Uusimmat

Junaile enemmän – Trainz

05.11.2001 22:40 Jukka O. Kauppinen

eDomessakin arvosteltu Microsoft Train Simulator on saamassa pienen mutta ärhäkän kilpailijan junasimulaattorien maailmaan. Australialainen Auran on väsännyt jo pidemmän aikaa Trainz-junapeliä, joka tulee tarjoamaan monipuolista ja modulaarista viihdettä bittivetureiden parissa. Trainz tulee kuitenkin tarttumaan aiheeseen hieman hieman eri tavoin kuin Microsoft. Avainsana on laajennettavuus

Trainzin kokonaisuus koostuu useista erilaisista Trainz-moduuleista. Moduulit ovat erillisiä ja toisistaan riippumattomia, mutta totta kai tekijät toivovat tosifriikkien innostuvan ja hankkivan ne kaikki. Pelin julkaisun myötä luvassa on ensi alkuun kolme moduulia:

Trainz Desktop
Keräilijöille. Ohjelmalla voi ihailla junia, joita pelin tekijät aikovat mallintaa ja julkaista ”sadoittain” eri puolilta maailmaa, luonnollisesti pientä maksua vastaan. Desktop-ohjelmalla junafriikit voivat kerätä koko sarjan ja viettää aikaansa perehtymällä maailman rautahepoihin.

Trainz Surveyor
Rata- ja karttaeditori omien mielikuvitusratojen luomiseen tai tosimaailman junaratojen siirtämiseen peliin. Mahdollistaa sekä itse ratojen että ympärillä olevan maaston rakentamisen puu puulta. Vakiona useita erilaisia ympäristöjä.

Trainz Driver

Itse pääasia. Junapeli – astu veturiin ja mars matkaan. Trainz Driverissa voi käyttää sekä valmiita että Surveyorissa luotuja ratoja, ja puksutella junalla eri vuorokaudenaikoina ja vaihtelevissa sääolosuhteissa. Pelaaja voi itse asiassa jopa hallinnoida kokonaista rataverkoston osaa hyppimällä ohjaamastaan junasta toiseen.

Tekijät kehuskelevat etukäteen Trainz Driverin olevan realistinen ja fysiikaltaan hyvin mallinnettu junasimulaattori. Toteutus on 3D-grafiikalla, ja käyttäjä voi hyppiä mielihalujensa mukaan junan sisätiloissa tai ulkopuolelle, vaikkapa katselemaan taivallustaan läheisen kukkulan laelta. Realismitasoa voi säätää äärilaidasta toiseen – jokainen nippeli ja nappula toimii ja vaikuttaa, mutta niiden toimintaa voi säätää myös täysin automaattiseksi. Alkuun peli tulee sisältämään junia ja maisemia muun muassa Saksasta, Britanniasta, Japanista, Ranskasta ja Australiasta. Julkaisun jälkeen lisää on luvassa sekä Auranin että fanien luomina. Alkuvaiheessa junien tyypit on rajoitettu uudempiin sähkövetureihin, mutta laajennuspaketteina luvataan myös mahdollisuutta puksuttaa historiallisissa maisemissa höyryvetureilla.

Myöhemmin ilmestyvien Trainz-moduulien lupaillaan laajentavan peliä monella tapaa, hyvinkin mielenkiintoiseksi ja erikoiseksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi Trainz Yardmaster on käytännössä strategia/puzzlepeli, jossa huolehditaan ratapihojen toiminnasta ja junien sulavasta liikkumisesta. Trainz Boss puolestaan on jo bisnespeli – pelaaja johtaa jo omaa rautatieyhtiötään. Sen voi myös yhdistää Trainz Onlineen, jolloin useammat pelaajat voivat junailla samassa virtuaalisessa rataverkossa ja pyörittää junayhtiöitään kilpaa. Tekijät eivät näemmä aiokaan tyytyä aivan vähään, vaan yrittävät luoda Trainzin ympärille kokonaisen mittavan maailman ja useita toisiinsa liittyviä pelejä. Kuulostaa hyvältä – toivottavasti projekti myös onnistuu.

Trainz julkaistaan joulukuussa ja sen voi tilata etukäteen Auranin nettikaupasta, mikä on nopein ja ilmeisestikin myös halvin tapa saada peli käsiinsä. Kauppojen hyllyille Trainz ilmestyy kanadalaisen Strategy Firstin toimesta. Yhtiöllä ei ole kuitenkaan aktiivista edustusta Suomessa, joten saapuminen suomalaisiin pelikauppoihin on auki.