Uusimmat

Creative 3D Blaster 5 FX5200 Ultra

16.08.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Creative tunnetaan parhaiten äänikorteistaan ja kaiuttimistaan, mutta firma on useiden vuosien ajan tehnyt myös Nvidian piireihin pohjautuvia näytönohjaimia. Jo jokin aika sitten markkinoille ilmestyivät myös Nvidian uusimpiin FX-piirisarjoihin pohjautuvat näytönohjaimet, joista nyt on käsittelyssä noin 175 eurolla kotiin irtoava Creative 3D Blaster 5 FX5200 Ultra. Kyseessä on siis juuri ja juuri budjettiluokkaan mahtuva näytönohjain, joka kuitenkin täyttää kaikki ne vaatimukset, jotka nykynäytönohjaimen pitääkin.

Creativen FX5200 Ultra näytönohjaimen mukana tulee varsin vähän oheismateriaalia. Näytönohjaimen lisäksi paketista paljastuu vain asennuslevy, GunMetal-pelin täysversio, virtaliitin ja pikaopas. S-video-piuhan ja esimerkiksi DVD-toisto-ohjelmien kaltaiset bonukset loistavat siis poissaolollaan. Virtaliitin on mukana sitä varten, että AGP-väylä ei yksinkertaisesti pysty syöttämään kortille tarpeeksi virtaa, joten lisäpoweria joudutaan hakemaan tietokoneen virransyötöstä.

Näytönohjaimen ytimenä toimii 325 megahertsin kellotaajuudella toimiva Nvidian NV34-piiri, jonka jäähdyttämisestä huolehtii pienehkö siili ja perustuuletin. Nvidian hirmuista melua pitänyttä Flow FX -järjestelmää ei tässä näytönohjaimessa onneksi ole. Muistia kortilta löytyy mukavat 128 megatavua ja muistin nopeus on 650MHz. Näiden lukujen valossa kortti siis sijoittuu jotakuinkin samalle viivalle kuin Nvidian edellisen näytönohjainsukupolven kärkeen kuulunut GeForce 4 Ti4600 -piiri. Näytönohjaimen muita mainitsemisen arvoisia ominaisuuksia ovat täysi Direct X9 -tuki ja AGP 8X -yhteensopivuus. Varsinkin DirectX 9 -tuki on erinomainen asia, sillä näin kortti tukee myös tulevaisuudessa julkaistavia pelejä, jotka hyödyntävät DirectX 9:n mahdollistamia jippoja. Tällä hetkellä markkinoilla ei kuitenkaan ole juuri yhtään DX9:n ominaisuuksia hyödyntävää peliä.

Näytönohjaimen suorituskykyä käytännössä voi katsella ohessa olevista testituloksista. Käytimme testissä Futuremarkin (Ex. Madonion) 3DMark 2001 ja -2003 -testiohjelmia, Quake 3:n Timedemo 1:tä ja Unreal Tournament 2003:n mukana tulevaa benchmarkkia. Arvioitavan näytönohjaimen vastaan asetimme PNY:n valmistaman Geforce 4 Ti4200 -kortin, joka GF4-näytönohjaimien joukossa oli se suorituskyvyltään ja hinnaltaan parhaiten tasapainossa ollut malli. Testikoneen muut ominaisuudet ovat seuraavat: AMD Athlon XP 2100+ -prosessori, 512Mt Kingstonin valmistamaa 333MHz DDR -muistia, Epox 8RDA -emolevy, Western Digital Caviar 80Gt -kovalevy, Windows XP ja molemmissa näytönohjaimissa käytettiin ajureina Detonator FX:n versionumeroa 44.03.

Kuten tuloksista näkyy, molemmat näytönohjaimet pystyivät pyörittämään kaikkia testejä ilman minkäänlaista pätkimistä, poikkeuksena 3DMark 2003, jossa ruudunpäivitys putosi pahimmillaan reilusti alle kymmenen kuvan sekunnissa. Ihmissilmä huomaa pätkimisen, kun ruudunpäivitys laskee alle 25 kuvan sekunnissa, joten tästä voi helposti päätellä, että suurin osa 3DMarkin testeistä jäi melkoiselle dianäytös-asteelle. Virallisten benchmark-testien lisäksi Creative 3D Blaster 5 FX5200 Ultraa kuritettiin useiden uusien ja vanhojen pelien parissa, jotka kaikki pyörivät hienosti vielä 1600×1200-resoluutiollakin. Muutamilla peleillä oli kuitenkin ongelmia Creativen 3D Blaster 5:n kanssa. Ainakin GTA: Vice City ja Flight Simulator 2004: A Century of Flight -peleissä esiintyi grafiikkabugeja, jotka häiritsivät pelaamista merkittävästi. Itse asiassa mainituista peleistä ensimmäinen meni kokonaan pelikelvottomaksi ja jälkimmäisessä katosi kojelauta ohjaamokuvakulmasta. Ongelmaa yritettiin ratkaista vaihtelemalla ajuriversiota, mutta eipä sekään auttanut.

On kuitenkin merkillepantavaa kuinka heikosti GeForce FX5200 Ultra pärjäsi taistelussa reilusti vanhempaa GF4 Ti4200 -sarjan näytönohjainta vastaan. Uutuusnäytönohjain otti voiton vain 3DMark 2003 -testissä, mutta tämäkin johtuu pääasiassa FX5200 Ultran Direct X9 -tuesta. Myös Unreal Tournament 2003:n botmatchissä tuli voitto, mutta vain kolmen framen erolla. Muissa testeissä tulikin turpaan, ja useimmissa vielä aika pahasti. Suurin yllätys oli se, että 3DMark 2001:ssä korttien välinen tasoero repesi yli 1400 pisteeseen. Quake 3 ja UT2003:n flyby-testikin pyöri GF4:llä huomattavasti uutuuskorttia nopeammin.

Tärkeimmät kuvaa parantavat ominaisuudet, eli antialiasing ja anisotrooppinen filtteröinti, toimivat näytönohjaimella kohtalaisesti. Näistä ensimmäinen poistaa grafiikasta sahalaidat varsin tehokkaasti tehden myös vanhemmista peleistä paremman näköisiä. Jälkimmäinen puolestaan terävöittää kuvaa ja näin myös kaukana olevista tekstuureista skarpin näköisiä. Nvidian tuotteissa Anistrooppinen filtteröinti ei ole koskaan yltänyt ATI:n näytönohjaimien tasolle, eikä GF FX5200 Ultrakaan loista tällä osa-alueella. Antialiasoinnista poiketen filtteröinti ei kuitenkaan syö juurikaan ylimääräisiä resursseja, joten vähän tehokkaamman koneen omistajat voivat pitää asetuksen huoletta päällä.

Kokonaisuutena Creative 3D Blaster 5 FX5200 Ultra on väliinputoaja. Se ei kykene voittamaan edes Nvidian edellisen sukupolven keskikastia, vaan turpaan tulee, ja useimmiten komeasti. Tulevaisuuteen katsottaessa kortista kuitenkin löytyy yksi asia, joka saattaisi puoltaa sen hankkimista. Tämä on DirectX 9 -tuki, jonka tuoma hyöty näkyy 3DMark 2003 -testissä. Toisaalta tämän uuden ohjelmiston ominaisuuksia ei vielä peleissä käytetä, joten tällä hetkellä ominaisuuden tuoma hyöty on vähäinen. Creative 3D Blaster 5 FX5200 Ultra on kyllä toimiva perusnäytönohjain, mutta vaikea sitä on suositella kenellekään. Se hoitaa kyllä hommansa, mutta markkinoilla on joka näkökulmasta katsottuna parempia laitteita.

— Mikko Matilainen