Uusimmat

Huijari!! – pelaajien puheenvuoro

28.01.2000 13:34 Jukka O. Kauppinen

Pelaajien kommentteja Huijari!! –kolumniin.

Heikku Lahtela
Terve, loistava kolumni en voi muuta sanoa. siinä kiteytyi aika hyvin miten asia oikeasti on.
Nykyään melkein kaikilla on lempipelissään jota he ovat pelanneet jo ainakin vuoden on muunneltuja asioita, fonttien värit, ikonit, äänet jne… Minulla on ainakin aseiden äänet ja modelit vaihdossa ja jopa modelit olen vaihtanut koska en jaksa katsella sitä samaa äijää jo kolmatta vuotta.
Kysymys kuuluukin että missä kulkee se raja mikä on huijausta ja mikä ei? Kaksi keinoa, joko joku ylempi päättää tai sitte Nolla-toleranssi eli ei mitään muutoksia.
Vielä liittyen tuohon punkbusteriin.. huonot puolet:
1) joku varastaa toisen klaanitagin nyt näin alkuhetkellä.
2) ei voi käyttää mitään modifikaatioita, osasyy quaken suosioonhan oli alunperin sen muunneltavuus. = punkbusteriin voisi ehdottaa jotain hyvää vaihtoehto skiniä/ääntä/modelia kenties?

Tommi ”Makkepuu” Virtanen
toi huijari-juttu oli ihan hyva,minun mielestani moninpeleissä huijaaminen on noloa kun ei uskalleta olla omia itseään,vähän niin kuin naisten iskeminen kännissä tai kamoissa.Itse en käytä moninpeleissä huijauksia,painotan sanaa moninpeleissä sillä ihan vaan yksinpeleissä cheatit on kyllä tuttuja. Yksi asia mistä monet rutisevat on camppiminen,elikä kytätään awm:n kanssa jossain kolossa ja napsitaan viholliset yksitelle,jotkut mapit ovat kyllä vähän camppi-meininkisiä,esim assault terroristeilla.Itse campin kyllä joskus kun olen esim.viimeinen tiimistäni ja vastassa on 10 vihollista,yleensä tässä tilanteessa saan napsastua muutaman vihollisen mukaani mutta loppu tulee kuitenkin. Kerran pelasin militiaa terona ja ihmettelin kun omat kuoli ihan outoihin paikkoihin ilman että ketään näkyi mutta kun itse kuolin ja spectatorina lentelin niin mikäs se siellä olikaan ellei vihollinen awm:n kanssa ja wallhackilla katteli seinien läpi,mikäs siinä on huijatessa kun ei sitä voi todistaakaan.Joskus kun kyselee pelissä porukoilta että onko niillä cheatteja niin kyllä siellä aina joku tunnustaa kayttavan sa aimbottia tai wallhackia tms.Itse en mokomaan rupea,vaikka olenkin aika huono (F/M 0.16 – 0.2). Huijaaminen varsinkin jos rahaa haluaa on mielestäni rangaistavaa,kyllähän bisnes-huijareita ja kavaltajiakin rangaistaan niin miksei peleissä huijaavia tyyppejäkin? Rangaistus tosin ei tarvitsisi olla kuin ihan vaikka määräaikainen banni servulle tms. Tämä on minun mielipiteeni.

[SNRA]Wolf
Terve toimitus! Kysyitte mielipidettä tohon huijaukseen. Välillä tuntuu että se on todella yleistä. Itse pelasin tossa taannoin yhdellä public servulla jossa vastustajista 2tai3/7 käyttivät wallhackkiä ja mahdollisesti muitakin vääriä keinoja. Pyysin ystävällisesti poikia poistamaan nuo vilpit mutta eivät suostuneet ja sanoivat että kaikki muutkin käyttävät! On asia noin? Onko teillä mielipidetää/faktaa asiasta? Välillä esimerkiksi klaanimatseissa vastustaja on ihan surkea ja kun seuraava mappi vaihtuu pojat ampuu pelkkiä Hedareita? Mutta miten todistat asian kun chasecam on päällä? Etpä mitenkään? Puhuitte noista screenshottien ottamisesta, mutta onko mahdollista että vastustaja ottaa vilpit siksi aikaa pois? Itse en ole perehtynyt noihin vilppien toimintaa joten en tiedä onko toi edes mahdollista?? Mitä vielä tohon vilppaamiseen tulee niin eikö Hollannin toiseksi paras klaani potkittu clanbasesta pois juuri vilppaamisen takia?? Joten se laittaa miettimään.

RiXeDome QWTF Admin
Ihan ideana kun tuota luin niin eDome voisi kehittää jokaiselle eri pelilleen säännöt joita noudatetaan (ainakin pitäisi noudattaa) eDomen servereillä.
Esim QWTF:lle voisi pistellä omat säännöt, mitkä lasketaan huijaamiseksi ja mikä ei, koska siinä nyt mielestäni kickitään kohtalaisen paljon porukkaa servereiltä.
Se helpottaisi reilusti meidän admineiden töitä, ja voisimme ohjata aloittelijat tietylle www sivulle lukemaan mikä on oikein ja mikä ei. Jolloin ei tulisi tätä ”Miks sä kickit mut äsken vaikka eilen Tämä ja Tämä admin ei mua kickiny vaikka pelasin ilman nimeä.” tyylisiä ongelmia. Jolloin taas joutuu selittelemään ettei ole selviä sääntöjä ja jokainen admin joutuu pelaamaan oman mielensä mukaan.
Varmasti jokin muukin online pelitarjoaja ottaisi teistä mallia ja helpottaisi pelaamista edes vähän.

Olen kuitenkin huomannut peelojen huijaajien vähentyneen QWTF servereillä, johtuen heidän kiinnostuksestaan CS:ään.

Jos saan kiinni jonkun huijaamasta clan tagin kanssa tai tiedän hänen olevan tietyssä claanissa, otan todisteen (recordaan demon useimmiten) ja metsästän claanin leaderin taikka jonkun toisen vaikutusvaltaisen henkilön eteeni ja esitän asiani hänelle. Omapa on asiansa jos ei usko minua tai tee asian eteen mitään.

En tiedä kuinka suuri ongelma tämä huijaaminen on CS:ssä, mutta uskon sen olevan suuri, ainakin olen saanut sen vaikutelman muutamalta CS pelaajalta. Eikös ongelmana ole kuitenkin CS:ssä ole myös se ettei siinä ole kunnon admineja, kuten QWTF:ssä? Oman käsitykseni mukaan CS:ssä tarvitsee rconin kickiäkseen jonkun pois kun taas QW:ssa on tälläinen SSH yhteys mahdollinen, jolloin ei salasana voi tulla ilmi ja karttoja ei voi vaihtaa.

Joudun myös itse joka päivä huijaamis syytöksien kohteeksi, useimmiten aloittelijoiden toimesta, mutta on minua muutama TF scenen eliittikin syytellyt. Useimmiten todistan syyttömyyteni sillä että minulla on admin oikeudet ja en varmasti huijaa. Jos hän on vielä minua vastaan (useimmat pitävät suunsa kiinni kun olen tuon sanonut) suostun iloisesti lähettämään screenshotin / demon tai mitä hän ikinä haluaakin.

Jussi Hämäläinen
Olen miettinyt jo aika kauan että jos esim eDomen servut tarkistaisi käyttäjänimen ja salasanan , jotka saisi nimeään ,osoitettaan ,puh numeroaan vastaan. Ja jos on tosiaan raskauttavia todisteita ( i.e. demo tai monta todistajaa) voisi käyttiksen evätä ,vielä jos passut olisivat IP-kohtaisia (HTV kaapeli kait hakee aina uuden kun kytkee koneen päälle, niin itse voisin tehdä mitä vaan :P ) Sitten kun tämä käytäntö saataisiin yleiseksi niiin että kaikki Suomen servut olisi mukana niin cheattaaminen olisi kertakaikkiaan rohkea veto koska nimi, puh numero ja osoite olisi netissä. Passut estäisi myös mm. faketuksen niin ettei kukaan voi pilata toisen mainetta, (eikä tilastoja :P )
Oman syyttömyyden todistamiseen ei voi muuta tehdä kun nauhoittaa demo kun joku pyytää tai käydä lan-parteissa usein.

HT
Huijarit on persiistä ja syvältä. Joskus muinoin kun aloitti ton CS pelaamisen beta kolmosen ajoilta oli peli rehtiä ja jopa pärjäsi silloin tällöin ihan kivasti, pikku hiljaa rupesi tulemaan markkinoille erilaiset norecoil sriptit ja muut vastaavat. Parasta oli se että aina uuden betan ilmestyttyä ei ns. hyvät pelaajat ollutkaan niin hyviä ja joskus jopa eivät pelanneet muutamaan viikkoon. Itse pärjäsin taas uuden betan ilmestyttyä erittäin hyvin, kunnes joku tekei taas ne xwnocide pakit ja muut jutskat taas toimiviksi. Toivottavasti PB nyt edes vähän auttaisi vanhan pelaajan elämää.

EPPiN
Joka sana o n totta mitä mainitsit tossa!!! Minusta jokaisen pitäisi pohtia/kysyä itseltään pelaamisen motiivia!!Miksi siis pelaa yleensä?!?Itse pelaan sen takia kun ensisijaisesti oikeasti rakastan pelaamista ja myös irtaudun arjesta ja samalla rentoudun pelien avulla.Tosin sen takia juuri kun tavallaan otan pelit ”tosissaan”saattaa suusta tulla kaikenlaista mitkä pitäisi pitää omassa mahassaan.Tosiasia on kuitenkin,että arvostan kaikkia pelaajia pelaajina,tosin niitä vähemmän jotka tuntevat pätemisen tarvetta koska ovat taidoiltaan parempia pelaajia.Olen kuitenkin oppinut ymmärtämään,että näissä peleissäkin on lahjakkaita yksilöitä ja itse kuulun taidoiltani keskikastiin.Tosin yritän opetella kokoajan lisää seuraamalla parempien peliä esim.sinun pelejä Sami!!!! (Toim.Huom. Sami on Kuningas)

Joona Kankainen
Nostan teille hattua PunkBusterin johdosta. Se oli todella hyvä siirto. Olin jo ajat sitten lopettanut eDomella peluun peelojen vuoksi, mutta nyt eDomeista on tullut yksi suosikkiservereistäni. Enää ei tarvi miettiä, että mitäköhän ziittiä joku käyttää, jos sillä menee poikkeuksellisen hyvin. Samalla poistuu myös turhat vainoharhaiset ziiteistä valittamiset. Etsikööt huijaripeelot toisen serverin missä voivat pumpata digitaalikikkeliänsä =)

[UfoCore]makia
En oikein osaa sanoa muuta kuin että erittäin hyvä juttu. Varsinkin kun itse ei ole mikään kovin hyvä pelaaja, niin v***tusta lisää huimasti jonkun peelon huijausjudanssit. prkl.

[FTO]Lonewolf
Punkbuster on askel oikeaan suuntaan. Epäilen kyllä pystytäänkö sillä todellakin estämään huijaus lopullisesti. Itse huijaamista vastustan jyrkästi. En ole koskaan huijannut Counter-Strikessä, koska mitä järkeä on pelata joillain typerillä aimboteilla tai vastaavilla kun tietää että itse ei ole saavuttanut mitään, vaan ohjelma on hoitanut työn. Koko pelaamisesta menee maku ja se saavuttamisen ja onnistumisen tunne sivusuun, jos on todellakin niin tyhmä että huijaa. Huijareille voisin sanoa että koittakaa edes kerran ilman ohjelmianne niin näette miltä onnistuminen tuntuu, kun saatte esim. koko vastustaja tiimin maahan ja olo on kuin sankarilla. Parhaaksi pelaajaksi ei tulla ohjelmien avulla, vaan ahkeran opettelun ja omien taitojen löytämisen kautta.

Lasse ”Draugo Silverscale” Kulmala
Jokainen huijauksien poistumista kohti otettu askel, oli se miten pieni tahansa, on erittäin hyvä asia. Jo yksinpeleissä huijaaminen on suorastaan typerää. Jos ei osaa pelata ilman huijauksia, ei pitäisi pelata ollenkaan. Mikään peli ei voi olla niin vaikea, että sen läpipelaamiseen tarvitsee käyttää kuolemattomuutta tai seinien läpi kävelyä. Peleissä huijaaminen kertoo vain siitä, että peli ei oikeastaan olenkaan kiinnosta huijaajaa. Asia erikseen on tietenkin huijaus joka jotenkin muuttaa peliä hauskempaan suuntaa, muuten vaikuttamatta peliin. Esimerkiksi huijaus joka vaihtaa pelaajahahmon vaikka klovniksi on joskus tervetullutta ajanvietettä. Mutta minun mielestäni näitäkin huijauksia tulisi käyttää vasta kun on pelannut pelin läpi edes yhden kerran, koska nekin voivat vaikuttaa jotenkin peliin, vaikka sitä ei heti huomaisikaan. Tietysti, esim. 1st person shoottereissa on joskus mukava käyttää joitakin huijauksia, mutta niitäkin tulisi käyttää vasta läpipeluun jälkeen. Tietenkin on jokaisen oma asia jos haluaa pilata peli-ilonsa huijaamalla.
Mutta huijaaminen moninpeleissä on mielestäni, erittäin lapsellista ja typerää. Vaikka ei itse osaisi pelata, niin ei se tarkoita sitä että saa pilata toisten peli-ilon huijaamalla. Jos huijaa moninpeleissä, täytyy olla joko 8-?? peelo (yläikärajaa en tähän laittanut, koska en usko että sitä edes on), tai päästään sekaisin (vaikka eroaako noi nyt niin kovasti toisistaan).
PS: Kaikki yllä oleva on omaa mielipidettäni, eikä nille löydy ihmeempiä todisteita. Voihan olla että jotkut ihmiset saavat jotain epämääräistä tyydytystä ”pelaamalla” pelin huijaamalla läpi.

[pikku]varvas
Arvostus eDomea kohtaan on noussut kohisten. Kerrankin joku merkittävä suomalainen taho yrittää viedä online-pelaamista oikeaan suuntaan: yhteistyö clanbasen kanssa: HYVÄ, uusien modipalvelinten nopea tulo: HYVÄ, punkbuster käyttöön: EXCELLENT :) heti kun tuo toimii kunnolla niin kaikille servuille vaan pakolliseksi. Online pelaaminen tositarkoituksella on ollut kuolemassa ennenkuin ehti kunnolla alkaakaan, kiitos huijareiden. Vihdoinkin edes jotain jolla kontrolloida ongelmaa.

Pelaaja
Itseäni ärsyttää jo pienikin huijaaminen. Olen actiivi pelaaja, ja olen huomannut monella serverillä näitä näkymättömiä ja välkkyviä pelaajia. Tämä aimbotti on myös erittäin ärsyttävä. En tarkoita niitä vain jotka sitä käyttävät, vaan myös valitukset joita ”hyvät” pelaajat siitä saavat. Jos joku esimerkiksi on hyvä pelaaja ja osuu vaikkapa counter-strikessä jotain headshotilla, tätä haukutaan heti ”ziitteriksi”. Vaikka tarkoituksena onkin vain monesti kokeilu, niin se saa monet suunniltaan. Sitten vielä tämä crashi, jota monet käyttävät. En oikein tajua, mitä ihmiset ajavat takaa näillä koodeilla. Mukavempaa kaikille olisi reilu ja mukava pelituokio.

Benzo
Teidän punkbuster (aivan loistava juttu tuo PB) serverinne (pb.edome.net) ei ehkäpä toimi lainkaan, siihen ei saa yhteyttä sitten viime lauantai illan, samoin cs peliserverinne eivät tunnu pyörittävän peliä pb:hen kytkettynä…ainakaan ne eivät estä jengiä pelaamasta niillä ilman clienttia ja siittereitäkin näkyy olevan entiseen malliin…SE mikä toimii ja mallikkaasti on Troopersien serveri ja heidän pb IP osoite manuaali konnektilla ja se toimii HIENOSTI… siitä hieman mallia konfauksiin niin kaipa se alkaa toimimaan muutkin edomen servut.
Serveiden ylläpito vastaa:

Aluksi koeajoimme yhteistyössä pb kehittäjien kanssa lukuisia erilaisia testiversioita Linux käännöksestä mutta koska kyseisen version kehitystyö on vielä pahasti kesken, olemme siirtyneet toistaiseksi Win32 versioon. Kyseisessa palvelinkoneessa on kuitenkin ollut hieman häikkää ja asiaa ei ole helpottanut 200km välimatka kyseisiin koneisiin :( Tavoitteenamme on saada pb.edome.net toimimaan stabiilisti ja jatkuvasti viikolla 5.

Jari
Kaikki huijarit vaan autiolle saarelle kivitettäväksi. On tosi turhauttavaa yrittää pelata tai saada fiilistä kun tietää että joku huijaa. Se ei ole reilua. Huijaaminen ei kuulu cs:ään vaan sille voisi kehittää jonkun pelin joka perustuu huijaukseen. Äh, tämä on turhaa. Niin turhaa. Joku huijaa kuitenkin.
Kaikesta huolimatta teette hienoa työtä. Toivottavasti saatte Pb:n pian toimimaan kunnolla.

Rami Mikkola
Loistava idea tämä Punkbuster. Tästä saattaa kehittyä todellinen cs-scenen pelastaja. Muutama kysymys tullut tässä mieleen: Laskeeko Punkbuster lowpoly-modelit cheatiksi? Olen PB servereille päässyt toistaiseksi ihan hyvin, mutta kun tässä ei vielä tiedä tuon Busterin toiminta-astetta (eli potkiiko se edes pois vielä). Toinen kysymys on, että mikä on edomen punkbuster serveri? pb.edome.net ei ole ottanut vastaan nyt pariin päivään (olen NATin takana joten olen joutunut hoitamaan homman manuaalisesti) vaikka minulla on kyllä uusin versio PB:stä. Testasin ottamalla yhteyden punkbusterin listaamiin muihin servereihin ja ne kyllä toimivat. Ja lopuksi, pistäkää PB pakolliseksi osalle palvelimia (käsittääkseni se ei vielä ole pakollinen, vain suotavaa).
Serveiden ylläpito vastaa:

Niin kutsuttuja HighFPS modeleita ei pb vielä tunnista huijaukseksi mutta kehittäjät ovat vielä hieman kahden vaiheilla miten he menettelevät niiden suhteen jatkossa. NAT ongelmat otetaan myös huomioon seuraavissa päivityksissä. Aikaisemmassa vastauksessamme on tietoa miksi aikaisempi versio lopetti potkimisen muutaman tunnin kuluttua.

Sami Vaittinen
Huijareille voisi vaikka laittaa ihan oman servun, saisivat sitten katsoa kenellä on kivaa. itse en käytä edes mitään scriptejä, kyllä vanhat konstit piisaa yllättävän pitkälle. samalla saa vähän enemmän tyydytystä pelailusta, kun saa ihan omin voimin kellistettyä cyborgit.

Teemu Kangas
Minut potkittiin serveriltä pois, koska minulla ei ollut asennettuna PB:tä, joten tästä voidaan päätellä, että kaikki jotka potkitaan, _eivät_ välttämättä huijaa. Näin siis ainakin omalla kohdallani.

Toni Tuhkanen
Jatkakaa samaa rataa. Ja allekirjoittaneen puolesta saa loputkin serverit muuttaa PB:tä käyttämään. Tai ehkä jättää pari ei-PB serveriä ja nimetä ne tyyliin ”Näyteikkuna 1: Llamascus Counterstricus – Counter Strike huijari. Kuoli sukupuuttoon vuonna 2001. Säilytetty tutkimusmielessä.” etc. =)