Uusimmat

Logitech Dual Action Gamepad

29.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

PC-pelaamisessa käytettäviksi peliohjaimiksi yhdistetään helposti pelkät joystickit ja ratit, mutta tosiasiahan on, että myös pad-ohjaimia on tehty myös PC:lle jo pitkään. Padit tulee vaan helposti yhdistettyä ainoastaan konsoleihin, eteenkin kun PC:llä näppäimistö- ja hiiri-kombinaatio on yleensä toiminut vakio-ohjaimena lähes kaikissa peligenreissä. Logitech toi markkinoille jokin aika sitten sarjan uusia PC:n pad-ohjaimia, joista käsittelyssämme on Playstation 2:n peruskapulaa muistuttava Logitech Dual Action Gamepad.

Logitech Dual Action Gamepad törkätään kiinni USB-väylään, josta se ottaa kaiken tarvitsemansa virran. Ohjaimen oheismateriaalina ostaja saa tietysti ohjeet sekä ajurit, jotka tulevat osana Logitech Profiler -ohjelmistoa, jonka avulla voi peliohjaimien säätäminen ja kalibrointi käy helposti. Profileristä löytyy myös valmiita näppäinasetuksia useisiin suosittuihin peleihin. Ajureista vielä sen verran, että ainakin Windows XP tunnisti ohjaimen heti, kun se iskettiin kiinni koneen perään. Logitech Dual Action Gamepad toimii myös Macintosh-koneissa, joihin on asennettu vähintään Mac OS:n versio 9.

Kuten kuvastakin näkyy, ohjaimen ulkoasu ja näppäinasettelu on kopioitu suoraan PlayStation-pelaajille tutuksi tulleesta DualShock 2 -ohjaimesta. Kaksitoista nappia, kaksi analogista tattia ja 8-suuntainen d-pad ovat palvelleet konsolipelaajia jo pitkään, joten Logitechillä on ilmeisesti ajateltu, että miksei sama konsepti toimisi myös PC:llä, ja toimiihan se. Ohjain sopii käteen erinomaisesti ja lähes kaikki napit ovat helposti sormien ulottuvissa. Ainoastaan laitteen keskustassa olevien ysi- ja kymppi-nappien (PS2-padissa start ja select) sijainteja olisi voinut miettiä hieman enemmän, sillä nyt niiden painamiseen joutuu kiinnittämään liikaa huomiota. Jos napit olisivat olleet reilun sentin nykyistä alempana ei ongelmaa olisi ollut. Ohjaimen napeista kuusi on aivan perinteisen napin muodossa, neljä löytyy ohjaimen ”takaosasta” liipaisimina ja kaksi nappia on yhdistetty analogiohjaimiin. Ainoastaan d-padissä olisi ehkä hieman miettimisen varaa, sillä sen muovinen pinta tuntuu hieman oudolta ja ehkä liukkaaltakin eteenkin hikisten sormien alla.

Yksi tärkeä asia ohjainta valittaessa on luonnollisesti sen yhteensopivuus uusien ja vanhojen pelien kanssa. Nykypäivänä asiaan ei kuitenkaan juuri tarvitse kiinnittää huomiota, sillä useimmat ohjaimet, mukaan lukien Logitech Dual Action Gamepad, toimivat jokaisen vastaan tulevan pelin kanssa, kunhan pelit vain toimivat Windowsissa ja pelistä löytyi tuki muillekin kuin näppäimistö+hiiri-kontrolleille. Omissa testeissämme testasimme ohjaimen kanssa yli kymmentä tällaista peliä aina Sydney 2000 -peliä myöten ja ohjain selvisi kaikista peleistä ongelmitta.

Tarkkuuden osalta sekä d-pad, että analogitatit ovat hyviä, mutta eivät aivan parhaiden peliohjainten tasolla. Ohjain kyllä selviytyy hienosti lähes kaikista markkinoilla olevista peleistä, mutta todella pikkutarkkoja ohjausliikkeitä vaativissa peleissä pieni lisätarkkuus ei tekisi pahaa. Ongelma on kuitenkin varsin mitätön, eikä sen takia kannata jättää tätä ohjainta kaupan hyllylle.

Logitech Dual Action Gamepadistä joutuu maksamaan kaupassa noin 25 euroa, mutta halvasta hinnasta huolimatta kyseessä on todellinen laatutuote. Padin hinta on saatu alas jättämällä laitteesta pois kaikki ylimääräiset hienoudet, kuten tärinäominaisuudet ja langattomuus. Ohjaimen keveyskin saattaa luoda tunteen halpis-tuotteesta, mutta kahden vuoden takuuaika antaa ymmärtää, että Logitech Dual Action Gamepad ei ihan pienestä hajoa.

Logitech Dual Action Gamepad kuuluu selkeästi oman hintaluokkansa parhaimpiin peliohjaimiin. Siinä ei ole suuria vikoja ollenkaan ja pikkuvikojakin vain muutama. Sonyn kaikin puolin hyväksi toteama ohjain on kopioitu onnistuneesti PC-ympäristöön analogi-tattineen kaikkineen. Kyseessä on hintaansa nähden erinomainen tuote.

Mikko Matilainen