Uusimmat

Sight Fighter -ohjainpadit

31.10.2000 14:54 Jukka O. Kauppinen

Hollantilainen Trust on tuonut markkinoille kaksi uutta joypad-ohjainta. Otimme ne testiin seuraavin tuloksin:

Sight Fighter Wireless

Peruspadi yhdellä erikoisemmalla ominaisuudella: langattomana ohjain sopii hyvin tavarantäyteisellekin tai ahtaammalle pöydälle ja soveltuu rennompaankin löhöilyyn koneen ääressä.

Kohtuullisen kookkaalle kädelle suunnitellussa padissa on kahdeksansuuntainen ohjainlevy peukalolle, 12 nappia ja peukalolla käytettävä portaaton kaasupyörä kahvojen välissä. Nappuloiden sijoitus on muutoin tyydyttävä mutta peukaloille on syydetty turhan paljon tehtävää: oikealla kädellä on hallittavanaan kuusi nappulaa ja kaasupyörä, vasemman pitäisi ehtiä varsinaisen pelaamisen ohella sorkkimaan vielä neljää nappulaa. Vain kaksi niistä on sijoitettu etusormien hoidettavaksi. Niinpä sormet saattavat joutua ylityöllistetyksi runsaasti komentoja sisältävissä peleissä.

Ohjaimen kaikki nappulat voi ohjelmoida tuottamaan joko yksittäisiä näppäinpainalluksia tai makroja. Ohjelmointiin käytettävä apuohjelma oli hieman karkea mutta muutoin toimiva. Ohjaimen nappuloiden ja kaasupyörän toimintaa voi säätää vielä erikseen peliohjaimen asetusten kautta.

Ohjelmoinnin pieni takkuisuus poislukien ohjain oli helppo asentaa ja ottaa käyttöön. Muotoilu osoittautui pelaillessa varsin miellyttäväksi mutta peukaloiden liikakuormitus voi olla ikävää. Lähinnä vasemman käden kontrollien sijoitus oli joko kehnosti ajateltu tai jättikouran omistavan suunnittelema, peukalo kun joutuu singahtelemaan ohjainlevyltä naapurinapeille ja sitten hakeutumaan takaisin paikalleen. Ohjauslevyn ja nappuloiden tuntuma oli hieman löysä mutta kelvollinen.

Langaton radiolähetin/vastaanotin toimii 433 MHz-taajuudella. Jos käytössä on useita langattomia laitteita jotka häiritsevät toisiaan voi toimintataajuuden valita neljästä eri kanavasta.

Yhteenveto:

Sight Fighter Wireless on kelvollinen peruspadi joka sisältää riittävästi toimintoja kovempaankin pelaamiseen. Pienikätisten ei sitä kannata harkita sitä mutta muutoin se on passeli työkalu pelaajille.

Muita tietoja:
Hinta: 350,- markkaa.
Liitäntä: USB ja peliportti
Toiminnot: kahdeksansuuntainen ohjainlevy, 12 ohjelmoitavaa nappia, kaasupyörä.
Koko: vastaanotin/lähettimen johto 1,5 metriä, ohjaimen mitat 100 x 165 x 150 mm, paino 0,5 kg.
Asennusohje myös suomenkielisenä. Varsinainen käyttöopas ja ohjelmointityökalut englanniksi.

Sight Fighter Vibration Feedback

Trustin uusin ja astetta erikoisempi ohjain pyrkii tarjoamaan mahdollisimman monipuolisen paketin ohjattavuutta. Hieman tärinöitä, 10 ohjelmoitavaa nappulaa ja kolme erilaista ohjainta vasemmalle kädelle ovat riittoisa työkalupakki peliin kuin peliin.

Ohjaimen muotoilu eroaa melkoisesti langattomasta virkaveljestään. Tähän lienee pääsyy kolmen ohjaimen änkääminen vasemman käden peukalon ulottuville. Padista saa kuitenkin hyvän ja tukevan otteen, etenkin kun sitä tukee ottamalla pohjasta tukea etusormilla. Padista välittyy lisäksi selvä viesti että se on tällä hetkellä Trustin joypad-ohjainten lippulaiva. Kaikki painikkeet ja ohjaimet ovat erittäin näpäköitä ja selvästi toimivia.

Mielenkiintoisin padin ominaisuus on luonnollisesti ohjausvälineiden monipuolisuus. Yhteen ohjaimeen on liitetty kolme erilaista peliohjainta, joita hallitaan vasemman käden peukalolla:
– kahdeksansuuntainen digitaalinen ohjainlevy
– analoginen ratti autopeleihin
– analoginen joystick

Kaiken lisäksi yhdistelmä myös toimii, jopa yllättävän hyvin. Ohjaimet on asetettu hyvin peukalon ulottuville ja niissä on näpäkkä, tarkka tuntuma. Ohjaus sujuu tarkasti ja tikku/ratti keskittyvät pirteästi, vaikka vaativatkin hieman totuttelua. Vain ohjainlevyn hieman epäselvältä tuntuva suuntaus häiritsi alkuun. Muutoin pelit tottelivat padia nöyrästi. Esimerkiksi Rally Masters sujui rattilevyllä ohjattuna vallan mainiosti. Joystickkia vaativissa peleissä padin sauva toimi varsin hyvin, joskin liikerata ei mahdollista kovin pikkutarkkoja liikkeitä. Ohjaimet näkyvät Windowsille kaksiakselisena tikkuna, eli padi on tietokoneen mielestä kymmenellä napilla varustettu perusohjain, mikä bonuksena minimoi ainakin potentiaaliset yhteensopivuusongelmat ja ajuriviat.

Ohjaimen kymmenen nappia ovat täysin ohjelmoitavia ja näkyvät PC:lle/peleille joko näppäimenpainalluksina tai tulitusnappeina yhdestä kymmeneen. Vibrapadin ohjelmointityökalu on huomattavasti siistimpi ja helppokäyttöisempi langattomaan virkaveljeensä verrattuna. Lisäksi nappulat on sijoitettu erinomaisesti. Molemman käden etusormilla on padin etu/alareunassa kaksi liipaisinta ja loput kuusi nappia on jätetty oikean käden peukalon työstettäväksi.

Oikeastaan vain yksi asia ohjaimessa vaatii padin ostoa harkitsevia pelureita miettimään tarkemmin. Ohjainhan on Vibration Feedback , mikä valmistajan terminologiasta suomenkielelle käännettynä ei suinkaan tarkoita force feedbackia. Ohjaimessa kyllä on tärinät mutta ne eivät synny pelin tapahtumista, vaan automaattisesti nappeja paineltaessa. Onhan tämä tavallaan interaktiivista pelin elävöittämistä, mutta on se silti kiero keino tarjota aitoa forcea edullisemmat tärinät. Nappuloihin voi valita jonkin kuudesta erilaisesta tärinäefektistä tai poistaa ne kokonaan päältä, miten vain itse tykkää.

Yhteenveto:

Sight Fighter Vibration Feedback on hyvä ja käteen istuva joypad joka tarjoaa edullisesti monipuolisen työkalun padeja tukeviin peleihin. Kuten Trustin toinenkin joypad on vibrapadi suunniteltu melkoisen isolle kouralle. Tärinöitä ei kannata pitää pääsyynä ohjaimen hankinnassa, mutta ainakin ne ovat mukava bonus jos ohjain muutoin kuulostaa kiinnostavalta.

Muita tietoja:
Hinta: 250,- markkaa.
Liitäntä: USB-portti.
Toiminnot: kahdeksansuuntainen ohjainlevy, analoginen minijoystick, analoginen rattiohjain, 10 ohjelmoitavaa nappia. Käyttää Trustin Vibration Feedback-tekniikkaa.
Koko: johto 1,8 metriä, ohjaimen mitat 47 x 167 x 150 millimetriä, paino 300 grammaa.
Vaatii: Windows 98 / Windows 2000, P166 MMX.
Asennusohje myös suomenkielisenä. Varsinainen käyttöopas ja ohjelmointityökalut englanniksi.

Ohjaimia maahantuo ja myy Triosoft.