Uusimmat

Game Boy Advance SP koekäytössä

29.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Game Boy Advance SP eDomen toimituksen testipenkissä

Käsikonsolimarkkinat astuivat uuteen aikakauteen kesällä 2001, kun kauppoihin ilmestyi Nintendon Game Boy Advance. Laite on alusta lähtien ollut menestys kaikkialla maailmassa ja se hallitsee kannettavien pelikoneiden markkinoita täysin suvereenisti. Täysin ongelmaton GBA:n taival ei kuitenkaan ole ollut, sillä monet ovat esittäneet kritiikkiä muutamia sen teknisiä ratkaisuita kohtaan. Eniten katkeria kommentteja on kerännyt näytön taustavalon puuttuminen, joka rajoittaa huomattavasti laitteen käyttöä huonoissa valaistus-olosuhteissa. Joidenkin käyttäjien mielestä ongelmia on aiheuttanut myös näytön suojaamaton pinta, joka naarmuuntuu helposti kuljetuksen yhteydessä.

Vastatakseen GBA:ta kohtaan esitettyyn kritiikkiin Nintendon insinöörit palasivat takaisin piirustuspöydän ääreen ja suunnittelivat laitteen kokonaan uudestaan. Nyt tämä Game Boy Advance SP:ksi ristitty laite on tullut kaikkien kuluttajien ulottuville ja on aika katsastaa, miten se pärjää vertailussa edeltäjänsä kanssa.

Uutta muotoilua

Ensimmäiseksi tulokkaassa pistää silmään sen koko. Kokoon taittuva laite on leveydeltään vain hieman yli puolet edeltäjästään. Kun korkeus- ja syvyyssuunnissa mitat ovat pysyneet suurin piirtein entisellään, käsikonsolin tilavuus on pienentynyt huomattavasti. Käytännössä GBA SP mahtuu taskuun kuin taskuun, joten se on erittäin helppo pitää mukanaan, vaikkei peliviihdettä varmuudella kaipaisikaan.

Käyttövalmiiksi konsoli saadaan kääntämällä sen kantena toimiva näyttö esiin. Kyseessä on kooltaan ja ominaisuuksiltaan täsmälleen samanlainen heijastusnäyttö kuin alkuperäisessä GBA:ssakin, mutta tällä kertaa se on varustettu monien kaipaamalla taustavalolla. Ruudun alapuolella sijaitsevat lamput ovat riittävän tehokkaat mahdollistaakseen pelaamisen jopa pilkkopimeässä. Kirkkaasti valaistussa ympäristössä taustavalon voi puolestaan kytkeä pois päältä. Käsikonsolipelit eivät siis enää ole riippuvaisia ulkoisista olosuhteista, vaan niihin pääsee käsiksi milloin tahansa. Mukana kulkevaa viihdettä etsiville on ilouutinen myös se, että piiloon taittuvan näytön naarmuttaminen vahingossa tai kuljetuksen yhteydessä on käytännössä mahdotonta.

Toinen merkittävä muutos löytyy virtalähteestä, sillä GBA SP:ssä on siirrytty sisäiseen, verkkovirralla ladattavan akkuun. Erillisten pattereiden käyttäminen ei siis enää ole mahdollista, vaan laite on saatava säännöllisin väliajoin latausjohdon päähän noin 3-4 tunniksi. Pitkiä matkoja tekeville tämä voi aiheuttaa pieniä ongelmia, mutta useimpien käyttäjien kannalta kyse on lähinnä aikaa ja vaivaa säästävästä uudistuksesta. Nintendon mukaan täysi akku kestää taustavalon kanssa hieman yli kymmenen pelituntia. Ilman valoa laitteen parissa voi puolestaan viettää lähes parikymmentä tuntia. Vertailukohtana kaksi sormiparistoa jaksaa pyörittää vanhaa GBA:ta noin 15 tunnin ajan.

Pelaajan kannalta

Pelattaessa käsikonsoli on miellyttävän kevyt ja se sopii käsien väliin erinomaisesti. Kääntyvästä näytöstä huolimatta laitteen painopiste on kohdallaan, joten se lepää pelaajan otteessa luonnollisesti eikä sitä tarvitse erikseen pitää pystyssä. Peukalot asettuvat ristiohjaimen ja perusnappien päälle kuin itsestään eikä Start- ja Select-painikkeiden löytäminenkään ole vaikeaa. Laitteen takana sijaitsevat liipaisimet ovat niin ikään erittäin luontevassa paikassa, mutta ne olisivat saaneet olla hieman suurempia. Pelaamiseen niiden pienuus ei vaikuta, mutta kookkaampiin nappeihin olisi todennäköisesti saanut hieman paremman tuntuman. Käytännössä tämä on kuitenkin vain makuasia.

Game Boy Advanceen verrattuna GBA SP ei sisällä lainkaan uutta tekniikkaa ja vanhat pelit toimivat siinä yhtä hyvin kuin edeltäjässäänkin. Niinpä tulokkaan ostaminen ei olekaan pakollista, jos GBA on jo tullut hankittua. Alkuperäiseen muotoiluun ja taustavalon puutteeseen tuskastuneille kyseessä on kuitenkin erittäin tervetullut laite. Se kulkee mukana entistä helpommin, sopii käteen erinomaisesti ja mahdollistaa pelaamisen myös vähemmän ihanteellisissa olosuhteissa. Vanhasta mallista pitäneidenkään ei kannata jättää tulokasta täysin vaille huomiota. Sen mukanaan tuomat uudistukset nimittäin parantavat pelikokemusta hämmästyttävän paljon.

-Mikko Karvonen