Uusimmat

Käyttökokemukset, suorituskyky ja akkukesto

26.11.2015 12:50 Pekko Lainiala

xperiaz5_kokemukset

Xperia Z5 ja Xperia Z5 Compact olivat TaskuMuron ympärivuorokautisessa testissä noin kolmen viikon ajan. Molempia puhelimia käytettiin päivittäisessä käytössä suunnilleen samanpituinen aika. Teknisiä ongelmia ei ilmaantunut testijakson aikana.

Yhtenä erottavana tekijänä aikaisemmista malleista oli laitteiden sormenjäljenlukija. Sormenjälki tunnistui muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ensimmäisellä yrityksellä, ja yleisesti sitä voisi kuvailla erittäin luotettavaksi toteutukseksi. Myös nopeus on riittävä, mutta harmittavana puolena laitteen näyttö täytyy herättää ennen sormenjälkitunnistusta (vrt. esimerkiksi LG:n Nexus 5X tai Huawein laitteet, joissa näytön herätystä ei vaadita). Oikealle kyljelle sijoitettu lukija oli huomattavasti mukavampi arkikäytössä verrattuna esimerkiksi Samsungin ratkaisuun, jossa lukija on asetettu näytön alapuolelle.

Laitteiden suorituskykyä mitattiin ajamalla samat benchmark-sovellukset kuin TaskuMuron Xperia Z3+ -testiartikkelissa. Lisäksi mukana vertailussa ovat Xperia Z3:n luvut, jotka on ajettu Android 5.1.1 Lollipopiin päivitetyllä käyttöjärjestelmällä.

xperiaz5_suorituskykytestit

Käytännön suorituskyky oli hyvää tasoa, minkäänlaista hidastelua tai ongelmia ei arkikäytössä esiintynyt. Myöskään Xperia Z3+:sta tuttuja lämpötilaongelmia ei ollut enää näköpiirissä, lukuun ottamatta ensikäynnistyksen yhteydessä tapahtunutta lämpenemistä, joka johtui sovellusten ja päivitysten asennusrumbasta. Arkikäytön osalta on siis menty kova harppaus eteenpäin, kun edeltävän mallin kohdalla puhelin tahtoi olla helposti tulikuuma lähes tilanteesta riippumatta. Pelikäytön testaamiseksi pelasimme tuttuun tapaan Asphalt 8 -autopeliä. Peli pyöri molemmilla laitteilla moitteetta, eikä senkään kohdalla merkittävää ylikuumentumista ilmennyt.

Akkukestoa arvioitaessa hyvänä vertailukohtana toimi Xperia Z3+, joka lupauksista huolimatta ei kyennyt parin päivän käyttöön yhdellä latauksella. Z5-malliston kohdalla Sony on päässyt takaisin omalle tasolleen, ja akkukesto on selkeästi parantunut edeltäjään nähden. Allekirjoittaneen käytössä akku kesti noin parin päivän verran, mutta kevyemmällä käytöllä kolmekin päivää olisi mahdollista. Käyttöön sisältyi WhatsApp- ja Skype-viestittelyä, satunnaista nettiselausta, muutama päivittäinen puhelu sekä WLANin, mobiilidatan ja sähköpostien synkronoinnin päällä pitäminen. Z5:n ja Z5 Compactin välillä akkukestossa ei ollut merkittävää eroa, mutta Compact selviytyi taakasta aavistuksen paremmin arvosanoin. Mikäli akkukestoa tahdotaan venyttää vielä entisestään, Z5-mallit sisältävät hyvän STAMINA-tilan, joka sammuttaa yhteydet aina, kun näyttö sammutetaan.

Laitteiden kaiuttimet antoivat hyvin samankaltaisen kuvan itsestään kuin edeltäjässäkin, eli äänenlaatu ja -voimakkuus ovat OK-tasoa, mutta mitään mullistavaa niiltä ei kannata odottaa. Eteenpäin suunnatut kaiuttimet ovat ainakin allekirjoittaneen mielestä aina positiivinen asia, joten sen puolesta kaiuttimille voi antaa plussaa.

Molemmat testatut mallit ovat edeltäjien tapaan vesi- ja pölytiiviitä, mutta Sony on antanut laitteiden käytölle hiljattain uuden ohjeistuksen. Uuden ohjeistuksen mukaan laitetta ei tulisi käyttää veden alla, eikä esimerkiksi kuvien ottaminen veden alla ole suotavaa. Pidempiä upotuksia ei siis lähdetty tälläkään kertaa kokeilemaan. Vesitiiviys antaa kuitenkin tietynlaista huolettomuuden tunnetta, ja laitetta olikin mukava käyttää esimerkiksi vesisateesta huolehtimatta.

 

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Xperia Z5 esittely
  3. Xperia Z5 Compact esittely
  4. Kamera ja käyttöjärjestelmä
  5. Käyttökokemukset, suorituskyky ja akkukesto
  6. Loppuyhteenveto