Uusimmat

Modifikaatiokatsaus

03.02.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Yhä useampien markkinoilla olevien pelien voimavaroihin kuuluvat fanien tekemät modifikaatiot, jotka muuttavat alkuperäistä peliä tavalla tai toisella. Maailman tunnetuin modi on varmasti Half-Lifen Counter-Strike ja Half-Life on modialustana muutenkin ykkönen. Myös monet muut pelit ovat kuitenkin saaneet ympärilleen erilaisia projekteja, joista osa hyviä ja osa vähän huonompia. Me otimme käsittelyyn kaksi hieman vähemmän tunnettua modia, jotka ovat tiimipohjaista toimintaa Half-Lifen alustalla tarjoava Sven Co-op ja Multi Theft Auto: Vice City, joka muuttaa GTA: Vice Cityn moninpeliksi.

Sven Co-op 3.0

Sven Co-op on Half-Lifen tiimipohjainen modifikaatio, jossa isompi joukko pelaajia käy yhteistuumin hirviö- ja sotilasarmeijoiden kimppuun. Modin jouluna julkaistu kolmosversio sisältää ison kasan moninpelikarttoja, jonka lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden pelata Half-Lifen yksinpelikampanjaa monen pelaajan voimin. Suuri osa vastaan tulevista aseista on tuttuja, mutta mukaan mahtuu myös Uzin ja kierrekonekiväärin kaltaisia uutuuksia.

Sven Co-opin pelaaminen isossa porukassa on aluksi hauskaa, mutta pidemmän päälle se suurin hohto katoaa. Tämä johtuu lähinnä siitä, että kun kentät on kerran pelannut läpi, ei niiden pariin vain jaksa palata uudestaan. Vaikeustasoa löytyy sen verran, että isotkin pelaajajoukot joutuvat vääntämään ihan tosissaan päästäkseen kentät läpi. Viholliset nimittäin kestävät valtavan määrän vahinkoa ja myös niiden aseet ovat varsin ärhäkkää mallia. Yksinäinen sooloilu ei siis kannata ja onneksi useimmat pelaajat ymmärtävät tämän. Myös muutamat eteen tulevat esteet vaativat ryhmätyötä.

Sven Co-op on teknisesti onnistunut. Half-Lifen moottoriin on tehty runsaita grafiikkapäivityksiä, jotka tuovat vähän lisäpuhtia jo iäkkääseen pelimoottoriin. Myös peliin rakennetut tekstuurit, äänet ja kentät ovat hyvin suunniteltuja. Piirrettyjä ja vähän Super Mariotakin yhdistelevä kenttä ansaitsee erityismaininnan.

Pelaajia ja servereitä modi kuitenkin tarvitsee lisää. Kotimaisia pelejä on yleensä pystyssä pari kappaletta ja ulkomaisia muutamia kymmeniä. Harmi vain, että valtaosa peleistä pyörii kotikoneilla, jolloin verkkoviivettä esiintyy väkisinkin. Kotimaisten servereiden vähäinen määrä johtaa myös siihen, että suomalaista peliseuraa ei aina löydy.

Pelaajien vähäisestä määrästä huolimatta Sven Co-opia kannattaa kokeilla. Parhaimmillaan se tarjoaa tiukkaa hirviöiden lahtaamista hyvässä seurassa. Ei tämä mikään Counter-Strike tai Day of Defeat ole, mutta imuroimisen arvoinen modi kuitenkin.

Multi Theft Auto: Vice City

Grand Theft Auto: Vice Cityn moninpeliksi muuttava Multi Theft Auto on viime aikoina saanut runsaasti huomiota. Vice Cityn moninpelissä on kaksi pelimoodia. Näistä ensimmäinen on perinteinen deathmatch, joka hahmovalinnasta riippuen on joko tiimipohjaista tai ”yksi kaikkia vastaan”-henkistä. Pelihahmoja on yhteensä kuusi ja ne eroavat toisistaan ulkoasun lisäksi aseiden ja varusteiden osalta. Jokaisella hahmolla on myös oma erikoiskyky tai jokin muu bonus. Itse räiskintäosuudet eivät moninpelissä juuri hätkähdytä, mutta silloin tällöin vastaan tulee tilanteita, joissa adrenaliini pääsee pumppaamaan oikein kunnolla. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta ovat takaa-ajot.

Toisessa pelimoodissa ei tavoitteena ole tappaa ihmisiä, vaan yksinkertaisesti pitää hauskaa. Vice City Stuntissa on tarjolla runsaasti pelin nopeimpia menopelejä ja kenttien varsille on ripoteltu ylimääräisiä hyppyreitä, jotka takaavat mahdollisuuden näyttäviin ilmalentoihin. Molemmissa pelimoodeissa kadut on putsattu liikenteestä, joten ainoat vastaan tulevat kiessit ovat muiden pelaajien ohjaamia.

Multi Theft Auto on tehty ilman Rockstarin tukea, joka näkyy siinä, että pelissä on jonkin verran bugeja. Onneksi nämä pienet ongelmat löytyvät pääosin grafiikkapuolelta, eivätkä ne näin juurikaan häiritse pelaamista. Myös nettikoodissa olisi parantamisen varaa. Miltei jokaisella serverillä saa tottua paikasta toiseen hyppiviin hahmoihin ja melko korkeaan pingiin. Peliseuraa kuitenkin löytyy reilusti mihin kellon aikaan tahansa. Tämän takaavat sadat serverit ympäri maapalloa.

Ilman servereitä etsivää ohjelmaa Multi Theft Autoa ei kuitenkaan pysty pelaamaan ellei tiedä peliä pyörittävän koneen IP-osoitetta. Tämän vuoksi onkin suositeltavaa hankkia vaikkapa The All-Seeing Eye -ohjelma, jonka avulla Multi Theft Auto -pelit löytyvät helposti.

Kokonaisuutena Multi Theft Auto on mielenkiintoinen ilmestys, mutta joillain osa-alueilla on vielä parantamisen varaa. Esimerkiksi nopeampi pelitempo olisi plussaa.

— Mikko Matilainen