Uusimmat

Assemblyn järjestäjät saivat suomalaisen pelialan kunniamaininnan

26.02.2012 19:06 Jukka O. Kauppinen

Suomen pelialan vuotuinen gaala, Finnish Game Awards, järjestettiin parisen viikkoa sitten. Tapahtuman kohokohta ei kuitenkaan ollut minkään pelin palkitseminen, vaan pikemminkin pelialan kunniamaininta, jossa suomalaisen pelimaailman kuvioihin poikkeuksellisen ansiokkaasti vuosien varrella vaikuttaneet henkilöt museoidaan Peliluolaan.

Peliluolaan tyrkättiin tällä kertaa kaksi henkilöä, joilla on yhteinen ansio. Nimittäin Pekka ”Pehu” Aakko ja Jussi ”Abyss” Laakkonen, se kaksikko, joka on järjestänyt Assyjä jo liki 20 vuotta. Dome haastatteli hyvin liikuttunutta kaksikkoa palkinnonjaon jälkeisissä fiiliksissä.

Ensimmäinen Assembly järjestettiin vuonna 1992 Kauniaisissa. Tapahtuma oli tuolloin kaikkien aikojen suurin suomalainen demoparty, johon osallistui noin 700 demoscenettäjää. Puhtasti demoscenelle suunnatusta tapahtumasta kasvoi muutamassa vuodessa suoranainen digikansan festivaali, joka toi saman katon alle sekä pelaajia että demoscenettäjiä – ja jossain vaiheessa mukaan astui myös selkeämpi pelialaa tukeva linjaus. Pelikehittäjien haastattelut, seminaarit, esitelmät, koulutustapahtumat ja legendaariset ulkomaanvieraat loivat peli- ja demoscene-päälinjojen rinnalle kolmannen virallisen ohjelmasuuntauksen, pelialakuviot. Eikä pelitalojen ja isojen firmojen aktiivista näkyvyyttä tapahtumassa pidä unohtaa – pelikehityskisat, pelitalojen värväysistunnot ja standit ovat tänään tärkeä osa Assemblyä.

Esimerkiksi moni indietiimi on julkaissut tapahtuman pelikehityskilpailuissa mainioita pelejään, joita on sittemmin lähdetty kehittämään vakavissaan eteenpäin. Erääksi esimerkiksi käynee tiimi, jonka peliskaban voittamisesta kasvanut into johti Rovio-nimisen yrityksen syntyyn.

Loveee!

Pehu ja Abyss muistelevatkin, että Assembly syntyi aikoinaan halusta tuoda demosceneä mainstreamiksi, minkä myötä kuvioon lipsahti ihan vahingossa myös peliscene. Mutta ei ihme, olivathan 90-luvun alun suomalaiset pelikehittäjät isolta osin myös demosceneläisiä, joten eri piirien sekoittuminen tapahtui vallan sulavasti.

Peliluola-tunnustusta Pehu kiittelee muun muassa siksi, että ”tuntuu hyvältä kun tunnustus tulee omien puolelta.” Ja muistuttaa, että Assemblyn kohdalla iso käsi kuuluu myös kaikille niille avustajille, joiden ansiosta koko tapahtuma voidaan ylipäätään järjestää.

Peligaalan hulinoissa tehty haastattelu lopultakin editoina ja ohessa katsottavissa. Olkaat hyvät: Pehu ja AbyssAssembly Organizing:

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Lisätietoja: http://www.assembly.org

 

Lue myös

3DS Circle Pad Pro – veivaa tattia tuplana

Hitman: Absolution -haastattelussa IO Interactive

Mass Effect 3 -haastattelu – eeppistä seikkailua ja tykitystä

PS Vita – julkaisupelit testissä – Uncharted ja Wipeout iskevät lujimmin

PS Vita -katsaus – Sonyn uudessa käsikonsolissa kaikki on isoa

Syndicate on synkkä ja väkivaltainen dystopia

Wiikon wanha: Meridian 59

Xbox Live Arcade -pelit testissä (osa 13)