Uusimmat

Roccatin uusi hiiri – ei Savua ilman tulta

02.10.2012 15:45 Juho Anttila

Roccat puskee markkinoille pelilaitteistoa melkoista tahtia. Valikoimasta löytyy niin hiirtä, näppäimistöä, kuulokkeita kuin eksoottisempiakin laitteita. Näyttävät vekottimet pullistelevat tarpeellisia ja tarpeettomiakin ominaisuuksia. Niin myös Roccat Savu.

Myönnettäköön, että Roccatin uusi hiirulainen tuli perheeseen haastavaan aikaan. Maailman ehkä paras pelihiiri ikinä, SteelSeriesin Xai kaatui kunniakkaan lähes kolmen vuoden palveluksen jälkeen. En usko laastarisuhteisiin, mikä teki korvaajan lähtöasemasta haastavan. Tähän nähden Savu suoriutuu koettelemuksesta odottamattoman hienosti.

Hiirten muotoilustahan voidaan erottaa karkeasti kaksi koulukuntaa. Xai edusti hillitympää, symmetristä, salonkikelpoistakin lähestymistapaa. Toinen ääripää ovat vahvasti muotoillut vain toiseen käteen toimivat nappihirviöt. Savu edustaa jälkimmäistä lähestymistapaa, joskin mopo on pysynyt käsissä niin muotoilun kuin nappienkin sijoittelun suhteen.

Keskikokoinen, jopa pienehkö hiiri tarjoaa vasemmalla laidallaan peukalolle syvennyksen. Jyrsijän selkä on hieman oikealla kallellaan, mutta muuten profiili ei ole kovin jyrkkä. Käsi asettuu laitteen päälle luontevasti ja peukalosyvennys ohjaa sormen oikealle kohdalle kahden sivunappulan viereen.

Tuntuma käteen yllättää karheudellaan. Rouhea pinta tarjoaa alustan pitävälle otteelle, mutta ensikosketus hätyyttelee jo liian karhean rajaa. Käytössä sormet tottuvat pian ja pahin hiekkapaperimaisuus tasoittuu, minkä jälkeen pinnoituksesta oppii jopa tykkäämään.

Nappia, liukumaa ja scifivaloja

Painoa laitteella on 90 grammaa, jos kaapelia ei lasketa mukaan. Tämä on kahdeksan grammaa vähemmän kuin mitä väistämättä vertailukohtana toimiva Xai painaa, mutta jostain syystä ero tuntuu suuremmalta. Ehkä osasyynä vaikutelmaan on se, kuinka sulavasti hiirulainen liukuu Roccatin Alumic -hiirimatolla. Huomasin kaipaavani hiirelleni hieman enemmän massaa, mutta tämä jos mikä on maku- ja tottumuskysymys.

Nappien sijoittelu on onnistunut. Varsinaiset napit toimivat odotetun napakasti ja napsahtavasti. Rulla on tukevaa tekoa, mutta siitä puuttuu joissakin hiirissä nähty sivusuuntainen liike. Eteen, taakse ja napsautus on se setti, jolla on pärjättävä. Sivunappulat on puolestaan sijoitettu niin, ettei niitä tule paineltua vahingossa, mutta tarvittaessa peukalo löytää ne vaivattomasti.

Punottu kaapeli on pituudeltaan standardit 1,8 metriä. Aivan riittävästi mihin tahansa normaaliin käyttötarpeeseen. Jäykähköä häntää saa hieman ajaa sisään ennen kuin se suostuu taipumaan paikoilleen siististi. Tämä kertoo toisaalta myös kestävyydestä.

Kokonaisuuden Roccatille ominaisen scifimäisen ulkonäön kruunaa hiiren takamuksessa loistava valopalkki. Käytännön kannalta turhana mutta omalla tavalla reteänä ominaisuutena värishowta saa kustomoitua monipuolisesti. Tarjolla on täydet 16,8 miljoonaa eri väriä ja halutessaan valot saa hengittämään, toisin sanottuna virtaamaan sulavasti väristä toiseen. Niin tarpeetonta mutta samalla niin siistiä.

Pinnan alla porisee

Roccatin hiirituotteiden yksi vahva kilpailuvaltti on monipuolinen konfigurointisovellus. Siinä riittääkin säädettävää kotitarpeiksi. Erilaisia dpi-vaihtoehtoja löytyy neljä alkaen 400:sta ja päätyen 4000:een. Jos harrastaa dpi-asetusten vaihtamista lennosta, voi valikoimasta merkata käyttöön haluamansa. Sen jälkeen vaihto ylös- tai alaspäin luonnistuu yhdellä napinpainalluksella.

Dpi-säätö yhdistettynä herkkyyssäätimeen antaa hyvän mahdollisuuden etsiä juuri itselleen sopiva tarkkuus. Tosihifistit voivat säätää tarkkuuden vielä erikseen X-akselille ja Y-akselille. Laitepuoli lunastaa sovelluksen antamat lupaukset erinomaisesti. Pro Optic R3 -sensori seuraa liikettä uskollisesti ja tarkasti. Oli kyse sitten surffauksesta tai pelikäytöstä, osoitin löytää kohteensa lähes vaistonvaraisesti.

Koska nappien määrällä ei varsinaisesti juhlita, luulisi tämän rajoittavan hiiren muokattavuutta. Roccatin vastaus sekä tämän että muiden tuotteiden kohdalla on nimeltää Easy-Shift. Käytännössä Shiftin tapaan toimiva nappula avaa jokaiselle muulle nappulalle toisen, vaihtoehtoisen toiminnon. Yhteensä konfiguroitavia toimintoja löytyy 14, Easy-Shift mukaan luettuna.

Perustoimintojen lisäksi myös makroja pääsee säätämään monipuolisesti. Oletuskokoelma sisältää huiman määrän valmiita makroja lajiteltuna sovellus- ja pelikohtaiseksi. Listalta löytyy omat makronsa niin Firefox-selaimelle, Internet Explorerille kuin suosituimmille verkkopeleillekin. Lisäksi omien makrojen nauhoittaminen on tehty sopivan helpoksi ja vaivattomaksi.

Onneksi olkoon, olet saavuttanut jotain tärkeää

Kaikenlaisten säätöjen lisäksi Roccat Savu antaa myös kuulua itsestään. Itse hiiressä ei toki ole kaiuttimia, mutta luvan saatuaan sovellus ilmoittaa äänimerkillä niin hiiren käyttäjäprofiilin vaihdosta kuin myös vaikkapa tarkkuusasetusten säätämisestä. Ei ehkä se kaikkein tärkein asia, mutta kyllähän tällekin joku keksii käyttöä.

Myös näyttävänä turhakkeena toimiva valoefekti antaa viitettä siitä, että Roccatilla halutaan kasata tuotteisiin kaikenlaista vähemmän tarpeellista, mutta ainakin joidenkin mielestä siistiä. Valot vielä ymmärtää, mutta uusin idea, hiirisaavutukset menee jo absurdin puolelle.

Niin. Hiirisaavutukset. Sovellus mittaa kaikkea sitä, mitä sillä tehdään. Silloin, kun sitä vähiten odottaa, kaiuttimista saattaa kajahtaa ”You have earned an achievement”-ilmoitus. Erilaista tavoiteltavaa on 13:sta saavutuksen verran. Itse omaan muun muassa arvonimen ”Scroll enthusiast”. Sanotaan nyt vaikka kiltisti, että pelien saavutukset vielä ymmärtää, mutta hiirisaavutusten hyöty- ja hupinäkökulma jäi pahasti hämärän peittoon.

Sovellukseen ja vähän laitteeseenkin lipsahtaneet totaaliturhuudet eivät onneksi poista sitä tosiasiaa, että Roccat Savu on sangen pätevä hiiri. Se onnistuu odottamattomassa ja saa ajoittain jopa unohtamaan Xain sydämeen jättämän kipeän aukon.

Näppärän kokoinen, tarkka ja vahvaa muotoilua vierastavankin käteen säädyllisesti veistetty hiiri on vähintäänkin kokeilemisen arvoinen tuttavuus. 60-70 euron väliin sijoittuva hinta ei ole ihan halvimmasta päästä, mutta eivät ole sitä hiiren ominaisuudetkaan. Roccat Savu ei ole mitään sumutusta, vaan sen sijaan kyse on liekehtivän maukkaasta hiiriyllätyksestä.

 

Roccat Savu

Valmistaja: Roccat

Hinta: 60-70 euroa

Lisätietoja: http://www.roccat.org/Products/Gaming-Mice/ROCCAT-Savu/

 

Tekniset ominaisuudet

  • 4000 dpi:n optinen sensori
  • maksiminopeus 60 tuumaa sekunnissa
  • 20G kiihtyvyys
  • 125, 250, 500 tai 1000 hertsin näytteenottotaajuus
  • 1,8m punottu USB-kaapeli
  • paino 90g

Juho Anttila