Uusimmat

Testissä Sony Xperia XZ3 -lippulaivapuhelin – Tyylikäs paketti Premium-luokkaan

23.10.2018 19:00 Osku Kannisto

Sony pitää itsensä tiukasti mukana puhelinten premium-luokassa uudella Xperia XZ3 -mallillaan. Muotoilu, käyttöliittymä ja näyttö ovat XZ3:n suurimman uudistukset.

Sony ei ole saavuttanut erityisen vakuuttavaa markkinaosuutta puhelimissa, mutta yrityksen puutteesta sitä ei voi syyttää. Panostukset puhelinkehitykseen ovat vakuuttavia, ja syksyn 2018 uusi huippumalli Xperia XZ3 kiilaakin tämän hetken puhelinten huippuluokkaan. Sen suorituskyky vakuuttaa ja käytettävyydessä on otettu askelia eteenpäin.

Valmistajan aiemmat mallit ovat saaneet moitetta tylsästä muotoilustaan, mihin Sony Xperia XZ3 tuokin merkittävän parannuksen. Pyöristettyihin lasikuoriin muotoiltu puhelin on hyvinkin tyylikäs ja kiiltävät pinnat tuovat mukanaan näyttävyyttä. Lähes näkymättömäksi jäävän metallikehyksen turvin puhelin pysyy hyvin kädessä.

Toinen toivottu parannus on tapahtunut näytössä. Sony on aiemmin käyttänyt puhelimissaan sinnikkäästi LCD-näyttöjä, vaikka valmistajan osaaminen OLED-televisioissa on ollut suorastaan erinomaista. XZ3:ssa on 6-tuumainen oled-näyttö, joka luonnollisesti toimii laajennetulla HDR-värimaailmalla. Monista muista valmistajista poiketen, näytön yläosassa ei ole lovea, vaan reunoilta pyöristetty näyttö on suorakaiteen muotoinen 18:9-kuvasuhteella.

Speksit ovat suorituskyvyn osalta kunnossa. Järjestelmäpiirinä on Qualcommin toistaiseksi tehokkain kahdeksanytiminen Snapdragon 845, ja grafiikkakiihdytyksestä vastaa Adreno 630. Keskusmuistia on neljä gigatavua. 64 gigatavun tallennustilaa voi tallentaa microSD-kortilla aina 512 gigatavuun asti.

Puhelin asettuu erittäin kilpailtuun lippulaivaluokkaan, jossa ominaisuuksien ohella kilpaillaan hinnoilla. 800 euron hintaluokassa XZ3 kilpailee muun muassa Huawein P20 Pron ja Samsung Galaxy S9+:n kanssa. Speksien osalta puhelinta voi hyvin verrata myös OnePlus 6:een. Applen puolelta lähin vertailukohta on kohta myyntiin tuleva iPhone XR.

Tuotepaketin varustus on niukka. Puhelimen kanssa toimitetaan vain laturi, USB-A->USB-C-kaapeli sekä 3,5 millimetrin kuulokesovitin USB-C-liitäntään. Laturin teho on 7,5 wattia, joten se ei pärjää tehokkaimmille pikalatureille. Lasikuorinen XZ3 tukee myös langatonta Qi-latausta, mutta siihen soveltuva laturi on hankittava erikseen.