Uusimmat

Nokia N97 - Käyttöliittymä

31.07.2009 23:12 Juha Kokkonen

Symbian S60 5th Edition -käyttöliittymä esiteltiin Muropaketissa viime joulukuussa 5800 XpressMusicin yhteydessä ja se on pysynyt perustaltaan aivan samana myös tämän vertailun puhelimissa. Tästä syystä emme käy tässä yhteydessä uudelleen läpi käyttöliittymän kaikkia perusominaisuuksia. N97 päivitettiin heti alkuun uusimmalla ohjelmistoversiolla, joka oli sillä hetkellä 15.6.2009 julkaistu v11.0.021. Lisäksi laitteeseen ladattiin sen kaikkien oheisohjelmien tarjolla olleet päivitykset.

Yksi N97:n käyttöliittymän suurimmista eroista 5800 XpressMusiciin nähden valmiustilaruutu, joka on täysin käyttäjän mukautettavissa. Kyseessä on siis toivottu parannus 5800 XM:stä. Valmiustilanäkymä koostuu viidestä muokattavasta lohkosta, jotka käyttäjä voi hyödyntää omien tarpeidensa mukaan. Idea on erittäin onnistunut ja se hyödyntää erinomaisesti älypuhelimen tarjoamia mahdollisuuksia. Osa valmiustilanäkymään sijoitettavista toiminnoista hyödyntävät verkkoyhteyttä, päivittäen haluttaessa automaattisesti tietoja esimerkiksi säähän, Facebookiin tai uutisiin liittyen. Esimerkiksi sää-widgetti osaa hakea käyttäjän sijainnin GPS-tietojen avulla. Widgettejä on myös mahdollista ladata lisää OVI Store -palvelun kautta.

Monipuolinen ja helppokäyttöinen osoitekirja ei ole kokenut N97:ssä muutoksia. Yhteystietojen hakeminen onnistuu näppärimmin naputtelemalla kuvaruutunäppäimillä hakukohteen ensimmäisiä kirjaimia. Tarjolla olevat kirjaimet vähentyvät sitä mukaa, kun hakuvaihtoehtojen määrä kaventuu. Soittotilassa ”numeronäppäimet” ovat erittäin kookkaat, joten virhepainallukset ovat lähes mahdottomuus.

Selkeä ruudukkomainen päävalikko ei ole kokenut muutoksia – kaikki on kuvakkeita myöten tuttua 5800 XM:sta. Osa alavalikoista, kuten esimerkiksi asetusvalikko, on listamaisessa muodossa. Kuvassa oikealla esimerkkinä ”Yhteydet”-asetusvalikko.

Myöskään viestivalikoissa ei ole tapahtunut muutoksia. Sähköpostikansiot näkyvät samassa listassa muiden viestikansioiden kanssa. Tekstiä kirjoittaessa vaihtoehtoina on perinteisen aakkosnumerollisen virtuaalinäppäimistön ja kirjoituksentunnistuksen ohella puhelimen fyysinen QWERTY-näppäimistö. Fyysisestä näppäimistöstä johtuen tarjolla ei ole laisinkaan QWERTY-kuvaruutunäppäimistöä.

Kalenterisovellus on pysynyt edelleen selkeänä ja helppokäyttöisenä. Tuoreimmat tapahtumat ja merkinnät näkyvät käyttäjän halutessa puhelimen valmiustilaruudussa.

N97:sta löytyy kattava ja hyvin toteutettu musiikkisoitin, jolla musiikkikirjastoa voi selata useiden eri argumenttien perusteella. Musiikkivalikon kautta pääsee myös kätevästi Nokian musiikkikauppaan, josta uusien kappaleiden lataaminen onnistuu suoraan puhelimesta käsin.

Nokian Musiikkikauppa-sovellus yllätti helppokäyttöisyydellään ja nopeudellaan. Palvelua testattiin ”V For Violence” -yhtyeen ilmaiskappaleella, joka latautui puhelimeen WLAN-yhteyden välityksellä todella ripeästi ja oli tämän jälkeen välittömästi kuunneltavissa. Ennen ostopäätöstä Musiikkikauppa mahdollistaa mm. 30 sekunnin näytepätkän kuuntelemisen kappaleista.

N97 tarjoaa käyttäjälle RDS-radion parillakymmenellä kanavatallennuspaikalla. Kuulokkeiden on perinteiseen tapaan oltava kytkettynä puhelimeen, sillä ne toimivat radion antennina. Radion kuuluvuus osoittautui ainakin Tampereen kaupunkialueella varsin hyväksi. FM-radiovastaanottimen ohella N97 tarjoaa käyttäjälleen myös FM-lähettimen, jonka saa lähettämään puhelimesta löytyvää musiikkia FM-radiotaajuuksilla läheiseen radiolaitteeseen. Näin puhelimen musiikkikirjastosta voi nauttia esimerkiksi autostereoiden kautta. Testikappaleen FM-lähetin toimi mainiosti, mutta osalla N97-käyttäjistä on ollut runsaasti ongelmia lähettimen toiminnan kanssa.

Puhelimen vakioselain suoriutuu surffailusta keskinkertaisesti ja kykenee videoiden suoratoistoon Flash Lite 3.0 -tuen ansiosta. Selaimen kontrollit ovat kohdallaan, mutta suurin ongelma liittyy sivun liikuttamiseen. Se nimittäin tuntuu tahmealta ja sivulta löytyviin linkkeihin kohdistuvat virhepainallukset ovat varsin yleisiä. Vaikka webin selailu onnistuukin vakioselaimella, on kolmannen osapuolen selainvaihtoehdon asentaminen suositeltavaa.

Kuvagallerian toiminnassa ei ole valittamista ja selailu onnistuu näppärästi sormella kuvia ”pyyhkien”. Pikkukuvia ruudulle mahtuu 15 kerrallaan kuvia on mahdollista tarkastella hyvinkin läheltä. Lisäksi käyttäjä pääsee helposti lähettämään kuvia eteenpäin tai lataamaan niitä verkkoyhteyden yli nettiin. Kuvia voi luonnollisesti selata myös näytön vaaka-asennossa, mutta käyttämämme kuvankaappaussovellus ei suostunut toimimaan oikein siinä tilassa.

Yllä käsiteltiin jo nopeasti Nokian Musiikkikauppa, joten myös Nokian OVI Store -palvelu on hyvä esitellä lyhyesti. OVI Storessa on tarjolla sisältöä Nokian puhelimiin ja N97:stä löytyy sen käyttämiseen erityisesti räätälöity asiakasohjelma. Palvelun käytettävyys yllätti allekirjoittaneen positiivisesti, sillä Nokia on onnistunut tekemään sovellusten lataamisesta yksinkertaista ja nopeaa. Testimielessä ladatut pari ilmaissovellusta latautuivat puhelimeen alta aikayksikön ja olivat heti käyttövalmiita. Koko toimenpide vaati vain muutaman näytönpainalluksen. Puitteet ovat siis kunnossa, mutta valitettavasti OVI Storen tarjonta ei ainakaan toistaiseksi ole kovin laajaa. Aika näyttää mihin suuntaan tarjonta kehittyy.

N97:stä löytyy oletuksena Nokia Kartat 2.0 -sovellus, joka hyödyntää puhelimen sisäänrakennettua A-GPS-vastaanotinta. Käyttöönoton yhteydessä puhelimen sovellukset päivitettiin kuitenkin uusimpiin versioihin ja samalla Kartat-sovellus päivittyi 3.0 beeta-versioon. Halutut kartat ladataan puhelimeen tietokoneelle asennettavan Map Loader -ohjelmiston avulla. Karttapohjat ovat graafisesti selkeitä ja väritykseltään onnistuneita. N97:n mukana toimitetaan 12 kk navigointilisenssi Euroopan alueelle. Navigointi sopii satunnaiseen käyttöön, mutta ei pärjää erillisille navigointilaitteille tai esimerkiksi TomTomin navigointisovellukselle.

N97:n mukana toimitetaan tukku esiasennettuja lisäohjelmia, joista monet ovat hyödynnettävissä valmiustilaruudussa widget-pikkuohjelmien muodossa. Tällaisia ovat esimerkiksi Facebook, Accuweather-sääohjelma, Bloomberg-pörssiohjelma ja AP News -uutisohjelma. Alemmassa kuvassa on nähtävissä lisäksi kaappaus yksinkertaisesta piirustusohjelmasta sekä ilmaiseksi OVI Storesta ladatusta retrotyylisestä numeronvalintasovelluksesta.

Sisältö

  1. Uudet S60-kosketusnäyttöpuhelimet vertailussa: Nokia N97 ja Samsung i8910 Omnia HD
  2. Nokia N97
  3. Nokia N97 - Käyttöliittymä
  4. Samsung i8910 Omnia HD
  5. Samsung i8910 Omnia HD - Käyttöliittymä
  6. Valokuvausominaisuudet & käyttökokemuksia
  7. Loppusanat

Muropaketin uusimmat