UUSIMMAT

Grand Theft Auto IV – ensimmäiset 24 tuntia

30.04.2008 17:13 | Miikka Lehtonen

Kuten varmasti suuri osa saitin lukijoista, myös me olemme viettäneet viime päivät Grand Theft Auto IV:n parissa. Rockstarin gangsterieepoksella kun on paha tapa viedä mukanaan sen pikkusormen lisäksi puoli torsoa.

Lopullinen arvostelu ilmestyy lähipäivinä, mutta sitä ennen halusimme palata vielä kerran Liberty Cityn tunnelmiin. Luvassa on fiilistelyä ja ikimuistoisia hetkiä taipaleen varrelta.

Kuten jo eilen mainostin, ainakin meikäläiseen suuren vaikutuksen teki pelin fantastinen tunnelma. Vaikka New York on jäänyt tosielämässä vähälle kokemukselle, pelin joka huokosesta suorastaan pursuaa sitä aitoa Big Apple -meininkiä. Musiikki, kaupunkisuunnittelu, ihmisten asenteet ja ikimuistoiset hetket, kuten ensimmäinen ajokeikka Brooklynin sillan yli ovat kuin huikeaa matkailumainosta maailman epäviralliselle pääkaupungille. Ja se dialogi, voi pojat…

Myös pelin hahmot sopivat huomattavasti paremmin meikäläisen makuun kuin San Andreaksen uhoa täynnä olevat katugangsterit. Joku voi tosin suhtautua asiaan juuri päinvastoin. Mielipiteistä riippumatta jokaisen lienee kuitenkin tunnustettava, että Rockstarin käsikirjoittajat ovat tehneet jälleen kerran nappityötä.

Mieleenpainuvia tehtäviä

Netissä on puhuttu ja valitettu yllättävän paljon GTA IV:n tehtävien tasosta ja vaihtelevuudesta. Jos keskivertoihin keskustelupalstan trolleihin olisi uskominen, koko peli olisi hajutonta, mautonta ja väritöntä pullamössöä, jonka yllätykset olisi nähty jo parin tunnin pelin jälkeen. Onneksi trollipataljoona on jälleen kerran väärässä.

Tähän asti ainakin meikäläistä eniten huvitti tehtävä, jossa piti käydä kovistelemassa erään toimeksiantajan saatavia tämän velalliselta. Velallinen itsessään olisi hankala saalis jahdattavaksi, joten sankarimme keksivät nerokkaan suunnitelman: houkutellaan miekkonen kuumille treffeille paikalliseen kahvilaan!

Kun tehtävä osuu omalla kohdalla vastaan, kannattaa kuluttaa pari minuuttia Nikon deittiprofiilin lukemiseen sekä miekkosen juttujen kuuntelemiseen kuppilan pöydässä, ennen kuin treffit päättyvät siihen patentoituun GTA-tyyliin – eli 9-milliseen reikään silmien välissä.

Pidin myös suuresti eräästä tehtäväpolusta, jonka yhteyshenkilönä toimii entinen katujen kovanaama ja nykyinen hyveellisyyden ja oikeuden puolustaja. Miekkonen kuvaa omilla kuvillaan täytetyssä nuorisotalossaan propagandavideoita, joissa hän uhoaa putsaavansa kadut diilereistä ja huumeista. Kun on aika vaihtaa sanoista tekoihin, suoritusvastuu siirtyykin yllättäen Nikolle.

Tehtäväpolku tarjosikin herkullista parodiaa amerikkalaisista katujen puhdistajista, kolme kiinnostavaa tehtävää sekä pelille tyypilliseen tapaan yllättävän lopun.

GTA siis jatkaa sitkeää rokkaustaan, eikä meininki ota laantuakseen. Peliä vaille jääneiden kannattaa harkita vakavasti vierailua pelikaupassa. Jos joku kaipaa vielä lisää vakuuttelua, palaamme asiaan lopullisen arvostelun myötä tämän viikon aikana.

Lisää aiheesta

GTA IV – ensimmäiset kaksi tuntia

GTA IV kelpasi myös Jack Thompsonille

GTA4: dynaaminen, sattumia pursuava maailma on aina erilainen

Pornotähti himoitsee kovaa GTA-tykkiä

Vuoden myyntitöppi? ”Kulti, unohdin postittaa GTA:t!”

Grand Theft Auto –pelien uutis- ja arvostelukooste – kuohunaa vuosien varrelta

Lue lisää eDomesta

Model Expo 2008 – videokooste

Piratismi lannisti pelikehittäjän: Crytek hyppäsi konsolien kelkkaan

Tilaa uutiset suoraan koneellesi RSS-syötteellä

Uusin SingStar julistaa kesän alkaneeksi: Summer Party

Vappukilpailu: keksi älyttömin julkkispeli

Keskustelu

mielummin 360:tä ostat. boxille on yksinoikeudella lisämateriaalit ladattavana

V**tu kun just tuli ostettua Wii ja eihän sille mitään hyviä pelejä löydy. Ihan meni rahat hukkaan ja niin tekis mieli nyt tätä pleikka kolmosta ja sille toi GTA nelonen.

Koskahan täältä saadaan karsittua nämä vierailija viestit pois. ;)

Pc-versiota tässä odotellessa, kyselisin pelin omistavilta, että mitä uutta pelissä on verrattuna SA:han ja mitä ominaisuuksia on poistettu verrattuna SA:han ?

Ihme pelleilyä, kun joku sanoo oman eriävän mielipiteensä, niin eihän se käy, kaikkien on rakastettava peliä! Hohhoijaa…

Omasta mielestäni vaikka peli on hyvä, niin ei se nyt mikään mullistava kokemus ole. Samaa vanhaa GTA:ta kuitenkin.

ja kyl toi phiitpoi vaikuttaa jotenkin katkeralta, muahaha

no tietty on tulossa pc-versio. taitaa mennä joku puoli vuotta ja sehän on se paras versio, konsolit on paskaa

jaa-a oma peli on postissa odottamassa, mutta ei ole rahaa hakea sitä enne ensi viikkoa :( mutta hyvä peli tämä on ja kaikkia gta pelanneena tiedän että tämä on paras gta tähän mennessä. jos R* tästä vielä paranaa sen haluan nähdä :D

Ja phiitboy, toi numero 10. sitten sun älykkyysosamäärään vai?

Useilla peliaiheisilla foorumeilla puidaan pelinkaatavaa ongelmaa, johon ei toistaiseksi ole löytynyt ratkaisua. Ongelma näyttää koskevan niin Xbox 360 – kuin PS3-versiotakin. Eri uutispalvelujen mukaan peli näyttäisi kaatuvan herkimmin PS3:n 60 gigatavun versiossa.Ongelman laajuutta on vaikea hahmottaa. Esimerkiksi moni 60 gigaisen PS3:n omistaja pelaa GTA IV:ää ilman mitään ongelmia, kun taas toiset vastaavalla koneella kärsivät kaatumisista.

tuossa nyt mittään spoilausta ollu.
Hyvä peli kuitenkin kyseessä, mutta tainnut olla liian korkeat odotukset ja lähinnä vain moitin toimivia ominaisuuksia aikaisemmista versioista ja kyllä ne puutteet kaikki huomaavat tai sitten ei :)

Mitäpäs tämmöisistä mielipide asioista tinkaamaan.

9. taitaa edessä oleva numerosi myös viitata älykkyysosamäärääsi, joten jää kyllä kommentoinnit tämän tasoisille pensseleille vastaamatta

Phiitpoi on varmaanki semmonen kakara joka ei oo saanu tahtoaan läpitte ja ei oo saanu äitiä tai iskiä ostamaan ps3/xbox konetta että sais nelosen itelleen joten ennemmin tietenki pelaa san andreasta tai vice cityä ku ne löytyy jo divarin vitosen laarista.

Tuossa jutun alussa kannattaisi varmaan olla jonkinasteinen spoilerivaroitus.

mielipide asia mutta ennemmin pelaan san andreasta, tästä puuttuu kaikki hyvä mitä oli san andreassa juonia myöten. tässä IV:ssä täysin päätön juoni tehään tehtävii sille sun tälle ilman mitään pääjuonia ja jatkuvasti pukkaa lisähenkilöitä kelle duunataan. Oman impperiumin rakennukset täysin unholassa ja oman hyvän rakentaminen mitä löytyivät san andreaksesta ja kaikista parhaiten Vice citystä.

vähän juosten kustu tää peli juonineen päivineen, ei tuo mitään ” hyvää ” lisukkeena mitä ei olisi jo ennen nähty tästä saagasta vaan poistettu hyviä ominaisuuksia. Taksit, poliisitietokoneet sun muut ei mitään mullistavia uutuuksia.
Myös itse pelikenttä omasta mielestäni huono ei semmosta todellista vapauden tunnetta ja paikkojen tutkiskelua kuin edellisissä

Niin kova maine GTA sarjalla että sitä hypetetään vaikka takaraivossa tykyttää vaisto että epäonnistunut monin osa-aluein

Mutta mielipiteensä kullakin ilmaisin tässä omani.

nnooo pistinpä tilaukseen vaikka edelliset gta:t olivatkin mielestäni täyttä kuraa… toivottavasti tässä on nyt onnistuttu

Näytä kaikki kommentit

Ainakin Raumalla oli sekä Citymarketissa että Prismassa hyllyt vielä aivan täynnä molempien konsoleiden versioita pelistä vielä illalla juuri ennen kaupan sulkeutumista.

Täytyy sanoa että paljon on hienoja yksityiskohtia jälleen kerran. Kyllä ne rokkitähden pojat osaa =)

oivoi kun ei ole 3:nen sukupolven konsolia niin voisi tätäkin hakata…

Tänään tuli oma haettua (viimenen kappale kaupan hyllyllä), illalla pääsee kaahaamaan ;)

Kyllä ketuttaa ku en (vielä) omista ps3, sen verran vaikuttaa tää meno tosiaan sitä gangsteri -heilumista paremmalta. Mutta jos tossa kesällä ps3:n hommaisin pääsis tätä ja mgs:ää tahkomaan.

Muropaketin uusimmat