Uusimmat

Paddytek Vibe -kaiutin tekee pahvilaatikostakin rock-klubin

02.12.2010 18:29 Jukka O. Kauppinen

Kaiuttimia on moneen lähtöön. Joissakin pienissä MP3-soittimissa on säälittävän rapainen sisäänrakennettu pikkukaiutin, joillakin on kymppitonnien kaiutinjärjestelmät kuunteluhuoneessaan täysimittaiseen hifistelyyn. Ja näiden ääripään välistä saattaa löytää jotain niinkin omituista kuin vibraatio-ominaisuuksiin perustuvan Paddytek Vibe -kaiuttimen.

Vibessä ei ole lainkaan tavallisen kaiuttimen elementtejä, jotka muuttavat sähköiset äänisignaalit ilmanpaineen vaihteluksi – eli ääneksi. Ehei. Vibe on pelkkä värähtelyelementti, joka muuttaa minkä tahansa pinnan kaiuttimeksi. Oli se sitten vaikka Domen testaajan pää tai päässä oleva pahvilaatikko.

Viben maahantuoja kertoo sen toimintaperiaatteesta seuraavasti:

Viben toimintaperiaate on melko yksinkertainen: Pääkomponentti on ainetta nimeltä Terfenol-D, jota Yhdysvaltojen laivasto käytti alunperin kaikuluotaimissaan. Terfenol pistetään alumiiniseen kuoreen jonka ympärille pyöritetään käämi. Kun käämin läpi johdetaan sähköä, muodostuu sähkömagneettinen kenttä ja terfenol laajenee hieman luoden samalla suhteessa käsittämättömän suuren voiman. Kun se liitetään litteään pintaan, muuttuu sähkömagneettinen voima mekaaniseksi energiaksi, jolloin pinta värähtelee. Värähtely sitten siirtyy pohjan kautta alustaan, joka värähtelee ja täristää ilmaa, jonka seurauksena korvasi poimivat ääniaaltoja.

 

 

Lisää upeita pelivideoita eDomen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

 

Vibe-kaiuttimessa on sisäänrakennettu akku, joka ladataan USB-johdolla. Vibeen voi liittää minkä tahansa äänilähteen normaalilla 3,5-millisellä stereoliittimellä.

 

Maahantuoja: Pulju.net

Hinta: 49,90euroa

Lisätietoja: Paddytek Vibe -kaiutin

Heikki Takala, Karoliina Korppoo & Jukka O. Kauppinen

 

Lue myös

Death Star -planetaario loitsii Tähtien sodan tähtitaivaan vaikka vaatekomeroon

Gran Turismo 5 – katso videoreportaasit ja Kazunori Yamauchin haastattelu pelin julkaisujuhlasta

Gran Turismo 5 julkaistiin Madridissa superautojen ja Yamauchin säihkyessä

Logitech G35 -pelikuulokkeet tarjoavat toimivaa surroundia

Logitech Wireless Drum Kit – rumpujen lupaus ei täyty

Satzuma Missile Launcher tuhoaa kotona, toimistossa ja puutarhassa

Testissä Microsoft Lifecam HD-6000