Uusimmat

Skitso Productions -haastattelu

25.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Pelaamisesta on pikavauhtia tulossa koko kansan viihdettä, kiitos uusimpien konsoleiden. PC:n kuolemista pelikoneena on povattu jo useamman vuoden ajan, mutta vielä se jaksaa porskuttaa. PC-pelaaminen on kuitenkin kokenut radikaaleja muutoksia: ennen vanhaan kokoonnuttiin saman koneen ääreen ja kilpailtiin keskenään, nykyään mennään nettiin ja räiskitään toisilta aivot pellolle ilman fyysistä näköyhteyttä. Pienet shareware- ja freeware-pelit eivät ole yhtä suosittuja kuin ennen.

Se ei toki tarkoita, ettei niitä yhä tehtäisi kasapäin. Nykyään pikkupelien levittäminenkin on Internetin ansiosta helppoa. Mutta kulta-aikojen sodat ”Auts vs. Wings vs. Kops vs. Tappo2” ovat auttamatta ohi. Monet näitä pelejä tehtailleista koodaajaguruista ja grafiikkavelhoista ovat siirtyneet perheen ja työelämän pariin, eikä aika enää riitä pelien tekemiseen. Samalla kun vähittäislevitykseen tarkoitettujen pelien tekeminen maksaa yhä enemmän ja enemmän, pelaajien laatuvaatimukset ovat nousseet myös pikkupelien osalta, eikä hutiloiden tehdyllä tuotoksella saa julkisuutta.

Suomalaiset ovat tehneet paljon laadukkaita pelejä ja pelialalla on monta legendaarista pikkutiimiä, joiden tulevaisuudesta ei tiedetä mitään. Antti Haapakosken ja Teppo Lähtisen perustama turkulainen Skitso Productions on yksi tunnetuimmista. Addiktoivalta Mine Bombersilta ei voinut välttyä 90-luvun puolivälissä, jos seurasi uusia julkaisuja esimerkiksi MBnetissä. Mine Bombers on myös yksi Suomen parhaiten myyneitä shareware-pelejä. Elokuussa 1995 julkaistu ensimmäinen versio jatkoi kehityskaartaan noin vuoden verran, ja yhteensä pelin tekemiseen kului aikaa pari vuotta. Viimeinen versio 3.11 on nykyään freewarea.

Pelin konsepti lähti liikkeelle Dyna Blastersin ja Boulder Dashin innoittamana. Ideoita heiteltiin edestakaisin paljon ennen kuin varsinainen toteutus aloitettiin. Lähtöajatus oli, että yhdestä neljään pelaajaa kerää aarteita kaivoksissa ja yrittää siinä samalla tehdä jäyniä kilpakumppaneilleen. Pelaajien käsissä aarteiden etsiminen kärjistyi nopeasti pelkäksi tappofestivaaliksi, mutta monipuolisuutta riitti silti omaperäisten aseiden ja erinomaisten kenttien ansiosta.

Mine Bombersin suosio yllätti Skitso Productionsin täysin. Pojat eivät visioineet miljoonista, vaan olettivat lähinnä kavereidensa rekisteröivän pelin säälistä. Rekisteröintien tasaisena jatkuva virta kuitenkin teki mietteliääksi.

– Kyllä siinä alkoi kummasti itseensä ja tekemiseensä luottaa. Pakostikin on tehnyt jotain oikein, jos viisi vuotta vanhaa peliä ostettiin joka viikko vielä useita kappaleita niin Suomesta kuin joka puolelta maailmaa. Rekisteröintikaavakkeiden määrä lasketaan tuhansissa, mutta tarkkaa lukua emme tiedä itsekään. Kaikki saamamme kaavakkeet on arkistoitu huolella, mutta niiden laskemisessa tipuimme kärryiltä jo kauan sitten. Kukaan ei siis varmasti tiedä koko totuutta, mutta useampi tuhat kappaletta, eli pari hervotonta pahvilaatikollista ja viisi isoa kansiollista paperia ovat varmasti riittävän hyvä kuvaus saapuneiden rekisteröintien määrästä. Ulkomailta tuli noin sata rekisteröintiä, graafikko Teppo Lähtinen sanoo.

Mine Bombersin jälkeen Skitso Productions teki vuonna 1997 Down By The Laituri -pelin (saatavilla eDomesta), jossa pelaajan piti manageroida Turussa pidettävää kesäfestivaalia. Miten näinkin virallinen projekti sai alkunsa?

– DBTL:ää Turussa viime vuoteen asti järjestänyt Pro Laituri ry:n porukka oli aikoinaan hullaantunut Mine Bombersista. He ottivat suoraan yhteyttä meihin ja kysyivät olisimmeko kiinnostuneita tekemään tapahtuman 10 vuotisjuhlaan pienen mainospelin korvausta vastaan. Sopimus kirjoitettiin ja peli tehtiin. He toivoivat pientä ja yksinkertaista tekstipeliä – me ylitimme kaikkien toiveet monipuolisella graafisella bisnesstrategiapelillä. Pelistä tuli menestys ja teki DBTL:ää tunnetuksi pelaajien keskuudessa.

Kuuden vuoden hiljaiselon jälkeen Skitso Productions julkaisi tämän vuoden toukokuussa Pac Brothers -nimisen pelin. Pac Brothers yhdistää Pac-manin ja Bubble Bobblen ideoita toimivaksi kokonaisuudeksi. Peli on nopeasti kerännyt kiitosta sekä pelaajilta että sharewarea arvostelevilta nettisaiteilta. Pac Brothersin suunnittelu aloitettiin heti DBTL-projektin jälkeen, joten aikaa on välissä vierähtänyt.

– Todellisuudessa Pac Brothersin parissa ei kulunut niin mieletöntä aikamäärää kuin voisi helposti kuvitella, vaan teimme peliä aina silloin tällöin – joskus aktiivisemmin ja usein vähemmän aktiivisesti. Pelin alkutaival sujui melko nopeasti ja saimme pelin perusrungon kasaan hyvinkin aikaisessa vaiheessa, mutta Antin (ohjelmoija) muuttaessa kotikaupungistamme Turusta Espooseen opiskelemaan, näimme toisiamme entistä harvemmin ja pelin tekeminen hidastui silmissä. Kun mukaan tulivat vielä armeija, naisväki, työt ja monet muut asiat, niin moneen väliin mahtui useita kuukausia, jolloin emme edes koskeneet koko projektiin. Usein tuntui, ettei peli tule ikinä valmiiksi, mutta periksi emme antaneet. Keskitimme kyllä kaiken mahdollisen ajan Pac Brothersiin, eikä muista projekteista edes keskusteltu. Kovaa työtä ei haluttu heittää hukkaan ja peli päätettiin saada ihmisten ilmoille ennemmin tai myöhemmin.

– Peli oli siis hyvinkin pelattavassa kunnossa pari vuotta sitten, mutta koska olimme niin hartaasti peliä hioneet emme millään raaskineet päästää markkinoille raakiletta. Skitso Productionsille on aina ollut kunnia-asia julkaista vain ”valmiita pelejä”, mitään 0.01b -versionumeroita ei meiltä tulla ikinä näkemään. Viimeisen vuoden hioimme helmeämme huolella, säädimme kenttiä, viilasimme pelattavuutta, liiskasimme bugeja ja kuorrutimme kaiken ylimääräisillä herkuilla, pikku animaatioilla ja hauskoilla yksityiskohdilla. Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että onneksi jaksoimme tehdä peliä niin kauan, että olimme itse siihen tyytyväisiä – samalla tavalla kuin Mine Bombersin kanssa aikanaan.

Pac Brothersissa yksi tai kaksi pelaajaa tahkoaa tasoja Bubble Bobblen tapaan, mutta kentät pääsee läpi Pac-Man-tyyliin syömällä kaikki pallot. Yhtäläisyyksiä molempiin klassikkopeleihin on roimasti, mutta kokemus on silti tuore. Esimerkiksi vihollisia voi kurmottaa erilaisilla ammuksilla. Kaiken kruunaavat Skitso Productionsin luottomiehen Olli Attilan musiikit ja pääkaksikon luomat ääniefektit. Pac Brothers on mukava tuulahdus nykypelien maailmassa ja sitä pelaa mielellään – hauskinta kaikki on tietenkin kaverin kera, mutta kaksinpelistä ja monista muista ominaisuuksista pääsee nauttimaan vasta 10 euron rekisteröintimaksun jälkeen.

– Homma on pyörähtänyt mukavasti liikkeelle ja Mine Bombersia kalliimmalla hinnallakin rekisteröintejä on tullut suurin piirtein samaa tahtia. Toivottavasti menestys jatkuu edelleen samaa vauhtia, kiihtymisestä puhumattakaan. Ulkomaisia rekisteröintejä ei vielä ole kuulunut, mutta webbilaskurimme mukaan kiinnostuneita on ympäri palloa ihan mukavasti. Vajaa 10 prosenttia kävijöistämme on muualta kuin Suomesta, Teppo paljastaa.

Pienen pelin levittäminen oli aikoinaan haaste, mutta Internet on auttanut asiakaskunnan laajentamisessa, mikä myös näkyy suosittujen pikkupelien levinneisyydessä. Pikkupelienkin rintamalla on nähtävissä sama ilmiö kuin isoveljillä: muutama suuri nimi vie valtaosan markkinoista, loput joutuvat tyytymään todella pieneen kakkuun. Internet on vaikuttanut positiivisesti myös markkinointiin, mutta kilpailu on kovaa. Monet sharewareportaalit haalivat siipiensä alle pikkutiimejä ja myyvät niiden pelejä omalla saitillaan, ja ottavat luonnollisesti oman osansa kokonaishinnasta. Esimerkiksi Kai-Peter Bäckmanin luotsaama Mistaril käyttää tällaista ratkaisua Space Station Manager -pelinsä levittämisessä, ja tulokset ovat olleet rohkaisevia. Onko Skitso Productionsilla suunnitelmia portaalien osalta?

– Mahdollisimman yksinkertaisen rekisteröintisysteemin rakentaminen oli yksi Pac Brothersin tuskaisimpia yksittäisiä asioita. Kun on vuosikausia postittanut diskettejä kirjekuoressa kaikkialle maailmaan, oli rekisteröintisysteemin järkevöittäminen yksi päätavoitteistamme. On uskomattoman turhauttavaa väsätä päivästä toiseen näinkin tärkeää asiaa, johon loppukäyttäjät eivät ikinä tule kiinnittämään mitään huomiota. On ymmärrettävää, että monet pelintekijät eivät halua tuhlata resurssejaan tällaiseen, vaan keskittyvät pelin tekemiseen. Kyse on vain strategisesta valinnasta ja siitä, mistä on valmis maksamaan. Me päätimme pitää langat omissa käsissämme.

Skitso Productions uskoo vahvasti pikkupeleihin ja sharewaren uuteen tulemiseen, vaikka markkinat ovat koko ajan ajautumassa yhä suureneviin budjetteihin ja palkkalistoihin.

– Ei kaiken tietokoneviihteen tarvitse olla isolla rahalla keitettyä ”Hollywood-pelaamista”. Kyllä pikkupelille on aina oma saumansa, kunhan se on huolellisesti tehty, siinä on kantava idea, riittävä tekninen toteutus ja se on ennen kaikkea valmis, kun se julkaistaan. Yksin tai netissä pelaaminen on loppujen lopuksi todella epäsosiaalista touhua ja peleille, jossa kaveruksille annetaan mahdollisuus puuhastella yhdessä on edelleen selvä tilaus, Teppo kertoo.

Sharewarella ei perheelleen toimeentuloa saa, mutta sievoisen summan silläkin saa käärittyä. Sharewarella ja muilla peliprojekteilla pystyy hankkimaan kultaakin kalliimpaa kokemusta pelialalta. Hyvin tehdyt ja menestyneet pelit ovat tärkeitä työnäytteitä ja ne voivat avata uusia ovia.

– Kaikkea ei voi mitata rahalla. Mikäli haluaa pelibisnekseen töihin, jostain on alettava. Haaveena on tietenkin päästä johonkin isoon pelitaloon graafikoksi, mutta paljon saa tapahtua ennen sen toteutumista. Keskustelemme Antin kanssa puolittain huumorimielessä silloin tällöin kaupallisen pelin tekemisestä, mutta konkreettisia suunnitelmia ei vielä ole. Lähinnä olemme pohdiskelleet mahdollisuutta tehdä pikkupelejä kannettaville koneille kuten GBA:lle, N-Gagelle tai kännyköihin. Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Pelien tekeminen on kivaa ja vielä kivempaa se olisi jos siitä saisi kunnolla leivänkin pöytään. Nyt keskitymme kuitenkin legendan henkiinherättämiseen. :)

Legendalla Teppo tarkoittaa Mine Bombersia, tarkemmin sanottuna sen jatko-osaa. Paineet ovat kovat, vaikka suurin osa nykypelaajista ei välttämättä ole edes kuullut pelistä.

– On mukavaa tietää että porukka tykkää peleistämme. Tuntuu hienolta lukea ylistäviä kommentteja niin vanhasta Mine Bombersista kuin tästä uudesta Pac Brothersistakin. Ymmärrämme yleisön MB2:een kohdistamat kovat odotukset, mutta emme ota suorituspaineita pelin sisällöstä, toteutuksesta, aikataulusta tai mistään muustakaan. Pelin valmistumiseen saattaa mennä useampi vuosi, mutta se on varmaa, että peli ei markkinoille tipu ennen kuin itse olemme siihen tyytyväisiä ja se on valmis.

Millainen Mine Bombers 2:sta sitten tulee? Skitso Productions ei halua rynnätä suin päin kaivoksiin, vaan miettii varusteensa tarkasti ennen lähtöä. Pelin sisältö on vasta suunnittelu- ja konseptiasteella, jonka pohjalta Teppo aloittaa graafisen ilmeen toteutuksen ja Antti raskaan koodausurakan. Poikien yhteistyö sujuu saumattomasti ja päätökset tehdään yhteisymmärryksessä. Todella radikaaleja muutoksia Mine Bombersin perusideaan – aarteiden keräykseen ja kaverin lahtaukseen – ei luultavasti tule, mutta pelikokemuksesta luvataan entistä parempi:

– Modernin ulkoisen kuorrutuksen lisäksi täysin puhtaalta pöydältä kasattava pelimoottori tulee mahdollistamaan paljon monipuolisemman ja joustavamman pelikokemuksen. Pyrimme kunnioittamaan alkuperäistä ideaa, joten tuliaseita ei tulla näkemään. Myös kloonit, liekinheittimet, kranaatit ja muut liian suoraviivaiset kamat tulevat luultavasti poistumaan uusien, mielikuvituksellisempien ja pelattavuutta paremmin palvelevien aseiden tieltä. Vanhojen aseiden toimintaa tullaan mahdollisuuksien rajoissa monipuolistamaan ja syventämään. Yritämme kannustaa pelaajia ajattelemaan ja suunnittelemaan strategioita suoraviivaisen mätön sijaan. Luonnollisesti alkuperäisestä Mine Bombersista tuttu karttaeditori on myös suunnitelmissa, mutta nettipelin kohtalo on vielä avoin.

Jäämme odottamaan vain ja ainoastaan parasta shareware-viihdettä.

— Joel Kinnunen