Uusimmat

Moottoroidut iFeel-hiiret testipenkissä

06.11.2000 14:22 Jukka O. Kauppinen

Logitechin uusi hiiriperhe, iFeel, tuo mikron käyttöön uutta näppituntumaa, sananmukaisesti. Moottorilla varustetut optiset hiiret reagoivat ruudulla oleviin ohjelmiin, niiden reunoihin, painikkeisiin ja ikoneihin tarjoten käyttäjälle fyysisen tuntuman tietokoneen ruudun tapahtumiin.

iFeel -teknologia on mielenkiintoinen idea tietokoneen käytön muuttamisessa entistä interaktiivisemmaksi – ja ainakin markkinoijien mukaan luonnollisemmaksi – tapahtumaksi. Tunne mitä näytöllä on, kosketa ohjelmia, toimi vaistonvaraisesti. Aiemminkin moottoroituja hiiriä kokeilleena en jaksanut olla etukäteen järin innostunut, mutta Logitechin uutuudet toimivat kuten pitääkin. Tosin etukäteiskehujen ja mainosten kaltainen elämys jäi saavuttamatta mutta hiirten käyttö oli silti miellyttävä ja kiinnostava kokemus.

Tärinättoimivat kun hiiri liikkuu jonkin työpöydän esineen, ohjelman reunan, valikoiden tai toimintapainikkeen yli. Esimerkiksi ohjelman sisäisten ikkunoiden reunojen ylitys voi aikaansaada hennon, lähes huomaamattoman kynnyksen, kun kohdistimen siirto itse ohjelman reunan yli luo voimakkaamman ja selvästi huomattavan täräyksen. Erilaiset painikkeet ja valikot ja muut toiminnot tuottavat eri tyyppisiä tärinäefektejä, varmistaen että käyttäjä tosiaan huomaa milloin kohdistin on jonkin päällä.


Immersion Desktop-ohjelmalla voi tärinävastuksia säätää mieleisekseen.


Optisuuden ansiosta hiiri on kestävämpi eikä sisuksiin kerry roskia.

Tärinävasteita on vakiona tarjolla kahdeksan erilaista teemaa. Kaikki efektit ja voimakkuudet ovat kuitenkin täysin säädettäviä. Lisäksi käyttäjä voi luoda myös omia mieltymyksiään vastaavia teemoja. Vaikka tärinät luodaankin hiirten sisään asennetulla pienellä moottorilla voivat efektit olla melko erilaisia ja persoonallisia, vaihdellen myös voimakkuudeltaan hyvin hennoista hipaisuista ja naksauksista kohtalaisen voimakkaisiin näpäytyksiin. Harmi vain että tärinät toimivat ainoastaan normaaleissa Windows-sovellutuksissa. Peleissä niistä olisi varmasti hupia, esimerkiksi tuntiessaan ”maali tähtäimessä”-raporttin nykäyksenä sormenpäässä.

Molemmat iFeelit liitetään mikroon USB- tai PS/2-liitännällä. Pallojen sijaan niissä on pohjassa optinen anturi jonka ansiosta hiiri on kestävämpi eikä vaadi säännöllistä pallon puhdistusta. Optisuus tosin ei sovi ainakaan tosipelureille, sillä perinteinen pallo on optista sensoria tarkempi ja nopeampi erityisesti 3D-räiskintöjä pelailtaessa. Hiirten mukana tulee MouseWare- ja WebWheel-ohjelmistot, joilla niiden toiminnot ja vasteet voi säätää monipuolisesti. MouseWareen kuuluvalla Immersion Desktop-työkalulla puolestaan rukataan tärinöitä.

 

iFeel MouseiFeel Mouse on hiiristä edullisempi ja yksinkertaisempi. Se on varustettu kolmella napilla ja rullanäppäimellä. Muotoilu on pyöreän kaareva ja miellyttävä. Rulla on päällystetty hyvältä tuntuvalla luistamattomalla kumilla. Sopii sekä oikea- että vasenkätisille.

 

iFeel MouseManiFeel MouseMan on puolestaan hieman raskaamman sarjan työkalu. Neljä nappia ja rulla riittävät monipuoliseen ahkerointiin työn ja viihteen merkeissä. Hiiri on muotoiltu kaarevasti käden anatomian mukaan joten peukalo asettuu erittäin mukavasti vasemmassa kyljessä olevalle sivunappiin. Muotoilun takia hiiri sopii vain oikeakätisille.

Tärinähiirten hyöty on kuitenkin jossain määrin kyseenalainen. Kokematon mikroilija voi hyvinkin saada niistä iloa ”tuntiessaan” hiirestä milloin kohdistin on jonkin kohteen päällä. Täyteen ahdetut työpöydät, monimutkaiset työkaluohjelmat tai ahkera www-selailu voivat myös olla hyviä perusteluja hankkia hiiri jolla työpöytää voi koskettaa. Muutoin hyöty voi jäädä vähäiseksi, monenko oikeasti tarvitsee tuntea kämmenessään täräystä kun hiiri liikahtaa jonkin työpöydän objektin yli? Henkilökohtaisesti tärinöihin ei juuri tullut kiinnitettyä huomiota muutaman päivän käytön jälkeen.

iFeel-hiiret ovatkin lähinnä hauskoja teknoleluja joille on todellista tarvetta ja käyttöä vain rajoitetusti. Mutta hiirinä ne ovat Logitechmäisen korkealaatuista jälkeä toimien luotettavasti ja miellyttävästi. Joten jos vanha hiiri kaipaa eläkkeelle voi näitäkin harkita vaihtoehtoina. Ja jos tärinät eivät miellytä voi ne poistaa käytöstä.

 

Valmistaja: Logitech
Maahantuoja: Toptronics
Hinta: MouseMan 440 markkaa, iFeel Mouse 340 markkaa. Hiirtä on saatavilla Toptronicsin jälleenmyyjiltä.

Teknisiä tietoja:
Hiiret toimivat sekä PC- että Mac-tietokoneissa.
Liitäntä: USB ja PS/2