Uusimmat

Samsung i8910 Omnia HD - Käyttöliittymä

31.07.2009 23:12 Juha Kokkonen

Omnia HD käyttää siis samaa Symbian S60 5th Edition -käyttöliittymää ja sovellusalustaa kuin N97, mutta Samsung on tehnyt siihen muutamia pinnallisia muutoksia. Näistä näkyvin on valmiustilaruutu, johon Samsung on toteuttanut oman TouchWiz-käyttöliittymänsä. Käytännössä kiinteitä objekteja ruudulla on vain yläreunan operaattoriteksti ja verkko- sekä akkupalkit ja alareunan neljä pikavalintapainiketta. Käyttäjällä on siis lähes koko ruutu täytettävänään vasemmasta reunasta aukeavasta valikosta löytyvillä widget-pikkuohjelmilla. Hyvänä nyrkkisääntönä ruudulle mahtuu keskimäärin 3-4 widgettiä kerrallaan. Käyttäjällä on täytettävänään kolme erillistä ruutua, joiden välillä voi vaihdella vaikkapa käyttötilanteen mukaan.

TouchWizin lisäksi valmiustilaruuduksi on mahdollista asettaa ”Finger Use”, joka tuo ruudun yläreunaan kellonajan sekä käytettävän profiilin ja niiden alapuolelle neljä kustomoitavaa pikakuvaketta. Nokian puhelimista tuttuja kalenteritietoja ei niiden alle sen sijaan tule.

Samsungin omaa käsialaa ovat alareunan pikakuvakkeet, jotka tarjoavat oikotien puhelun soittamiseen, osoitekirjaan, viesteihin ja päävalikkoon.

Pienenä lisäominaisuutena Samsungin pojat ovat toteuttaneet valmiustilaruutuun sivusuunnassa sormella pyyhkäisemällä käytettävissä olevan toiminnon. Vasemmalta puolelta kolmiulotteisen efektin saattelemana kääntyy esiin ”Valokuvalliset yhteystiedot” ja oikealta puolelta ruudulle käännähtää päävalikko.

Puhelinnumeron valintaruutu ja osoitekirja ovat S60 5th Editionin vakiotavaraa, eikä Samsung ole nähnyt tarpeelliseksi puuttua niihin. Oikeanpuoleisimpana sen sijaan näkyy valokuvalliset yhteystiedot, joka on täysin Samsungin omaa käsialaa. Käyttäjä voi lisätä sinne kuvia ja liittää henkilöiden yhteystietoja valinta-alueiksi kuviin. Kuvat näkyvät ruudulla ”paperivalokuvanippuna”.

Päävalikko poikkeaa Nokian puhelimista vain kuvakkeiden ja alapalkin pikavalintojen osalta. Myös alavalikoiden kuvakkeet ovat Samsungin omaa käsialaa. Hieman kummallisena seikkana päävalikon kuvakkeet ovat erittäin värikkäitä ja selkeälinjaisia, kun taasen esimerkiksi asetusvalikon kuvakkeet muodostuvat lähinnä ääriviivoista ja käyttävät neonvalomaisia värejä.

Myös viestitoiminnot ja kalenteri ovat tuttua ja koskematonta S60-peruskauraa. Ainoastaan muokatut kuvakkeet tuovat Samsung-säväyksen kokonaisuuteen.

Omnia HD:n musiikkisoitin on pitkälti samanlainen kuin N97:ssä, mutta soittonäkymään on tehty pieniä muutoksia. Kuulokkeiden kanssa päälle on kytkettävissä virtuaalinen monikanavatila, joka toteutetaan puhelimen DSP-piirin avulla. Ruudulle on myös mahdollista kytkeä näyttäviä 3D-animaatioita, joiden hyödyllisyys on toki hieman kyseenalaista.

Omnia HD:n mediavalikko sisältää musiikkisoittimen lisäksi videosoittimen, mediaselaimen (kuvat ja videot), radion ja ääninauhurin. Radio tukee RDS:ää ja käyttäjän käytössä on parikymmentä muistipaikkaa. Kuuluvuus todettiin hyväksi ainakin kaupunkialueella.

Omnia HD:n videosoittimen formaattituki on hyvä ja tuettuna ovat jopa DivX ja XviD -pakatut tiedostot. Soitin toimi moitteetta suoraan tietokoneelta siirretyn XviD-pakatun täysimittaisen elokuvan ja siihen liittyvien tekstitysten kanssa. Videoita ja elokuvia ei siis ole tarvis muuttaa toiseen muotoon ennen puhelimeen siirtämistä. Parhaimmillaan videoiden katseleminen on luonnollisesti vaakasuuntaisessa asennossa, jolloin 3,7 tuumaisen näytön koko saadaan optimaalisesti käyttöön.

Valokuvagalleria on samanlainen kuin N97:ssä, sillä eroavaisuudella, että pikkukuvia on kerrallaan näkyvillä 18 kappaletta. Omnia HD:sta löytyy myös Samsungin oma mediaselain, jolla kuvien katselu onnistuu näyttävämmin animoiduissa puitteissa. Valitettavasti mediaselaimesta ei saatu otettua kuvankaappausta teknisten ongelmien vuoksi.

Omnia HD:n selain on täysin identtinen N97:n selaimen kanssa ja jakaa täten samat vahvuudet ja heikkoudet. Omnian paremmasta kosketuksentunnistuksesta ei tunnu olevan nettiselailun tapauksessa hyötyä, sillä sivun vierittäminen on yhtä epätasaista kuin N97:lla.

Puhelimesta löytyvä Samsung LBS Route66 -navigointiohjelmisto hyödyntää puhelimen sisäänrakennettua GPS-vastaanotinta ja sisäistä kompassia. Karttojen graafisessa ilmeessä ei ole kehumista, sillä kuva on sumuisen oloinen ja sisältää vähän yksityiskohtia. Esimerkiksi katujen nimiä kartassa näkyy harmittavan vähänlaisesti. Itse navigointi toimii kohtalaisesti, mutta ei pärjää markkinoiden kärkipään ratkaisuille. Omnian GPS+-ominaisuuden avulla satelliittien sijaintitiedot ladataan viikoksi kerrallaan, jolloin GPS-vastaanotin saavuttaa yhteyden erittäin nopeasti.

Sisältö

  1. Uudet S60-kosketusnäyttöpuhelimet vertailussa: Nokia N97 ja Samsung i8910 Omnia HD
  2. Nokia N97
  3. Nokia N97 - Käyttöliittymä
  4. Samsung i8910 Omnia HD
  5. Samsung i8910 Omnia HD - Käyttöliittymä
  6. Valokuvausominaisuudet & käyttökokemuksia
  7. Loppusanat