Uusimmat

Dreamcast pieksee PlayStation 2:n

03.10.2000 14:24 Muropaketin toimitus

Konsolin niin sanottu ”paremmuus” on loppujen lopuksi kiinni sen peleistä. Cray-supertietokoneen laskentateho valjastettuna muutamaan erikoisprosessoriin ei paljon pelaajaa lohduta, jos peleistä ei ole mihinkään. Ja valitettava fakta on se, että kokeiltuani muutamaa kymmentä PS2:n peliä messuilla Amerikassa ja Englannissa, olen sitä mieltä, että PS2:n ensimmäiset pelit ovat pääasiassa silkkaa roskaa.

[Päivitetty 7.10.2000]
Oletko jo aiemmin lukenut kolumnin?
Tästä palautesivulle.
Tästä kolumnin päivityssivulle.

[3.10.2000]
”…vielä jonkin aikaa”, kuuluu lainauksen loppu.

 

Kokemuksen syvä rintaääni

Olikohan tuo hieman liian jyrkästi sanottu? Ehkäpä olisi pitänyt todeta, että PS2:n ensimmäisen aallon pelit eivät ole lähelläkään sitä, mitä hypen/ennakkokohun perusteella konsolilta odotetaan. Tuntuu siltä, että monet himopelaajat odottavat näkevänsä Toy Story 2:n tasoista grafiikkaa täysin interaktiivisena ja vauhdilla 50 fps.

Tarinoita tosielämästä, osa I:
Taapersin Sonyn mittavan E3-messuosaston läpi, tarkastellen yhä syvenevän masennuksen vallassa esillä olevia PS2- ja PS-pelejä. Erään television luona oli hieman ruuhkaa, joten tungin ihmisjoukon keskelle kuikuilemaan hämmästelyn kohdetta. Ruudulla oli jokin autopeli, ei mitenkään ihmeellisen näköinen. Ajattelin itsekseni, ”kyllä ne ohjelmoijat vielä repivät ihan mukavasti tehoja vanhastakin pleikkarista” ja olin jatkaa matkaani, kun huomasin television alla lasikopissa nököttävän PlayStation 2:n. En tahtonut ensin nähdä asioiden yhteyttä. Kyseinen autopeli oli tosiaan PS2:n GT2000 (hämmästyttävää millaisen maineen peli voi saada hypen ansiosta jo kauan ennen ilmestymistään!) ja se näytti vain poikkeuksellisen hyvältä Playstation-peliltä.

Korjaus: peliltä, jonka grafiikkaa vaivasivat ennennäkemättömän silmiinpistävät sahalaidat. Vinoviivat ja kaaret olivat täynnä rosoista, rumaa sahalaitaa. Voisi jopa kliseenomaisesti todeta, että tuolla hetkellä silmäni aukesivat.

Minulle on muuten turha tulla selittämään, että ”hei kato, se oli betaversio, se on valmiina sit ihan erilainen, tiätsä!”. Vuosien varrella olen kokeillut lukemattomia betaversioita ja poikkeuksetta pelin valmis myyntiversio on ollut pelattavuudeltaan, grafiikaltaan ja ääniltään käytännössä identtinen monta kuukautta aiemmin testaamani betan kanssa. Kun peli on kehityskaarensa siinä vaiheessa, että sitä esitellään pelattavana betana messuilla tai lehdistölle tarkoitetulla beta-CD:llä, ei peliin enää tehdä mitään radikaaleja muutoksia.

Alku aina hankalaa
Kun PS2 tulee myyntiin marraskuussa, tulee kauppoihin samaan aikaan hieman yli 30 PS2-peliä. Näistä enintään puolenkymmentä (Konamin jalkapallopeli ISS ja Volitionin kehittämä Summoner etunenässä) on mitenkään perusteltavissa ostamisen arvoisiksi. Suurin osa peleistä on joko kehnoja, kiireellä väsättyjä lisenssipelejä tai mahdollisimman pienellä vaivalla tehtyjä Playstation-käännöksiä. Sega Dreamcastin ensimmäiset pelit olivat valovuosia parempia kuin tämä lauma. Yksi DC:n ensimmäisiä pelejä oli Soul Calibur, joka peittoaa kaikki PS2:n tappelupelit kädet selän taakse sidottuna ja toinen jalka amputoituna. DC:n Dead or Alive 2 on melkein identtinen PS2:n DoA2:n kanssa, yhdellä merkittävällä erolla: DC:n versio näyttää TV:n ruudulla selvästi kauniimmalta. Poissa ovat rumat sahalaidat.

Kuolema korjaa satoa
Valitettavasti Dreamcastin kuolonkorina on jo kuultavissa. DC sai pahasti nokkiinsa PS2:lta kotiareenallaan Japanissa, sillä seurauksella, että Dreamcast-projektin pomo otti loparit. Tämä siitäkin huolimatta, että DC on pärjännyt mainiosti Amerikassa ja Keski-Euroopassa. Suomessa DC:n taru lopahti heti kättelyssä, kun maahantuoja Brio ei yrityksistään huolimatta saanut joulumarkkinoille kuin joitain satoja konsoleita. Heikon joulumyynnin (tyhjästä on paha nyhjäistä) takia pelien maahantuojat eivät kiinnostuneet konsolista alkuunkaan ja noidankehä oli valmis. Miksi ostaa konsoli jolle ei saa pelejä? Miksi tuoda maahan pelejä, joita kukaan ei kuitenkaan osta? Brio taisi haistaa epäonnistumisen jo kaukaa ja on hoitanut kuluneen vuoden ajan DC:n markkinointia lähinnä ajatuksissaan. Jokin aika sitten saatiin kuulla odotettu uutinen: Brio lopettaa DC:n edustamisen Pohjoismaissa. Sega hakee tilalle uutta yrittäjää, mutta joulun ja PS2:n ilmestymisen lähestyessä asialla alkaa olla oikeasti kiire.

Päivitys:tuoreimpien tietojen mukaan Brio jatkaakin Dreamcastin edustajana. Olikohan kyseessä sittenkin ilmaisen mainoksen hankkiminen?

Piratismistako DC:n pelastus?
Kesällä Dreamcastin myynnissä oli nähtävissä pienoinen piikki kautta maailman. Segan markkinointiosasto ehti jo ottaa kunnian asiasta, mutta piraatit, nuo piikikkäät pikku ahertajat, tiesivät paremmin. Kävi nimittäin niin, että Dreamcast häkättiin. Utopia-niminen poppoo onnistui kuukausien raatamisen jälkeen selvittämään DC:n kaikki salat ja piraattipelit virtasivat ahnaiden pelaajien kätösiin. Ilosanoma kiiri läpi internetin: nyt DC:n voi ostaa, sille saa kopioituja pelejä tyhjän levyn hinnalla! On tuskin liioittelua väittää, että kyseinen uutinen myi maailmalla 200 000 Dreamcastia, lisäten käyttäjäkuntaa neljänneksellä (Euroopassa, jossa Sega aikoo rikkoa miljoonan rajan vielä tämän vuoden aikana).

Tarinoita tosielämästä, osa II:
Halusin kaksi peliohjainta lisää, jotta pääsisin pelaamaan Virtua Tennistä nelinpelinä. DC:n lisäohjaimet ja muistikortit ovat jo pidemmän aikaa olleet kortilla, mutta eräs kauppa kertoi tyytyväisenä saaneensa juuri uuden lähetyksen sisään. Hakiessani ohjaimia satuin kysäisemään myyjältä josko hän on huomannut mitään kehitystä DC:n myyntiluvuissa. Olihan hän: ”DC:n häkkäämisen jälkeen olemme myyneet jonkin verran konsoleita ja tosi paljon peliohjaimia ja muistikortteja. Pelejä ei kyllä mene yhtään.” Oliko tämä siis muutos huonompaan suuntaan? ”Ei todellakaan. Ennen häkkäämistä ei myyty mitään DC-tavaraa!”

Maailmassa on arviolta 70 miljoonaa Playstationia. Montako niitä olisi, jos sen pelejä ei olisi koskaan saanut piraatteina? Konsolivalmistajalle piratismi on kaksiteräinen miekka, sillä vaikka se myy laitteita, saattaa käydä niin kuin nyt tulee käymään Segalle. Lukuisat pelitalot ovat viimeisten muutaman kuukauden aikana peruuttaneet DC-peliprojekteja; joukossa myös Housemarquen Supreme Snowboarding, jolta vetäistiin matto alta kun peli oli 99% valmis. Pelitalot eivät menneet halpaan. Kun pelien myyntiluvut eivät nousseet samaa vauhtia konsolin myyntilukujen kanssa, oli johtopäätös selvä. Miksi kuluttaa miljoonia peliin, jota myydään vain joitain tuhansia odotetun satojen tuhansien sijasta?

Kun uusien pelien virta tyrehtyy, konsoli kuolee pois. Dreamcastin tapauksessa tämä on suorastaan rikollista ja todellinen menetys. DC on nimittäin erinomainen pelikonsoli. Ja koska konsolin ”paremmuus” arvostellaan sen pelien perusteella, DC tulee olemaan markkinoiden paras pelikonsoli pitkälle ensi vuoden puolelle. Uskallan jopa väittää, että ensimmäiset PS2:n todellista tehoa ja kykyjä esittelevät pelit tulevat myyntiin vasta parin vuoden päästä!

Ohjelmoijat tilittävät katkerina, että Sonylta ei saa tarpeeksi tukea ja neuvoja, että PS2:n erikoispiirien dokumentointi on epäselvää ja osittain vain japaniksi, ja koko konsoli on pelaamisen historian inhottavin värkki mitä ohjelmoitavuuteen tulee. Tämän vastapainoksi Dreamcastin ohjelmoijat ylistävät kilvan konsolin helppoutta ja ohjelmointiystävällisyyttä. Siksi DC:n pelit ovat korkealaatuisia heti, eivätkä parin vuoden päästä. Huonona puolena on tietenkin se, että hurjaa teknistä kehitystä DC:n peleiltä on turha odottaa, kun kaikki teho on saatu käyttöön melkein alusta saakka.

Jääkö PS2 pelkäksi DVD-soittimeksi?
Sony on tavallaan ampunut itseään jalkaan. Japanissa PS2-pelien myynti on romahtanut, mutta vastaavasti DVD-elokuvien myynti on moninkertaistunut. Näyttää vahvasti siltä, että PS2-pelien laatuun pettyneet, laatutietoiset japanilaiset käyttävät uutta superkonsoliaan elokuvien katseluun ja Playstation-pelien pelaamiseen. Olisin rikas mies, jos saisin markan joka kerta, kun kuulen kavereiltani ”haluan DVD-soittimen, mutta odottelen PS2:sta”.

Omituisinta PS2:n ostamisessa DVD-soittimeksi on se, että kukaan ei vielä tiedä, miten hyvä DVD-soitin PS2 itse asiassa on. Japanissa DVD-ajurit toimitettiin muistikortilla, minkä ansiosta uusien ajurien asentaminen ja paremman DVD-toiston saavuttaminen oli helppoa. Euroopassa ja USA:ssa taas muistikortilla olevat ajurit on hylätty ja DVD-tuki on suoraan raudassa. Pitää myös muistaa, että Sonylla on mallistossaan kymmenkunta pätevää ja vähintään PS2:n hintaista DVD-soitinta. Kysypä itseltäsi, miksi Sony myisi sinulle edullisen DVD-soittimen ja heittäisi Playstationin ja PS2:n kaupan päälle ilmaiseksi?

Mitä mieltä itse olet? Kommentoi!

eDome testasi japanilaisen Playstation 2:n toukokuussa, artikkeli kuvineen löytyy täältä.

 

Konsolien kotisivuja:
Dreamcastin jenkkisivut
Dreamcast Europen kotisivut
Dreamcastin Suomen edustajan ylläpitämä kotisivu
Sony PlayStation 2:n kotisivut
Suomen parhaat PS2-fanisivut

 

Dreamcast pieksee PlayStation 2:n -kolumnin palautetta    07.10.2000

Suuret kiitokset kaikille palautetta lähettäneille. Jos haluat kommenttisi poistettavan tältä sivulta, lähetä mailia.

Janne R.:
Täytyy myöntää, että itsekin mietiskelen parhaillani kumman konsoleista ostaisin: Olen päätynyt Dreamcastiin siihen tulevien pelien takia, mutta vieläkin tärkeämpää ja mikä jäi mainitsematta: Dreamcast on huomattavasti halvempi kuin Playstation 2. Vaikka PSX2 ei ole vielä ilmestynytkään, yleinen huhu on että se tulee maksamaan 3500 markkaa. Toinen syy miksi aion ostaa Dreamcastin: DC:llä on juuri nyt paljon hyviä pelejä joita pitäisi päästä pelaamaan, Playstation 2 ei ole vielä edes ilmestynyt ja supervarmat ilmestymispäivätkin hyppivät kuukausia taaksepäin. En jaksa odottaa Playstation 2:sta ja siihen tulevien hyvien pelien ilmestymispäivää. Siksi aion ostaa Dreamcastin.
Kolumnisti kommentoi:
Aivan totta, tuo hintakysymys unohtui tyystin. PS2:n hinnaksi näyttäisi tulevan 2950 mk, millä saa siis PlayStation-yhteensopivuuden, PS2:n ja DVD-soittimen. Dreamcastin hinta näyttää liikkuvan 1690 – 1795 markan tienoilla; halvimmillaan DC:ia myytiin Turussa (vahvistamattomien huhujen mukaan) jopa 995 markalla. Sega pudotti DC:n hintaa elokuun lopussa 50 dollarilla Amerikassa ja Euroopassa, mutta uusi hinta ei ole vielä päivittynyt Suomeen. Jenkeissä konsolin virallinen hinta on nyt $149.95, eli pyöreät tuhat markkaa. Hurjimmat huhut ovat kertoilleet DC:n uudesta joulunalushinnasta (99 dollaria), mutta Sonyn toimitusvaikeuksien takia Sega tuskin pudottaa DC:n hintaa enää ennen joulua.

Kosti K.:
Anteeksi skandimerkkien puuttuminen, kirjoitan tata emailia USAsta kasin koneelta jossa ei ole skandeja. Olen hyvin pitkaan seurannut pelimaailmaa, myos kaikki erikoisuudet ovat kiinnostaneet. Kotoa loytyy Neogeo full arcade + tavallinen versio, Neogeo Pockettia, Nintendoa ja Dreamcast seka tietenkin PC. Samoin Playstation II on jo tulossa. (Tyokiireesta ja paljosta matkustelusta johtuen itsellani ei tahdo olla enaa aikaa paljon pelaamiseen, lahinna omien pienten poikieni pelaamista olen seuraillut viime aikoina) Oli hauska lukea kun Petri Teittinen kirjoitti artikkelissaan julkisesti sen minka kaikki pelimaailmaa tarkasti seuraavat tietavat. Olin yllattynyt etta Edomen toimituksesta loytyy joku noinkin hyvin asioista perilla oleva henkilo. Sony on niin vahva Suomessa etta valtaosin Suomen lehdistossa ja tv:ssa nakee pelkastaan Sonya mielistelevia juttuja. Olikin virkistavaa lukea toisentyylista kirjoittelua. Ainut asia jonka olisin lisannyt artikkeliin on Dreamcastille saatava Bleemcast jonka avulla voidaan ajaa Dreamcastissa pian n. 400 Playstationin pelia paremmalla resoluutiolla ja muutamilla muilla kuvaa parantavilla efekteilla. (Mikali Sonyn lakimiehet eivat saa torpetoidua hanketta). Huvittavinta on etta suurin osa Playstationin demotuista peleista nayttaa hienommalta Dreamcastilla (Bleemcastin avulla) kuin Playstation II:lla. USAssa pelaajat tuntuvat odottavan innokkaina tata mahdollisuutta. Bleemcastin ilmoitettu myyntihinta taalla on n. $20. Tama on erittain mielenkiintoinen asia Dreamcast-pelaajille. Olen 100 % samaa mielta Teittisen kanssa, Playstation II on teknisesti lupaava konsoli. Pelien ohjelmointi on hankalampaa kuin mm. Dreamcastille, taman takia konsolin ominaisuuksia ei ole viela osattu hyodyntaa. Jotkut Dreamcastin pelit ovat niin hyvia etta niita on vaikea paihittaa mm.Soul Calibur, Ecco The Dolphin, Ferrari F355 Challenge, Sega GT ja Crazy Taxi. Lisaksi Playstation II pelintekijat haluavat saada tuotteensa joulumarkkinoille mahdollisimman pian. Pelien laadusta ei niinkaan valiteta. Taalla USAssa on jo monessa pelikaupassa hyllymetreittain Playstation II peleja valmiina mutta konsoli tulee kauppoihin vasta n. 3 viikon paasta. Uskon kuitenkin samoin kuin Teittinen etta Playstation II pelit tulevat kehittymaan ehka n. vuoden paasta sellaiseksi etta konsolin teho alkaa nakya. On kuitenkin kysymysmerkki viela onko se jo liian myohaan? X-Box on tulossa ja PC:n naytonohjaimet kehittyvat talla hetkella nopeammin kuin koskaan. (Tosin tehokkaimmat naytonohjaimet maksavat jo enemman kuin koko Playstation II konsoli) On kuitenkin olemassa vaara etta Playstation II on jo hieman teknisesti vanhentunut vuoden paasta. Mutta onhan edellisenkin Playstationin elinkaari ollut uskomattoman pitka ja minka Sony on yhdesti tehnyt saattaa se pystya tekemaan sen uudestaan… Kiitokset viela kerran hyvasta artikkelista! Kolumnisti kommentoi:
Kiitokset kehuistasi. Bleemcast jäi tarkoituksella pois kolumnista 1) aikapulan takia, 2) koska en ole nähnyt Bleemcastia toiminnassa omin silmin ja 3) kolumnista tuli muutenkin hurjan pitkä. Bleemcastista on nyt lisää tietoa kolumnin päivityssivulla.

Kimi:
Odotan siihen asti että TM saa käsiinsä Suomessa myytävän PS2:n ja jos ne sanovat että sen DVD:n toistolaatu on kelvollista, niin se menee joulupukin toivelistalle. Jos DVD-puoli pissii, odotan ehkä vuoden pari, jona aikana hankin kunnon DVD-soittimen….

”Matti Meikäläinen”: (ei vastausosoitetta)
Paistaa aivan selvästi suuri henkilökohtainen pettymys läpi tuosta artikkelista. On aivan selvää että puolet tärkeistä asioista sivuttivat tuon artikkelin. Kyllä se tiedetään että ohjelmointi vaatii ps2:sella harjoittelu aikaa vielä vuoden jolloin alkaa tulosta syntymään. Pelejä syntyy todella nopeasti verrattuna muihin koneisiin. Sony lisensoi ps2 piirit ja sirut vapaasti käytettäväksi elektroniikkaalalle jolloin näemme kloonikoneita ja yhdistelmä ratkaisuja kuten ps2 intekroituna tv:seen tai videoon. Euroopassa ei suvaita esim sahalaitaisia lopputuloksia koneelta joka pystyy ne poistamaan. GT2000 on ulostullessaan aivan erinäköinen kuvalaadullisesti kuin nykyään tosin tekstuuri puoli ei välttämättä ole sellaista tasoa kuin pitäis (GT2000 onkin aikalailla vain suora käännös GT2:sesta). Ainoa todellinen harmi olisi ehkä tekstuuri puoli ainakin kunnes hyödynnetään DVD-aseman nopeampaa lukunopeutta eli kunnes pelejä tehään dvd:lle. Kaikenkaikkiaan kapasiteetti on mahtava ja mallit yksityiskohtaisempia kuin pc:llä vielä aikoihin. Itseasiassa paljon on resulsseja vielä kokeilematta ps2:sessa. Kuvalaadullisesti useimmat ensimmäisen aallon europelit ovat identtiset GameGuben kuvalaatuun verrattuna. Dreamcastin etu olikin pitkään suuret tekstuurit ja alkeellinen FullScreenAntiAliasin mutta rajana on jo nyt suhteellisen alhainen polygooni laskenta teho.
Kolumnisti kommentoi:
Hmm, mihinkäs meikäläinen nyt on niin pettynyt? Ja mitkä tärkeät asiat sivuuttivat kolumnin? Hinta oli toki sellainen, mutta veikkaan, että innokkaat PS2-fanit ostavat konsolin joka tapauksessa, oli sen hinta mikä tahansa. Mutta että pelejä syntyy PS2:lle todella nopeasti verrattuna muihin? Tuskinpa. Siitä olen samaa mieltä, että tulemme näkemään PS2:n teknologiaa myös muussa kuluttajaelektroniikassa ennen pitkää. Minäkin toivon totisesti että GT2000 on ilmestyessään aivan erinäköinen, mutta pelkään pahinta; mitään todisteita moisesta en ole nähnyt. DVD:n lukunopeuden käyttäminen ei ihmeemmin liity tekstuureihin, lisäksi suurin osa PS2:n ensimmäisistä europeleistä tulee jo DVD:llä. Millä perusteella vertaat ensimmäisen aallon europelejä GameCuben kuvanlaatuun; omaatko mahdollisesti ensi käden kokemusta? En jaksa uskoa että olet nähnyt tai kokeillut kumpaakaan. DC:n ”alkeellinen” FSAA toimii erinomaisesti.

Ove:
Mä oon lukenu että PS2 EI kuulema pyöritä vanhoja PSX pelejä. Luin consoledomain.com -pelisivuilta että helmikuun lopulla ennen PS2 julkaisua Sony ilmoitti että he eivät sittenkään saaneet tätä ominaisuutta toteutettua kunnolla. Ketä tässä pitäisi nyt luottaa?!? Oletteko testanneet kunnolla??
Kolumnisti kommentoi:
PS1-yhteensopivuus on yksi PS2:n tärkeimpiä ominaisuuksia, ainakin Sonyn mielestä. Asiasta olisi varmasti jo noussut valtava haloo, jos mainostettu yhteensopivus ei pitäisikään paikkaansa. Olen lukenut, että pleikkarin peleistä vain Metal Gear Solid ei oikein halunnut toimia japanilaisessa PS2:ssa. eDomen toukokuisessa PS2-testissä PS1-yhteensopivuutta ei päästy kokeilemaan, koska konsolille kelpasivat vain japanilaiset PS-pelit, eikä sellaista ollut käsillä.

Juha J.:
Tuli vain mieleen: PS2 ei tule missään tapauksessa putoamaan dvd-soittimeksi, eikä ”kovin” lähelle sitä, ja sen myynti tulee jatkumaan ainakin Japanissa, koska Square on 100% PS2:n takana. Final Fantasyt 10 ja 11 ovat jo ilmoitettu tulevan Sonyn konsolille. Tämähän innostaa japanilaisia syöksymään kauppaan, ja muusta maailmasta Sony tuskin on kovinkaan kiinnostunut, sehän tulee siinä sivussa. Eikös Sega Saturn juuri kuollut siihen, kun Square ja Enix eivät kumpikaan olleet kummemmin innostuneita konsolista? PS1:n myynti korostui myös Squaren kertoessa uuden Final Fantasyn (VII) ilmestyvän sille. Samaan aikaan Nintendo, jonka tulevaa konetta (Ultra64, myöh.Nintendo64) Squaren piti alunperin tukea perinteiden mukaan (NES, SNES, Gameboy olivat olleet suosiossa), sai nauloja arkkuunsa. PS2:n DVD-ominaisuuksista olen kuullut sen verran, että sekä audio että video eivät ilmeisesti vastaa kallista, ”oikeaa” soitinta, mm. pieniä kuvahäiriöitä saattaa ilmetä. Ja luonnollisesti pelikoneessa ei ole kaukosäädintä.

Matti P.:
Jep PS2:sta tulee paha floppi. Siitä puuttuu kaikki mikä teki PS:stä menestyksen, joita oli mm. halpa-hinta. Konsoli minkä aion ostaa on Gamecube, siinä tuntuu olevan kaikki kohdallaan. Ja uskon vahvasti että se tulee menestymään parhaiten.
Kolumnisti kommentoi:
PS2 ei missään tapauksessa tule floppaamaan, siitä olen varma. Sonyn vision mukaan suurin osa maailman 70 miljoonasta Playstation-omistajasta tulee hankkimaan PS2:n. Japanissa PS2:sta myytiin hyvin lyhyessä ajassa 3 miljoonaa kappaletta, eikä Sony pysty toimittamaan tarpeeksi konsoleita USA:n ja Euroopan julkaisuja varten.

Tommi L.:
Olen pelannut tietokoneilla 80-luvulta lähtien ja seurannut aina konsoleita hieman huvittuneena. Yhtä huvittavaa se on nykyäänkin kun selvästi parempi konsoli eli DC poljetaan suohon markkinoinnilla ja tyhjillä lupauksilla. Kun ensimmäisen kerran näin Soulcaliburin Dreamcastilla ja tajusin että sillä voi myös pelata vanhoja Playstation -peleja, Bleem! -elumaattorilla 640×480 resolla Anti-Aliasoituna niin kuvittelin että tästä tulee hitti. Mutta ei tullut. Saa nähdä millaisen inflaation konsolit kokevat kun n. 5 vuoden kuluttua kännyköillä voi pelata GameBoy -Color tasoisia pelejä ja imuroida niitä netistä parilla napin painalluksella.
Kolumnisti kommentoi:
Ei tarvitse odottaa edes viittä vuotta…

Kaitsu:
Olen samaa mieltä siitä, että PS2:sta on hypetetty aivan liikaa ja vielä ilman todellista pohjaa! DC on loistava laite peliensä puolesta; sulavia, nättejä ja ennekaikkea todella hyviä pelejä on todella paljon. Minusta PS2 jauhaminen, kaikissa medioissa, pitäisi hillitä ja keskittyä yhtä paljon myös DC:n ja tulevien X-boxin ja Nintendo Gamecuben asioihin. No, GC:stä nyt ei paljon uutisia heru, mutta mielenkiintoinen ja taatusti hyviä pelejä tarjoava laite se taatusti on!

Mikko K.:
Playstation 2:sen DVD:een tasosta: Olen lukenut muutaman arvostelun siitä kuinka hyvä on tämä kyseinen toiminto Playstation 2:ssa ja tällaista olen saanut selville. Se on yhtä hyvä kuin ostaisit kaupasta n.2500-3000 mk arvoisen DVD-laitteen. Sen kuvan tarkkuus ei ihan ole yhtä hyvä kuin kalleimmissa laitteissa ,mutta kun samalla koneella voit pelata pelejä ,kuunnella musiikkia ja katsella hyvän tasoista DVD-kuvaa ,niin kyllä minusta siitä kannataa maksaa se 3000 mk. Pelien tasosta vielä: GT3 (entinen GT2000) on hienoin autopeli mitä olet koskaan nähnyt millään koneella!!! Se on fakta!!! Rosoiset reunat on poistettu jo aikoja sitten… ECTS ja TGS-messuilla on nähty koko ajan hienontuvaa PS2-grafiikkaa. GT3 uusimmat videon pätkät ,jotka olen nähnyt ovat uskomattomia ! Ei rosoisia reunoja ,eikä mitään muutakaan graaffista vikaa. Autoja on jopa vaikea erottaa oikeista autoista ! Metal gear Solid 2 on uskomattoman hieno peli ja monia muita erittäin hienoja pelejä on vielä tulossa ja tulee.
Kolumnisti kommentoi:
Pitäydyn yhä kommentoimasta PS2:n DVD:n kuvanlaatua kunnes näen Suomessa myytävän PS2:n edessäni ja voin itse testata sitä. GT2000/GT3-kommenttisi lienee peräisin Sonyn mainoksista? Faktasta ollaan vielä aika kaukana. Paras näkemäni ja pelaamani autopeli tällä hetkellä on Dreamcastin F355 Ferrari Challenge. ECTS-messuilla näkemääni ja kokeilemaani GT2000:tta vaivasivat vielä selvästi sahalaidat. Videopätkiin ei kannata luottaa juuri lainkaan, niillä kun voidaan pehmentää kuvaa niin, että sahalaidat katoavat näkyvistä. Mielestäni GT2000:n autot pelin aikana näyttivät aavistuksen paremmilta kuin GT2:n autot replaymoodissa. Uskon sanaasi MGS2:n suhteen; olet selvästi päässyt jo pelaamaan sitä.

Janne R.:
Vaikka olenkin vannoutunut PS2-fani, täytyy myöntää että Petri Teittinen puhuu asiaa. Ei hyvältä tunnu jos tämän hetken odotetuin PS2-peli (GT2000) näyttää vain hyvältä PS-peliltä. Entisenä Megadriven omistajana surettaa Segan asema. Dreamcast on hyvä kone, mutta Sega teki taas kerran ns. Saturnit ja mokasi. Ne DC-pelit mitä olen nähnyt ovat olleet kolikkopelikäännöksiä eli ne ovat hyviä pelihallissa muutaman minuutin ajan, mutta kotona viikko- tai kuukausitolkulla…nah. Onko DC:llä pelejä joita voisi hyvällä omallatunnolla kutsua PlayStationin Gran Turismojen ja Final Fantasyjen tapaan ”ikuisuusprojekteiksi”? Jos on, minun eteeni ei niitä ole sattunut. Ainoa DC-peli joka tällä hetkellä herättää jonkinlaisia viboja on Virtua Tennis vaikka yleensä vihaankin tennispelejä. Maailma ei ole oikeudenmukainen. (en edes omista DC:tä, vain PC:n ja PS:n)
Kolumnisti kommentoi:
Kolumni yritti pääasiassa vain herätellä ja varoitella lukijoita. DC:n tilanne ei ole lainkaan niin paha, kuin tekstistä saattoi käsittää. Dreamcastin myyntiluvut ovat viime aikoina kohentuneet hurjaa kyytiä pääasiassa Amerikassa, missä konsolilla oli jo muutenkin hyvät asemat. Gran Turismon vastineeksi heittäisin sekä Sega GT:n että edellämainitun F355 Ferrari Challengen, mutta Final Fantasylle on tähän hätään vaikea keksiä vastinetta. Ehkäpä jouluksi ilmestyvä Shenmue olisi sellainen? Uskomattoman hauskojen moninpelien ansiosta olen jaksanut takoa sekä Virtua Tennistä että Virtua Athletea monia, monia tunteja. Eikä meikäläistä häiritse yhtään se, että historian parhaassa tennispelissä pelaajat eivät kättele matsin jälkeen.

Mauri K.:
Hyvä teksti. Mutta ei dreamcast ole kuolemassa.Odotas kun tulee pelit Shen mue, phantasy star online, half life niin kyllä se myynti siitä nousee. Se on myös hyvä että annoit ankaraa mutta oikeudenmukaista kritiikiä playstation kakkosesta. Harmi vaan kun ihmiset ei tajua ostaa dremcastia sehän on paras pelikonsoli sitten super nintendon. Ja huom katsoppa japanin top kymppi listaa sielä on neljä dremcast peliä ja vain yksi vaivainen playstation2 peli että kyllä se siitä. Ja luulempa itsekkin että pidät enemmän dreamcastista kuin playstation kakkosesta. Niin minäkin en sen takia että viihaan sonya vaan siksi että playstation kakkoselle ei koskaan tule niin laadukkaita pelejä kuin dreamcastille. Se minkä sonylla ratkaisee raha ratkaisee segalla tunne.
Kolumnisti kommentoi:
Japanin top-10 on mielenkiintoinen suunnannäyttäjä, kyllä. Etenkin, kun ottaa huomioon, että PS2:ia on myyty Japanissa melkein kaksi kertaa niin paljon kuin Dreamcasteja.

Mikko S.:
Sega ei hyödy pelkkien koneiden myynnistä koska konsolithan myydään aina miltei tappiolla että saadaan aikaan iso levikki johon on sitten hyvä alkaa mättämään pelejä ja tehdä voitot niistä. Samasta syystä PS2 the DVD player on niin halpa (dvd-soittimen hinnalla pleikkari mukaan) mutta samaa mieltä olen siinä että DVD soittimena ps2 on epäilyttävä enkä menisi ostamaan vehjettä pelkkää DVD toistoa ajatellen, enkä kyllä muutenkaan. Mainitsemasi DVD ajurien puuttuminen kortilta oli järkytys. Olen alkanut arvostamaan pikkuasioita suurien sijasta nykyajan konsoleissa. PS2:n paras puoli lienee sen backwards compatibility ja xboxin sen riippumattomuus region codeista ja tv-standardeista (omasta mielestäni). Toivon vain että oman suosikkini CameCuben syövereissä sykkisi jotain todella hienoa.. Xboxillahan on tietty tuo sama etu kuin DC:llä eli DirectX ympäristö (microsofthan auttoi segaa DC:n tekemisessä ja ’luovutti’ DirectX:n sen käyttöön, ilmeisesti sopimuksella että Xboxin tullessa/DC:n kuolluttua Sega lopettaa konsolimarkkinansa ja pitää lujan otteensa pelihallivehkeissä. Microsoftin idea ilmeisesti oli pistää jarrua PS2:n menolle onnistuen siinä kuitenkin heikonlaisesti. Totta puhut, DC on hieno kone, varsinkin kun ajattelee että se on ollut markkinoilla jo vuosia ja on siis vastaavan ajan aikaansa edellä, mutta suosio on tässä se mikä virtaa vie, en osta jo valmiiksi kuollutta konsolia. Toisaalta konsolipuolella on outoa kyllä trendikästä että aina on se uusin ja paras mylly eikä se että ostaisi sen joka on juuri kuolemassa jota voisi kutsua ’budjettihankinnaksi’. Dreamcast siis houkuttelee, mutta omaan typerään mainstreamimaisuuteeni kompastutaan ainakin tässä suhteessa.
Kolumnisti kommentoi:
Eihän DC nyt niin kauhean iäkäs kone vielä ole. Se julkaistiin Japanissa marraskuussa ’98, Amerikassa syyskuussa ’99 ja Euroopassa lokakuussa ’99. Eikä DC:n kuolema ole lainkaan niin lähellä kuin annoin kolumnissani ymmärtää; tästä joulusta näyttää tulevan Segalle kerrassaan mahtava!

”Trust No 1”:
Erinomainen artikkeli, joka oli hyvin asia pitoinen. Itse olen kuitenkin siinä hieman eri mieltä, että Dreamcast kuolisi. Dreamcast on lähtenyt selvään nousuun (pelien myynti) niin Japanissa kuin muuallakin. Eipä siitä ole montaakaan kuukautta kun DC pelit olivat top ten kärjessä niin Japanissa,USA:ssa kuin Euroopassa, siis yhtä aikaa. Historiallista, mutta totta. PS2:sta on hypetetty niin mielettömästi, että osa porukasta luulee sen tehojen riittävän jopa AIDS lääkkeen keksimiseen. Itse arvostan hyviä pelejä, joten vaihtoehtoina on vain Dreamcast. PS2:n DVD-soitin jatkaa Sonyn samaa ”My First Sony” sarjaa ja kelpaa vain laatutiedottomille ipanoille, jotka katsovat Puuha Peteä DVD:ltä. Kunnon hifisti ostaa oikean soittimen kunnollisilla Dolby Digital lähdöillä, eikä sorru leikkimään millään ohjaimella säädeltävällä kyhäelmällä. PS2 on kaikkea muuta kuin hyvä ja massojenkin olisi jo pikkuhiljaa se tajuttava. Uskompa Sonyn sen jo tajunneen. Kiitos hyvästä artikkelista.
Kolumnisti kommentoi:
Viimeaikaiset kuulumiset DC- ja PS2-rintamalta ovat nyt muuttaneet käsitykseni DC:n tilanteesta maailmalla. Segalla on tänä jouluna mainio tilaisuus; toivottavasti Segan edustajat ympäri maailman tajuavat tämän.

”PS2FIN”:
Luin juuri artikkelin PS2 vs. DC, ja olen aika lailla samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Se jäi sen sijaan pännimään, että kirjoittajalla oli hieman faktat vähissä mutta sitä enemmän mutua. Ottaen huomioon laadukkaiden englanninkielisten PS2 saittien määrän, olisi voinut panostaa pikkasen enemmän taustaselvitykseen, vaikka kolumni olikin kyseessä. Olisit voinut puhua ihan suoraan tuosta anti-aliasingin vaikeudesta, johon viittasit tossa sahalaita-kommentissa, eli siis puuttuuko se tosiaan PS2:sta vai hyytyykö konsoli vaan niin pahasti jos se laitetaan päälle? Toinen oli tuo DVD-soitinjuttu. Siis PS2:n DVD on paranneltu versio euromarkkinoille, sen sijaan monet pelit ovat 17% hitaampia PAL-optimoinnin puutteen takia. Hinnanalennukseen on selvä syy: Sony on kehittänyt muuttuvataajuuksisen lukupään, joka hoitaa sekä CD:t että DVD:t. Normaalisti cd/DVD pyörittimessä on molemmat. Lisäksi DVD alkaa saavuttaa sweetspottiaan eli PS2:n tasoisen DVD-soittimen saa joulumarkkinoilla tohon 1500,- tienoilla, ja halvimmat Sonytkin ovat varmaan alle 2000,-. Ja onhan PS2:n DVD täysin karvalakkimallinen soitin, vertaa esimerkiksi GeForce2 kortteihin joissa saattaa olla 50% hintaero sen perusteella, mitä oheisohjelmistoja ja Tv-outteja kortin mukana tulee. Ja kyllähän Sony tienaa myös DVD-leffojen myynnillä pelimyynni lisäksi, koska on iso viihdejätti. Sonyn kokoinen firma kun pystyy muuttamaan ihmisten kulutustottumuksia, joten siellä on laskettu että halpa DVD-soitin tuottaa voittoa DVD-levymyynnillä.
Kolumnisti kommentoi:
Anti-alisingin käsittely jäi myös aika- ja tilaongelmien takia. Anti-aliasing (AA) on PS2:ssa ihan raudassa, eikä sen käyttäminen hyydytä konsolia. GT2000:n pääsuunnittelija kommentoi asiaa Los Angelesin E3-messuilla, sanoen että AA:n käyttäminen oikein on vain erittäin hankalaa. DVD:n euroversion paremmuuteen palataan jahka konsoli on käsillä. DVD-soittimissa ei ole enää pitkään aikaan käytetty sekä CD- että DVD-lukupäätä, vaan yhdistelmälukupäätä. Sony, kuten muutkin valtavat yhtiöt, koostuu useista yksiköistä, joista kullakin on oma tulosvastuualueensa. Jos yksi yksikkö tekee tappiota, ei sitä kuitata sanomalla että joku toinen yksikkö tekee voittoa, vaan tappiollisen yksikön vastuuhenkilöt joutuvat liriin.