Uusimmat

Konsolikaraoket testissä – Karaoke Stage 2 ja SingStar

04.07.2006 14:31 Muropaketin toimitus

Karaokeilmiö rantautui Suomeen voimalla. Karaoke tuli pohjoiseen jäädäkseen, mistä kielii myös Suomessa järjestetyt karaoken maailmanmestaruuskisat. Mestaruutta on ratkottu vuodesta 2003 lähtien Heinolassa, mutta tänä vuonna voittaja selviää merillä, M/S Galaxylla, alkuperäisen kisapaikan sijaan.

Harjoitella voi onneksi tätä nykyä muuallakin kuin karaokebaarissa. eDome esittelee muutaman vaihtoehdon.

Karaoke Stage 2

PlayStation 2

Sonyn SingStar on se peli, joka yhdistetään konsolikaraokeen. Sillä on kuitenkin myös varteenotettava kilpailija, japanilaisen Konamin Karaoke Stage -sarja. Sen toinen osa on hyvä konsolikaraoke, joka lähestyy aihetta hieman eri tavalla kuin SingStar-pelit.

Karaoke Stage 2 on enemmän perinteinen videopeli kuin pelkkä konsolikaraoke. Siinä voi luoda itselleen hahmon hiusten väriä, vaatetusta ja ruumiinrakennetta myöten. Ja jos kotoa löytyy EyeToy-kamera, peliin on mahdollista siirtää omat kasvonsa. Ne eivät näytä erityisen eläviltä, mutta mahdollisuus tähän on joka tapauksessa olemassa.

Pelissä ei myöskään lauleta musiikkivideoiden päälle, kuten SingStar-sarjassa, vaan pelaajien hahmot esiintyvät eri paikoissa. Laulamaan pääsee muun muassa baarissa, lavalla yleisömeren edessä ja vähän eksoottisemmissa ympäristöissä.

Vaikkei laulaessa juuri kannata vilkuilla kuin sanoja ja äänenkorkeutta osoittavaa kursoria, hahmojen lavaliikehdintä on huvittavan näköistä. Myös se, että esiintyjät ovat pelaajien omia hahmoja, tekee kokemuksesta henkilökohtaisemman kuin videoiden päälle laulamisesta.

Hyvillä suorituksilla saa avattua lisää laulettavaa, vaatteita ja muuta ekstraa. Se toimii hyvänä porkkanana – yksinkin tulee pelattua.

Tähtivoimaa ja tanssia

Karaoke Stage 2:n kappaleet ovat cover-versioita alkuperäisistä. Joukkoon ei ole eksynyt yhtään täysin taidotonta artistia, mutta ainakin peliä testanneen koeyleisön mielestä monet kappaleet kuulostivat turhan laiskoilta, vähän innottomasti esitetyiltä.

Kappalelistalta löytyy laulettavaa moneen eri lähtöön, mutta selkeää linjaa ei ole. Tästä syystä jonkin teeman ympärille rakennetut SingStarit voivat toimia paremmin, jos mielii jotain tiettyä musiikkilajia.

Oli miten oli, peli sisältää vähän rokimpaa (Joan JettinI Love Rock and Roll), vähän popimpaa (Beyoncé KnowlesinCrazy in Love) ja ikivihreitä (Kris KristoffersoninMe and Bobby McGee). Tähtivoimaa voisi tosin olla enemmän. Jotkut kappaleista on merkitty erikseen duettona laulettaviksi. Se on hyvä yksityiskohta.

Karaoke Stage 2 sisältää myös tanssimattotuen. Se tarkoittaa käytännössä, että Dance Dance Revolution -pelin tanssimaton avulla voi tanssia ja laulaa aivan kuten poptähdet. Tässä vaiheessa peli alkaa muuttua todella vaativaksi ja kokonaisvaltaiseksi viihteeksi.

Karaoke Stage 2 on veistetty eri puusta kuin SingStarit. Se ei ole yhtä selkeästi pelkkä seurapeli, se kelpaa myös yksinpelattavaksi.

SingStar

PlayStation 2

Konsolikaraoke on likipitäen yhtä kuin SingStarit, eikä siinä ole mitään vikaa – Sonyn pelisarjan etu on kattava valikoima, josta löytyy laulettavaa joka makuun. Monelle on tärkeää myös se, että peleissä esiintyvät oikeat artistit.

SingStar-pelejä on julkaistu viisi. Niistä kolme on suunnattu erityisesti tietylle kohderyhmälle. Nämä pelit ovat SingStar ‘80s, Pop ja Rocks!

‘80s sisältää hienon joukon kestohittejä 80-luvulta, jolloin ruma oli kaunista (jos vanhoihin valokuviin on luottaminen). Levyllä on kappaleita muun muassa seuraavilta artisteilta ja yhtyeiltä: Duran Duran, Europe, INXS, Madonna, Run DMC, Simple Minds, Survivor ja Wham!

Pop-levylle on kerätty kevyttä musiikkia ja musiikkivideoita aika leveällä haravalla. Laulamaan pääsee muun muassa Avril Lavignea, Ashlee Simpsonia, Blink-182:ta, Black Eyed Peasia, Good Charlottea, Robbie Williamsia, The Clashia ja The Hivesia.

Viimeisin Suomessa julkaistu SingStar-peli on Rocks! Vaikkei sillä hirvittävästä pohjoisen metallikansan sydäntä sulateta, kappalevalikoimasta löytyy klassikoita. Deep Purplen, Nirvanan, Queenin, Queens of the Stone Agen, The Offspringin, Scorpionsin ja Thin Lizzyn hitit kantavat ainakin SingStar Heavyn julkaisuun asti.