Uusimmat

Red Dead Revolver -ensitesti

15.03.2004 13:26 Jukka O. Kauppinen

Red Dead Revolverin lähtökohta vaikutti etukäteen lähes tuhoon tuomitulta. Kaksi vuotta sitten E3-messuilla esitelty versio oli kömpelö ja pelattavuudeltaan heikko. Tämä siitä huolimatta, että pelin taustalla oli kovatasoisista peleistään tunnettu Angel Studios. Peli sai messuilla varauksellisen vastaanoton ja kustantaja Capcom päätti pistää pelin naulaan.

Pelimaailman oikut voivat kuitenkin olla mutkikkaita. Kun Grand Theft Auto – peleistään tunnettu Rockstar Games osti Angel Studiosin ja nimesi sen Rockstar San Diego –studioksi sovittiin myös Red Dead Revolverin siirtymisestä Rockstarin hoiviin. Rockstarin ohjauksessa pelin tyyli ja olemus pistettiin uusiksi.

Tai kuten Rockstarin väki totesi vain lievää vaatimattomuutta osoittaen, ”Capcom ei tuntunut tietävän mihin suuntaan peliä vietäisiin veisi tai mitä he haluaisivat siitä. Niinpä peli jäi junnaamaan paikoilleen. Se oli kuitenkin sellainen peli, jota Rockstar oli jo katsonut sillä silmällä jonkin aikaa.”

Rockstar Gamesin tartuttua ohjaksiin Red Dead Revolver nostettiin takaisin työlistalle. Mutta uudella asenteella, uusien tuulien puhaltaessa.

”Me lisäsimme siihen Rockstar-tyyliä”,  kertoo Rockstar Gamesin tuottaja Hamish Brown. ”Meidän ei tarvinnut kuin lisätä peliin persoonallisuutta – Rockstarin persoonaa, meidän tyyppistämme huumoria. Sellaisia asioita jotka tekisivät pelistä Rockstarin tyyppisen.”

Tämä merkitsi huumorin ohella pelin rankkaa hiontaa ja tuotannollisten arvojen kohentamista. Samalla sitä on kehitetty aikuisempaan suuntaan. Aiemmin Red Dead Revolver muistutti, ei ehkä vähiten kolikkopeleistäänkin tunnetun Capcomin vaikutuksesta, pelihallipeliä. Peliosioissa löytyi niin lännenmiesturnajaista kuin käkikelloista putkahtelevien käkienkin ammuskelua. Nyt toiminta on aikuisempaan makuun sovelluttua, vaikka Rockstar painottaakin sen olevan ennen kaikkea ”pick up and play”, tartu padiin ja anna paukkua -henkinen nopeatempoinen räiskintä.

Katkeroitunut palkkasoturi…

Rockstarin ohjauksessa Red Dead Revolver on saanut uutta henkeä ja vauhtia. Se peli, jolle kaksi vuotta sitten hymähdeltiin, vaikuttaa nyt uudenlaiselta ja elävämmältä. Pelin taustatarina on yllättävän synkkä. Bandiittiryhmä ryöstää ja murhaa päähenkilön vanhemmat, jonka johdosta tästä tulee katkeroitunut, ikävä mies, jonka elämä pyörii kuudestilaukeavan ympärillä. Käteen tulikuumasta revolverista palanut arpi on jatkuva muistutus tapahtuneesta, jonka johdatuksesta hänestä tuli palkkasoturi, korkeimman tarjouksen hyväksyvä pyssymies.

Samalla Red etsii alati tietoa vanhempiensa murhaajista. Etsintä jatkuu ja jonain päivänä syylliset saavat vielä maksaa… Pelin edetessä tulee vastaan myös johtolankoja, jotka ohjaavat Rediä kohti lopullista kohtaloaan.

…kohtaa spaghettiwesternit

Dramaattisen alun ja pelin rakentamisen jälkeen onkin omalla tavallaan yllätys, että Red Dead Revolver tarttuu aiheeseensa näin rempsakkaalla otteella. Se on kieli poskessa tehtyä villin lännen ammuskelua, josta saattoi haistaa ja maistaa kaikki lännenelokuvien kliseet, positiivisessa mielessä.

Lännenelokuvat ja erityisesti 60-luvulla tuotetut spaghettiwesternit ovat Redin taustavaikuttajia ja innoittajia. Tehtävät ovat kuin suoraan lännenelokuvien top 20 –kohtausta listalta. Villit takaa-ajot, liikkuvaan veturiin hyppääminen hevosen selästä, kapakkatappelut ja järisyttävät ammuskelukohtaukset hajoavan hökkelikylän keskellä, yhteenotot intiaanien kanssa ja jopa Yhdysvaltain sisällissodan taistelut, kaikki löytyy. Peli on kuin synonyymi sille, minkä itsekukin käsittää tyypillisimpänä tv-lännenmenona.

Red tuntuukin ainestensa suhteen monipuoliselta ja lupaavalta, joskin se etenee pelillisesti perinteisen kaavan mukaan tehtävä tehtävältä.

Pelaajaa ei viskata eri tilanteisiin aivan kylmiltään. Jokainen tehtävä alkaa lyhyellä tarinankuljetuksella, joka liittyy omalta osaltaan pelin pääjuoneen. Taustat kuvataan takautumina, joissa pohjustetaan samalla käynnistyvän tehtävän hahmoja ja näiden motiiveja.

Alustuksen loputtua onkin aika tarttua padiin ja antaa paukkua, sillä toimintaa ei tarvitse odotella. Muutaman sekunnin hengenvetämisen jälkeen revolverin on syytä olla esillä kotelosta, jottei tapahtumien nopea western-tyylinen ryntääminen jätä pelaajaa jalkoihinsa. Pistoolisankarilla ei ole vapaapäiviä.

Pistolero kierii, potkii ja taiteilee kuudestilaukevallaan

Lännentoiminta on kaunista katsottavaa, sillä peli on aiheensa näköinen: pölyä, porottavaa aurinkoa ja vehreää preeriaa. Eräässä tehtävässä Red joutuu tulitaisteluun pienen kyläpahasen kaduilla. Talot ovat ränsistyneitä puuhökkeleitä, jotka näyttävät olevan romahtamaisillaan koska tahansa. Vihollisia ilmestyy talojen takaa, katoilta ja rakennusten sisältä, ja Redin täytyy olla nopea liikkeissään selvitäkseen. Vaikuttavin yksityiskohta oli auringonkilo, jota vasten katsoessaan oli lähes mahdoton erottaa talon katolla räiskivää kiväärimiestä.

Red on näppärä jätkä ja hallitsee tyypilliset toimintapelien kikat. Mies pystyy piilottelemaan esineiden ja seinien takana, syöksymään esiin, kierimään ja hyppimäänkin. Pelin mittaan voi ohjata myös muita hahmoja, joista jokaisella  on omanlaisensa aseistus ja erikoistaidot. Red itse on pistoolisankari, jonka Dead Eye -kyky mahdollistaa hetkellisen ajan pysäytyksen laukausten tähtäämiseksi. Pysäytyksen loppuessa Red tulittaa kohteisiin salamannopeasti.

Yhteenottojen kantavana ideana Red saa pisteitä – ja rahaa – jokaisesta teilaamastaan vihollisesta. Rahaa voi käyttää uusien aseiden, joita piisaa jousesta ja nuolista gatling-konekivääriin, ostamiseen, hahmon parantamiseen ja  aseiden korjaamiseen. Jos vihollisia teilaa sarjassa pisteet moninkertaistuvat. Toimivaa pelillisesti, mutta ehkä hieman liian yliampuvaa kun maalit kuitenkin ovat ihmishahmoja.

Vaikka peli tuntuikin kokeiltaessa toimivalta ja ennen kaikkea viihdyttävältä lännentoiminnalta, niin kysymysmerkkejäkin jäi ilmaan. Kentät olivat pieniä eikä alue, jolla pelaaja pystyy liikkumaan, ollut kooltaan kummoinen. Edes talojen taakse ei päässyt.

Vaikka jossain tehtävässä nähtävästi päästäänkin ainakin aitoon lännenkapakkaan, niin rakennukset tuntuvat olevan muutoin vain onttoja kulisseja, joihin ei pääse sisään. Nähdyissä tehtävissä ei myöskään ollut sivuhenkilöitä tuomassa pelimaailmaan elämän tuntua, vaan kaikki vastaantulijat tervehtivät Rediä lyijykuurolla. Rockstarilla on kuitenkin vielä aikaa pureutua pelin viilaamiseen.

Tekijät toteavatkin, että ”olemme pelistä hyvin innostuneita. Se on tervetullut lisä Rockstarin tuotelinjaan eikä markkinoilla ole yhtään Red Deadin tapaista peliä. Jos kaikki toimii hyvin, on RDR ensimmäinen osa omaa tuotelinjaansa. Eli ei ensimmäinen ja viimeinen osa Red Dediä, vaan toivon mukaan sarja, joka tulee ajan mittaan kasvamaan ja kehittymään.”

Hyvää lännenpeliä ei ole nähty vuosikausiin, joten Red Dead Revolveriin kohdistuu sitäkin enemmän ennakko-odotuksia. Näillä näkymin se saattaa hyvinkin lunastaa odotuksensa tarjoamalla toiminnantäyteisen matkan 1800-luvun loppuun, klassisen villin lännen viimeisiin vuosiin. Kohtaamme pääkadulla, tasan kello 12…

 

Tekijä: Rockstar San Diego

Julkaisija: Take-Two

Tulossa: PS2, Xbox

Pelaajia: 1-?

Jukka O. Kauppinen

 

Rockstar San Diego, entinen Angel Studios, on pitkän linjan pelitalo, jonka taustat yltävät jo 80-luvulle. Studion tekijät loivat aikoinaan muun muassa tietokone-erikoisefektit uranuurtaneeseen Lawnmover Man -elokuvaan ja tehneet efektejä musiikkivideoihin.

Pelimaailmassa enkelien tunnetuimmat tuotokset ovat Resident Evil 2, sekä pelisarjat Smuggler’s Run, Midnight Club sekä Midtown Madness (1+2).