Uusimmat

Playstation 2:n julkaisun jälkimaininkeja

13.03.2000 15:27 Muropaketin toimitus

Niille, jotka ovat olleet tarpeeksi unessa tehtäköön tiedettäväksi vielä kertaalleen, että Sonyn uusi konsoli, Playstation 2 näki päivänvalon maaliskuun neljäntenä Japanissa. Kuten arvata saattaa, menestys oli totaalinen. Kauppoihin toimitetut kappaleet myytiin loppuun muutamassa tunnissa maanlaajuisesti. Porukkaa oli Japanin kauppoja vierustavilla kaduilla makuupussien ja huopien kanssa jonottamassa yön yli, suurimmat friikit väittivät tosin jonottaneensa parikin päivää. Star Wars: Episode I:n tyyliin etukäteismarkkinointi ja yleinen hössötys kaikissa mahdollisissa medioissa oli siis tehnyt tehtävänsä.

Tällaiselta näytti Tokion kaduilla julkaisua edeltävänä yönä

Nyt, kun julkaisusta on kulunut vajaat kymmenen päivää, aletaan useilla tahoilla kysellä onko konsoli kaiken hulabaloon arvoinen. Kuten uutisemme laitteet -osiossa kertoo, on muutamia ikäviä bugeja ilmennyt lyhyen ajan sisällä uudessa multimediakeskuksessa. Sonyn edustajien mukaan ongelmat eivät kuitenkaan ole korjaamattomia, eikä syytä huoleen ole. Siihen mennessä kun myynti USA:ssa alkaa, pitäisi kaiken olla jälleen kunnossa.

Joka tapauksessa kauppa on käynyt kuin siimaa. Jo pelkästään nettiteitse myytiin 380 000 kappaletta konsoleita, tosin näistä henkilöistä ainoastaan 120 000 itse asiassa sai konsolinsa yksikköjen vähyyden vuoksi. Kun lasketaan yhteen vielä kaupoissa myydyt yksiköt tiistaihin 7. päivään mennessä, saadaan yhteensä 980 000 myytyä konsolia. Kolmessa päivässä tämä on todella paljon ja tässä puhutaan ainoastaan myydyistä konsoleista. Pelimyynnistä ei ole kaiken hässäkän seassa saanut mitään selkeää kuvaa, mutta olettaa voisi, että silläkin saralla on myyntiä tapahtunut varsin mukavasti. Kaiken kaikkiaan PS2:n julkaisumyynti ylittää yli kymmenkertaisesti Playstationin vastaavan.

Sonyn ilmoittamasta miljoonan myydyn konsolin tavoitteesta viikonlopun aikana jäätiin siis parikymmentätuhatta kappaletta. Syykin löytyy, ainakin yhtiön puolesta. Ilmeisesti muistikortteja oli toimitettu myyntiin kysyntään nähden liian vähän, jolloin ne, joille ei muistikorttia riittänyt, jättivät laitteenkin ostamatta. Tämä koskee tietenkin vasta julkaisun jälkeistä kahta päivää, sillä ensimmäisenä päivänähän eivät kaikki halukkaat saaneet konsoliaan. Pienen yhteenlaskun kautta voidaan kuitenkin sanoa, että Sonylla oli varmasti varaa jäädä tavoitteestaan 20 000 kappaletta. Kolmen päivän myynnistä tämänhetkisellä PS2:n hinnalla yhtiö nettosi 367,5 miljoonaa dollaria, eli noin 2,3 miljardia markkaa.

Voitaneen siis hyvällä omallatunnolla sanoa, että kaikista pienistä vastoinkäymisistä huolimatta Sonyn suuri päivä oli todellakin onnistunut. Pelitalotkin varmasti tekevät mielellään pelejä sellaiselle laitepohjalle, jonka mahdollisimman moni ostaa. Luvassa on sähköinen vuosi Playstation 2:n parissa, kun se jatkaa matkaansa maailman muihin kolkkiin. Eurooppaan se saapuu viimeisten raporttien mukaan syksyn aikana. Että kesätyörahoista pari tonnia sukanvarteen ja teltta pystyyn kadulle.