Uusimmat

Castlevanian historia

26.10.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Konamilla ei todennäköisesti ollut harmainta aavistusta siitä, miten menestyksekkään pelisarjan alku heillä oli käsissään vuonna 1986, jolloin Konami julkaisi MSX-mikroille ensimmäisen Castevania-aiheisen pelin Vampire Killerin. Vampire Killer esitteli punakaapuisen ruoskaa heiluttavan Simon Belmontin, ja siitä lähtikin vampyyrin metsästyskausi virallisesti käyntiin. Castlevanian 18-vuotinen historia pitää sisällään vajaat 20 peliä, jotka ovat ilmestyneet vuosien saatossa yli 12 eri alustalle.

Ensimmäinen virallinen Castlevania ilmestyi vuosi Vampire Killerin jälkeen, ja se julkaistiin Japanissa nimellä Akumajo Dracula. Peli julkaistiin niin NESille, Commodore 64:lle, Amigalle kuin IBM:llekin. Vampire Killerin ja ensimmäisen Castlevanian tasoissa ja tapahtumissa oli paljon yhtäläisyyksiä, joista ensimmäisenä silmään iski Simon Belmontin viitta, joka oli muuttunut tummanpunaisesta kullanruskeaksi. Castlevania oli kuitenkin suoraviivaisempi seikkailu kuin Vampire Killer, mikä auttoi peliä menestymään.

Samana vuonna ilmestyi kaksi Castlevania-aiheista kolikkopeliä, joista ensimmäinen oli Haunted Castle. Myöhemmin samana vuonna julkaistiin kolikkohalleihin myös Vs. Castlevania, joka oli paranneltu versio NESin ensimmäisestä Castlevaniasta. Se tarjosi ensimmäistä kertaa myös kaksinpelin.

Castlevania II: Simon’s Quest ilmestyi vuonna 1988, ja se erosi kahdesta aikaisemmasta konsolipelistä huomattavasti, koska se yhdisteli roolipeliä ja tasohyppelyä. Tarinallisesti peli jatkoi siitä, mihin ensimmäinen osa päättyi (Dracula langetti kirouksen Simon Belmontin ylle). Castlevania II: Simon’s Quest ei kuitenkaan yltänyt lähellekään ensimmäisen osan menestystä. Silti peli käännettiin sen aikaiselle LCD-taskulaitteelle.

Samana vuonna julkaistiin Japanissa Konami World, jossa Konami-miehen piti pelastaa Simon Belmont sekä muita Konamin sankareita hirviöiden kynsistä. Castlevania III: Dracula’s Curse ilmestyi vuonna 1990 jääden 8-bittisen aikakauden viimeiseksi Castlevaniaksi. Peli esitteli neljä pelattavaa hahmoa, Trevor Belmontin, merirosvo Grant DaNastyn, Sypha Belnadesin sekä Alucardin. Peli osoittautui menestykseksi ja kehitti sarjaa kohti nykypäivää.

Simon Belmont teki paluun Super Castlevania IV -pelissä, joka ilmestyi vuonna 1991 Super Nintendolle. Neljännen osan kehityksestä vastasi pieni ulkopuolinen kehittäjätiimi, joka on myöhemmin tullut tunnetuksi nimellä Treasure. Neljä vuotta myöhemmin julkaistiin Super Nintendolle Castlevania: Dracula X, joka Euroopassa tunnetaan nimellä Castlevania: Vampire’s Kiss. Peli oli hyvin samankaltainen kuin muutama vuosi aiemmin Japanissa julkaistu Dracula X: The Rondo of Blood. Samainen peli oli ensimmäinen cd:llä julkaistu Castlevania. Alustana toimi muuten aikansa silloinen superkonsoli PC Engine (TurboGrafx-16), jota ei länsimaissa suuremmin nähty mutta laitteesta kohistiin sitäkin enemmän.

Vuonna 1993 Akumajo Dracula julkaistiin Sharp X6800:lle. Samana vuonna ilmestyi myös koko perheelle suunnattu Castlevania-vaikutteinen Kid Dracula Famicomille, mutta pelejä ei koskaan julkaistu Euroopassa. Seuraavana vuonna myös Sega Genesis sai oman Castlevaniansa, Blood Linesin.

Alucard teki paluun vuonna 1997 Castlevania-seikkailussa Symhony of the Night, joka ilmestyi PlayStationille ja Sega Saturnille. Ensimmäiset kolmiulotteiset seikkailut Castlevania 64 sekä Castlevania 64: Legacy of Darkness nähtiin Nintendo 64:llä vuonna 1999. Myös Segan Dreamcastille kehiteltiin Castlevania Resurrectionia, joka ei kuitenkaan koskaan nähnyt päivänvaloa.

Nintendon käsikonsoleilla on nähty viime vuosina useampikin vampyyrinraippaamisseikkailu. Game Boylle julkaistiin Castlevania Adventure, Castlevania II: Belmont’s Revenge ja Castlevania Legends. Game Boy Advancenkin valikoimasta löytyy kolme Castlevaniaa, joita ovat Castlevania: Circle of the Moon, Harmony of Dissonance ja Aria of Sorrow.

Sarja on edelleen hyvissä voimissa, sillä viime vuonna PS2:lle ilmestyi Castlevania: Lament of Innocence ja aiemmin tänä vuonna sarja hyppäsi ajallisesti taaksepäin yksinkertaisesti Castlevaniaksi nimetyssä 3d-toimintaseikkailussa.