Uusimmat

Käyttöliittymät, käyttökokemukset, huomiot sekä suorituskyky- ja akkutestit

04.11.2015 00:11 Pekko Lainiala

 

Valmistajien omat käyttöliittymät

Taulutietokoneiden käyttöliittymiä tarkastellessa törmätään samaan ”ongelmaan” kuin Android-valmistajien puhelimissa. Jokainen valmistaja tahtoo tehdä laitteistaan omannäköisiä, joten puhdas Android-kokemus taulutietokoneissa on melko harvinainen näky.

Samsungin TouchWiz-käyttöliittymä on rakennettu Android 5.0.2:n päälle, ja se muistuttaa ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan hyvin pitkälti tämän vuoden Galaxy S6 -puhelimissa käytettävää näkymää. Mukaan on ympätty runsaasti ylimääräistä tauhkaa mukaan lukien Microsoftin Office-sovellukset.

Asuksen ZenPad S 8.0 puolestaan sisältää aiemmistakin Asus-taulutietokoneista tutun ZenUI-käyttöliittymän. Tyypilliseen Asus-tyyliin ulkonäkö on selvästi poikkeava puhtaasta Androidista ja esiasennettuja sovelluksia löytyy runsaasti. Selvimpänä huomion arvonaisena asiana arkikäytössä tulee vastaan se, että taulutietokone järjestää automaattisesti sovellukset erilaisiin kansioihin, kuten ”Työkalut”, ”Valokuvaus” jne. Käyttöliittymä on Samsungin tavoin rakennettu Android 5.0 Lollipopin päälle.

 

Käyttökokemukset, huomiot sekä suorituskyky- ja akkutestit

Laitteet olivat TaskuMuron testikäytössä noin parin viikon ajan. Molemmat laitteet toimivat moitteettomasti eikä minkäänlaisia teknisiä ongelmia ilmaantunut.

Tab S2 eroaa ZenPadista sormenjälkilukijalla, joka toimi testijaksolla suhteellisen ongelmitta. Sormenjälki tunnistui lähes poikkeuksetta helposti, ja tuntumaa voisikin kuvaillla hyvin pitkälti vastaavaksi kuin tämän vuoden Galaxy S6 -puhelimissa. Kaiken kaikkiaan ei siis ehkä markkinoiden nopein lukija, mutta ajaa asiansa.

ZenPadin kohdalla huomion arvoinen eriävä seikka oli käynnistymisnopeus, sillä virtanapin painamisen jälkeen laitteella kesti yllättävän pitkään, ennen kuin Asuksen logo ilmestyi ruudulle ja käynnistyminen ylipäätään alkoi. Normaalissa käytössä asiaan ei varmastikaan kiinnitä huomiota, mutta laitteita yhtäaikaa käynnistettäessä ero oli huomattava Samsungin eduksi.

Mittasimme laitteiden suorituskykyä ajamalla liudan yleisimpiä suorituskykytestejä. Testeihin otettiin mukaan myös artikkelin alussa mainitut edullisemmat mallit. Tulokset puhuvat selvää kieltä: testatuista laitteista edullisempi ZenPad erottui selvästi heikommalla suorituskyvyllään, mutta muiden laitteiden suorituskyky oli samalla tasolla keskenään. Käytännössä ZenPad S 8.0:n ja molempien Tab S2 -mallien vääntö riittää käytännössä kaikkeen, mihin taulutietokoneita yleisesti käytetään. Heikommin suoritunut ZenPad 8.0 oli huonoista tuloksistaan huolimatta silti täysin toimiva valinta esimerkiksi kevyempään nettiselailu- ja videokäyttöön.

Laitteiden pelipotentiaalia testattiin tuttuun tapaan Asphalt 8 -autopelillä. Peli pyöri molemmilla laitteilla sujuvasti ja täysin ongelmitta, eikä kummankaan taulutietokoneen tapauksessa tapahtunut merkittävää kuumenemista pelisession aikana.

Akkukeston osalta taulutietokone on aina hieman hankalasti arvioitavissa. Käyttö on usein hyvinkin vaihtelevaa, ja ainakin allekirjoittaneella taulutietokonetta tulee käytettyä lähinnä kotioloissa. Vuorottelimme laitteiden välillä käyttäen niitä kevyessä nettisurffailu- ja videokäytössä iltaisin. Kevyellä käytöllä molempien varsinaisten testilaitteiden akku kesti pari iltaa käyttöä, minkä jälkeen laturi kutsui lataukseen.

Valmistajat ilmoittavat laitteiden akkukestot yleensä melko tarkkaan, mutta valmistajien luvut perustuvat yleensä tiettyyn käyttöön, tiettyyn näytönkirkkauteen ja tiettyihin päällä oleviin sovelluksiin. Mitataksemme jonkinlaisen ”worst case scenarion” kaikista laitteista, asetimme kaikista testipöydälle saapuneista laitteista näytönkirkkauden täysille ja pyöräytimme läpi parituntisen Youtube-videon 720p-laadulla. Tällä tavoin mahdollisen ostajaehdokkaan on helppo vertailla esimerkiksi omaa vanhaa laitetta testilaitteiden kanssa tai punnita laitteiden soveltuvuutta omaan käyttöön. Tulokset olivat seuraavat:

  • Samsung Galaxy Tab S2 9,7″ Wi-Fi (SM-T810N): 100% -> 70%
  • Samsung Galaxy Tab S2 8,0″ Wi-Fi (SM-T710): 100% -> 68%
  • Asus ZenPad S 8.0 (Z580CA): 100% -> 60%
  • Asus ZenPad 8.0 (Z380KL): 100% -> 64 %

 

Sisältö

  1. Testissä syksyn uutuustabletit: Samsung Galaxy Tab S2 & Asus ZenPad
  2. Samsung Galaxy Tab S2 9,7" (SM-T810N)
  3. Asus ZenPad S 8.0 (Z580CA)
  4. Kamerat testissä
  5. Käyttöliittymät, käyttökokemukset, huomiot sekä suorituskyky- ja akkutestit
  6. Loppuyhteenveto