Uusimmat

Frank Herbert’s Dune

17.09.2001 20:10 Jukka O. Kauppinen

PC ja PlayStation 2-pelaajat pääsevät marraskuussa palaamaan hiekantäyteisen Dyyni-planeetan maisemiin, jolloin WideScreen Gamesin kehittämä ja Cryo Interactiven julkaisema Frank Herbert”s Dune vie toimintaseikkailemaan Dyyni-planeetalle mausteen ja hiekkamatojen maailmaan. Luvassa saattaa olla hyvinkin tasokas matka tieteiskirjallisuuden klassisiin maisemiin, sillä kehitystyötä johtaa Outcastin tuottanut Olivier Masclef. Muiden tekijöiden taustalla on muun muassa pelejä Prisoner of Ice, Worms ja Alone in the Dark III.

Dune julkaistaan Euroopassa Cryon toimesta Acclaimin hoitaessa Englannin markkinat. USA:n ja Kanadan julkaisuoikeudet ovat puolestaan Dreamcatcher Gamesin hallussa.

Planeetan kokoinen hiekkalaatikko

Pelin lähtökohtana on Frank Herbertin 1965 julkaiseman kirjan kuvaama Dune-maailma (Dyyni), joka on valtava planeetan kokoinen lähes elinkelvoton hiekka-aavikko. Mutta samalla se on merkittävin yksittäinen planeetta koko galaksissa. Se on näet ainoa paikka josta saadaan harvinaista rohtoa, jonka avulla avaruusalusten navigaattorit pystyvät johtamaan aluksensa tähtienvälisen avaruuden halki. Dyyni-sarjan ensimmäisessä kirjassa planeetan hallitsijasuku Atreidesit joutuvat ansaan, ja jäljelle jäänyt nuori perillinen Paul Atreides löytää turvapaikan planeetan alkuasukkaiden fremenien joukosta – ja huomaa näiden olevan odottamattoman sivistynyt ja kehittynyt rotu. Bonuksena fremenien soturitaidot ovat karuissa oloissa kehittyneet ennennäkemättömiksi, minkä ansiosta he osoittautuvat yllättävän käyttökelpoisiksi liittolaisiksi.

Viiden kirjan mittaiseksi paisunut Dyyni-sarja vajosi kirja kirjalta yhä syvempään kirjallisuuden mutaan, eikä viimeisimmistä kirjoista löydäkään enää juuri muuta ihasteltavaa kuin miten kirjailija onkaan yhä osannut käyttää kirjoituskonettaan. Alkupään opukset kuitenkin tarjosivat tieteiskirjallisuuden helmihetkiä ja lukuelämyksiä, sillä kirjailija luonut toimivalta ja aidolta tuntuvan maailman, joka elää loogisesti kulttuurin, yhteiskunnan, ympäristön, politiikan, uskonnon ja tieteen saralla. Tuloksena on kokonainen kuivuuttaan rahiseva planeetta, joka herää lukijan tai katsojan silmissä henkiin uskottavaksi kokonaisuudeksi.

Dyynit ovatkin vedonneet vaihtelevalla menestyksellä moniin tahoihin. Siitä on tehty David Lynchin ohjaama ja Stingin tähdittämä elokuva ja viime vuonna ensiesityksen saanut tv-sarjakin. Westwood puolestaan on ollut pitkään vauhdissa aiheesta, ja aiempien Dune 2 ja Dune 2000-peliensä ohella kasaa nyt Emperor: Battle for Dune-taktiikkaräiskintää. Dune 2 sai muuten aikanaan kunnian olla nykyään niin suositun taktiikkaräiskintä-genren esikoinen.

Cryon visio Dyynistä

Dyynien matka tietokonepeleiksi alkoi 1992 Cryon julkaistessa erinomaisen vastaanoton saaneen seikkailupelin. Nyt Cryo on jo mainitun lisensoinut kuusituntisen television minisarjan, joka esitettiin ensimmäistä kertaa Yhdysvalloissa Sci-Fi -kanavalla joulukuussa 2000. Suomen kanavilla sarjaa ei ole vielä valitettavasti nähty, mutta marraskuun lopussa Fox Home Video fanit voivat ryhtyä jahtaamaan sen VHS- ja DVD-formaateissa julkaistavaa painosta.

Minisarjaan pohjautuvat tapahtumat sijoittuvat vuoteen 10191, jolloin Atreidesit ja Harkonnenit kamppailevat verisesti Dyyni-planeetan hallinnasta. Atreidesit ovat juuri jääneet Harkonnenien ansaan, ja koko hallitsijaperheestä vain nuori perijä Paul ja äitinsä Jessica pelastuivat löytäen lopulta tiensä fremenien hoivaan.

Peli kuvaa kaksikon seuraavaa kahta vuotta fremenien parissa, kun päähenkilöt yrittävät todistaa heimolle voimansa ja kyvykkyytensä. Tämä tapahtuu suorittamalla menestyksellisesti erilaisia heimolle tärkeitä tehtäviä, kuten eliminoimalla rohdon salakuljettajia, kiusaamalla harkonneneja, löytämällä uusia kätköjä mausteen piilottamiseksi ja niin edelleen. Tehtävien aikana ja välissä pelaajan on myös harjoiteltava taistelutaktiikoitaan.

Erilaisia laajempia tavoitteita ovat muun muassa rohdon keräämisen valtaaminen harkonnenien käsistä, joka onnistuu guerillaoperaatioilla ja iskuilla harkonnenien tukikohtia ja joukkoja vastaan. Siinä sivussa Paulin on autettava fremenejä jatkamaan suurta projektiaan – Dyynin muokkausta aavikkoplaneetasta vehreäksi, elinkelpoisemmaksi paikaksi. Pelin loppua kohden tavoitteet senkun ylenevät: fremeneistä on muokattava taistelukelpoinen armeija – ja noustava kaikkien fremenien johtajaksi, jotta tätä iskujoukkoa voisi käyttää tehokkaasti. Siinäpä urakkaa.

Pelin ydin on oveluuden ja tahdikkuuden täyttämässä toiminnassa. Pelaajan on hallittava soluttautumisen ja huomaamatta hiipimisen taito iskeäkseen vihollista, selvittääkseen näiden suunnitelmat ja autettava fremenejä näiden valmistautuessa lopulliseen hyökkäykseen harkonneneja vastaan.

Dune on näyttävä 3D-reaaliaikainen elämys, jossa on kaksi kolmannesta toimintaa ja kolmannes seikkailua.

Linkkejä:

Dyyni-kirjoja ja -elokuvia
alt.fan.dune Frequently Asked Questions (FAQ)

Dyyni-pelejä:
Dune , Cryo 1992
Dune 2: Battle For Arrakis , Westwood 1992
Dune 2000 , Westwood 1998
Emperor: Battle for Dune, Westwood.

 

Peli: Frank Herbert”s Dune
Kehittäjä: WideScreen Games
Julkaisija: Cryo Interactive