Uusimmat

Logitech MX510 Performance Optical Mouse

02.05.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Hiiri on jokaisen PC-pelaajan paras ystävä. Juuri hiiren ansiosta PC:n räiskintä- ja strategiapelien pelattavuus on selkeästi konsolien vastaavia pelejä parempaa. Hiirien ominaisuudet ovat kuitenkin pitkään olleet tasolla, joka on jättänyt pelaajat toivomaan parempaa. Tilanne on kuitenkin ollut paranemaan päin. Nyt markkinoilla on jo useita nimenomaan pelaajille suunniteltuja hiiriä, joiden tarkkuus ja muut ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Arvostelussa oleva Logitechin MX510 on juuri tällainen pelaajille suunniteltu hiiri. Laitteen hinta on noin 40 euron pinnassa ja Logitech MX510 on jokaisen siihen kulutetun centin arvoinen.

Logitech MX510 erottuu edukseen jo ensi silmäyksellä. Laite on muotoiltu MX-perheen muiden edustajien tapaan loistavasti oikeaan käteen sopivaksi, mutta perinteinen hopeinen ulkoasu on vaihtunut hologrammikuoriin, jotka tekevät hiirestä todella tyylikkään näköisen. Nappien sijoittelu on sekin erittäin taidokkaasti tehty. Kahdeksasta napista seitsemän on helposti sormien ulottuvissa ja vain yhden napin painaminen tuottaa hankaluuksia. Laite kiinnitetään tietokoneeseen joko USB- tai PS2-portin välityksellä.

Logitech MX510 on optinen, muttei langoton. Langattomuuden puute on vähän kaksijakoinen juttu. Toki ilman häntää oleva hiiri on vapaampi käyttää, mutta näin laitteen kustannukset on saatu pidettyä kohtuudessa, eikä pattereiden vaihdosta tarvitse huolehtia. Omasta mielestäni langattomuus on tarpeellinen ratkaisu lähinnä kannettavien tietokoneiden osoitinlaitteissa, mutta kotikoneessa häntä ei juuri haittaa.

MX510 optinen sensori ja muu tekniikka on jotakuinkin parasta mitä rahalla saa. Hiiren suoritusarvot jättävät taakseen jopa Logitechin ökymalliston. 800 dpi:n tarkkuus, 5.8 megapikselin tiedonkeräysnopeus per sekunti ja liikkeen sekoaminen vasta 15 G:n kiihtyvyydessä takaavat sen, että pelituntuma on täydellinen tiukimpienkin räiskintäpelisessioiden aikana. Testeissä pyrimme tekemään kaiken mahdollisen, jotta hiiri sekoaisi liikkeen siirtämisessä näytölle, mutta yrityksemme epäonnistuivat. Kun tahalliset yrityksetkin hiiren sekoittamiseksi epäonnistuvat, lienee turha kuvitella, että laite sekoaisi normaalissa pelikäytössä. Hiiren korkea tarkkuus helpottaa pelien lisäksi myös muiden pikselin tarkkaa säätöä vaativien ohjelmien käyttöä.

Paketin mukana toimitettava Logitech MouseWare -ohjelmisto antaa käyttäjälle mahdollisuuden muokata nappien toimintoja vapaasti. Vakioasetuksilla hiiren ”ylimääräiset” näppäimet helpottavat lähinnä netin käyttöä. MouseWare on pakko asentaa, jotta pääsee käsiksi hiiren kaikkiin ominaisuuksiin ja säätömahdollisuuksiin.

Logitech MX510 Performance Optical Mouse on nimensä mukaisesti erittäin suorituskykyinen laite. Sen ominaisuudet pärjäävät vertailussa mille tahansa kilpailevalle tuotteelle ja lisäksi se on vielä upean näköinenkin. 40 euron arvoinen hiiri saattaa tuntua liian kalliilta, mutta on niin hyvä, että se kelpaa kovemmankin pelaajan hiireksi vielä vuosiksi eteenpäin.

— Mikko Matilainen