Uusimmat

SM-LIIGA 2001 – NHL 2001

05.03.2001 19:52 Jukka O. Kauppinen

Uusi lätkäkausi alkaa vauhdilla loppuviikosta, sillä NHL 2001-jääkiekkopelin SM-LIIGA 2001 –laajennus ilmestyy torstaina kahdeksas maaliskuuta. Mitä lätkämiehille ja naisille onkaan näinollen luvassa?

EA:n oman kertoman mukaan ”SM-Liiga 2001 on lisäosa PC:n NHL 2001 pelille ja sisältää useimmat toiminnot tästä pelistä. Se tarkoittaa sitä, että voit käyttää kaikkia SM-liigan joukkueita ja pelata kauden loppupelien kera tai luoda oman turnauksen Suomen ja Ruotsin joukkueiden kanssa. Voi myös lisätä kasvosi peliin ja heittäytyä heti kiihkeään Helsingin tai Tampereen mittelöön. Lisäksi peliä voi pelata kavereita vastaan verkkopelin ja Internetin kautta.”

Electronic Arts Nordicin SM-liigan ja Svenska Hockeyliganin kanssa tekemän sopimuksen ansiosta NHL 2001:n laajennuksessa on voitu käyttää sekä Suomen että Ruotsin jääkiekkoliigojen kaikkia joukkueita, pelaajia, nimiä, logoja ja tilastoja.

Pelaaja voi siis singota pelaamaan lätkää minkä tahansa suomalaisen joukkueen kapteenina, pyrkien kohti liigan kärkipaikkaa. Samassa laajennuksessa mukana tulevaa Ruotsin Elitserieniäkin voi pelata, vaikkapa ruotsin- tai englanninkielisenä, ja ruotsalaisjoukkueet voi imuroida kiekkoilemaan myös Suomen kaukaloille, kunnon Suomi-Ruotsi mestaruusottelun tyyliin.

SM-Liiga/Elitserien on ensimmäinen Pohjoismaissa PC:lle tehty lokalisointi, ja vastaavaa on tehty aiemmin vain Ruotsissa Megadrive-konsolien NHL-peleillä, viimeksi 1996. EA Nordic pitääkin tätä tärkeänä kokeena paikallistettujen tuotteiden kehityksessä. Tietystä koeluonteesta johtuen suomettumista ei ole kuitenkaan viety täysin loppuun. Vaikka esimerkiksi pelien säännöt ja erityisominaisuudet, jäähallit, väliselostukset, mainokset ja jopa taustahuudot vastaavat todellisuutta on juontajien kommentointi yhä englanninkielistä. Tämä siksi että suomenkielisen selostuksen luonti olisi ollut liian aikaavievää ja työlästä annetulla aikataululla. Jos peli löytää ostajansa on luvassa ehkä jatkoa, jolloin suomettuminen viedään astetta tai paria pidemmälle.

SM-LIIGA 2001:n viimeistelystä ja tarkkuudesta vastannut Sami Valkama, joka vietti pelin parissa kolme kuukautta Kanadan Vancouverissa, kertoi urakastaan. EA:n Yhdysvaltain osastolla tietämys Pohjoismaisesta jääkiekosta oli kuulemma heikohkoa, joten valvottavaa riitti. Nyt säännöt, kaukalon koot ja muut yksityiskohdat ovat kuitenkin kohdallaan ja suomalaistaminen sujui kokonaisuutena hyvin. Tosin yhdessä vaiheessa oli kuulemma hieman pähkäilemistä, kun amerikkalaiset selostajat yrittivät ääntää suomalaisten pelaajien nimiä suomalaismaisesti. Eihän siitä mitään tullut, joten pelissä selostajat lausuvat nimet normaalilla jenkkiaksentilla.

SM-LIIGA 2001 vaatii alkuperäisen NHL 2001-pelin. Sen voi ostaa joko erillisenä 150-200 markkaa maksavana lisälevynä tai sekä Liigan että NHL-pelin sisältävä erikoispainoksena. Pelin on valmistanut Electronic Arts. Lisätietoja NHL 2001:stä saat tästä.