Uusimmat

Battlefield Vietnam

18.09.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen toimitus päästi haastattelemaan Dice Canadan AJ Marinia. AJ on sekä Battlefield 1942:n lisälevyn Secret Weapons of WWII:n että pelin tulevan jatko-osan Battlefield Vietnamin pääsuunnittelija ja tuottaja. Haastattelun ensimmäisessä osassa hän kertoi Secret Weapons of WWII -lisälevystä. Tässä haastattelun toisessa osassa hän kertoo pelin tulevasta jatko-osasta, Battlefield Vietnamista.

eDome: Viime aikoina on ollut pientä nähtävissä trendiä, että FPS-pelit sijoittuvat viidakkoon. Miten Battlefield Vietnam eroaa esim. Vietcongista?

AJ: Battlefield Vietnam on jatko-osa Battlefield 1942:lle ja kyseessä ei ole niin tiukasti FPS-toimintaan rajoittuva peli. Kuten Battlefield 1942, Vietnam on myös pelillisesti yhtä ainutlaatuinen. Se on myös tankki- ja lentosimulaatio ja näinpä voimme kutsua sitä taistelusimulaatioksi

eDomen: Minkälaista graafista kikkailua on luvassa?

AJ: Battefield Vietnamissa meillä on uusi grafiikka- ja äänimoottori, joiden avulla menemme seuraavalle tasolle. Itse hahmoissa on paljon enemmän yksityiskohtia ja ne näyttävät realistisemmilta. Oikeassa elämässä et esimerkiksi kyseenalaista mitään ja et ihmettele, miten realistiselta ja kauniilta esim. joku roskapönttö näyttää. Tavoitteenamme on ollut, että pelaaja ei kyseenalaista pelin maailmaa, vaan hänelle syntyy tunne, että on taistelussa ja unohtaa sen ulkopuolella olevan todellisuuden.

eDome: Battlefield 1942:n yksinpeli ei ollut kovin kummoinen. Onko tähän luvassa muutosta?

AJ: Haluamme pitää Battlefield Vietamissa yksinpelin hyvin saman kaltaisena kuin moninpelinkin ja emme alkaneet tekemään sitä varten mitään tarinaa tai vastaavaa. Sen sijaan mietimme sitä, miten tekoäly käyttäytyy suhteessa pelaajaan. Halusimme, että pelaajalla on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, miten tekoäly käyttäytyy. Tekoäly myös opastaa ja auttaa pelaajaa voittamaan taistelun. Eli pelaaja ei tunne olevansa vain yksin suuren massan keskellä omillaan, vaan pääsee koordinoimaan kaikkea ja voittamaan tällä tavalla yhteenotot.

eDome: Esittelitte meille juuri Battlefield Vietnamia. Kiinnitimme huomioita aseiden hienoihin latausanimaatiohin. Olette ilmeisesti nähneet vaivaa paljon tällaisiin yksityiskohtiin?

AJ: Haluamme tehdä Battlefield Vietnamista parhaan koskaan tehdyn FPS-kokemuksen. Niinpä olemme kiinnittäneet huomiota myös yksityiskohtiin, joita monet eivät välttämättä pidä välttämättöminä. Mutta me pidämme. Me rakensimme kaikki sinne (aseeseen). Jos se on liikkuva osa, me pidämme huolta siitä, että se liikkuu ampuessa. Pelaaja ei istu ja ihmettele, että onpa hieno ase, vaan unohtaa koko asian ja tuntee olevansa keskellä taistelua.

eDome: Battlefiel 1942 kärsii verkkoviiveestä ja vaatii ehkä kohtuuttomastikin konetehoja. Onko asiaan luvassa parannusta jatko-osassa?

AJ: Tämä oli yksi syy, miksi aloimme tekemään uutta pelimoottoria. Nyt peli on sekä kauniimpi, mutta pelimoottori myös pyörittää kaikkea nopeammin. Tekniikka menee tietysti eteenpäin ja tietokoneet tulevan nopeammiksi. Haluamme pysyä huipulla, mutta toisaalta olemalla tehokkaampia tehdessämme peliä, voimme laajentaa pelaajakuntaamme.

eDome: Mitenkä on aseiden laita, mitä löytyy?

AJ: Katsoimme Vietnamin aikaista aseistusta ja halusimme sen olevan pelissä mahdollisimman realistisen. Pelissä on M-16, venäläinen AK-74, kommando-aseita, raketinheitin ja hakeutuvia ohjuksia. Toisin kuin Battlefield 1942:ssa, jossa on tietyt pelaajaluokat, valitaan Battefield Vietnamissa ensiksi ulkonäkö, sen jälkeen luokka ja sitten varusteet. Pelaajalla on myös valittavana paljon enemmän erilaisia aseita.

eDome: Näytitte meille helikoptereita, joita on myös Battlefield Vietnamissa. Miten nämä liikkuvat ja miten niitä kontrolloidaan? Niille pystyy myös nostamaan tankkeja ilmaan niin että tankin kuski on tankissa sisällä?

AJ: Huomasimme, että Battlefield 1942:een oli tehty mod-yhteisöissä helikoptereita. Tiesimme pelin kehittäjinä, että pelimoottoria ei ollut tarkoitettu tähän tarkoitukseen. Mutta pelaajat eivät tätä oikein tajunneet ja saimme asian tiimoilta valituksia. Battlefield Vietnamiin teimme fysiikkamoottorin helikoptereita varten. Näimpä ne käyttäytyvät nyt aidon tuntuisesti ja niiden kontrollit ovat hyvin yksinkertaiset. Voit ohjata niitä joko näppäimistöllä tai hiirellä. Kuten sanoit, voit mennä esim. jeepin tai tankin ylle, laskea ketjun, nostaa ylös ajoneuvon ja kuljettaa sen taisteluun. Tämä antaa uuden ulottuvuuden taisteluihin, sillä vaikka joku tietty ase/ajoneuvo on jossain puolella karttaa, sen ei tarvitse olla siellä, sillä sen voi kuljettaa nopeasti ilmateitse haluamaansa paikkaan. Klassiseen Battlefield-tyyliin emme laita tähän mitään rajoituksia. Jos joku on tankissa, voi hän pyytää ilmakuljetusta ja ilmassa ollessaan tankista voi myös ampua.

eDome: Näimme kun helikopterilla kuljetetusta tankista ammuttiin tykillä ja tämä ei oikein vaikuttanut mitenkään helikopterin tasapainoon. Tähän on kuitenkin ilmeisesti tulossa muutos vai?

AJ: Kyllä, fysiikkamoottorin tekeminen on vielä kesken ja haluamme ehdottomasti rakentaa sen niin, että kuljetettavasta tankista ampuminen vaikuttaa siihen, että tankki alkaa heilua ja helikopterin pilottikin vähän turhautuu, kun meno ei ole niin tasaista.

Vaikka AJ Marini innostuikin välillä hehkuttamaan lempilapsiaan varsin reippaasti, uskomme jäljen olevan kummankin pelin osalta sitä, mitä me pelaajat odotammekin. Battlefied 1942: Secret Weapons of WWII -löytyy jo kaupoista, mutta Battlefield Vietnamia ei sen sijaan vielä kannata odottaa ennen ensi kevättä.

Kari Koivistoinen