Uusimmat

Penny Arcade -nettisarjakuva nauttii pelimaailman ilmiöistä

23.02.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Penny Arcade on pohjimmiltaan vain eräs internetin syövereistä löytyvä verkkosivu. Mutta sen takana piilee kaksi kaverusta Gabriel ja Tycho, jotka ovat Tosi Pelaajia, viimeisen päälle. Vuodesta 1998 internetissä julkaistua verkkosarjakuvaa käsikirjoittava ja piirtävä parivaljakko aloitti nollasta, mutta heidän piikikäs huumorinsa ja vauhdikas irvailu pelimaailman ilmiöistä on löytänyt runsain mitoin faneja ympäri maailmaa.

Penny Arcade alkoi harrastuksena, mutta tänään se tuo tekijöilleen jo jokapäiväisen leivän. Eikä kyseessä ole pelkästään nettisarjakuva, vaan ilmiö. Fanikansa odottaa malttamattomasti uusia strippejä, ja kaksikko kommentoi maailman tapahtumia maukkaasti niin sarjakuvan kuin blogi-tyyppisen päiväkirjankin avulla. Jälkimmäisen joskus piikikkäätkin kommentit peleistä, ilmiöistä, tuotteista ja elämänmenosta yleensä kantavat jopa enemmän painoarvoa kuin useimpien pelilehtien arvostelut.

Kärkevyydestään huolimatta kyseessä ei ole tekijöiden turhaumien purkaminen, vaan sarjakuvasta paistaa läpi lämminhenkinen huumori ja tekijöiden kiinteä suhde harrastukseensa. He haluavat pelien olevan hyviä, ja auta armias jos näin ei ole. Kaksikko pelaa kaikkea mahdollista ja seuraa maailman tapahtumia, ja sarjakuvien Penny Arcaden blogi-muodossa kerrotut omat

Penny Arcaden menestys on päästänyt tekijänsä oravanpyörästä, mutta heidän intonsa ei rajoitu yksinomaan sarjakuvantekoon. Esimerkiksi kaksikon järjestämät Child’s Play -keräykset lastensairaaloille ovat osoittautuneet valtavan suosituiksi. Penny Arcade onkin paljon enemmän kuin sarjakuva – se on jo ilmiö itsessään, joka heijastaa pelimaailmaa ja pelaajia.

Penny Arcaden Gabe vastaa eDomen kysymyksiin:

Miten Penny Arcade sai alkunsa?
Gabe: Ensimmäinen Penny Arcade -sarjakuva julkaistiin netissä jo vuonna 1998. Koko juttu sai alkunsa siitä, kun yhdysvaltalainen pelilehti haki peleistä kertovaa sarjakuvaa. Teimme muutaman stripin ja lähetimme ne. Emme tosin voittaneet, ja lehti komensi meidät lopettamaan sarjakuvien lähettämisen. Meillä oli kuitenkin niin hauskaa sarjiksia tehdessämme, että päätimme kuitenkin jatkaa niiden parissa. Julkaisukanavaksi vain tuli internet.

– Penny Arcadesta on nyt muodostunut kokopäivätyömme, ja se on taatusti paljon parempi duuni kuin vanhat työmme. Minä myin aikaisemmin tietokoneita suuressa elektroniikkakaupassa ja Tycho korjasi oppilaitosten tietokoneita. Penny Arcade on sen sijaan erittäin hauskaa työtä. Saamme viettää aikaa pelejä pelaamalla ja käymme erilaisissa tapahtumassa. Oman itsensä pomona oleminen on myös tyydyttävää.

Mistä ideanne oikein löytyvät?
– Suurin osa ideoista löytyy jokapäiväisestä elämästämme. Pelaamme paljon pelejä ja luemme pelilehtiä. Meillä on toki myös paljon kontakteja peliteollisuudessa, ja saamme siten myös sisäpiirin tietoa. Yritämme kuitenkin pitää huulemme sinetöityinä, sillä haluamme kuulla jatkossakin eri ihmisten ja firmojen salaisuuksia.

Teillä on valtava fanikunta ympäri maailmaa. Sadat tuhannet, miljoonat ihmiset lukevat joka sanan minkä kirjoitat tai piirrät.
– Yritän olla ajattelematta sitä kuinka moni ihminen lukee tai katsoo luomuksiani. Jos tekisin niin, olisin todennäköisesti aivan liian hermostunut saadakseni yhtikäs mitään aikaiseksi. Tuntuu kuitenkin hyvältä tietää, että niin monet ihmiset ympäri maailmaa nauttivat Penny Arcadesta. Toivonkin että saamme heidät nauramaan vielä pitkälti tulevaisuudessakin.

Nakkelette usein vitsejä toisten nettisarjakuvantekijöiden kanssa. Ilmeisesti olette hyviä kavereita keskenänne, tapaatteko toisianne useinkin?
– Tapaamme muiden web-sarjakuvien tekijöitä eri sarjakuvafestareilla, ja meillä on silloin aina erittäin mukavaa. Loitsimme netissä kilpailuhenkeä vain hauskanpidon vuoksi, ja esimerkiksi PVP:n Scott Kurtz on itse asiassa eräs parhaista ystävistäni.

Ette ole aina järin ystävällisiä eri firmoille ja julkaisijoille, vaan piikittelette heitä suoraan. Se kuitenkin tuntuu uppoavan hyvin lukijoihin – ja usein myös pilkan kohteisiin?
– Meillä on ollut onnea sen suhteen, että suurin osa pilkkaamistamme julkaisijoista on omannut hyvän huumorintajun. Kukaan ei ole suuttunut liikaa sanomisistamme. Eräs kaikkein pahimmin kohtelemistamme yhtiöistä on Infinium Labs ja heidän Phantom-konsolista. Ja he pyysivät, että saisivat painaa erään heitä herjaavan stripin t-paidaksi, jota he jakavat työntekijöilleen.

Ja entäpä tulevaisuuden suunnitelmanne?
– Tulevaisuudessa suunnittelemme muun muassa Penny Arcade Expo -pelitapahtuman kasvattamista. Haluamme myös julkaista kirjoja ja ehkäpä yrittää jopa tv-ohjelman tekemistä. Meillä on paljon ideoita, mutta päätarkoituksemme on jatkaa hauskojen sarjakuvien tekemistä – ja kutittaa pelaajien nauruhermoja.

www.penny-arcade.com

Teksti: Jukka O. Kauppinen
Kuvat: Penny Arcade