Uusimmat

Microsoft Wireless Optical Desktop for Bluetooth

14.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Hiiret ja näppäimistöt eivät ole kehittyneet samanlaisin harppauksin kuin esimerkiksi näytönohjaimet ja prosessorit. Viime vuosina ne ovat kuitenkin heränneet eloon. Villityksinä ovat olleet langattomuus, hiirten optisuus ja muotoilu. Tietokoneen käytön aiheuttamat vammatkin ovat saaneet oman osansa: esimerkiksi Logitech on laittanut näppäimistöihinsä ”Some experts believe that the use of any keyboard may cause serious injury” -varoituksen näkyvästi nuolinäppäiten yläpuolelle. Ergonomiaan panostaa myös Microsoft, jonka luxustuote Wireless Optical Desktop for Bluetooth on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa.

Bluetooth Optical Desktop yhdistää muotoilun, optisuuden ja langattomuuden yhteen pakettiin. Hiiri ja näppäimistö käyttävät Bluetoothia, joten kaapeleita tulee vain Bluetooth-vastaanottimelle. Yhdistelmän parhaimpiin ominaisuuksiin kuuluukin juuri helppo liikuteltavuus ja pitkä kantama. Korkeaa hintaa selittää osittain se, että Bluetooth-vastaanottimeen voi kytkeä seitsemän muuta sinihammaslaitetta.

Halvoissa radiotaajuuksilla toimivissa hiiri-näppis-yhdistelmissä on omien kokemuksieni mukaan ollut jos jonkinlaista ongelmaa, mutta Wireless Optical Desktop for Bluetooth ei näistä kärsi. Kun vastaanotin saa ensikontaktin hiireen ja näppäimistöön, ei niiden välistä yhteyttä tarvitse etsiä koskaan uudelleen.

Bluetooth-laitteet eivät toimi muissa käyttöjärjestelmissä kuin Windows XP:ssä. Pientä sydämen tykytystä aiheutti BIOSsin virheilmoitus, joka valitti näppäimistön puuttumisesta. Asia ratkesi säätämällä asetuksia normaalilla näppäimistöllä. Ei siis kannata heittää vanhoja laitteitaan pois uuden tieltä heti aluksi. Ohjelmiston asentaminen Windows XP:een on helppoa, eikä ongelmia esiintynyt. Vehkeet toimivat myös, kun normaali USB-hiiri on kytkettynä, mikä on asennuksessa hyvä juttu.

Paketin hiiri on sama kuin kaupasta erikseen ostettava Microsoft Wireless Intellimouse Explorer for Bluetooth, jonka hinta on sadan euron tienoilla. Pelaamisessa hiiri ei ole aivan parhaimmillaan, eikä sen tarkkuus vastaa langallista optista huippuhiirtä. Tästä kärsivät lähinnä himopelaajat, joille vähänkin epäonnistunut klikkaus on kohtalokas, tai tarkkuutta vaativat kuvankäsittelijät. Peruskäytössä hiiri on hyvä. Hiiren rulla toimii aluksi hieman oudosti, mutta siihenkin tottuu. Asetuksissa olevan ”Enable accelerated scrolling” -kohdan poisruksaaminen palautti saman tuntuman kuin Microsoftin erinomaisessa Intellimouse Optical -hiiressä.

Itse käytän hiirtä molemmilla käsillä, eikä muotoilu ole aiheuttanut ongelmia. Etusormi lepää päänappulan päällä ja hiiren asetukset ovat oikeakätiselle – etusormi painaa molempia nappeja ja keskisormi pysyy koko ajan paikoillaan etusormen vieressä. Jos ainoastaan perinteinen vasenkätinen ohjaustapa miellyttää, ei Wireless Intellimouse Explorer ole hyvä valinta. Muuten pieni sininen on mukava käyttää, eikä turhia erikoisnappeja ole haitaksi asti. Kahdella lisänapilla hoituvat eteen-/taaksepäin-toiminnot.

Näppäimistö on ensikosketuksella erittäin outo. Microsoft on muokannut tuttua ja turvallista näppäimistöä uuteen uskoon aika rankalla kädellä. Esimerkiksi funktionäppäimet ovat kolmen sarjoissa totutun neljän sijaan. Vielä enemmän ongelmia tuottaa nuolinäppäinten yläpuolella olevan näppäinrykelmän totaalinen uudistus, jossa insert on poistettu kokonaan ja deletestä on tehty pitkulainen. Spacen oikealla puolella ollut windows-nappula on kadonnut, mutta toinen löytyy toki vasemmalta puolelta. Myöskin Num Lockin, Caps Lockin ja Scroll Lockin tilaa ilmaisevat ledit ovat poissa. Luonnollisesti näppäimistö on myös muotoiltu ergonomisesti – tottuminen vie aikaa.

Lähes kaikissa uusissa näppäimistöissä on nykyään omia erikoisnäppäimiä, joilla voi esimerkiksi lisätä äänenvoimakkuutta. Wireless Optical Desktop for Bluetooth ei häviä tässäkään kilpailijoilleen, vaan siinä on kymmenkunta erikoisnappia. Esimerkiksi emailille, Omille tiedostoille ja nettiselaimelle on omat nappinsa. Eikä pidä unohtaa media-nappuloita, joilla mm. WinAmp toimii suoraan. Nappulat voi kustomoida omaan käyttöönsä helposti.

Näppäimistössä on kuitenkin erittäin paha suunnitteluvirhe, joka tekee päivittäisestä peruskäytöstä välillä tuskaa. Microsoft on suuressa viisaudessaan päättänyt tehdä F Lock -näppäimen, jonka avulla jokaiseen funktionäppäimeen on saatu kaksi toimintoa entisen yhden sijaan. F Lock -napit voi kytkeä pois käytöstä, mutta se ei palauta niiden alkuperäistä tehtävää F Lockin ollessa pois päältä.

F Lock off -asennolla pääsee käsiksi mm. sellaisiin toimintoihin kuin Undo, Reply, Save, Print ja PrtScn. Näistä jälkimmäinen on peliarvostelijalle tärkeä perustoiminto. Jos haluan ottaa screenshotin, minun pitää ensin varmistaa, että F Lock on pois päältä (ja sitähän ei tietenkään pelin aikana näe). Tämä taas aiheuttaa sen, että jos haluan tallentaa kuvan, minun pitää painaa F Lock takaisin päälle, jotta F12 toimii normaalina ”Save As” -funktiona, eikä Printtinä. Asiaa olisi parantanut huomattavasti jo pieni ledivalo, joka näyttäisi F Lockin tilan.

Näppäimistön huonoihin puoliin kuuluu myös sen pölynkeräys. Pölyä ei helposti saa käsin pois, vaan pyyhkimiseen pitää käyttää esimerkiksi märkää riepua. Helposti irrotettava rannetuki ei kerää pölyä läheskään yhtä paljon.

Langattomien laitteiden yhteydessä on aina puhuttava kantamasta. Wireless Optical Desktop for Bluetooth saa tässä testissä puhtaat paperit, sillä sekä näppäimistö että hiiri toimivat todistetusti ainakin kymmenen metrin matkalta. Mihin tällaista kantamaa sitten tarvitsee, on toinen juttu. Bluetooth mahdollistaa näppäimistön ja hiiren siirtämisen toiseen laitteistoon todella näppärästi, kunhan ohjelmisto on asennettu etukäteen. Suurta etua Bluetoothista ei kotikäytössä ole tällä hetkellä, joten hintatietoisten lienee paras katsella normaalia langatonta yhdistelmää.

Hiiri menee virransäästötilaan muutaman minuutin käyttötauon jälkeen, ja siitä herääminen kestää pari sekuntia. Sama tapahtuu myös näppäimistöllle. Tästä huolimatta hiiri kuluttaa paristoja ahkerasti. Kaksi AA-paristoa joutuu vaihtamaan kerran tai kaksi kuukaudessa, käyttöasteen mukaan. Näppäimistö sen sijaan kestää käyttöä huomattavasti paremmin, eikä se reilun kuukauden aikana valittanut paristoista kertaakaan. Jonkinlainen akkusysteemi olisi varmasti tehnyt poikaa ainakin hiiressä, kuten Logitechin kilpailevassa mallissa. Patteriluukkujen käyttäminen on onneksi helppoa ja paketin mukana toimitetaan 4 Energizerin paristoa. Kannattaa käyttää ladattavia paristoja, jos haluaa pitää kustannukset minimissä.

Kokonaisuutena Microsoft Wireless Optical Desktop for Bluetooth USB on kohtuullinen paketti, jonka korkea hinta ei sallisi virheitä millään osa-alueella. Valitettavasti pari ikävää suunnittelumokaa on mukaan eksynyt, eikä laitteistoa uskalla suositella varauksetta. Jos Logitechin tuotteet eivät herätä pelkoa jo etukäteen, kannattaa tutustua Cordless Desktop MX:ään. Microsoftin tuote ei ole hintansa väärti, ellei ehdottomasti halua Bluetooth-ominaisuuksia.

– Joel Kinnunen