Uusimmat

Microsoftin Xbox-pelit E3-messuilla

17.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Katsaus Microsoftin Xbox-peleihin 14.-16. toukokuuta 2003 pidetyillä E3-messuilla

Kilpailijoistaan poiketen Microsoft ei esitellyt E3-messuilla valtavaa määrää uusia peliprojekteja. Sen sijaan yhtiö luotti jo aikaisemmin paljastettujen nimikkeiden vetovoimaan ja tarjosi niitä kävijöille laajalla rintamalla. Seuraavassa katsaus Microsoftin messuilla esittelemiin Xbox-peleihin.

Odotettua räiskintää

Yhtiön tärkein messupaljastus oli luultavasti Counter-Striken Xbox-painos, joka tulee näillä näkymin olemaan pelin ainoa konsoliversio. Sen on luonnollisesti rakennettu Xbox Liven ympärille eli luvassa on niin nettipelaamista kuin palvelun kautta saatavaa uutta sisältöäkin. Terroreiden ja erikoisjoukkojen välisiä taktisia taisteluita pääsee kuitenkin kokeilemaan myös yksinpelinä, sillä pakettiin ovat tulossa kaikki Condition Zeron tehtävät entistä paremmilla grafiikoilla varustettuina. Suunnitteilla on myös yksinomaan Xbox-versiota varten kehitettyä materiaalia.

Messujen odotetuin Xbox-peli oli puolestaan Bungien Halo 2. Sen suhteen Microsoftin osasto ei kuitenkaan tarjonnut mitään uutta ja ihmeellistä, vaan pelistä kerrottiin pelkästään vanhat, tutut faktat. Tulossa on siis tunnelmallinen, tarinavetoinen toimintapeli, jonka tärkeimpiin uudistuksiin kuuluu Xbox Liven tukema nettipeli-mahdollisuus. Kauppoihin Halo 2:n on määrä ehtiä vuoden 2004 alkupuoliskolla.

Sitä ennen päästään tutustumaan Microsoftin omaan Crimson Skies: High Road to Revengeen. Kyseessä on seikkailu-elokuvien hengessä tehty ilmataistelupeli, jonka tapahtumat sijoittuvat vaihtoehtoisen maailman 1930-luvulle. Sen päähenkilönä toimii huimapäinen ilmarosvo Nathan Zachary, joka pääsee lentämään kymmentä, mielikuvituksellisilla aseilla varustettua konetta ja taistelemaan mm. zeppeliinejä ja muita ryöväreitä vastaan. Pelin jokaista tehtävää voi lähestyä useilla eri tavoilla. Pelaajat voivat esimerkiksi asettua lentokoneen ohjaimiin tai istuskella mukavasti ilmatorjuntatykkien takana junan kyydissä. Lisäksi paketti sisältää useita erilaisia moninpeli-moodeja.

Molyneuxia ja Rarea

Peter Molyneux’n tuotantoa tapahtumassa edustivat odotetusti EA:n PC-osastolla esitelty Black & White 2 sekä Xbox-pelit BC ja Fable. Jälkimmäiset tosin ovat peligurun käsialaa vain välillisesti, sillä itse asiassa niitä kehittävät Lionheadin satelliittistudiot Intrepid Computer Entertainment ja Big Blue Box. BC on esihistorialliseen aikaan sijoittuva toimintaseikkailu, jossa pelaajat pääsevät ohjaamaan työkalujen käyttöä vasta harkitsevaa ihmisheimoa. Näiden selviytyminen vaatii laajan pelimaailman tutkimista, tarkkaan harkittua lisääntymisjärjestystä ja aikakauden petoja vastaan taistelemista. Kohuttu Fable on puolestaan uudenlainen roolipeli, jossa pelaajat pääsevät seuraamaan hahmonsa kehitystä syntymästä kuolemaan saakka. Tehtyjen valintojen ja tekojen mukaan kehittyvä päähenkilö vaikuttaa edelleen hyvin mielenkiintoiselta ja, kuvamateriaalista päätellen, näyttävältä tuttavuudelta.

Microsoftin omistuksiin siirtyneen Raren pelejä messuilla oli läsnä kolmin kappalein. Studion ensimmäinen Xbox-julkaisu Grabbed by the Ghoulies, jossa pelaajan on autettava nuorta Cooperia pelastamaan tyttöystävänsä epäkuolleiden olentojen kansoittamasta kaupungista. Epämääräisistä tavoistaan tunnetun jyrsijän tähdittämä Conker: Live and Uncut tarjoilee tiimipohjaista toimintaa ja runsaan valikoiman erilaisia moninpeli-skenaarioita. Valmis peli tulee sisältämään myös uusitun ja laajennetun version Raren maineikkaasta Conker’s Bad Fur Daysta. Tiimin kolmas E3-julkaisu oli Kameo: Elements of Power, joka päästää pelaajat seikkailemaan taikuuden täyttämään fantasiamaailmaan. Kameon ja hänen lohikäärme-kumppaninsa Meepon on vangittava, kasvatettava ja komennettava erilaisia hirviöitä pysäyttääkseen koko planeettaa uhkaavan Dark Troll Kingin.

Messujen omalaatuisempia peliuutuuksia Xboxilla edusti toukokuun alussa paljastettu Voodoo Vince, jonka päähenkilö on pieni, hyvin sekopäiseltä vaikuttava voodoo-nukke. New Orleansin kaduille ja Louisianan rämeille sijoittuvassa toimintaseikkailussa pelaajan on löydettävä epätavallisen sankarin emäntä Madam Charmaine. Ainutlaatuiseksi pelin tekee se, että selvitäkseen vihamielisistä vastustajistaan Vincen on altistettava itsensä kentästä löytyville vaaroille. Putoavat kassakaapit ja salamaniskut eivät nimittäin vahingoita isopäistä nukkea, mutta saattavat tehdä selvää tämän ahdistelijoista.

Urheilua ja musiikkia

Pikkuhiljaa valmistuvasta Amped 2:sta paljastettiin messuilla paljon uusia yksityiskohtia. Monipuolisten temppujen. runsaiden moninpeli-vaihtoehtojen ja yli 300 indie-rock -biisin lisäksi luvassa on täysin uusi lautailutyyli ”steez”. Valtavien hyppyjen ja pitkien combojen sijaan se keskittyy oikein ajoitettujen kikkojen, kuten hallittujen pyörimisten tekemiseen. Tämä mahdollistaa laskemisen useammalla eri tavalla ja tuo peliin lisää vaihtelua. Nähtäväksi sitten jää, miten paljon hienovaraisten kikkojen tekeminen valtavien hyppytemppujen rinnalla jaksaa kiinnostaa. Amped 2:sta tulee myös ensimmäinen peli, joka hyödyntää Microsoftin uutta XSNsports.com -palvelua. Sen on määrä yhdistää Xbox, Xbox Live, PC ja kännykät saman kokonaisuuden alle ja mahdollistaa muiden ihmisten haastaminen täysin uudella tavalla.

Microsoftin muista urheilupeleistä myös tennispeli Top Spin, NBA Inside Drive 2004:n, NHL Rivals 2004:n ja Links 2004:n on kerrottu tukevan XSNsports.comia. Näistä viimeisin on maineikkaan golf-pelisarjan ensimmäinen askel konsolimarkkinoille. Legendaaristen ja yksityiskohtaisesti mallinnettujen kenttien lisäksi se sisältää laajan uramoodin, joka mahdollistaa oman golffarin kehittämisen amatööritasolta lähtien. Realistiseen toteutukseen pyrkivä pelimekaniikka käyttää Xbox-ohjaimen vasenta tattia mailan korvikkeena. Mainitun nelikon lisäksi Microsoftin osastolta löytyi myös jenkkifutikseen keskittynyt NFL Fever 2004, jonka rantautuminen eurooppalaisille pelimarkkinoille on toistaiseksi epävarmaa.

Uusia autoilupelejä Xboxille on ilmestymässä kaksi kappaletta. Ensi kesänä julkaistava Midtown Madness 3 tarjoaa vapaamuotoista kaahailua Pariisin ja Washingtonin kaduilla. Paketista tulee löytymään kolme pelityyppiä, yli 50 tehtävää kattava uramoodi, runsaat 30 erilaista ajoneuvoa sekä Xbox Liven tukema nettipeli-mahdollisuus. Myös Bizarre Creationsin kehittämä Project Gotham Racing 2 on keskittynyt vauhdikkaisiin kaupunkikilpailuihin. Sen puitteissa päästään ajamaan ainakin Barcelonan, Edinburgin, Firenzen, Chicagon ja Moskovan kadulla. Edeltäjäänsä verrattuna jatko-osa sisältää Xbox Live -tuen sekä uusitun Kudos-systeemin, jonka pitäisi innostaa pelaajat hiomaan ajotyyliään entisestä näyttävämpään suuntaan.

Pientä vaihtelua

Microsoftin panos Xboxin pelitarjontaan sisältää siis pääasiassa urheilua ja toimintaa. Vaihtelua tähän kaavaan toi lähes yksinomaan Level-5:n kehittämä nettiroolipeli True Fantasy Live Online, joka on rakennettu alusta lähtien Xbox Liven varaan. Ennakkotietojen perusteella luvassa on melko perinteinen lajityyppinsä edustaja eli tarjolla on laaja fantasiamaailma ja sosiaalista hirviöiden lahtaamista. Pelin erikoisuuksiin kuuluvat Xbox Communicatorin tukeminen ja hahmojen ulkonäön muuttuminen pelaajan päätösten mukaan. Esimerkiksi sepäksi ryhtyvä sankari saa valtavan paksut käsivarret ja liian vähän ruokittu hahmo laihtuu vähitellen heikentyen samalla huomattavasti. Peli vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta sen tulemista Eurooppaan saadaan todennäköisesti odottaa vielä pitkään.

Toinen näytillä ollut roolipeli Sudeki lähestyy aihettaan selvästi toiminnallisemmasta näkökulmasta. Yksi sen valttikorteista ovat reaaliaikaiset taisteluissa, joissa hyödynnetään monia Hong Kong -leffoista tuttuja tyylikeinoja. Tarjolla on mm. hidastettuja liikkeitä, valtavan voimakkaita loitsuja ja satoja erilaisia aseita. Taisteluiden lisäksi pelaajat pääsevät tutustumaan monivaiheiseen tarinaan, jonka pääosassa on neljä hyvin erilaista hahmoa: kaunis velhotar, steam-punk henkinen revolverisankari, voimakas soturi ja muotoaan muuttava metsästäjätär. Nämä muuttuvat ja kehittyvät seikkailun aikana voimakkaasti taitojen, voimien ja varusteiden karttuessa. Kauppoihin Sudekin pitäisi ehtiä ensi jouluksi.

Kaiken kaikkiaan Microsoft panostaa siis hyvin voimakkaasti Xbox Live -pelien kehittämiseen ja nettipalveluiden kehittämiseen. Suomessa sen aukeamista saadaan odottaa tämän vuoden loppupuolelle saakka, mutta vain osa näillä E3-messuilla esitellyistä peleistä tulee olemaan markkinoilla ennen sitä. Nettipelaamisesta kiinnostuneille luvassa on kuitenkin runsaasti mielenkiintoisia julkaisuita.

-Mikko Karvonen