Uusimmat

John Woo Presents Stranglehold

16.05.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Niin sanotut Hongkong-toimintaelokuvat laajempaan tietoisuuteen tuoneen ohjaaja John Woon tyyliä on jäljitelty monissa länsimaisissa toimintaelokuvissa ja peleissä. 1990-luvun alussa dvd-formaatin vielä tehdessä tuloaan Woon elokuvat, kuten Killer, Hardboiled ja A Better Tomorrow, kiersivät VHS-kopioina leffaharrastajalta toiselle. Woon tavaramerkkinä oli niin sanottu asebaletti, joka on hidastettujen kamera-ajojen, upeasti koreografioitujen tulitaistelujen ja miehisen uhon sekoitus. Eivätkä tulitaistelut Woon elokuvissa olleet tulitaisteluja, ellei hahmoilla ollut ase kummassakin kädessä.

Lukemattomat elokuvat ja pelit ovat lainanneet Woolta. Esimerkiksi kotimaisen Remedyn Max Paynen toiminta on paljosta velkaa Woon elokuville. Vasta nyt, vuosia sen jälkeen, kun pelintekijät toivat peleihinsä ensimmäistä kertaa Woon tyyliä, mies on itse mukana peliprojektissa. Mutta koska Woon tyyliä on lainattu niin paljon, herää kysymys, ovatko hidastettu asebaletti ja räiskintä jo menneen talven lumia? Kysyimme asiaa tulevan John Woo Presents Stranglehold -pelin tekijöiltä.

”On totta, että Woon elokuvat ovat inspiroineet lukuisia videopelejä, mutta… Eikös Max Payne ilmestynyt noin seitsemän vuotta sitten? Voimme nyt tehdä niin paljon enemmän. Kovin monessa pelissä hidastukset ovat vain ylimääräinen ominaisuus, eivätkä pelin ydinosa. Me viemme homman seuraavan sukupolven konsoleilla seuraavalle tasolle. Hidastettujen tulitaisteluiden ohella vuorovaikutus ympäristöjen kanssa on merkittävä osa pelimekaniikkaamme. Pystymme tarjoamaan paljon erilaisia pelitilanteita, ja pelaajilla on paljon vaihtoehtoja luodakseen oman ’John Woo -elokuvansa’. Ajoneuvoja ja edistynyttä grafiikkaa ei myöskään ole syytä unohtaa”, kertoo Brian Eddy, peliä tekevän Midwayn Chicagon studion luova johtaja.

Strangleholdin tekijöiden edellinen peli oli heikosti menestynyt, mutta erinomaisia arvosteluja saanut Psi-Ops: The Mindgate Conspiracy, joka painui mieleen fysiikkapohjaisen pelimekaniikkansa ansiosta. Stranglehold on Midwayn ensimmäinen seuraavan sukupolven peli. Se julkaistaan Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle ja pc:lle.

Entä millä tavalla John Woo osallistuu pelin tekemiseen?

”Ei John teeskentele tietävänsä paljoa videopeleistä, mutta hänellä on silti paljon annettavaa. Hänellä on valtavasti ideoita siihen, miten sijoittaa kameroita toimintakohtauksissa ja mitä kohtauksissa voi tapahtua. Hän tuo tietenkin peliin tyylinsä. Näytimme hänelle koosteen omista suosikkikohtauksistamme hänen elokuvistaan ja kerroimme, millaisen pelin haluaisimme tehdä. Tapaamme hänet parin kuukauden välein, ja hänellä on aina hyviä visuaalisia ideoita, joita voimme hyödyntää.”

Nykyisin Hollywoodissa asuvan ohjaajan kanssa yhteistyössä tehtävä John Woo Presents Stranglehold on monella tasolla mielenkiintoinen projekti. Ensinnäkin se on Woon mukaan henkistä jatkoa Hardboiled-elokuvalle. Pelin pääosassa on Hardboiledista tuttu superkyttä Tequila, jota esittää Woon luottonäyttelijä Chow Yun-Fat. Venäläismafiosot kaappaavat Tequilan ex-vaimon, ja rakkautta on näemmä vielä sen verran pelissä, että hän lähtee rikollisten perään exäänsä vapauttamaan. Vähemmän yllättävää on se, että Stranglehold on henkeäsalpaavia asetaisteluita tarjoava toimintapeli.

Pelaajien täydessä hallinnassa

Psi-Ops oli teknologiansa ohella merkittävä suoritus erinomaisesti suunnitellun ohjausmekaniikkansa suhteen. Asebaletin toteuttaminen videopeleissä kaatuu useimmiten liian vaikeasti hallittavaan ohjaukseen tai kameraan, joka ei pysy toiminnan mukana. Ongelmat ovat hyvin tiedossa Eddyn johtamalla kehitysryhmällä.

”Psi-Opsin ensimmäinen E3-demo oli hirveä. Ohjaus oli aivan liian monimutkainen. Kukaan peliä kokeillut ei viihtynyt sen parissa paria minuuttia pidempään. Käytimme messujen jälkeen paljon aikaa mahdollisimman luontevan ohjausjärjestelmän rakentamiseen, jotta pelaajat voisivat hallita lukuisia voimiaan mahdollisimman helposti. Se oli hyvin haastavaa, mutta seuraavana vuonna peli sai toimivamman ohjaussysteemin myötä paljon paremman vastaanoton. Strangleholdin olleessa prototyyppivaiheessa käytimme lähes vuoden erilaisten ohjausjärjestelmien rakentamiseen ja testaamiseen.”

Woon elokuvissa ympäristöt eivät ole pelkkä kulissi toiminnalle, vaan olennainen osa sitä. Tämä näkyy pelissäkin. Tequila voi esimerkiksi liukua pöytien yli, juosta kaiteilla, roikkua kattokruunuista ja loikata liikkuvien tarjotinkärryjen päälle. Kaikki tällainen vuorovaikutus toteutetaan yhdellä tilanteisiin mukautuvalla napilla.

Strangleholdissa on myös oma versionsa luotiajasta, jota kutsutaan Tequila Timeksi.

”Pelaajat voivat valita automaattisen tai manuaalisen Tequila Timen. Olemme kokeilleet hidastuksissakin paljon erilaisia ratkaisuja, emmekä ole vielä saaneet systeemiä täysin tyydyttäväksi. Nyt homma toimii niin, että tähtäimen ollessa vihollisen päällä tai pelaajan suorittaessa interaktiota, kuten pöydän yli liukumista, toiminta siirtyy automaattisesti hidastettuun tilaan. Näin pärjäävät nekin pelaajat, joilla on vaikeuksia hallita toimintapelejä. Hc-pelaajat voivat valita käyttöönsä täysin manuaalisen systeemin, joka antaa täydellisen hallinnan.”

Tequilan arsenaalista löytyy vielä superhyökkäyksiä tiukkojen paikkojen varalle.

”Tequilalla on neljä superhyökkäystä, joille ei vielä ole varsinaista nimeä. Kun on kerännyt tarpeeksi tyylipisteitä, voi käynnistää superhyökkäyksen. Yksi näistä on Woolle ominainen liike, jossa Tequila pyörii paikallaan ampuen kymmeniä vastaan tulevia vihollisia. Jokainen superhyökkäys on erilainen: yksi on tehokas pidemmillä etäisyyksillä, toinen on lähihyökkäys, kolmatta käytetään yhtä vihollista vastaan ja viimeinen yhdistelee kaikkia näitä.”

Strangleholdin julkaisun kaavaillaan tapahtuvan vuoden lopussa, mutta Midway kertoo odottavansa PlayStation 3:n Yhdysvaltain julkaisua, koska kaikki versiot halutaan julkaista yhtä aikaa. Versioiden luvataan olevan täysin samanlaisia.

Strangleholdin perusteella Woo on tekemässä laadukkaan aluevaltauksen videopeleihin, mikä voi hyvinkin nostaa hänet jälleen kuumaksi nimeksi.

Thomas Puha

Tekijä: Midway, Chicago studio
Julkaisija: Midway
Tulossa: Xbox 360, PlayStation 3 ja pc, talvella 2006
Pelin kotisivu: midway.com
 

Viisi John Woo -elokuvaa

Mikko Rautalahti kertoo viidestä John Woon elokuvasta, joihin kannattaa tutustua.

A Better Tomorrow (Ying hung boon sik, 1986)

A Better Tomorrow oli itse asiassa jo Woon 20. elokuva, mutta vasta sen myötä Woo sai maineen ultraväkivaltaisen tyylittelyn ja vahvan melodraaman mestarina. Väärän rahan parissa puuhastelevien gangsterien edesottamuksia käsittelevä elokuva teki myös Chow Yun-Fatista suuren kankaan toimintatähden – hän oli nauttinut suosiota aiemminkin, mutta vain television puolella.

The Killer (Die xue shuang xiong, 1989)

Jo legendaarisen statuksen saavuttanut The Killer on monien mielestä Woon tyylin puhtain ilmentymä. Chow Yun-Fat näyttelee moraalisella selkärangalla varustettua palkkatappajaa, joka sokaisee epähuomiossa nuoren laulajattaren keikalla ollessaan ja joutuu pallottelemaan tämän hyvinvointia ja väkivaltaista elämäntyyliään. Elokuvan lukuisat ja pitkät toimintakohtaukset ovat aivan omaa luokkaansa.

Bullet in the Head (1990)

Vietnamin sotaa käsittelevä Bullet in the Head on Woon vakavimpia elokuvia. Kilpailevan jengin kostoa Hongkongista Saigoniin pakenevien ja siellä sodasta hyötyvien mustan pörssin nilkkien edesottamuksista kertova tarina on vakavampaa materiaalia. Toimintaa tulee toki taas ovista ja ikkunoista, mutta etenkin melodraama on vahvassa osassa: Charlien vankina ei juuri hymyilytä.

Hard Boiled (1992)

Woo vie toimintavisionsa loogiseen päätepisteeseensä: Hard Boiledissa jatkuva toiminta saavuttaa jo absurdit mittasuhteet. Sairaalassa huipentuvassa loppukohtauksessa Chow Yun-Fatin turbopoliisi lahtaa gangstereita oikealla kädellä ja hyssyttelee kiljuvaa kakaraa vasemmalla. Sisällöllisesti elokuva ei pääse Woon parhaimmiston tasolle, mutta toimintaelokuvana se on verraton.

Face-Off (1997)

John Woon paras Hollywood-elokuva. Miehen elokuvien laatu Hongkongista lähdön jälkeen on ollut erittäin ailahteleva, mutta Face-Offissa kaava toimii. Juoni kuulostaa typerältä: John Travoltan ja Nicholas Cagen esittämät rikollinen ja poliisi vaihtavat naamoja ja identiteettejä keskenään, mutta toiminta on rautaista ja Travoltan roolisuoritus on miehen parhaimmistoa.