Uusimmat

Jakks TV Games

10.08.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Vanhat klassikkopelit tuntuvat olevan muodissa. Nyt Jakks Pacific on tuonut markkinoille sarjan peliohjaimia, jotka sisältävät useiden pelijulkaisijoiden 80-luvun alun klassikoiden retrojulkaisuja. Jakks TV Games ei ole minkään konsolin peli, vaan jokainen ohjain on itsenäinen laite. Ohjain saa virtansa neljästä AA-paristosta, ja kun kuvapiuha on kytketty televisioon, voi pelaaminen alkaa.

Me testasimme kolme neljästä tällä hetkellä saatavissa olevasta ohjaimesta. Namcon tikku pitää sisällään Bosconian, Dig Dugin, Galaxianin, Pac-Manin ja Rally X:n. Jokainen peli on kopioitu sellaisenaan, eikä mitään muutoksia ole tehty. Tämä tarkoittaa, että grafiikka on juuri niin karkeaa kuin olettaa sopii, äänien ollessa pelkkää piipitystä. Namcon pelit ovat grafiikkansa osalta testaamiemme ohjainten parhaita, joskaan sillä ei tällaisessa retro-setissä ole mitään väliä. Pelattavuus on nykystandardeilla hieman kankeaa, mutta mikäli suonissa virtaa vähänkään retro-verta, on Namcon tikku mielestäni sarjan paras valinta myös nuoremmille pelaajille, jotka haluavat pelata varman päälle. Muiden tikkujen sisältämät pelit menevät helposti vähän liiankin karkeiksi.

Activisionin ohjaista löytyy useita astetta tuntemattomampia pelejä, mutta mukaan on mahtunut myös monille suomalaisia tuttuja pelejä, joista mainittakoon legendaarinen Pitfall ja River Raid. Monet Activisionin peleistä on nähty Commodore 64:llä, jonka avulla allekirjoittanut on tutustunut mm. Pitfalliin ensimmäistä kertaa lähes 20-vuotta sitten. Pelit ovat yksinkertaisia, mutta viihdearvoa löytyy. Activisionin ilotikun peleille yhteistä on varsin lyhyt elinikä. Paria poikkeusta lukuun ottamatta pelejä jaksaa pelata vain hetken. Activisionin klassikkovalikoima sisältää kokonaisuudessaan 10 peliä, jotka ovat: Atlantis, Boxing, Crackpots, Freeway, Pitfall, River Raid, Spider Fighter, Tennis, Ice Hockey ja Grand Prix.

Atarin pelejä sisältävältä ohjaimelta löytyy koko setin legendaarisimmat pelit, joiden eri versioita nähdään monina variaatioina nykyisinkin. Vähänkään pelien historiasta tietävä, tai pelejä pari kymmentä vuotta sitten silmät punaisina tahkonnut on taivaassa päästessään pelaamaan legendaarista legendaarisempaa Pongia, Asteroidsia tai vaikkapa Breakouttia. Aika ei ole ollut kiltti Atarin klassikoille, mutta retroperspektiivistä katsottuna tämä ohjain tarjoaa pelikulttuuria parhaimmillaan.

Markkinoilla on saatavilla myös Spongebob Squarepantsinä tunnettu ohjain, jonka peleissä seikkailevat suomessa Paavo Pesusienenä tunnetun lastenohjelman hahmot. Yksi ohjain maksaa noin 35 euroa. Lisäksi Jakks Pacific on tuomassa markkinoille lisää vastaavanlaisia ohjaimia, jotka sisältävät mm. Capcomin- ja Midwayn pelejä sekä paljon muuta.

Nykypäivän huippugrafiikalla ryhditettyihin rymistelyihin yli 20-vuotta vanhoja pelejä on turha verrata. Tällaisiin klassikoihin pääsevät parhaiten sisään ne, jotka ovat ponnistaneet pelimaailmaan aikana, jolloin Pong oli jotain vallankumouksellista. Jos luet itsesi heihin, tai haluat muuten vain nähdä mistä se kaikki alkoi, kannattaa käydä hakemassa kotiin yksi tai useampi ohjain.

Lisätietoja ohjaimista löydät osoitteesta www.jakkstvgames.com.
— Mikko Matilainen