön kuvanlaadussa edellä, mutta ero ei ole niin suuri, kuin numeroiden perusteella saattaisi olettaa. Molemmat kamerat pystyvät vangitsemaan hyvälaatuisia kuvia. Activen etuina ovat laajakulmaisempi optiikka sekä vedenalainen kuvausmahdollisuus. Videotallennuksen osalta molemmat kamerat taltioivat 1080p-materiaalia hyvin samantyyppisellä kuvanlaadulla.

Takakuoren alla molemmissa puhelimissa lymyilee 2600 mAh Li-ion-akku, jonka varantoja GS4 kykenee kuitenkin käyttämään hieman säästeliäämmin. Syynä tähän lienee pääosin ero näyttötekniikoiden välillä. Langatonta latausta ei löydy kummastakaan puhelimesta, mutta GS4:ään se on saatavissa lisävarusteena myytävällä takakuorella. Käyttöjärjestelmän osalta laitteet ovat samalla viivalla, sillä molemmista löytyy Android 4.2.2 -versio runsaat ominaisuudet tarjoavalla TouchWiz-käyttöliittymällä varustettuna.

Artikkelin julkaisuhetkellä Galaxy S4 Active maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan vajaat 540 euroa ja GS4 vastaavasti runsaat 560 euroa. Activen ostaja saa siis laitteensa kolmisen kymppiä halvemmalla ja saa veden- ja pölynkestävyyden, mutta joutuu karsimaan kameran megapikseleistä, laitteen fyysisistä mitoista sekä hieman akunkestosta. Ominaisuuksien vaihtokauppa vaikuttaa loogiselta, kumpaan tahansa laitteeseen käyttäjä sitten päätyykin. GS4:n ja GS4 Activen välillä onkin hankala nimetä kumpaakaan toistaan paremmaksi laitteeksi, sillä molemmilla on omat vahvuutensa.

 

Sisältö

  1. Testissä Samsung Galaxy S4 Active (GT-i9295)
  2. Kamera, vedenkestävyys ja vedenalainen kuvaaminen, vertailua sisarmalliin
  3. Käyttökokemukset, loppusanat