Uusimmat

Shenmue – peli vai elokuva?

23.11.1999 22:32 Jukka O. Kauppinen

Kun Yu Suzuki alkoi suunnitella peliä nimeltä Shenmue, hän halusi luoda jotain aivan uutta. Jotakin Japaniin ja Kiinaan sijoittuvaa, jossa jokaisella hahmolla olisi omat aikataulunsa ja oma elämänsä ja jossa ajan kuluessa maisemat muuttuisivat vuodenaikoja myöten. Visio toteutui ja siitä syntyi Shenmue. Viisi vuotta sitten aloitettu suunnittelutyö hyllytettiin, koska siihen aikaan ei ollut olemassa teknologiaa, joka olisi pystynyt käsittelemään kaikkea mitä Suzuki peliinsä halusi. Tämä kuitenkin muuttui, kun Sega aloitti Dreamcastin kehityksen ja avasi uusia teitä realistisempiin peleihin.

Vuosituhannen viimeiseksi suureksi peliksi mainittu Shenmue näyttäisi mullistavan videopelien maailman. Roolipeliseikkailu, jossa on käsittämätön määrä hahmoja ja joka todella elää omaa elämäänsä. Päähenkilönä nähdään Ryou Hazuki, joka suorittaa kolmatta vuottaan highschoolissa ja jonka äiti kuoli hänen ollessaan kolmen vuoden ikäinen. Ryoun isä, Iwao kasvatti hänet ja opetti perheen traditionaaliset taistelutaidot. Toinen päähenkilö on Shenhua Rei, tyttönen, joka on elänyt elämänsä luonnon parissa. Viattomuuden alla piilee rohkea ja voimakas henkilö, jonka kohtalo muuttuu suuresti hänen tavatessaan Ryoun.

Peli alkaa Ryoun isän kuolemasta. Iwaon murhaa kaveri nimeltä Souryu, joka on pelin pääpahis. Ryoun tehtävänä on tietysti ottaa selvää miksi näin kävi ja ryhtyä toimenpiteisiin. Henkilölista jatkuu ja jatkuu. Shuei Kou on kaunis ja suosittu tyttö joka rakastaa Kiinalaisia traditioita ja kulttuuria. Ren Wein on vaarallista elämäntyyliä kannattava Hong Kongilaisen katujengin johtaja, Ryoun tuttava, mutta tiedossa ei ole onko tuttavuus hyvää vai pahaa. Ine Hayata on Hazukien taloudenhoitaja, vanhempi naishenkilö, joka pitää tarkasti Ryouta silmällä. Shai on ruma, eläimellisen oloinen hahmo joka piileksii varjoissa ja osuu usein Ryoun tielle. Hahmoja on satoja ja ja kaikilla on oma persoonallisuutensa, tavoitteensa ja päivittäiset rutiininsa. Kaikkien kadulla näkyvien hahmojen kanssa voi keskustella, eikä kukaan toista samaa asiaa kahdesti, sillä eihän niin oikeassakaan elämässä tapahdu.

Hahmojen luonnolliset liikkeet ovat tärkeä osa peliä, varsinkin mitä taisteluun tulee. AM2 nauhoitti Budo-eksperttien liikkeitä ja mallinsi ne yksityiskohtia myöten kehittäessään taistelutyylejä eri hahmoille. Myös kävely ja juoksu ovat liikemallinnettuja, joten paikallaan seisominen ja ihmisvilinän katselu on jo sinällään kiehtova kokemus.

Pelattavuudessa on kaikkea mitä toivoa sopii. Uusi taistelusysteemi, nimeltään Quick Time Event tai QTE ei perustu vuoroihin, kuten monissa muissa roolipelien konsepteissa. Systeemi ei kuitenkaan ole reaaliaikainenkaan, kuten puhtaasti taisteluun keskittyvissä peleissä, esimerkiksi Tekkenissä. Taistelu toimii ennalta ohjelmoitujen liikkeiden ja tapahtumien perusteella ja pelaajan on paineltava oikeita nappuloita oikeaan aikaan. Ruutuun ilmestyy esimerkiksi nappi ”A” silloin kun sitä tulee painaa. Vastaavaa järjestelmää on toki kokeiltu ennenkin, mutta huonolla menestyksellä. Shenmueen tämä tapa taistella kuitenkin tuntuu istuvan hyvin.

Aika on tärkeä tekijä Shenmuessa. Paljon riippuu siitä, mitä kello kulloinkin on. Esimerkiksi jos hahmolla on tapaaminen kello neljältä, kannattaa paikalla olla silloin, koska muuten menettää jotain. Pelistä onkin sanottu sen olevan ensimmäinen neliulotteinen laatuaan. Ajateltavaa siis riittää pelin kuluessa.

Grafiikassa sitten onkin ylistämistä. Sääefektejä ja kasvojen ilmeitä myöten kaikki näyttää hämmästyttävän todelliselta. Katua kävellessä tomu pöllyää ja vesi roiskuu. Äänimaailmakaan ei jää toiseksi, sillä asialla on ollut legendaarinen Yuzo Koshiro, joka on tehnyt videopeleihin musiikkia jo kymmenen vuotta. Lisäksi Segan digitaalistudio on painanut pitkää päivää tehdäkseen viimeisestäkin ääniefektistä mahdollisimman realistisen. Äänimaailma ottaa huomioon jopa sen, kuinka kaukaa ääni kuuluu ja mitkä tekijät vaikuttavat sen kaikumiseen.

Japanilaiset pääsevät nauttimaan tästä tekeleestä joulukuun 29. päivä. Peli julkaistaan kolmessa osassa, joista tässä käsitelty on siis vain ensimmäinen osa. Kaksi jälkimmäistä tulevat olemaan vieläkin ällistyttävämpää nähtävää. Tulossa on myös neljäs osa, joka sisältää internet-aiheista softaa, hahmojen taustaa, online-ranking systeemiä sun muuta pientä, mikä lähinnä tekee pelistä vieläkin mielenkiintoisemman, mikäli mahdollista. Sanat eivät jälleen riitä kertomaan niitä mahdollisuuksia, joita Shenmue avaa. Kuvista voitte itse päätellä miltä peli tulee näyttämään, mutta kokonaisuus on se mikä ratkaisee ja sitä kokonaisuutta jäämme kuola valuen odottamaan.