Uusimmat

Creative Zen Mosaic – laadukas joskin lelumainen MP3-soitin

14.01.2009 16:01 Tero Lehtiniemi

Creativen Zen-sarja on käytännöllisesti katsoen ainoa vakavasti otettava kilpailija Applen iPod-soitinsarjalle. Tähän asti sarjasta on kuitenkin puuttunut varsinainen välimallin soitin niille, joille Stone on liian karvalakki ja X-Fi liian kallis ja konstaileva.

Creative Zen Mosaic pyrkii olemaan kohtuuhintainen kilpailija halvemmille iPod-malleille. Uuden mosaiikkihenkisen suunnittelun lisäksi soitin osaa esimerkiksi toistaa videokuvaa.

Valitettavasti soittimen ulkonäkö on sen ehkä heikoimpia ominaisuuksia. Shakkilautatunnelmainen ruutudesign on kyllä jännittävä, mutta esimerkiksi X-Fi:n tyylikkyyteen verrattuna Mosaic tuntuu lasten lelulta. Muuten soitin on ulkomuodollisesti pätevä: se on kooltaan hieman perinteisiä iPodeja pienempi mutta paksumpi. Aktiviteeteissä se tuntuu samalla kevyeltä mutta silti riittävän jykevältä, jottei sen hukkumisesta tarvitse kokoajan olla huolissaan, kuten höyhenenkevyiden Stone-soitinten kanssa.

Itse soitin on helppokäyttöinen. Laitteessa on kahdeksan toimintanappulaa, joista neljä valikkonuolta, kaikki soittimen etupuolella. USB-portti ja kuulokeliitin on sijoitettu kätevästi soittimen alaosaan. Musiikin ja kuvien siirtäminen soittimelle onnistuu Creativelle tuttuun kätevästi ilman erityisiä ohjelmia. Halutessaan soittimen voi synkata Windows Media Playerin kanssa.

Jos ei ole ideoita, niin katsellaan videoita

Video-ominaisuuksien käyttö on astetta vaivalloisempaa. Videot on nimittäin käännettävä erikseen Mosaicin ymmärtämään muotoon soittimen mukana toimitettavalla Creative Centrale -ohjelmalla. Ainakaan allekirjoittanutta videoiden tiirailu Mosaicin pikkuruiselta ruudulta ei juuri houkutellut, eikä sitä oikein voi pitää soittimen tärkeimpänä tehtävänä.

Käyttöliittymältään Zen Mosaic on tappavan tuttua Creativeä. Valikot ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä. Musiikkia soitettaessa voi biisejä erotella esimerkiksi albumin tai artistin mukaan. Äänenlaatu on kristallinkirkas bassoja myöten. Varsinaiset äänensäätöominaisuudet tosin puuttuvat bassosäätöä lisäämistä lukuun ottamatta, joskaan niille ei erityisesti ollut tarvetta.

Creative lupaa Mosaicin akulle musiikkisoittimena käytettäessä 36 tunnin kestoa, mitä ei kellontarkasti tosin päästy testaamaan. Joka tapauksessa virtaa piisaa kertalatauksella reilusti yli vuorokauden, ja soitin latautuu kätevästi USB-väylän kautta esimerkiksi uutta musiikkia siirrettäessä.

Muilta teknisiltä ominaisuuksilta ollaan peruslinjalla. Kuvaselain tukee JPEG-formaattia, ja konvertoimista vaativien videotiedostojen on ensin oltava AVI-muodossa. Radiolle löytyy FM-taajuuksien autoskanneri ja 32 talletettavaa asemapaikkaa, ja nauhuri toimii sisäänrakennetun mikin varassa. Soittimesta löytyy myös pikkuriikkinen kaiutin, jolla musiikkielämykset voi halutessaan jakaa muiden ihmisten kanssa.

Kaiken kaikkiaan Creative Zen Mosaic on ominaisuuksiltaan ja käytettävyydeltään laadukas soitin. Se on hinta-laatusuhteeltaan loistava valinta kohtuuhintaista MP3-soitinta etsiville, etenkin jos Applen tuotteet eivät syystä tai toisesta miellytä. Lelumaisen designin  vuoksi kallistuisin ehkä itse ennemmin saman valmistajan parisen kymppiä kalliimpaan perus Zen-mallistoon. Vanhat Stone-soittimet Mosaic sen sijaan tekee lähes tarpeettomiksi.

Zen Mosaicin neljän gigatavun versio maksaa noin 75-84 euroa, 16 gigainen versio puolestaan 129-146 euroa.

Lisätietoja: Creative Zen Mosaic

 

Tekniset tiedot

  • 2, 4, 8 tai 16 gigatavun tallennuskapasiteetti
  • Akun kesto: 32 tuntia (perustuu 128 kbps MP3-tiedostoihin)
  • 1.8 tuuman TFT-värinäyttö
  • Tuetut äänitiedostot: MP3, WMA (DRM9 & 10), WAV (8 kHz), Audible 4
  • Tuetut kuvatiedostot: JPEG (BMP, TIFF, GIF ja PNG käännettynä JPEG:ksi)
  • Tuetut videotiedostot: Muunnettu AVI (Motion JPEG)
  • FM-radio 32 kanava-asetuksella
  • Sisäinen mikrofoni äänentallennukseen
  • Sisäinen kaiutin
  • Muut ominaisuudet: Herätys, Kello, Kalenteri, Tehtävät, Kontaktit

 

Zen Mosaiciin on saatavissa runsaasti erilaisia lisävarusteita, kuten:

Rannehihna:

Erilaisia suojakuoria:

Mosaicille sovitetut matkakaiuttimet, TravelSound ZEN Mozaic:

 

Lue myös

Creative HS-1200 Wireless Headset – testissä langattomat pelikuulokkeet

Creative Zen X-Fi – digisoitinten aatelia, pikkupulmista huolimatta

Cyber Snipa Sonar 5.1 – tilaäänet tosipelaajan kuulokkeisiin

Cyber Snipa Stinger – oikeasti tosikova pelihiiri

Popcorn Hour A-100 – kätevä ja äänetön mediasoitin

Slingbox – television katselua kännykällä ja läppärillä, missä tahansa

Verbatim Rapier V1 Laser – kohtuuhintainen pelihiiri