Uusimmat

Nex IIe

05.04.2003 00:00 Muropaketin toimitus

MP3-soittimet ovat olleet arkipäivää jo monta vuotta. Vaikka CD- ja kovalevypohjaiset soittimet valtaavat alaa yhä enemmän, on kompaktille perussoittimelle aina tilaa. Frontier Labsin Nex IIe yrittää vallata markkinat perustoiminnoilla, mutta viimeinen silaus jää puuttumaan.

Nex IIe on perinteinen laatikkomalli, Diamond Rio PMP300:n jalanjäljissä. Ulkoisesti laite ei aiheuta tunteita puoleen tai toiseen. Testissä ollut valkoinen malli häviää mustalle veljelleen kuvien perusteella selvästi, mutta toiminnoiltaan soittimet ovat samanlaisia. Nex IIe:n napit on sijoitettu molemmille laidoille ja ne saa tarpeen vaatiessa lukittua. Muistikortti laitetaan yläosaan, jonne tökätään myös tiedostojen siirtokaapeli.

Laitteessa on kaikki MP3-soittimelle tarpeelliset soittotoiminnot, joihin pääsee käsiksi muodikkaasta pyörävalikosta. Kappaleita voi pysäyttää, skipata tai kelata pyörällä. Samalle laidalle on sijoitettu myös äänenvoimakkuutta säätävät plus- ja miinusnapit. Monimutkaisemmat toiminnot vaativat toisella laidalla sijaitsevan funktionäppäimen käyttöä.

Näppäintä painamalla pääsee valikkoon, jossa on selkeästi esillä kaikki laitteen toiminnot. Play modesta voi vaihtaa repeatin, repeat allin ja shufflen välillä, programilla voi tehdä saman, mutta vain valituille biiseille, ja EQ:ta voi säätää omasta valikostaan.

Vaihtoehtoisesti Play modea ja EQ:ta voi muokata äänenvoimakkuusnappien kautta, mutta prosessi on tuskallisen hankala. Tällöin kuitenkin pääsee eroon funktiovalikkoa vaivaavasta ongelmasta: valikossa musiikki pysähtyy. Kovin iso häiriötekijä biisin äkillinen kuoleminen ei ole, mutta tällaiset ongelmat kertovat loppusilauksen puutteesta. Resumella kappale jatkuu siitä kohdasta, johon se jäi.

Shuffle-toiminto, eli random, on Nex IIe:ssa toteutettu huonosti. Periaatteessa se toimii oikean randomin tavoin: soitettava kappale arvotaan. Käytännössä shuffle toistaa muutamaa kappaletta, ja joskus jokin kappale saattaa jäädä kokonaan soittamatta parin tunnin kuuntelusession aikana. Vertailun vuoksi Riossa random toimii niin, että biisit soivat järjestyksessä, mutta niiden numerot on arvottu. Tällainen ratkaisu on huomattavasti kuuntelijaystävällisempi.

112×64 pikselin LCD-näyttö on erittäin informatiivinen. Kappaleen nimen, keston ja laadun lisäksi näkee mm. käytössä olevan toimintamoodin. Ainoastaan äänenvoimakkuutta ei näe suoraan. Äänenvoimakkuutta voi säätää laitteen reunasta, mutta napit ovat kohtuullisen jäykkiä. Taustavalon voi halutessa kytkeä kokonaan pois päältä. ID3-tageja tuetaan hyvin, vaikka pieniä virheitä näyttöön joskus tulee. MP3-tiedostoja tuetaan 32-320 kbps:ään asti ja myös VBR ja WMA ovat tuettujen ominaisuuksien listalla.

Kokonsa puolesta Nex IIe liittyy MP3-soitinten keskikastiin. Vehje on hieman alkuperäistä Rioa pienempi, noin 90x60x20 millimetriä (pituus x leveys x korkeus). Painoa kertyy jonkin verran, mikä johtuu kahdesta AA-patterista. Patteriluukku on soittimen suurin ulkoinen suunnitteluvirhe. Frontier Labsin insinöörit eivät ilmeisesti ole testanneet luukun toimivuutta käyttäjillä, sillä luukku saattaa hajota jo ensimmäisellä käyttökerralla. Patteriluukun paikallaan pitävät väkäset on runnottava laitteen sisään, mikä aiheutti selviä murtumia väkäsiin. Harjoittelulla hommassa onnistuu, mutta ratkaisu on silti huono. Pattereiden pois ottaminen vaatii myös totuttelua. Nexiä voi kuunnella mukana toimitettavalla verkkolaitteella, jolloin pattereita ei tarvita ollenkaan. Biisejä ei tällöin voi vaihtaa, sillä siirtokaapeli ja verkkokaapeli käyttävät samaa liitäntää.

Pattereita Nex IIe kuluttaa säästäväisesti – kahdella patterilla saa hieman enemmän soittoaikaa kuin yhdellä patterilla Riossa. Nex IIe:tä voi siis käyttää 10-15 tuntia laadukkailla pattereilla. Virrankulutus selittyy osittain näytön taustavalolla, joka toimii hyvin. Taustavaloa, kuten monia muitakin laitteen ominaisuuksia, voi säätää funktiovalikosta. Pattereiden kunnosta kertovan ikonin toiminta on epävarmaa, eikä siihen uskalla luottaa.

Nex IIe toimii myös tiedostojen siirtovälineenä, kunhan käyttöjärjestelmä tukee ominaisuutta. Windows 2000, ME ja XP tunnistavat kaapeliin kytketyn laitteen automaattisesti ja tiedostoja voi sen jälkeen siirrellä vapaasti suuntaan ja toiseen. Muilla Windowseilla joutuu turvautumaan ajuricd:n apuun. Pienten tiedostojen siirtoon Nex IIe on kätevä vehje, vaikka se ei laitteen päätarkoitus olekaan. Tiedostot siirtyvät nopeasti ja ne voi järjestää kansioihin.

Muistikorttiliitäntään sopivat Compact Flash -kortit ja IBM Microdrive, joiden koot ovat parhaimmillaan gigatavun tienoilla. Microdrive syö virtaa reilusti Compact Flashia enemmän. Muistikortteihin kannattaa tutustua selkeästä manuaalista, sillä niiden käytössä on oma pieni temppunsa, jonka tosin oppii nopeasti. Nex IIe:n mukana ei useimmiten toimiteta muistikorttia, joten omat käyttötarpeet kannattaa selvittää etukäteen. 32 megaan mahtuu n. 8 biisiä 128 kbps-laadulla. 64 tai 128 on suositeltava määrä, mutta luonnollisesti kaikki on kuuntelijasta kiinni. Minä pärjäsin kohtuullisesti 32 megalla, mutta ei lisätilasta koskaan harmia ole. Varsinkin pidemmille matkoille on syytä varata enemmän muistia tai karsia äänenlaatua reippaasti.
Mukana toimitettavat kuulokkeet ovat yllättävän miellyttävät käyttää. Kiinnitystapaa saattaa vierastaa, jos on tottunut nappikuulokkeisiin tai järeämpiin möräyttelijöihin, mutta tottumisen jälkeen niitä pitää mielellään, eikä tavallisiin nappikuulokkeisiin halua enää koskea. Äänenlaadusta ei ole pahaa sanottavaa, jos ottaa huomioon hintaluokan muut kuulokkeet – satunnaiskuuntelijalle laatu riittää hyvin, hifisteillä on jo ennestään paremmat.

Koska jokaisen markkinoilla olevan MP3-soittimen pitää jotenkin erottua massasta, täytyy valmistajan keksiä hyvä markkinointikikka. Nexin kikkailuksi voidaan kutsua vaihdettavaa etupaneelia. Myyntipakkauksessa toimitetaan NEXKineiksi nimettyjä väriläppiä, joita voi kiinnittää etupaneeliin. Periaatteessa mikä tahansa paperilappunen käy, joten soittimensa voi personoida helposti.

Nex IIe:n voi helposti kiinnittää esimerkiksi vyöhön mukana tulevan vyökotelon avulla. Vyökotelo on pehmustettu hyvin ja tärkeimmät toiminnot on jätetty vapaaksi tai peitetty läpinäkyvällä muovilla. Vyöklipsu on tukevaa muovia, joten laite pysyy vyössä kiinni hyvin. Nex IIe ei välittänyt kovasta liikkeestä, vaan kappaleet soivat sujuvasti niin kävellessä kuin hiihtäessäkin.

Myyntipakkauksen mukana toimitetaan vain Media Jukebox 7 -ohjelma, joka on perustason ”all in one” -softa. Media Jukeboxilla voi esimerkiksi vaihtaa tiedostomuotoa MP3:n ja WMA:n välillä. Muistia tai pattereita ei paketissa ole. Frontier Labs mainostaa manuaalissa, että sen sivuilta voi ladata soittimeen lisäominaisuuksia, mutta kirjoitushetkellä saitilta ei löydy mitään siihen viittaavaa. Nex IIe on, kuten nimestäkin voi päätellä, käynyt läpi paljon päivityksiä, ja soitin tuntui olevan bugivapaa yhtä pientä ID3-tagi-ongelmaa lukuun ottamatta.

Nex IIe on hyvä perussoitin. Pari ongelmaa on helppo sivuuttaa varmatoimisen laitteen muiden ominaisuuksien takia. Silti pitää ihmetellä, kuinka hyvin Rio PMP300 on kestänyt ajan hammasta – se on edelleen yksi parhaimmista laatikkomallisista MP3-soittimista. Nex IIe on monella osa-alueella niukasti parempi, mutta takapakkia tulee huonosta patteriluukusta ja hivenen huonommasta käyttömukavuudesta. Hintaa Nex IIe:llä on Suomessa noin 120 euroa ilman muistikorttia. MP3-soitinten markkinat elävät jatkuvasti, ja erityisesti uusimmat kovalevysoittimet ovat erittäin mielenkiintoisia tulokkaita. Kompaktia perussoitinta etsiville Frontier Labsin Nex IIe on kuitenkin hyvä valinta.

– Joel Kinnunen