Uusimmat

Labtec Wireless Desktop Optical

30.03.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Langattomat näppäimistöt ja hiiret ovat muotia. Sekä Logitech että Microsoft ovat jo tuoneet omat, laadusta tinkimättömät ratkaisunsa markkinoille. Mutta missä ovat langattomat vehkeet niille, joita usean sadan euron hintalappu kauhistuttaa?

Labtec on valinnut kohderyhmäkseen halpaa hintaa arvostavat kuluttajat. Labtec Wireless Desktop Optical on langattoman näppäimistön ja langattoman hiiren yhdistelmä, jonka hinta pyörii 30 euron kieppeillä. Ulkoasu on trendikkäästi hopeamusta. Vaikkei Wireless Desktop Optical voita palkintoja tyylikkäimmästä ulkoasusta, se ei myöskään aiheuta inhoreaktioita.

Paketin mukana ei tule kunnon ohjelmistoa, vaan ainoastaan Labtecin omat lisät Windowsin hiiriohjelmistoon. Asetuksia pääsee säätämään system trayssä olevan kuvakkeen kautta.

Näppäimistön kirjoitustuntuma on napakka, mutta nappulat eivät aina reagoi heppoiseen painallukseen. Muutamia kirjaimia jää helposti pois. Paljon kirjoittaville näppäimistöä ei voi suositella, vaikka se peruskäytössä toimiikin.

Näppäimistön muutamat ylimääräiset nappulat liittyvät musiikin soittamiseen ja äänenvoimakkuuteen, sekä aloitussivun ja sähköpostiohjelman avaamiseen. Muita erikoisuuksia laitteessa ei ole – jopa näppäimet on aseteltu lähes samalla tavalla kuin kymmenen vuotta sitten. Pieni rannetuki etuosassa on luultavasti tehty enemmän muotoilun kuin ergonomian takia.

Paketin hiiri on huono. Muotoilua ei ole, joten se sopii niin vasen- kuin oikeakätisille, mutta käyttö on yhtä tuskaa. Hiiri on liian epätarkka. Perusasetuksilla kursori vilistää ruudulla hurjaa vauhtia, mutta ei koskaan sinne minne haluaisi. Ohjelmallisesti kursoria voi hidastaa, jolloin käyttökin helpottuu, mutta sopivaa vaihtoehtoa ei löytynyt. Levottomuus johtunee hiirestä. Hiiren nappulat klonksuvat ikävästi. Rullassa ei ole valittamista, vaikka se ei ole yhtä jämäkkä kuin monissa muissa hiirissä.

Näppäimistölle ja hiirelle luvataan lyhyttä kantomatkaa, vain 1,5 metriä. Todellisuudessa kantomatka on reilusti pitempi ja laitteet toimivat monen huoneen läpi. Patterit tuntuvat kestävän kauan, vaikka muutaman viikon testijakson perusteella on vaikea sanoa tarkemmin. Hiiri käyttää AA-paristoja ja näppäimistö luokkaa pienempiä AAA-paristoja.

Viimeistely ontuu. Hiiren kakkospainiketta vaivaa jonkinlainen toimintahäiriö, jonka takia se klikkaa itsestään tasaisin väliajoin. Hieman pienempi ongelma on, että aina kun hiirellä tai näppäimistöllä tekee jotakin, ne välkyttävät punaista valoa. Vastaanottimessa vilahtelee vihreä valo. Lisäksi hiiren pohjassa oleva Connect-nappula on korkeammalla kuin hiiren pohja. Käyttöön sillä ei tuntunut olevan vaikutusta.

Labtec Wireless Desktop Optical ei pärjää kalliimmille virkaveljilleen. Sen hinta on kuitenkin niin alhainen – kahdeksasosa Logitech diNovon hinnasta – ettei sitä kehtaa liikaa haukkua. Huono hiiri kuitenkin alentaa paketin houkuttelevuutta.

Saatavilla on myös hieman halvempi Labtec Wireless Desktop, joka on muuten sama paketti, mutta jonka hiiri ei ole optinen.

Joel Kinnunen