Uusimmat

Grand Theft Auto IV – ensimmäiset 24 tuntia

30.04.2008 17:13 Miikka Lehtonen

Kuten varmasti suuri osa saitin lukijoista, myös me olemme viettäneet viime päivät Grand Theft Auto IV:n parissa. Rockstarin gangsterieepoksella kun on paha tapa viedä mukanaan sen pikkusormen lisäksi puoli torsoa.

Lopullinen arvostelu ilmestyy lähipäivinä, mutta sitä ennen halusimme palata vielä kerran Liberty Cityn tunnelmiin. Luvassa on fiilistelyä ja ikimuistoisia hetkiä taipaleen varrelta.

Kuten jo eilen mainostin, ainakin meikäläiseen suuren vaikutuksen teki pelin fantastinen tunnelma. Vaikka New York on jäänyt tosielämässä vähälle kokemukselle, pelin joka huokosesta suorastaan pursuaa sitä aitoa Big Apple -meininkiä. Musiikki, kaupunkisuunnittelu, ihmisten asenteet ja ikimuistoiset hetket, kuten ensimmäinen ajokeikka Brooklynin sillan yli ovat kuin huikeaa matkailumainosta maailman epäviralliselle pääkaupungille. Ja se dialogi, voi pojat…

Myös pelin hahmot sopivat huomattavasti paremmin meikäläisen makuun kuin San Andreaksen uhoa täynnä olevat katugangsterit. Joku voi tosin suhtautua asiaan juuri päinvastoin. Mielipiteistä riippumatta jokaisen lienee kuitenkin tunnustettava, että Rockstarin käsikirjoittajat ovat tehneet jälleen kerran nappityötä.

Mieleenpainuvia tehtäviä

Netissä on puhuttu ja valitettu yllättävän paljon GTA IV:n tehtävien tasosta ja vaihtelevuudesta. Jos keskivertoihin keskustelupalstan trolleihin olisi uskominen, koko peli olisi hajutonta, mautonta ja väritöntä pullamössöä, jonka yllätykset olisi nähty jo parin tunnin pelin jälkeen. Onneksi trollipataljoona on jälleen kerran väärässä.

Tähän asti ainakin meikäläistä eniten huvitti tehtävä, jossa piti käydä kovistelemassa erään toimeksiantajan saatavia tämän velalliselta. Velallinen itsessään olisi hankala saalis jahdattavaksi, joten sankarimme keksivät nerokkaan suunnitelman: houkutellaan miekkonen kuumille treffeille paikalliseen kahvilaan!

Kun tehtävä osuu omalla kohdalla vastaan, kannattaa kuluttaa pari minuuttia Nikon deittiprofiilin lukemiseen sekä miekkosen juttujen kuuntelemiseen kuppilan pöydässä, ennen kuin treffit päättyvät siihen patentoituun GTA-tyyliin – eli 9-milliseen reikään silmien välissä.

Pidin myös suuresti eräästä tehtäväpolusta, jonka yhteyshenkilönä toimii entinen katujen kovanaama ja nykyinen hyveellisyyden ja oikeuden puolustaja. Miekkonen kuvaa omilla kuvillaan täytetyssä nuorisotalossaan propagandavideoita, joissa hän uhoaa putsaavansa kadut diilereistä ja huumeista. Kun on aika vaihtaa sanoista tekoihin, suoritusvastuu siirtyykin yllättäen Nikolle.

Tehtäväpolku tarjosikin herkullista parodiaa amerikkalaisista katujen puhdistajista, kolme kiinnostavaa tehtävää sekä pelille tyypilliseen tapaan yllättävän lopun.

GTA siis jatkaa sitkeää rokkaustaan, eikä meininki ota laantuakseen. Peliä vaille jääneiden kannattaa harkita vakavasti vierailua pelikaupassa. Jos joku kaipaa vielä lisää vakuuttelua, palaamme asiaan lopullisen arvostelun myötä tämän viikon aikana.

Lisää aiheesta

GTA IV – ensimmäiset kaksi tuntia

GTA IV kelpasi myös Jack Thompsonille

GTA4: dynaaminen, sattumia pursuava maailma on aina erilainen

Pornotähti himoitsee kovaa GTA-tykkiä

Vuoden myyntitöppi? ”Kulti, unohdin postittaa GTA:t!”

Grand Theft Auto –pelien uutis- ja arvostelukooste – kuohunaa vuosien varrelta

Lue lisää eDomesta

Model Expo 2008 – videokooste

Piratismi lannisti pelikehittäjän: Crytek hyppäsi konsolien kelkkaan

Tilaa uutiset suoraan koneellesi RSS-syötteellä

Uusin SingStar julistaa kesän alkaneeksi: Summer Party

Vappukilpailu: keksi älyttömin julkkispeli