Uusimmat

Dreamcast tänään

12.12.2001 22:07 Jukka O. Kauppinen

Mikä ihmeen Dreamcast?

Monet pelaajat muistavat Segan omalaatuisten ja innovaatiota edustaneiden pelien kehittäjänä. Yhtiön konsolit ovat kuitenkin jääneet massojen ulottumattomiin ja tavoittaneet vain vihkiytyneet pelaajat.

16-bittisen Megadriven menestyksen jälkeinen Sega Saturn -laite kärsi tappion ajan havinassa hyvistä peleistään huolimatta, ja myöskin 128-bittinen Dreamcast joutui taipumaan Sonyn massiivisen mainoskampanjan alta syrjään – sääli, sillä itse laite ja tämän pelit ovat poikkeuksellisen hyviä, vielä näinä päivinäkin. Mutta mitä Dreamcastille kuuluu nykyjään?

Edullinen vaihtoehto

Euroopan johtava interaktiivisen viihteen levittäjä Bigben Interactive ilmoitti laskevansa Dreamcastin hinnan noin 70 puntaan. Konsolipaketin mukana toimitetaan legendaarinen Virtua Fighter 3 -tappelupeli tai suursuosiota nauttinut Jet Set Radio -peli. Toinen pakettivaihtoehto on nimeltään Ultimate Dreamcast Pack, hintaa noin 100 puntaa. Ultimate-paketin mukana tulee itse konsoli, muistikortti peliohjaimineen, Virtua Fighter 3, Metropolis Street Racer sekä Jet Set Radio. Ei yhtään hassumpi vaihtoehto alta tonnilla. Virtua Fighterin tietävät jokainen, Metropolis Street Racer on huippuarvosteluja kerännyt autopeli – Xboxin Project Gotham Racingin edeltäjä – ja Jet Set on hauskaa rullaluistelua ja graffittien maalailua anarkistisessa animehengessä. Bigben Interactive kertoo:

”Laskemalla Dreamcastin hintaa voimme tarjota kuluttajien joulumarkkinoille todella hyvän pelipaketin. 70 punnan hinnalla he voivat ostaa maailman ensimmäisen ´seuraavan sukupolven´ -pelikonsolin sekä Segan laadukkaita ja omaperäisiä pelejä. Ja Ultimate Dreamcast Packin laatua tuskin tarvitsee kenenkään kyseenalaistaa.”

Vaikka Segan pitikin lopettaa konsolin valmistaminen on kysyntä ollut sen verran laajaa, että joulumarkkinoita varten on päätetty valmistaa uusi laiterä. Monet laadukkaat pelit kuten Shenmue 1 ja 2, Sonic Adventure 2, Headhunter, Phantasy Star Online 2.0, Virtua Tennis 2 ja Crazy Taxi 2 ovat konsolimarkkinoiden kuumaa pelikärkeä, jotka eivät häpeile kilpailijoidensa rinnalla yhtään. Bigbenin markkinointijohtaja Dick Francis valistaa:

”Kunnioituksemme Dreamcastia ja sen tuotteita kohtaan on erittäin suuri. Tämän takia päätimmekin ottaa laitteen ja tämän pelit oheistuotteineen valikoimiimme. Haluamme viedä konsolin laajalle pelaajakunnalle ja tuoda julki mihin laite todellakin pystyy. Kaksi laadukasta laitepakettia mahdollistavat juuri tämän ja antavat kuluttajien päättää kukkarollaan laadusta tinkimättä.”

Onkin sinänsä sääli huomata miten vähälle huomiolle Sega Dreamcast on jäänyt. Entinen virallinen maahantuoja jätti laitteen markkinoimisen kokonaan huomiotta, ja ainoastaan vannoutunut pelaajakaarti osti konsolin. Jo hyvän aikaa sitten julkaistu laite potkii kuitenkin mallikkaasti edelleen. Laatupelien määrä on valtava ja laitetta löytää Suomestakin hyvin varustetuista peliliikkeistä reilusti alta tuhannella markalla. Totuus on kuitenkin, että kyseessä on jo vähitellen markkinoilta hiipuva pelilaite. Tästä huolimatta laatupelien sankka joukko on omiaan puolustamaan konsolin ostoa – pelejäkin myydään alennuslaareissa edullisella hintalapulla varustettuna.

Kaikesta huolimatta on hienoa huomata Segan jatkavan pelien tuottamista. Alustaksi on vain vaihtunut kilpailevat laitteet, mutta tämän ansiosta entistä laajempi joukko pelaajia pääsee tutustumaan omaperäisiin, laadukkaisiin ja ennen kaikkea loistavalla pelattavuudella toteutettuihin peleihin – pelialustasta riippumatta.