Uusimmat

Nintendon E3-pelit

14.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Katsaus Nintendon tarjontaan 14.-16. toukokuuta 2003 pidetyillä E3-messuilla

E3-messuista on aikojen saatossa kehittynyt peliteollisuuden tärkein vuosittainen tapahtuma. Siellä esitellään kerta toisensa jälkeen ennätysmäärä uusia pelejä ja muita projekteja. Lisäksi messuilla markkinoidaan aktiivisesti kaikkia loppuvuoden merkittävimpiä nimikkeitä. Niinpä ne tarjoavatkin erinomaisen tilaisuuden tarkastella suurimpien pelitalojen tulevia julkaisuita. Tältä näyttää Nintendon seuraava vuosi messupelien valossa.

Uutta materiaalia Gamecubelle

Yksinoikeuspelien suhteen yhtiö on tällä hetkellä keskittynyt ennen kaikkea Gamecuben tukemiseen. Tuore Zelda nosti konsolin kysyntää merkittävästi, mutta tulevaisuudessa Nintendon on pystyttävä tuottamaan lisää vastaavia pelejä pysyäkseen kilpailijoidensa tahdissa. Yksi potentiaalinen ehdokas tällä saralla on heti messujen alkuvaiheessa paljastettu Geist, joka on floridalaisen n-Spacen kehittämä hiiviskelyllä maustettu toimintapeli. Sen tärkein koukku on mahdollisuus ottaa haltuunsa muita pelihahmoja ja edetä seikkailun lävitse hyödyntäen näiden fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia. Kyseessä on n-Spacen ensimmäinen Gamecube-peli, mutta yhtiö on ehtinyt jo hankkia kannuksensa mm. Duke Nukem: Time to Killin parissa.

Toinen mielenkiintoinen uutuus Giftpia on suunnattu selvästi harvalukuisemmalle yleisölle. Kyseessä on jo Japanissa huomiota herättänyt roolipeli, josta ei löydy ainuttakaan taistelua. Sen sijaan pelaaja saa seikkailla ympäriinsä hyvin vapaamuotoisessa maailmassa. Pelin päähenkilö on Pockle-niminen nuorukainen, joka myöhästyy omasta täysi-ikäistymis -rituaalistaan nukkumalla pommiin. Kotimaansa lakien mukaan sankarimme on tehnyt hirvittävän rikoksen, joka hänen on hyvitettävä keräämällä rahaa uutta seremoniaa varten. Tätä haastetta voi lähestyä haluamallaan tavalla, kuten käymällä kalassa, auttamalla kaupungin asukkaita, kuuntelemalla radiota sekä korjaamalla hajonneita esineitä ja rakennuksia. Lisäksi pelaajan on pidettävä huolta Pocklen hyvinvoinnista ruokkimalla häntä säännöllisesti ja varomalla pelottavia Uniaaveita.

Omalaatuisten Gamecube-pelien sarjaa jatkaa robottitaisteluiden ja roolipelin yhdistelmäksi kuvattu Custom Robo. Sen tapahtumat sijoittuvat toiselle planeetalle, jonka rikollisuustilastoissa tapahtuu valtava hyppäys vaarallisten, pienikokoisten Custom Robojen tultua saataville. Yleensä näitä laitteita kontrolloidaan aivoaaltojen avulla, mutta pelin sankari ystävineen saa yllättäen tietää vieläkin uhkaavammasta, itsenäisesti toimivasta robotista. Pysäyttääkseen tämän vaaratekijän pelaajan on hiottava omia taitojaan pienten taistelukoneiden komentajana, rakennettava omaan tyyliinsä sopiva robotti yli 200 erilaisesta osasta ja taisteltava muita metallimöykkyjä vastaan 30 areenalla. Pelistä tulee löytymään myös lupaavalta vaikuttava valikoima moninpeli-moodeja.

Klassikot porskuttavat uusin eväin

Ketään ei varmasti yllätä, että täysin uusien sarjojen lisäksi Nintendo luottaa myös vanhojen hahmojen ja nimien viehätysvoimaan. Yksi E3-messuilla esitellyistä peleistä on Star Fox 2, joka jatkaa siitä, mihin viime syksynä Suomessa ilmestynyt edeltäjänsä jäi. Uusi uhka lähestyy jälleen aurinkokuntaa ja Star Fox -tiimi lähetetään pysäyttämään sitä. Standarditehtävä kääntyy kuitenkin nopeasti päälaelleen eli edessä on pitkällinen ja monivaiheinen toimintaseikkailu. Sen aikana pelaajat pääsevät kontrolloimaan niin lentävää Arwingia, telaketjuilla kulkevaa Landmaster Tankia kuin jalan eteneviä sankareitakin. Lisäksi mukana on jaetun ruudun moninpeli, jossa pelaajat voivat jakaa kulkuneuvot keskenään ja aiheuttaa entistä enemmän tuhoa vihollisten keskuudessa.

Kaahailupeleistä pitäville Nintendolla on tarjota erittäin lupaavalta vaikuttava kolmikko: F-Zero GX, Kirby Air Ride ja Mario Kart: Double Dash. Näistä viimeisin tuo tullessaan muutamia ennakkoluulottomia uudistuksia edeltäjästään tuttuun pelisysteemiin. Luvassa on kahdeksan hengen nettimoninpeli sekä kahden hengen autot, joissa toinen hahmoista huolehtii ajamisesta ja toinen erikoiskykyjen käytöstä. F-Zero GX:n erikoisuuksiin kuuluu 20 radan ja yli 30 kuskin lisäksi mahdollisuus tallentaa omat tietonsa muistikortille ja kuljettaa ne kolikkopelihalliin käytettäväksi F-Zero AX -kisoissa. Kolmikon viimeinen jäsen puolestaan tarjoaa kolme selvästi toisistaan poikkeavaa pelityyliä, monipuoliset kontrollit, runsaasti erilaisia bonusesineitä sekä mahdollisuuden lainata muiden kilpailijoiden ominaisuuksia aitoon Kirby-tyyliin.

Pokemon-huumaa hyödynnetään Gamecubella peräti kolmen erilaisen tuotteen muodossa. Pokemon Box antaa Rubyn ja Sapphiren omistajille mahdollisuuden pelata pelejä television ruudulla ja tallentaa peräti 1500 erilaista taskuhirviötä erikoisvalmisteiselle muistikortille. Pokemon Colosseumissa samat otukset siirretään taistelemaan areenalle komeiden 3d-grafiikoiden tarjoamissa puitteissa. Kuten arvata saattaa, molemmat pelit käyttävät tehokkaasti hyödykseen Game Boy Advancen ja Gamecuben yhdistävää linkkikaapelia. Omalaatuiselta vaikuttavassa Pokemon Channelissa pelaajan on autettava televisiokanavaa kokoamaan rikkoutuneet ja kadonneet ohjelmat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, joka voidaan lähettää katsojien ihasteltavaksi. Pokemon-aiheisten tietovisailujen, uutisten ja ostos-tv:n lisäksi pelissä pääsee kommunikoimaan Pikachun kanssa, sillä sarjan maskotti auttaa pelaajaa tämän tehtävällä tarjoten vihjeitä ja muuta apua ongelmien selvittämiseksi.

Mainittujen Gamecube-pelien lisäksi Nintendo esittelee messuilla myös muutamia muita nimikkeitä, joista monista on kerrottu melko paljon jo aikaisemmin. Valikoimasta löytyvät lumilautapeli 1080 Avalanche, Squaren uusi roolipeli Final Fantasy Crystal Chronicles, Mario Golf: Toadstool Tour, 60 erilaista minipeliä sisältävä Mario Party 5, Nintendo Puzzle Collection, Pac-Man, Pikmin 2, tanssivilla hahmoilla mainostettava Stage Debut ja sekä kesäkuun 20. päivänä ilmestyvä Wario World.

Strategiaa ja Zeldaa GBA:lle

Game Boy Advancella Nintendon meno on tänä vuonna hieman rauhallisempaa, vaikka käsikonsolille onkin luvassa peräti 120 uutta peliä. Muutamia erittäin kovia nimiä messuille on kuitenkin riittänyt. Niistä huomiota herättävin lienee uusi kannettava Zelda-seikkailu Tetra’s Trackers, joka yhdistää GBA:n ja GC:n mielenkiintoisella tavalla. Tällä kertaa Linkin tehtävänä on etsiä The Wind Wakerista tutun Tetran johdolla eri puolille saarta piiloutuneita merirosvoja. Puuhaa pääsee harrastamaan parhaimmillaan neljä pelaajaa, jolloin jokainen saa yksityisiä vihjeitä ja informaatiota oman käsikonsolinsa ruudulle.

Uskomattoman addiktiivinen Advance Wars puolestaan saa jatkoa kesäkuussa ilmestyvästä Black Hole Risingista. Se vie pelaajat koettelemaan jälleen strategistin taitojaan sotanäyttämöllä, kun Black Hole Armyn johtaja Sturm suuntaa katseensa kohden Cosmo Landia. Tiedossa on joukko täysin uusia komentajia, outoja vastustajia ja joukko rinnakkain eteneviä kampanjoita, joista jokainen koostuu useista erilaisista tehtävistä. Ensimmäisen pelin veteraaneille paketti tarjoaa mm. uudenlaisia yksiköitä ja komentavien upseerien erikoisvoimia. Lisäksi moninpeli-viihteestään päästään nauttimaan sekä yhden että useamman pelikasetin mittelöissä.

Strategiaa ja sotimista on luvassa myös loppuvuodesta julkaistavan Fire Emblemin muodossa. Kyseessä on perinteiseen fantasiamaailmaan sijoittuva peli, jonka päähenkilö Lin saa yllättäen tietää olevansa Rikeaksi nimetyn kuningaskunnan kruununperijä. Valtaistuimelle nouseminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa, sillä nuorta tyttöä haluavat estää niin salamurhaajat kuin sotilaatkin. Onneksi sankaritar on saanut sotilasstrategin koulutuksen, joten hän voi asettua oman velhoista ja lohikäärmeistä koostuvan armeijansa johtoon. Jokaisella sotilaalla on määrä olla omat erikoiskykynsä, joten pelaajan on harkittava hyvin tarkkaan, mitkä armeijan jäsenistä ovat uhrattavissa kulloisessakin tilanteessa. Lisäksi luvassa on useisiin eri suuntiin haarautuva tarina, jota on höystetty runsailla, mutta haastavilla sivutehtävillä.

Lisää tuttuja nimiä

Mario-faneille GBA-pelejä on seuraavan vuoden aikana luvassa kolmin kappalein. Super Mario Advance 4 jatkaa kannettavaan muotoon käännettävien klassikkopelien sarjaa. Tällä kertaa käsittelyvuorossa on kaikkien aikojen myydyin julkaisu Super Mario Bros. 3. Loppusyksystä ilmestyvä Mario & Luigi puolestaan on toiminnallinen roolipeli, jossa pelaaja saa ohjata veljessarjan molempia jäseniä näiden etsiessä Prinsessa Peachin kadonnutta ääntä. Paketin erikoisuuksiin kuuluu epätavallinen ohjaussysteemi, jonka avulla putkimiehiä voi ohjata yhtä aikaa joko erikseen tai yhdistää näiden voimat tavallista näyttävämpien erikoishyökkäysten tekemiseksi. Lisäksi luvassa on nostalgisten elektroniikkapelien tunnelmissa liikkuva tasohyppely Mario & Donkey Kong.

Muista tutuista Nintendo-hahmoista kiinnostuneille on niin ikään luvassa runsaasti vaihtoehtoja. Donkey Kong Country on GBA-versio aiemmin Super Nintendolle ja Game Boy Colorille julkaistuista tasohyppelystä, jossa hidas ja vahva Donkey Kong sekä pieni ja nopea Diddy Kong etsivät kadonnutta banaaniaarretta. Wario Ware Inc.: Minigame Mania tarjoaa nimensä mukaisesti yli 200 mikropeliä, jotka vaativat nopeita refleksejä ja mahdollisimman virheetöntä suoritusta. Hamtaro: Raibow Rescue puolestaan palauttaa valokeilaan koko Ham-Ham -tiimin, joiden on saatava aikaiseksi uusi sateenkaari. Tehtävä vaatii useiden eri hahmojen ohjaamista ja näiden taitojen yhdistämistä erilaisten pulmien ratkaisemiseksi.

Muista GBA-uutuuksista lupaavimmalta vaikuttaa Metroid: Zero Mission, josta ei kuitenkaan ole toistaiseksi tarjolla mitään tarkempaa informaatiota. Huomioimisen arvoisia julkaisuita ovat myös Square Enixin kehittämät Sword of Mana ja Final Fantasy Tactics Advance. Lisäksi messuilla on esitelty Pokemon Pinballin uutta Ruby & Sapphire -versiota.

Tältä näyttää Nintendon tulevien pelien kirjo E3-messujen ensimmäisen päivän alkaessa. Tapahtuman aikana yhtiö esittelee todennäköisesti muitakin uutuuksia, joiden pariin palaamme sitten, kun tiedämme niistä enemmän.

-Mikko Karvonen