Uusimmat

Gameworld 2001 -messuilla

27.11.2001 22:49 Jukka O. Kauppinen

Tilt Gameworld 2001 -pelimessut järjestettiin tutuissa tiloissa Helsingin Kaapelitehtaalla 24-25.11. Messut olivat aiempaa huomattavasti laajemmat, sillä viime vuotisen tungoksen jälkeen järjestäjät olivat varautuneet ihmismassojen kiinnostukseen huomattavasti perusteellisemmin. Nyt käytössä oli sekä yläkertaa, jonne Sanura Suomi oli linnoittautunut, sekä pääsisäänkäynnin oikealle puolelle sijoitettu Pelikan ja Xboxin jakama sivuhalli.

Messut aukenivat lauantaina aamukymmeneltä ja täyttyivät nopeasti kiinnostuneesta kansasta. Lauantaina päivällä järjestäjät joutuivat jo hetkellisesti sulkemaan ovet, kun ihmismassat alkoivat olla liian toistensa kylkiin liimautuneita. Eikä kestänyt kauaa kun kulkijoilla alkoi näkyä sylin täydeltä erilaista kerättyä krääsää. Pakollisten esitteiden ohella myös julisteita, demolevyjä, paitoja ja muuta tavaraa saattoi kertyä hyvinkin kassillinen tai parikin.

Konsolijättien kamppailu

Tämän vuoden selkeä teema oli pelikonsolien välinen uhittelu. Viime vuonna PS2 oli juuri lanseerattu, ja pleikkarit olivat esillä jälleen samassa messujen suurimmassa osastossa heti sisäänkäynnin vieressä. Tiukkoina kilpailijoina olivat mukana Nintendon GameCube ja Microsoftin Xbox, jotka haastoivat ärhäkästi riitaa konsolien kuninkuudesta. Ensi vuonna onkin erittäin mielenkiintoista nähdä mitä tulee tapahtumaan, sillä konsolien kädenvääntö oli ehdottomasti mielenkiintoisin messujen ohjelmasta. Jokaisella oli myös erilainen lähtökohta yleisön kosiskeluun. PlayStationit luottivat synkän siniseen yleisilmeeseen ja avoimeen osastoon. Nintendolla oli GameCubeja rivissä pitkin seiniä mutta keskemmällä oli myös kymmeniä Game Boy Advance-pelejä kokeiltavaksi. Xboxilla oli puolestaan kokonainen pieni peliteatteri.

Xboxailua teatterissa

Xboxia ja pelejä demottiin erityisessä teatterissa, oikeassa mustassa laatikossa, jossa pidettiin 10-20 minuutin mittaisia esityksiä. Idea ja toteutus oli muutoin suorastaan erinomainen, mutta heikko ilmanvaihto ja liian korkealle väännetty äänenvoimakkuus pilasivat vuorostaan tunnelmaa.

Peleinä olivat muutoin samat kuin eDomen aikaisemmassakin katsauksessa esitellyt, mutta nyt mukana olivat myös NHL 2002 ja Simpson´s Road Rage. NHL 2002 näytti ja tuntui PC-versioltaan, ja Road Rage oli kuin hieman kuin piristetty versio Crazy Taxista. Hyvä Simpsons-fiilis oli kuitenkin onnistuttu säilyttämään ja peli vaikutti hubalta. Haloa tunnuttiin pidettävän vaikuttavimpana Xboxin pelitarjonnasta.

GameCube yllätti, N64 ei

Perjantain ennakkotilaisuudessa syötiin tuhtia GameCube-kakkua.

Nintendon GameCubea demottanut osasto oli jatkuvasti tupaten täynnä innokkaita testaajia ja vuoroaan sai jonottaa. Koneita oli myös tarjolla mukava liuta. Siinä missä Xboxin massiivinen koko herätti huomiota, niin GameCuben siro laatikkomaisuus kantokahvoineen oli tälle kuin vastakohta.

Wave Race, Luigi´s Mansion ja Star Wars: Rogue Leader riittivät pitämään pelaajien ja mielenkiintoa yllä. Wave Race näytti hienolta vesijettikilpapeliltä, erityisesti näyttävä vesi oli toteutettu hienosti. Luigi´s Mansionin toteutus oli myös hienoa, valoefektit ja lepattavat verhot pistivät silmään. Rogue Leader näytti muikealta räiskinnältä, jonka avaruusosuudet saivat kehuja omakseen. Isolta televisiolta demottiin myös tulevia pelejä kuten Super Smash Brothers Meleetä ja Eternal Darkessia, jotka vaikuttivat videokuvan perusteella näppäriltä.

Game Boy Advancen suunnalla Nintendolla asiat olivat sen sijaan heikommassa jamassa, sillä valikoima koostui vain julkaisun yhteydessä tulleista peleistä. IQ Medialla oli sentään omalla osastollaan esillä veikeä lohikäärmeseikkailu Spyro. Ohikulkijoilta riitti lisäksi lähinnä sääliä jo molemmat jalat haudassa nytkivää Nintendo 64:ää kohtaan.

Maahantuojat uskovat PS2:een

Ja toki kysyntää riitti PlayStation 2:kin. Maahantuoja oli latonut tarjolle 13 kappaletta PS2-konsoleita ja viisi PSOnea. Mukava leveä näyttelyalue tarjosi myös laajakankaan, jolta pyöritettiin pelivideoita. Useilla muillakin näytteilleasettajilla oli lisäksi mukana omat konsolinsa. PlayStationin omalla osastolla roikkujat saivat mukaansa myös WipeOut Fusion/AirBlade -demolevyjä, jotka katosivat tehokkaasti innokkaiden pelureiden kasseihin. Erityisesti IQ Median Crash Bandicoot -kojootin seikkailu vaikutti kysytyltä niin testi- kuin kauppapuolellakin. Kova juttu oli myös Toptronicsin esittelemä Metal Gear Solid 2, joka sai messuilla ensiesityksensä Suomen kamaralla. Niinpä Toppurankin väki oli varustautunut välillä asianmukaisesti MGS2-paitoihin ja maastohousuihin, ja kiinnostusta piisasi jatkuvasti. Ehtipä peli saada messuyleisöltä kriittistäkin kannanottoa, malliin ”liikaa leffaa, liian vähän peliä”.

Myös PS2:n ykköspeli Grand Theft Auto 3, Silent Hill 2, Soul Reaver 2, Smuggler”s Run 2, Lotus Challenge ja Pro Evolution Soccer olivat tyrkyllä Toptronicsilla . IQ Medialla puolestaan oli tarjolla muun muassa Mummy Returns, ja Half-Life, joista jälkimmäinen tulee olemaan varmasti hyvin mielenkiintoinen tapaus. Mahtaneeko PC:n superhitti siirtyä sujuvasti myös PS2:n maailmaan?

Uutta myös PC-kuvioissa

PC-pelimaailma oli myös hyvin edustettuna.IQ Median panostus oli selvästi reaaliaikastrategia Empire Earthiin painottuva, joka ylsi lauantaina myös Dosen myydyimmäksi peliksi. Muista mukana oli myös muun muassa reippaan asenteelliset Aliens vs Predator 2-räiskintä ja Rock Manager. Toptronicsin osastolla oli esillä upouutta ja hiukan vanhempaa tavaraa – joulun PC-hittipeliksi, niinkin erikoiselta kuin se vaikuttaa, ounastellaan Haluatko Miljonääriksi -visailua, jonka magia on vetovoimassa normaalin pelikansan ulkopuolella. Ainakin videokankaan edessä tuntui viihtyvän laaja ja nuoremmastakin pelaajakansasta koostuva yleisömassa. Suomalaisvalmisteinen Rally Trophy oli myös näytillä, mutta olisi siihen voitu enemmänkin panostaa. Vastapäätä puolestaan kaahattiin Rally Championship Xtremellä, joka tuntuu jäävän joulumarkkinoilla pahoin Rally Trophyn jalkoihin.

Zoo Tycoon on pelinä hankalampi live-esiteltävä, mutta jos se ei Toptronicsin demokoneesta iskeytynyt ihmisten tajuntaan niin joulukuussa sitten viimeistään – Microsoftin tämän vuoden joulukampanja näet panostaa Zoo Tycoonin työntämiseen ihmisten ostoskoreihin. Varsin hyvä valinta, ainakin peli sopii makoisasti koko perheen pelattavaksi. Joulun taktiikkaräiskintöjen yllättäjäksi Toptronicsin väki arveli JoWooDin World War III: Black Goldia.

Messujen toiseen kerrokseen oli linnoittautunut Sanura Suomi, jolla oli esillä vähän kaikkea mahdollista. Saitekin ratit ja muut peliohjaimet, PC- ja konsolipelit ja lastenohjelmat Puuha-Petestä lähtien olivat jatkuvassa pyörityksessä. Sanuralaiset olivat ennakkoon hieman huolissaan mahtaako väki löytää toiseen kerrokseen, mutta löysiväthän nämä. Sanuralla oli esillä valikoima sekä aiempia että aivan tuoreita tuotteitaan, muun muassa Wanadoolta ja Ubi Softilta.

Laitepuolella veikeimpiä olivat ehkä NAPA:n minikokoinen CD/MP3-soitin ja ties mistä kaukoidästä tuotu TV Action Game, joka muutaman satasen hintaan tarjoaa 99 videopeliä suoraan televisioon kytkemällä. Pelipuolella vaiettu salaisuus oli Wanadoon Erotica Island, jota Sanuralaiset eivät kuitenkaan suostuneet laittamaan mihinkään esittelykoneeseen. Miksiköhän, hmmm….. Sunnuntaiksi Sanuralaiset saivat uutuutena paikalle New York Racerin, josta oli esillä sekä PS2- että PC-versiot.

Pauketta ja pelimyyntiä

Messuosastojen ohella päälavalla jättiruudulta pyöritetyt pelikilpailut olivat katsojille varma hitti, ja eiköhän tuollaisia tulla näkemään lisää jatkossakin. Lavalla pidettiin jatkuvalla syötöllä myös kaikenlaisia esittelyjä ja kilpailuja. Etenkin Metal Gear Solid 2:n näytös sai aikaan melkoisen vaikutuksen. Ehdottoman vauhdikasta menoa olivat IQ Median Crash Bandicot-paukkujaiset – katossa näet roikku jokunen sata ilmapalloa, joista viidessä oli Pelit-lehden ilmaisen vuosikerran ja viidessä ilmaisen Crash Bandicotin voittavat kupongit. Pauketta riitti!

Dosen ohella paikalla oli kauppiaana myös PC Superstore, jolla oli melkoinen esitteillä tavaravalikoima. Halpispelien ohella parhaiten omistajaa vaihtoivat kuulemma PC:n Flight Simulator 2002, Sims Hot Date ja Harry Potter. PS2-peleistä puolestaan varasto kerta kaikkiaan tyhjeni Silent Hill 2:sta.

Mukavaa vaihtelua näytteilleasettajien pelikoneille löytyi messuhallin lähes kauimmaisesta nurkasta, Xbox-salin vierestä, mihin Pelika oli roudannut 16 pelikonettaan. Valikoima sisälsi miellyttävän joukon kaikenlaisia pelejä, kuten Tekken 4, Sega Rally 2 ja Quick & Crash, mutta viime vuoteen pahana miinuksena pelaaminen maksoi. Viimeksi pelit olivat sentään ilmaismoodissa, mikä oli todella hienoa toimintaa. Nyt ei, hyihyi.

Ja olihan messuilla kaikenlaista muutakin. Tilt peluutti ihmisiä koko messujen ajan. Skaboja oli Half-Lifeen, Colin McRae Rally 2:een, NHL 2002:een, Tekken Tag Tournamentiin, Tony Hawk”s Pro Skater 2:een ja Gran Turismo 3:een, ja voitte helposti kuvitella miten pitkät jonot karsintoihin riitti. Sanura Suomi puolestaan peluutti lauantaina ihmisiä Red Faction-kisassa, johon osallistui kolmen tunnin aikana 70 ihmistä. Hieman leppoisammin pystyi ottamaan puolestaan Kolumbuksen kulmassa – jos halusi. Olihan paikalla iso pöydällinen koneita, joilla pelattiin urakalla ja puuhailtiin Kultakalan virtuaalimaailmoissa, mutta Dj Esko oli sentään tullut paikalle löhötuolien ja Commodore 64:n kera. Siinäpä leppoisaa laiskottelua Commandoa pelattaessa.

Aivan täydellisen puhtoista ja positiivista kuvaa messuista ei kuitenkaan jäänyt. Roskien määrä oli valtava. Mikä maksaa kun ihmiset eivät osaa käyttää roskiksia, vaikka niitä oli tasaisesti ympäriinsä? Opetelkaa elämään ihmisiksi! Käyttäytymisoppiin pitäisi pistää myös joukko nuorempia pelureita. Julisteita voi pyytää standeilta seiniltä repimisen sijaan. Huvittavinta oli kun arviolta 13-vuotias poika yritti uhitella eräälle näytteilleasettajalle, joka ihmetteli mitä tämä puuhaa heidän pelijulisteidensa parissa. Sanuran moninpelikilpailujen välissä paikalle ilmaantui törkein messuyleisö – kun pelikisat oli lopetettu ja muut tuotteet otettu jälleen esille tunkivat pelaajat väkisin takaisin ja jatkoivat Counter-Striken pelaamista – ajaen Puuha-Peteä kokeilleet lapset pois demokoneilta ja vallaten ne omaan käyttöönsä. Asiaton käytös loppui vasta kun koneet poistettiin verkosta ja Counter-Strike dellattiin.

Myös osa näytteillepanijoiden tiloista oli ikävän ahtaita – vaikka tilaa olikin reippaasti viime vuotista enemmän. Ihmispaljouden myötä paikat kuitenkin täyttyivät tehokkaasti, ja esimerkiksi Dosen ja PC Superstoren kujiin saattoi jäädä jopa jumiin. Ahtaudesta syntyi myös ilmanvaihto-ongelmia – kuumaa piisasi eikä ilman laatukaan ollut järin huipussaan.

Kokonaisuutena messut olivat kuitenkin jälleen kerran mielenkiintoinen kokemus. Uutta katsottavaa ja kokeiltavaa oli riittämiin, ja siinähän se messujen tarkoitus onkin. On aivan eri asia päästä näkemään uutuuksia, niin pelejä kuin pelikoneitakin, omin silmin kuin lukea niistä vaikkapa eDomesta – vaikka siinä sivussa sitten joutuukin jonottamaan. Myös näytteilleasettajat tuntuivat tyytyväisiltä kokemaansa, vaikkakin väsymys alkoikin jo painaa päälle messujen lopun lähestyessä. Olihan edessä vielä kaiken purkaminenkin.

Tapahtumassa olivat näytteillepanijoina: DNA Fin…

(artikkeli jää tässä kohtaa kesken)