Uusimmat

Logitech Cordless Desktop MX

09.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Logitech tunnetaan pitkän linjan osoitinlaitevalmistajana. 1981 Sveitsissä syntynyt yritys pitää nykyisin päämajaansa Californiassa. Pari kymmenvuotinen historia näppäimistöjen ja hiirien parissa näkyy tänä päivänä hyvinä markkinaosuuksina. 20-vuoden aikana tekniikka luonnollisesti kehittyy ja nyt testaamamme Logitech Cordless Desktop MX edustaa tämän hetken teknistä huippua osoitinlaitemarkkinoilla. Hintaakin on kertynyt, sillä tämä paketti maksaa hieman vajaat 130 euroa. Samalla hinnalla saisi hankittua yli kymmenen perusnäppäimistön ja -hiiren pakettia, mutta onko Cordless Desktop MX silti hintansa väärti?

Logitech Cordless Desktop MX sisältää todella ohuen ja langattoman Logitech Cordless Elite -näppäimistön sekä Logitech MX700 -hiiren, joka on kerännyt ylistystä pelaajien keskuudessa ympäri maailman. Tietysti paketista löytyy myös kaikki tarvittavat lisäsysteemit aina hiiren laturista pattereihin ja ajureihin.

Hiiren ja näppäimistön asennus on erittäin helppoa. Windows XP:n vakioajureilla kaikki ylimääräiset napit eivät suostuneet pelaamaan, mutta muuten homma toimi ongelmitta. Paketista löytyvältä CD:ltä asennettava ohjelmisto aktivoikin sitten kaikki ylimääräiset napit ja mahdollisuuden muokata niiden toimintoja. Logitechin omissa ajureissa oli kuitenkin pieniä vikoja ainakin XP:n kanssa. Esimerkiksi dokumenttien rullaamisessa esiintyi säännöllisesti ongelmia. Logitechin sivuilta löytyvät uudet ajurit kuitenkin paikkasivat tilanteen.

Logitech Cordless Elite sisältää runsaasti pikanäppäimiä, joista suuri osa on peräti käyttökelpoisia. Pääasiassa multimediaan- ja internetin käyttöön keskittyvät napit vähentävät hiiren tarvetta jonkin verran. Enää ei tarvitse edes mediasoitinta avata valikoista, vaan se onnistuu kätevästi paria nappia painamalla. Yhtä nappia painamalla avautuvat mm. sähköpostiohjelmat, pikaviestimet ja nettiselain. Näppäimistön vasemmasta laidasta löytyy myös hiiristä tutuksi tullut rulla, jolla voi selailla dokumentteja tai nettisivuja näppärästi. Näppäimistössä oleva rulla tuntui kuitenkin varsin turhalta, hiiren vastaavaa tuli käytettyä huomattavasti useammin.

Näppäimistön funktionäppäimet ovat saaneet oheensa myös toissijaiset toiminnot, jotka saa käyttöön F-Lock -näppäintä painamalla. Nämä uudet toiminnot – kuten myös muiden erikoisnäppäimien toiminnot – voi määritellä varsin vapaasti paketin mukana toimitettavien ohjelmistojen avulla. Funktionäppäimien vakiotoimintoja ovat mm. erinäisten kansioiden avaaminen, sähköpostitoiminnot ja asiakirjan tulostaminen / tallentaminen. Kuten näppäimistön rulla, myös nämä F-key -ominaisuudet tuntuivat varsin turhilta, mutta ehkä niitäkin oppii käyttämään. Multimedian toistamiseen keskittyvät näppäimet olivat kaikista pikanäppäimistä käytännöllisempiä ja niitä tulikin paineltua ahkerasti.

Sitten päästäänkin käsiksi MX700-hiireen, joka on todellinen pankin räjäyttäjä. Kyseessä on kahdeksan nappia ja rullan sisältävä optinen ja langaton hiiri, joka on muotoiltu vahvasti oikeakätisille. Muotoilunsa ansiosta hiiri istuukin käteen äärimmäisen hyvin ja lähes kaikkia nappeja on helppo painaa. Kaksi peukalonappia vaativat kuitenkin hivenen totuttelua. Vahvasta muotoilusta huolimatta hiiri tuntui sopivan kohtuullisesti myös vasempaan käteen. Tämän hiiren takia vasenkätisen kannattaa kuitenkin harkita kahdesti ennen paketin ostoa.

Hiiri käyttää MX Optical Engineä, jonka ansiosta tarkkuus on huippuluokkaa (800dpi), tietoa kerätään 4,7 megapikselin sekuntivauhdilla ja hiirtä saa kiskoa 10 G:n voimalla, jotta hiiri sekoaa liikkeessään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että hiiri pysyy mukana kaikissa liikkeissä, eikä sekoile tiukimpienkaan räiskintäpelisessioiden aikana. Tarkkuus onkin juuri se, miksi pelaajat tästä hiirestä niin kovasti pitävät.

MX700-hiiri ei käytä normaaleja pattereita, vaan ladattavia Ni-MH-akkuja. Ensimmäisellä käyttökerralla akut laitetaan hiiren sisään samalla tavalla kuin paristot ja sen jälkeen hiiri laitetaan nököttämään laturiin, joka samalla toimii myös hiiren ja näppäimistön radiosignaalien vastaanottimena. Parin tunnin latauksella hiirtä pystyy huoletta käyttelemään reippaasti yli viikon ja kun virta alkaa olemaan vähissä, alkaa hiiren päällä oleva punainen varoitusvalo vilkkua. Ladattavat akut ovat siis positiivinen asia, ne kestävät 300-500 latauskertaa, joten heikoimmillaankin hiiren käyttöikä paristojen puolesta on raakasti sanottuna noin 7 vuotta. Kuten näppäimistön erikoisnappien, myös hiiren nappien toiminnot saa ohjelmoitua haluamikseen Mouseware-ohjelmiston avulla. Vakioasetuksilla nämä ”ylimääräiset” näppäimet helpottavat lähinnä netin käyttöä.

Viimeisintä huutoa olevan tekniikan lisäksi Logitech Cordless Desktop MX:ssä on panostettu ulkonäköön. Niin näppäimistö kuin hiirikin näyttää todella tyylikkäältä työpöydällä. Ainakin omaan silmääni hopeaa ja mustaa yhdistelevä ulkoasu sopii täydellisesti. Myös ergonomisesta muotoilusta ropsahtaa lisäpisteitä, sillä tässä tapauksessa ergonomia ei ole vain sanahelinää, vaan molemmat laitteet ovat todella mukavia käyttää. Ulkoasun ja käytettävyyden suhteen ainoa valittamisen aihe on hiiren sopimattomuus vasenkätisille. Toinen pieni miinus tulee myyntipaketin mukana tulevien ajureiden viimeistelemättömyydestä, joka aiheutti ongelmia ainakin Windows XP:ssä. Tietysti hintakin on kova, mutta siitä huolimatta uskallan suositella tätä pakettia paljon tietokonetta käyttäville oikeakätisille. Näppäimistö sekä hiiri nimittäin sopivat niin pelaajalle kuin tehokirjoittajallekin, ja varsinkin multimedianäppäimet tuntuivat mukavalta lisältä. Yhteenvetona voidaan sanoa, että kyseessä on markkinoiden paras hiiri+näppäimistö -yhdistelmä. Yksittäisinä tuotteinakin kummatkin osapuolet ovat laiteryhmänsä kärjessä.

— Mikko Matilainen