Uusimmat

Gears of War 3 -haastattelussa Cliff Bleszinski

29.06.2010 20:00 Juho Anttila

Clifford Bleszinskiä, tuttavallisemmin CliffyB:tä on aina mukava kuunnella. Epic Gamesin hilpeällä veijarilla riittää sanottavaa melkein asiasta kuin asiasta, mutta mikä tärkeintä, miehen edustama firma kehittää vallan mainioita pelejä. Tärkeimpänä näistä Gears of War -sarja, jonka kolmannen osan tiimoilta pääsimme kuulustelemaan Cliffyä E3-messujen aikana.

Kuten arvata saattaa, Epic Games pelaa vielä tässä vaiheessa kortit lähellä rintaansa. Vasta ensi vuoden puolella ilmestyvän pelin parhaat palat säästetään lähemmäksi itse julkaisua, jotta niiden myyntivaikutus saadaan maksimoitua. Cliffy oli kuitenkin kiltillä tuulella ja kertoi muutamia mielenkiintoisia tiedonmurusia tulevasta räiskintäeepoksesta.

Gears of War on pelisarjana niin suuri, että lähes jokaisella on siitä mielipide, oli sitten kokeillut itse peliä tai ei. Jo nähty kiusaketraileri ei paljastanut vielä juuri mitään itse pelistä, mutta kivettyneet ihmishahmot herättivät silti kysymyksiä. Mitä meille näytettiin ja mihin videon tapahtumat sijoittuivat?

Cliffy paljasti, että trailerissa nähty kaupunki on nimeltään Char. Nähty tuho on seurausta raskaasta Hammer of Dawn -iskusta. Inspiraatiota haettiin aikanaan tulivuoren tuhkan hautaamaksi joutuneen Pompeijin raunioista. Dramaattista ja täten hyvin Gearsin tylyyn maailmaan sopivaa.

Uusia maisemia, uusia hahmoja, uusia aseita

Peli sijoittuu aikaan 18 kuukautta edellisen osan tapahtumien jälkeen. Alussa näemme toisen sankareista, Domin, viljelemässä maata. Kuinka tähän on tultu, siihen ei saatu vastausta, mutta arvatenkin tämä kertoo jotain tuhon jälkeisestä yhteiskunnasta, jossa hahmot elävät.

Planeetta on kärsinyt, mutta se ei ole kuitenkaan aavikoitunut. Näkemissämme videoissa esiintyi hyvin monenlaista maastoa. Värejä on käytetty selvästi enemmän kuin aiemmin, jotkut tekstuurit olivat suorastaan syötävän kauniita. Myös metsiä on luvassa, mutta ei liiaksi. Cliffyn mukaan metsä on vaikea toteuttaa hyvin, eikä peliin tahdota toisaalta päästää vasurilla väännettyjä alueita. Sen sijaan luvassa on muun muassa espanjalaistyylisiä kaupunkeja rapattuine kattoineen. Esimerkkinä Cliffy mainitsi Sevillen.

Ehkäpä yksi mielenkiintoisimmista jo tiedossa olevista uudistuksista on naispuolisten sotureiden lisääminen pelattavien hahmojen joukkoon. Kauniimman sukupuolen edustajia on kaksi, joista toinen, tummahiuksinen Stroud, näytti sangen kovanahkaiselta naaraalta.

Huomiota herättävästi neitosen aseen jatkeena ei nähdäkään tuttua moottorisahapistintä, vaan perinteisempi, Gears of Warin historiassa käydyn Heilurisodan aikainen miekkapistin. Cliffy selitti, että moottorisaha on valittu aseeksi siksi, että vahingoittaakseen locusteja normaalilla pistimellä tarvittaisiin kymmenen metrin vauhti. Tämä ei taistelutilanteessa ole tietenkään kovin käytännöllistä.

Gears of War 3:n maailmassa resursseista on kuitenkin huutava pula. Sota on tuhonnut kaikki tehtaat, joten sotilaidenkin on etsittävä aseita ja varusteita esimerkiksi museoista, kaatopaikoilta ja muista vastaavista paikoista. Tästä ei olla kuitenkaan suunniteltu pelimekaniikkaa, sen sijaan pelaajat voivat keskittyä rauhassa Gears of Warin vahvimpaan ydinsisältöön: armottomaan sodankäyntiin. Ammusten määrä on rajoitettu, mutta ei naurettavuuksiin asti. Cliffy ei muuten voi sietää sitä, jos ruoasta ja sen hankinnasta tehdään pelimekaniikka.

Uusi pistin tuo toki mukanaan myös valikoiman tuoreita lopetusliikkeitä. Ilman eivät toisaalta ole jääneet locustitkaan. Demossa nähtiin muun muassa liike, jossa locust-soturi repii viholliselta käden irti ja hakkaa tämän sitten kuoliaaksi omalla raajallaan. Brutaalia, tuhottoman siistiä ja kuulemma jotain sellaista, mitä Epic Games on halunnut tehdä jo ensimmäisestä Gears of Warista lähtien.

 

Tulevaisuus ja ranskalainen keskeytys

Mitä sitten seuraavaksi? Gears of War 3 on sarjan viimeinen osa, mutta Gearsien maailma on niin rikas, että sinne mahtuu varmasti myös lisää pelejä. Toinen erittäin lupaavalta vaikuttava peli, Bulletstorm, vie tosin tällä hetkellä kaiken huomion.

Esille nousi myös kysymys Xbox 360:n kohutusta uudesta liikeohjausjärjestelmästä. Vaikka Cliffyllä ei ollutkaan juuri nyt suunnitelmia laitteen suhteen, hän myönsi kuitenkin, että pelikehittäjänä hän tuntee uteliaisuutensa heränneen. Ehkäpä näemme vielä jotain mielenkiintoista tälläkin rintamalla.

Tässä vaiheessa keskustelua ryhmään kuulumaton ranskalainen henkilö ryhtyi valittamaan Gears of War 2:n moninpelin ongelmista. Tämähän ei sopinut kuvioon, joten Cliffy suomikin heppua ankarasti tietämättömyydestä.

Gears of War 2 on julkaisunsa jälkeen saanut kuusi päivitystä. Epic on myös pyytänyt pelinlöytämisongelmia anteeksi toistuvasti ja nykyään ongelmat on ratkaistu. Gears of War 2 onkin säännöllinen vieras Xbox LIVE:n kymmenen pelatuimman verkkopelin listalla.

Patonkimaan sankarin esiintulo olikin lähinnä nolo. Soitellen sotaan lähtenyt herrasmies sai nenilleen suhteellisen pahasti, ja syystä. Ilmeisesti herra ei ollut pelannut Gears of War 2:sta julkaisun jälkeen, ja tämä näkyi mielipiteissä. Tärkeä muistutus siitä, kuinka oleellista huolellinen taustatyö on ennen haastattelutilanteeseen syöksymistä.

Valitettavasti ranskalaisepisodi haukkasi ison siivun kallisarvoista aikaa ja Microsoftin PR-henkilö ehti paikalle keskeyttämään tapaamisen. Jouduimme poistumaan paikalta keräillen samalla mukaamme onnettoman fransmannin riekaleita. Joka tapauksessa itse peli näytti fantastiselta. ”Bigger, better & more badass” on Gears of War -sarjan motto, joka näyttää toteutuvan myös päätösosan kohdalla. Julkaisupäivä ei kerta kaikkiaan voi saapua liian aikaisin.

Haastattelu on tehty yhteistyössä XCN-verkoston kanssa.

 

Tekijä: Epic Games
Julkaisija: Microsoft
Tulossa: Xbox 360, huhtikuu 2011
Pelin kotisivu: http://gearsofwar.xbox.com/
Juho Anttila & XCN

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Lisää aiheesta

Gears of War (PC)

PC:n Gears of War on kuin oppikirjaesimerkki siitä, miten konsolipeli pitäisi kääntää PC:lle. Tämä ei toki ole ihme, onhan asialla oleva Epic kuitenkin alkujaankin todellinen hardcore-tason PC-kehittäjä. Muut voivatkin ottaa eeppisestä paketista mallia.

Gears of War (Xbox 360)

Emergence Day tuli ja meni. Gears of War julkaistiin, osoittautui hypen arvoiseksi ja sai taivaassa palkintonsa. Monin paikoin vuoden peliksikin äänestetty Gears of War tarjoaa tiukkaa räiskintää, upeaa grafiikkaa ja hyvää moninpeliä. Lähes täydellinen next gen -peli, siis?

Gears of War 2 (Xbos 360)

Peli yhdisti isot aseet, näyttävät veriroiskeet ja poikkeuksellisen armottoman meiningin toimivaksi ja teknisesti loistavaksi kokonaisuudeksi, jonka kruunasi loistava co-op-pelitila. Pelin ainoaksi suuremmaksi puutteeksi jäi kampanjan lyhyys. Loppuviikosta julkaistava Gears of War 2 lupaa olla kaikkea sitä mitä ykkösosa, ja vielä enemmän. Onko mainoslauseessa ”Bigger, Better, More Badass” sitten yhtään perää?

Gears of War 2: Dark Corners / All Fronts Collection (Xbox 360)

Dark Corners on Epic Gamesin mestariteoksen ensimmäinen sellainen lisäpaketti, joka sisältää moninpelikarttojen lisäksi myös uutta yksinpelisisältöä. Kumman lähestymistavan Dom valitsee? Nyt sinä saat päättää.

E3dome: Ice-T asemaanikkona

E3dome: THQ: Space Marine on Gears-tappaja

E3dome: Gears of War 3 näyttää upealta – katso HD-kuvat

CliffyB ristisiittää Gears of Warin ja roolipelit

Lue myös

Creative ZEN Style 300

E3 2010 – eDomen jälkipuinnit messujen tarjonnasta

G500 – Onko legendan seuraajasta uudeksi legendaksi?

Logitech G27 – erinomainen rattiohjain ajopelien ystäville

Pelintekoa Suomessa ulkomaalaissilmin osa 5: mikroautoilua ja urakan päätös

Tetsuya Nomura avautuu tulevista peleistään – Square Enixiltä liuta seikkailuja

Trine 2 -ensikosketus – Frozenbyte jatkaa fysiikkatasoloikkaansa