Uusimmat

Pelikonsoleiden harmaa joulu

09.12.2000 14:29 Muropaketin toimitus

Haastattelujen perusteella suuri osa pelikauppiaista on sitä mieltä, että tänä jouluna kaupoissa kiertelee arviolta 30 000 uuden pelikonsolin ostajaa; uskaliaimmat veikkaavat luvuksi jopa 50 000. Olipa todellinen luku mikä tahansa, ei faktoilta voi välttyä: joulun halutuinta konsolia, PlayStation 2:ta, ei riitä kaikille. Maahantuoja Tech Data on ilmoittanut saavansa tämän vuoden puolella vain hieman alle 8 000 PS2-konsolia. Seuraavaa erää voidaan joutua odottelemaan jopa maaliskuuhun saakka, eikä sen suuruudesta ole tietoa. Mutta eikös markkinoilla ole muitakin pelikonsoleita? Luulisi niiden joukosta löytyvän pätevä vaihtoehto PS2:lle, arvelevat peleistä mitään tietämättömät vanhemmat, mutta pieleen menee. Miksikö? Lue, mitä mieltä kolumnistimme on joulun kerrassaan eriskummallisesta pelikonsolitilanteesta.

Sonyn kyyneleet hymyn takana

Ennennäkemättömän mainoskampanjan saattelema PlayStation 2 voidaan määritellä joulun epäonnistujaksi. Valtavalla ennakkokohulla hypetetyn konsolin julkaisu lässähti kuin pannukakku, nimenomaan Sonyn toimitusvaikeuksien takia. Hatunnosto on kuitenkin paikallaan maahantuojan ponnisteluille: PS2-henkinen osasto GameWorld 2000-messuilla oli tapahtuman tyylikkäin, ja etukäteen tiedetyistä toimitusvaikeuksista huolimatta Tech Datan henkilökunta on jaksanut hymyillä, uskoa tuotteeseensa ja paiskoa töitä tehdäkseen konsolista tunnetun. Temppu onnistui ehkä yli odotusten, sillä PS2 ylitti jopa TV-uutisten uutiskynnyksen. Lisäksi monet sanomalehdet kertoivat näyttävästi konsolin julkaisusta, suurin osa tosin täysin kritiikittömästi, kopioiden sivuilleen tekstin suoraan Tech Datan lehdistötiedotteista.

Suurella yleisöllä on valitettavan korkeat odotukset PS2:n suhteen. Konsolin pelit eivät ole niin suuri harppaus eteenpäin kuin ennakkoon odotettiin, vai pitäisikö sanoa, annettiin ymmärtää. Ensimmäisestä 10 pelin satsista enintään kaksi tai kolme on millään asteikolla luokiteltavissa hyviksi peleiksi. Tech Datan järjestämillä kauppiaspäivillä oli esillä ensi kesänä julkaistavia pelejä, joissa oli ainesta aivan eri tavalla. Entinen GT2000, nykyinen GT3 näytti ja pelasi kuin unelma. Metal Gear Solid 2:n DVD:ltä esitetty demo sai jälleen kerran aikaan leuan loksahtamisen, etenkin kun paikalle saapunut Konamin edustaja vannoi ja vakuutti että demossa ei esitetty mitään muuta kuin pelin aikaista grafiikkaa. Ennen MGS2:ta julkaistaan saman tekijän, Hideo Kojiman, Zone of the Enders, jonka aikaista betaversiota pääsi kokeilemaan olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. GT3:n tavoin myös ZoE:n keskeneräinen demo vakuutti, että PS2:lla on tulevaisuudessa paljon annettavaa.

·  Lue eDomen ensikosketuksesta japanilaiseen PS2:een täältä.

Lehtien ruusuisia ylisanoja innoissaan tavanneilla himopelaajilla on myös virheellistä tietoa PS2:n kyvyistä. Eräskin henkilö kertoi tarinan ystävästään, joka oli pomminvarma siitä, että PS2:ssa on jo nyt tarvittavat välineet laajakaistayhteyttä varten, ja että internettiin pääsy käy heti kuin leikki ostamalla PS2. Valitettavasti PS2 sisältää vain liitäntämahdollisuudet modeemia ja laajakaistayhteyttä varten; toisin sanoen, PS2:lla ei vielä pääse internettiin. Toinen ikävä asia on PS2:n DVD-toisto, jonka Sony katsoi parhaaksi rampauttaa. Konsolin mukana toimitettava komposiittijohto ei ole DVD-kuvanlaadultaan paljon RF-signaalia kummoisempi, mutta tehnee vaikutuksen VHS-nauhoihin tottuneisiin. Selvästi parempaa kuvanlaatua tarjoaa RGB Scart-liitin, mutta syystä tai toisesta Sony teki Euroopassa myytäviin PS2:iin muutoksen, minkä ansiosta RGB Scartilla saa näkyviin vain vihreän kuvan. S-videojohdolla saa sentään esiin kaikki värit ja vaikka se ei laadullisesti pärjääkään RGB:lle, on se paljon parempi vaihtoehto kuin komposiittijohto. Ikävä fakta on silti se, että PS2:n paras DVD-toisto jää näin saavuttamatta; ilkeä temppu kaikille niille, jotka ovat siirtäneet DVD-soittimen ostoa jouluun PS2:ta odotellen. Huhu: eräs pelikauppias mainitsi, että PS2:n RGB-toiston korjaaminen ei ole kovin vaikea temppu, ja että myyntiin on Suomessakin pian tulossa pikkuinen välikappale, jonka avulla RGB Scartin saa toimimaan.

PS2:n maailmanvalloituskaan ei ole edennyt aivan toivotulla tavalla. Ensin Sony sai toimitettua Amerikan markkinoille vain puoli miljoonaa konsolia luvatun miljoonan sijasta, sitten vahvistamattomat lähteet kertoivat, että siitäkin määrästä vain hieman yli 300 000 meni kaupaksi. PS2-pelien myynti on kangerrellut pahasti ja näyttää siltä, että amerikkalaiset kuluttajat reagoivat samoin kuin japanilaiset: PS2 ostettiin ensi kädessä DVD-soittimeksi, jolla voi himon iskiessä pelata myös pelejä. Japanissa pelimyynti on lähtenyt lievään nousuun, mutta USA:ssa Dreamcastin pelejä myydään edelleen monin verroin PS2:n pelejä enemmän. Englannissa, jossa huhujen mukaan myytiin 250 000 konsolia muutamassa tunnissa, asiat ovat vielä huonommin. Joulukuun alussa Tekken Tag Tournament ylsi myyntilistan sijalle 37, Electronic Artsin snoukkapelin SSX jäädessä sijalle 40. Dreamcastin Shenmue oli samalla listalla sijalla 6. FIFA2001 oli listan sijalla 4, mutta mukaan oli laskettu myös Playstation-version myynti.

Nintendo = Pokemon?

Entäpä sitten Nintendo, aikoinaan pelaamisen synonyymi? Iäkäs Nintendo 64 on yhä erinomainen pelikonsoli, siitä todisteena sellaiset tämän vuoden aikana julkaistut helmet kuten Perfect Dark, Donkey Kong 64, Mario Tennis ja The Legend of Zelda: Majora’s Mask. Valitettavasti Nintendon maahantuoja Agerex on lähes unohtanut N64:n olemassaolon, ja samalla kaikki arviolta 20 000 N64:n omistajaa. Erivärisillä läpinäkyvillä kuorilla varustettua Nintendo 64:ää löytää alle 700 markan hintaan lähes kaupasta kuin kaupasta, mutta Agerex tuntuu keskittyvän yksinomaan Pokemoniin. Kyseisen ilmiön suosion huippu on jo ohitettu Japanissa, vaikka Nintendo itse toivoi ratsastavansa Pikachulla ja kumppaneilla vielä vuosikaudet.

Playstationin kukistajaksi luotu Nintendo 64 on teknisesti selvästi kilpakumppaniaan edellä. Viimeistään vuoden alussa julkaistu muistilaajennus nosti N64:n pelit selkeästi Playstationin ulottumattomiin. N64:n suurin ongelma on Nintendon omaksuma media: pelit toimitetaan muistimoduuleilla, joiden valmistaminen on kallista. Siksi sen pelit ovat selvästi Playstationin pelejä kalliimpia. Nintendon toivo lepää nyt yhtiön seuraavan pelikonsolin, Gamecuben, varassa. Alunperin vuoden 2001 syksyyn kaavailtu julkaisu on nyt vaarassa siirtyä vuoden 2002 puolelle. Nintendon mukaan pelien kehittäminen Gamecubelle ei olekaan niin helppoa kuin aluksi luultiin. Todennäköisempi syy konsolin viivästyttämiselle on Microsoftin Xbox; Nintendo halunnee välttää taistelun Xboxin kanssa ja jää mieluummin odottavalle kannalle, nähdäkseen mihin Microsoftin pelikonsoli kykenee.

Tragikomedia nimeltä Dreamcast

Joulun ja kuluneen vuoden hullunkurisin, ajoittain jopa farssiksi yltänyt ilmiö Suomen pelimarkkinoilla on Sega Dreamcast. Kyseessä on aito seuraavan sukupolven pelikonsoli, joka vetää vertoja PlayStation 2:lle. Dreamcastin omistajat voivat tänä jouluna ylpeillä peleillä, joista PS2-pelurit voivat vain haaveilla. Lisäksi Dreamcast on sisäänrakennetun modeeminsa ansiosta markkinoiden ainoa internetyhteydellä varustettu pelikonsoli. Netin selaamisen ja moninpelin mahdollistava SegaNet avattiin Suomessa joulukuun alussa. Uusimman kauppoihin toimitetun DC-erän mukana tulee internetyhteyteen tarvittava Dreamkey 2.0 CD-levyke, sekä netissä moninpelattava Chu Chu Rocket. Rekisteröintikorttinsa palauttaneille lähetetään myös samaiset CD:t.

Huumorin irrottelu alkaa heti rekisteröintikorttien kohdalla. Monissa DC-paketeissa kun ei moista korttia edes ollut, ja toisissa taas vain Ruotsiin lähetettävä versio. Samanlainen puolivillainen toiminta on ollut Dreamcastin riesana siitä saakka, kun konsoli julkaistiin Suomessa syyskuussa 1999. Dreamcastin huonoon menestymiseen Pohjoismaissa on varmasti monia syitä, mutta yksi yhteinen tekijä löytyy: DC:n maahantuojana Pohjoismaissa toimii puuleluistaan paremmin tunnettu Brio.

Epäonnistuneen ja lähes salassa tapahtuneen lanseerauksen jälkeen Dreamcast sai yllättävän runsaasti julkisuutta pelilehdissä ja -medioissa, mutta käytännössä olemattoman mainostuksen seurauksena Dreamcast on yhä tuntematon suuruus Suomen kansalle. Suomen virallisilla Dreamcast-sivuilla maahantuojan toimia äänekkäästi kritisoineet kuluttajat vaimennettiin tehokkaasti sulkemalla sivuston keskustelualue joitain kuukausia sitten… tai niin maahantuoja kuvitteli. Dreamcast-aktivistit löysivät nopeasti uuden foorumin (valitse reunapalkista ”Keskustelufoorumi”) sanaisen säilänsä heiluttamiselle.

Farssiksi Suomen Dreamcast-kuvio muuttui, kun huhut Brion yhteistyön loppumisesta Segan kanssa alkoivat kiiriä. Brio on ollut virallisissa lausunnoissaan säästäväisempi kuin Roope Ankka konsanaan, mutta viime viikolla kukkaron nyörejä hellitettiin hieman. Brion Mika Kalpamaa totesi lyhyen asiallisessa sähköpostissaan, että väite Brion ja Segan välisen sopimuksen loppumisesta vuodenvaihteessa ei pidä paikkaansa. Keskustelut pelikauppiaiden ja Dreamcast-aktivistien kanssa antavat kuitenkin toisen kuvan:

·  Brion tilauskirjassa ei enää mainita Dreamcastia

·  Brion edustaja on kertonut monille pelikauppiaille edustuksen loppuvan vuodenvaihteessa, eikä sen jälkeen julkaistavia pelejä enää saa Brion kautta

·  Useille kuluttajille on puhelimitse ja sähköpostitse Briolta ilmoitettu, että Brio on tehnyt päätöksen maahantuonnin lopettamisesta

·  Poissaoloaan GameWorld 2000 -messuilta Brion edustaja on perustellut sanomalla että ”markkinointia ei kannata enää jatkaa, koska Brio on lopettelemassa maahantuontia”

·  Hurjimman huhun mukaan Brio valmistautuu joulumarkkinoihin tuomalla maahan kokonaiset 100 Dreamcastia!

Dreamcast-aktivistien raivo maahantuojaa kohtaan saattaa kuitenkin kohdistua väärään paikkaan. Keskustelut lukuisten pelikauppiaiden kanssa maalaavat kuvan yhtiöstä, joka tekee sen minkä voi olemattomalla markkinointibudjetilla. Tarinoissa vilahtelee myös kuvauksia Ruotsin Briosta, joka ottaa Ruotsin markkinoiden tarvitsemat laitteet muihin maihin menevistä lähetyksistä; hämmentävä on myös tarina, jonka mukaan Ruotsin Brio olisi tilannut jotain varmaa hittipeliä yhteensä 40 kpl koko Pohjoismaiden markkinoita varten. Huomioitavan arvoinen seikka on myös huhu Segan petetyistä lupauksista markkinointitukiaisten suhteen. Suomen Brio kieltäytyy kommentoimasta huhuja, joten uskokoon kukin mitä haluaa. (Ei liene vaikea arvata mihin virallisten DC-sivujen slogan ”Leikki loppuu ja todellinen peli voi alkaa” viittaa DC-aktivistien mielestä.)

Muualla maailmassa Dreamcastilla menee kuitenkin loistavasti. Amerikassa Sega oli asettanut tavoitteekseen viisi miljoonaa myytyä konsolia ensi vuoden maaliskuuhun mennessä, mutta nyt näyttää siltä, että tavoite saavutetaan jo jouluna. SegaNet on valtava menestys: moninpelinä netissä pelattavaa NFL2K1-jenkkifutispeliä on myyty jo yli puoli miljoonaa kappaletta. Lisäksi näyttää siltä, että aiemmin Dreamcastia hyljeksinyt Electronic Arts alkaisi julkaista urheilupelejään Segan konsolille. Kaiken kukkuraksi monet kauppaketjut Amerikassa ja Englannissa ovat PS2-vajauksen takia siirtäneet Dreamcast-demopisteensä näkyvälle paikalle joulumyyntiä varten.


Näin rattoisasti toivottelee Sega hyvää joulua Sonylle Amerikassa.

Pukin kevyt kontti

Miten käy konsoleiden joulumyynnin? Kauppiaat uskovat vakaasti, että PlayStation 2:een päätyneet kuluttajat jaksavat kiltisti odotella konsoliaan vaikka kuukausikaupalla. Joukkoon mahtuu myös paljon perheellisiä, joiden lapset eivät syystä tai toisesta kelpuuta mitään muuta kuin sen kuuluisan PS2:n. Jonkin muun konsolin ilmaantuminen kuusen alta nostaisi äläkän, joka loppuu vasta kun se sinimusta kapistus on turvallisesti lapsosten hypisteltävissä. Kovin moni perheenisä tai -äiti ei uskalla moista riskiä ottaa. Joulushoppailijoiden joukossa on kuitenkin oltava niitä, jotka ovat nyt ostamassa itselleen ihkaensimmäistä pelikonsoliaan. Pelaamaan on tänä jouluna päästävä, mieluiten työkavereiden kanssa kostean illanvieton merkeissä. PS2:ta ei saa, Dreamcast on iso kysymysmerkki, Nintendo 64:n pelit maksavat maltaita… mikä eteen? Sony ojentaa auttavan tassunsa PSone-vuoren yli: pelivalikoimaa löytyy ja pelit toimivat sitten siinä PS2:ssa. Välittääkö pakko-ostoksen edessä oleva kuluttaja siitä, että konsolin sisällä on ikäloppua teknologiaa, eivätkä pelit näytä juuri miltään muiden konsolien rinnalla? Tuskinpa.