Uusimmat

PlayStation Move -pelien toinen aalto

27.10.2010 18:13 Miikka Lehtonen

Jos PlayStation 3:n Move-ohjainta ivattiin ennakkoon vain Wiimote-kopioksi, ei vehkeen softatarjonta ole ainakaan hälventänyt herjoja. Minipelikokoelmia ja kolikkopeliräiskintää, siinä ne Moven merkittävimmät annit ihmiskunnalle. No mutta hei, ainakin grafiikka on Wiitä parempaa. Siinä teille vallankumousta?

Testasimme jo aiemmin Moven julkaisupelejä ja huomasimme, että Sports Champions oli ainoa edes etäisesti pätevä syy vehkeen hankinnalle. Nyt käsissämme on pelien toinen aalto. Wiimote-vertaukset eivät niiden myötä hälvene, mutta löytyykö pinosta pelattavaa? Otimme selvää.

Oletko jo lukenut Move-julkaisupelijuttumme? Jos et, suuntaa toki ensin tänne:

Lue juttu: Playstation Move -julkaisupelit eDomen testissä

 

TV Superstars

Sony

Pelaajia: 1-4

Pelin kotisivu: TV Superstars

Katsauksemme alkaa minipelikokoelmalla, joskin tavallista parempiin puitteisiin sijoitettuna. TV Superstars tekee pelaajista TV-tähtiä, joskin ehkä B-tason julkkis olisi osuvampi termi. Kun pärstä on kuvattu EyeToy-kameran avulla ja pelaajan tunnuslause nauhoitettu, on aika osallistua viiteen erilaiseen ohjelmaan, joissa pätemällä voi hankkia itselleen mainetta ja mammonaa.

Oman TV-staran luominen toimii hyvin, sillä peli opastaa hyvin eri ilmeiden kuvaamisessa ja sitten hahmon kustomoinnissa. Tuloksen tunnistaa helposti ja kolmen ilmeen avulla saavutettu tunteiden kirjo tuo elävästi mieleen vanhat nukkeanimaatiot, mistä bonusta.

Minipelit ovat tasoltaan vaihtelevia. Tarjolla on kokkausta, tee-se-itse-kodinkunnostusta, mainoksien kuvaamista, vaatemallin leikkimistä ja fyysistä pikkukisailua, eli kotoisammin maaliruiskuilla räiskimistä ja muuta kivaa.

Itse pelit ovat tasoltaan juuri sitä, mitä minipeleiltä voisi odottaakin. Välillä heilutellaan maalipensseliä, toisinaan sahataan lautoja ja joskus taas vispataan vaikka pannukakkutaikinaa. Peleissä on hauskoja ideoita, kuten kokkausohjelman yllättävät rap-tauot, jolloin pitää vaikka rikkoa kananmunia vieressä hytkyvän juontajan liikkeiden tahtiin tai kunnostusohjelma, jossa tapetteja poistetaan hakkaamalla seinää lekoilla. Liian kovaa ei saa lyödä koska silloin vesiputki repeää!

Tekemistä riittää mukavasti ja peleistä on sen verran variantteja, että kaikkea ei näe ainakaan ensimmäisenä iltanaan. Se on sen sijaan ikävämpää, että Move-ohjausten toteutus jättää paljon toivomisen varaa.

Testisessioideni aikana moni minipeli meni ihan persiilleen, koska ohjain ei esimerkiksi tunnistanut sahausliikettä kunnolla tai yltänyt näytön laitoihin saakka, vaikka kalibrointiruudussa kaikki toimikin hyvin. Näin tuloksena on aimo annos turhautumista, kun pelaajan parhaista yrityksistä huolimatta homma ei toimi.

No, ehkä se idea olisikin harrastaa näitä puuhia kaveriporukassa ja kenties pienen urheilujuoman turvin, jolloin sähellys ja kohellus ovat osa pelikokemusta. Oli miten oli, TV Superstars on ihan kiva bilepeli, mutta olisi kaivannut enemmän kaikkea, jotta se olisi ollut minipelikokoelmien Buzz – sillä sellaiseksi se yleisilmeensä ja tunnelmansa perusteella selvästi tähtää.

 

The Shoot

Cohort Studios / Sony

Pelaajia: 1-2

Pelin kotisivu: The Shoot

Genre vaihtuu minipeleistä räiskintään, mutta TV-maailma on ja pysyy. Tai oikeastaan TV ja elokuvat, sillä The Shootissa pelaaja on tarkemmin määrittelemätön Hollywoodin pyssysankari, joka näyttelee mitä ihmeellisemmissä räiskintäleffoissa. Elokuvat tuntuvat olevan Michael Bay –tuotantoa, sillä ne koostuvat putkijuoksusta ja miljoonien vihollisten räiskimisestä klassiseen kolikkopelityyliin.

Tarjolla on viisi erilaista elokuvaa, joissa räiskitään länkkäreitä, robotteja, gangstereita, zombeja ja merenalaisia kauhuja. Aluksi auki on vain ensimmäisen elokuvan alkukohtaus, mutta siinä pärjäämällä saa avattua uusia kohtauksia ja kokonaan uusia elokuvia.

Eipä silti että näin tekemällä saisi hirveitä yllätyksiä, sillä The Shoot on nopeasti nähty. Kolikkopelien kiskoräiskintöjä pelanneet tietävät, mitä tuleman pitää: ruudulle ponnahtelee eri puolilta vihollisia ja ne pitää ammuskella kappaleiksi joko suoraan paukuttamalla tai räiskimällä kentistä löytyviä räjähtäviä tynnyreitä ja muita vaaroja.

Mahtuu mukaan pari kivaa oivallustakin. Pelaajat keräävät pelin aikana kykyä hidastaa aikaa, joka aktivoidaan pyörittämällä Move-ohjainta pään yläpuolella. Joissain kohtauksissa pitää myös kyykistyä piiloon vihollisten tulitukselta menemällä oikeasti kyyryyn.

Peli on myös mukavan vauhdikas ja värikäs, sillä kaikkialla tapahtuu jatkuvasti hirvittävästi ja kaaos on melkoista. Peli sopii myös mukavasti perheen pienemmille, sillä veri ei lennä eivätkä ihmiset kuole: viholliset ovat koneita tai pahvisia janttereita.

Niin monen muunkin pelin tavoin The Shoot jää kuitenkin asteikolle ”ihan kiva”. Siinä ei ole mitään varsinaisen huonoa, vaan se on ihan pätevä ja hommansa hoitava kiskoräiskintä. Mutta kuten jokainen kolikkopelihallissa vieraillut tai vaikka Time Crisis –pelejä pelannut tietää, sillä ei vielä mennä kuuhun asti.

 

The Shoot – toinen mielipide

Vaikka The Shoot tarjoaakin vain viisi eri teemalla varustettua elokuvaa, erilaiset haasteet ja pistejahti voivat tarjota niistä nauttiville tarpeeksi syytä käydä läpi kenttiä useampaankin otteeseen.

Käytännössä pelaaminen on esiin liukuvien tai ponnahtavien pahvisten maalitaulujen tuhoamista. Välillä ne saattavat heitellä puukkoja, pommeja ja muuta potentiaalisesti vaarallista pelaajaa kohti. Ne voi yrittää ampua ilmasta tai väistää liikahtamalla kameran edessä hieman sivulle, mikä kääntyy pelissä väistöliikkeeksi. Viholliset eivät ole kenttien ainoita kohteita. Kohtausten aikana kannattaa pitää silmällä räjähtäviä tynnyreitä ja muita erikoisempia kohteita, jotka voivat kasvattaa pistesaldoa. Erilaiset erikoiskyvyt tuovat myös lisämakua räiskimiseen. Virheettömästi jonkin aikaa suoriutumalla saa täytettyä muutaman eri kyvyn mittaria ja kun ne täyttyvät, pelaaja voi esimerkiksi hidastaa aikaa tai räjäyttää kaikki sen hetkiset kohteet ruudulla.

The Shootin ehkä suurin ongelma on siinä, ettei se yllätä tai tarjoa hirveästi jännitystä. Se on mukiinmenevä mutta yllätyksetön valopyssypeli ilman suuria vikoja. Vaikka se sekoittaakin välillä pakkaa hieman erikoisemmilla kohtauksilla, peli ei silti ole kokonaisuutena kovinkaan mieleenpainuva kokemus. Vaikka The Shoot ei itsessään ole perustelu PlayStation Moven hankkimiselle, niin ohjaimen jo löytyessä on peli kuitenkin mukavan kevyttä koko perheelle sopivaa ajanvietettä.

Petteri Kaakinen

 

Heavy Rain: Move Edition

Quantic Dream / Sony

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: Heavy Rain: Move Edition

Heavy Rain: Move Edition ansaitsee ainakin pisteet siitä, että se ei juuri peittele perusideaansa. Se on Heavy Rain … Move-ohjauksilla. Tähän sitten dramaattista musiikkia ja ukkosen jyrähdys.

Itse pidin viime keväänä kovasti Heavy Rainista, eikä aika ole tunteitani himmentänyt. Minun piti vain nopeasti testata peliä, mutta niinhän siinä vierähti taas kuin huomaamatta ilta pelin maailman viedessä minut mukanaan. Pelin puolella kaikki on siis yhä kunnossa.

Move-versio sisältää myös mukavia lisukkeita. The Taxidermist –DLC on mukana paketissa ja levyltä löytyy lisäksi 45 minuuttia uutta making of –videota ja myös pelin soundtrack. Kivoja yllätyksiä kaikki.

Ja se peli? Move-ohjaus toimii hyvin, mikä ei sinänsä ole ihme, sillä tarinat kertovat, että koko peli suunniteltiin alusta saakka se mielessä. Kuten kaikki peruspeliä pelanneet tietävät, Heavy Rainissa kaikki mahdollinen tehdään oikeaa tattia heiluttelemalla. Tee puolikaari, ovi aukeaa. tee hiljainen sivuttaisliike, pistät lautaset pöydälle ja niin edelleen.

Move Edition siirtää vain nämä toimenpiteet Move-ohjaimen taakse. Ohjaus tapahtuu yhä joko Dualshockin peukkuohjaimella tai erityisellä Move Navigator –ohjaimella. Pelasipa kummalla tahansa, peli toimii. Jo noin puolen tunnin opettelun jälkeen Move-ohjaus sujui hienosti.

Kun niin suuri osa Heavy Rainin vetovoimasta on vielä puhdasta immersiota, eli huikeaan tunnelmaan upottautumista, Move-ohjaus tekee kokemuksesta konkreettisesti paremman. Ainakin itse olin paljon enemmän fiiliksessä mukana, kun pelin erilaiset liikkeet tehtiin vihdoin oikeasti, eikä vain oikealla peukullani.

Hieman yllättäen käykin niin, että PlayStation Moven paras sovellus tähän saakka on peli, joka vain päivitettiin toimimaan sen kanssa. Ja todellakin: jos kotoa löytyy jo Heavy Rain, siihen on julkaistu ilmainen päivitys, joka lisää peliin Move-ohjaukset. Jos taas Heavy Rainia ei löydy, Move Edition on lisäsisältönsä myötä se paras painos hankittavaksi.

 

Time Crisis Razing Storm

Namco / Namco Bandai Games

Pelaajia: 1-2

Pelin kotisivu: Time Crisis Razing Storm

Time Crisis Razing Storm on siitä veikeä paketti, että kyseessä ei ole yksittäinen peli, vaan kolmen pelin kokonaisuus. Jo aiemminkin PlayStationeilla nähty Time Crisis 4 saa tukea merirosvo-aiheiselta Deadstorm Piratesilta ja tietenkin upouudelta Razing Storm –peliltä. Tarjolla on siis kolikkopeli-henkistä räiskintää koko rahan edestä.

Time Crisis 4 ja Deadstorm Pirates ovat luokkaa ihan kiva, mutta selviä kolikkopelikäännöksiä. Täten niistä irtoaa peliä muutamaksi kymmeneksi minuutiksi, jonka jälkeen edessä on vanhan toistoa. Deadstorm Pirates on ihan hauska idea ja tarjoaa pelaajille taistelua luurankomerirosvoja vastaan. Välillä ohjataan laivaa myrskyssä ja tehdään muuta mukavaa. Laadullisesti ongelmaa ei siis ole, mutta vastike rahoille ei ole kummoinen. Tämän takia onkin hyvä, että pelit on tungettu uudemman Razing Stormin kylkiäiseksi.

Razing Storm itse ei myöskään juuri kaavaa riko, sillä sekin on puhdas kolikkopelikäännös, joskin viihdyttävä sellainen. Pelaaja – tai pelaajat, sillä Razing Storm on parhaimmillaan co-opina – taistelevat Yhdysvaltoja uhkaavia terroristeja vastaa, joita virtaa satamäärin jokaisesta ovesta ja ikkunasta. Välillä terroristit juoksuttavat paikalle kivitalon kokoisia pomohirviöitään, joita sitten tuhotaan konepistoolien sijaan vaikkapa singoilla.

Paketissa on mukana myös Razing Stormin sivupeli, joka on ihan aito FPS. Pelaaja luovii tavallisella peukkuohjaimella pitkin tuhotun kaupungin katuja räiskimässä terroristeja, mutta toteutus on niin jäätävää kuraa, että oksat pois. Esimerkiksi suojautuminen tehdään heiluttelemalla Dualshock-ohjainta, ohjaus on kankeaa ja tekoäly olematonta.

Mutta muuten… Paketti toimii! Move-ohjain osoittautuu hyväksi räiskintäohjaimeksi, sillä se on tarkka ja luotettava. Time Crisis –pelit tunnetaan myös laadukkaina ja viihdyttävinä peleinä, joiden suurin ongelma on yleensä huono hinta/laatu-suhde, kun pelattava loppuu kesken parissa tunnissa. Nyt paketissa on kolme peliä ja pino pieniä sivupelejä kaupan päälle, joten jos himoitset kolikkopeli-henkistä kiskoräiskintää, Razing Storm on selvä ykkösvaihtoehtosi.

 

Siinäpä sitä

Siinä niitä Move-pelejä taas satsillinen. Vaikka pelejä tuleekin ihan mukavasti, eikä ohjaimen ostaja varmasti jää ilman jotain pelattavaa, olen yhä vakavasti sitä mieltä, että Move odottaa sitä kuuluisaa killer appiaan, sitä peliä, jonka takia jokaisen itsensä vakavasti ottavan pelaajan on syytä hankkia Move pöydälleen.

Minipelikokoelmat ja kolikkopelien räiskintäkäännökset kun eivät ole sitä. Ne eivät olleet sitä Wiillä, eikä paremman grafiikan lisääminen repertuaariin muuta tilannetta. Toisaalta Move on uusi, joten ne parhaat tuotokset ovat varmasti edessä.

 

Lisää aiheesta

Playstation Move -julkaisupelit eDomen testissä

PlayStation Move – otimme tuntumaa PS3:n uuteen peliohjaimeen

Lue myös

Assassin’s Creed Brotherhood -ensikosketus osa 1: päivä muinaisessa Roomassa

Assassin’s Creed Brotherhood -ensikosketus osa 2: seikkailua vuonna 1500

Epic Mickey – ensikosketuksessa Disneyn arkistoista ammentava seikkailu

Satzuma Missile Launcher tuhoaa kotona, toimistossa ja puutarhassa

Tron: Evolution – ensikosketuksessa kasariklassikon paluu

YLEn demoscene-dokumentti julkaistu – katso jaksot 1-6