Uusimmat

Soldier of Fortunen kuulumisia

15.12.1999 23:18 Jukka O. Kauppinen

Raven Softwaren suunnittelema Soldier of Fortune on Unreal Tournamentin ja Quake III Arenan ohella yksi vuodenvaihteen odotetuimpia räiskintäpelejä. Half-Lifen tapaan Soldier of Fortunessa on yritetty saada räiskintään hieman realistisempaa otetta, mutta ei kuitenkaan hauskuuden kustannuksella. Peli on myöskin nostattanut pienen kohun väkivaltaisuudellaan, ja sen kerrotaan olevan jopa vieläkin karumpi kokemus kuin viimekesäinen jengisodista kertonut Kingpin.

Kyselimme pelin suunnittelutiimissä mukana olevalta Kenn Hoekstralta mitä Soldier of Fortunelle kuuluu tänä päivänä.

eDome:Jokainen peli yrittää erottua jotenkin massasta. Mikä tekee Soldier of Fortunesta erityisen?

Kenn Hoekstra: Tavoitteenamme on tehdä Soldier of Fortunesta kaikkien aikojen paras 3D-räiskintäpeli. Haluamme tarjota pelaajille erinomaisen yksinpelin lisäksi myös mieleenpainuvia moninpeliominaisuuksia. Viimeaikaiset räiskinnät ovat yleensä olleet joko mielenkiintoisia vain moninpeleinä tai yksinpeleinä, mutta ei molempina.
Olemme Soldier of Fortunessa pyrkineet (ja onnistuneet) puhaltamaan uusia tuulia räiskintäpeli-genreen sijoittamalla pelin aitoihin nykypäivän ympäristöihin ja käyttämällä niissä todentuntuisia vihollisia. Tämän lisäksi peli tarjoaa laadukasta animaatiota sekä erinomaista ääntä, musiikkia ja ääninäyttelemistä, laajan viholliskaartin sekä ennennäkemättömän laajat kustomointimahdollisuudet.

eDome:Kuinka päädyitte kehittämään Soldier of Fortunen kaltaista militaristista räiskintää tehtyänne aikaisemmin pelkkiä fantasiapelejä? Alkoiko Hexenien ja Hereticien fantasia-aiheet yksinkertaisesti kyllästyttämään?

Kenn Hoekstra: Päätimme kokeilla vaihteeksi tehdä jotain muuta. Fantasiapelit ovat yhä lähellä Raven Softwaren sydäntä ja se perusta jolleka yrityksemme alunperin rakennettiin. Valitettavasti Ravenia on alettu kategorisoimaan pelkäksi fantasiapelifirmaksi, joten päätimme näyttää että osaamme tehdä muutakin. Haluamme mieluummin että meidät tunnetaan pelifirmana, eikä vain pelkkänä fantasiapelifirmana.

eDome:Entä kuinka päädyitte käyttämään Soldier of Fortune -lehden nimeä pelissänne?

Kenn Hoekstra: Sillä välin kun työstimme julkaisijallemme, Activisionille, näytösversiota sotilaallisesta toimintapelistä ja keskustelimme heidän kanssaan pelin sisällöstä, Soldier of Fortune -lehti tuli sattumalta puheeksi. Activision päätti hankkia nimen käytölle lisenssin ja siinä sitä sitten oltiin.

eDome:John F. Mullins on tarjonnut teille apuaan Soldier of Fortunen kehittämisessä. Kuka hän on, ja kuinka hän päätyi teille konsultiksi? Minkälainen vaikutus hänen työpanoksellaan on ollut pelille?

Kenn Hoekstra: John Mullins on entinen Yhdysvaltain armeijan upseeri, joka palveli 19 vuotta erikoisjoukoissa. Jäätyään eläkkeelle armeijasta, John ryhtyi sotilasalan konsultiksi, tarjoten tietämystään ympäri maailman, mm. juuri Soldier of Fortune lehdelle.
Soldier of Fortune lehden kautta John solmi kontakteja viihdeteollisuuteen. Kun aloimme etsimään pelillemme konsulttia, Activisionin kontaktit ottivat yhteyttä Mullinsin kontakteihin, ja lopun tiedättekin.
Lopulta sitten Mullins saapui Ravenin vieraaksi katsomaan peliämme ja keskustelemaan suunnittelutiimimme kanssa armeijaurastaan ja työstään sotilaskonsulttina. Nähtyään pelimme John kertoi omat näkemyksensä sen juonesta ja siinä olleista aseista ja ympäristöistä. Sittemmin olemme täällä Ravenilla olleet jatkuvassa yhteydessä häneen. Olemme keskustelleet hänen kanssa mm. siitä mihin suuntaan peliä tulisi kehittää, ja hän on myöskin vastaillut avuliaasti kaikkiin kysymyksiimme armeijasta, sen toiminnasta ja muusta sellaisesta. Hänen tietämyksensä on osoittautunut mittaamattoman arvokkaaksi pelin suunnittelussa.

Lisää John Mullinsista voi lukea osoitteesta http://www.ravensoft.com/mullins.shtml.

eDome:Mitä voit kertoa Soldier of Fortunen aseista? Perustuvatko ne kaikki oikeisiin, tosimaailman aseisiin, vai onko mukana myös jonkilaisia kokeellisia tai futuristisia aseita? Onko teillä pelin arsenaalissa jotakin henkilökohtaista suosikkiasetta?

Kenn Hoekstra: Useimmat pelin aseista ovat käytössä myös tosimaailmassa. Ainoa futuristinen ase on mikroaaltopulsseja ampuva kivääri, joka sekin on dokumentoitu lähitulevaisuuden aseita kuvaavissa sotilasmanuaaleissa. Itseasiassa mikroaaltoaseita on käytössä jo tänäkin päivänä, me vain olemme ottaneet vähän vapauksia niiden toteuttamisessa. Oma suosikkiaseeni on varmastikin kiikarikivääri.

eDome:Toimiiko Soldier of Fortune samalla ”osuma tappaa” periaatteella kuin esimerkiksi Rainbow Six?

Kenn Hoekstra: Riippuu siitä mihin vihollista ammutaan. Pelin osumantunnistusjärjestelmä mallintaa jokaiselle vastustajalle 26 erillistä ”gore zonea” (osumapaikkaa), jotka kaikki on mahdollista erikseen haavoittaa tai ampua irti. Osuma päähän tappaa vihollisen yleensä heti, mutta yksittäiset osumat muuhun vartaloon eivät yleensä ole kuolettavia. Vammojen vakavuuteen vaikuttaa tietysti myös käytetyn aseen läpäisyvoima. Soldier of Fortune on pelillisesti kuitenkin lähempänä Doomin adrenaliinipitoista räiskintää, kuin Rainbow Sixin taktikointia. Kertaosumasta kuoleminen ei oikein sovellu nopeatempoiseen räiskintään, ja viihdyttäväksihän tämäkin peli on vain tarkoitettu. Uskon kuitenkin että olemme saavuttaneet Soldier of Fortunessa varsin hyvän tasapainon aseiden tehokkuuksissa.

eDome:Niin, Soldier of Fortunesta on tulossa aika pirun väkivaltainen peli, eikö totta?

Kenn Hoekstra: Kyllä… peli on suunnattu aikuisille ja se tulee saamaan ESRB:n mature-ikärajamerkinnän (”K-18”).

eDome:Onko teillä missään vaiheessa ollut paineita lieventää pelissä olevaa väkivaltaa?

Kenn Hoekstra: Olemme alusta asti suunnitelleet pelin vain aikuiselle yleisölle, ja kantamaan asianmukaisia ikärajamerkintöjä. Koska peli on tarkoitettu aikuisille, ei meidän ole myöskään tarvinnut ryhtyä itsesensuuriin. Vanhemmat voivat toki tarpeentullen käyttää pelissä olevaa lukkotoimintoa, joka kytkee pelin lapsille sopimattoman sisällön pois päältä.

eDome:Eikös muuten pelin päähenkilön pitänyt alunperin olla ”paha”?

Kenn Hoekstra: Palkkasoturit tekevät töitä aina eniten maksavalle, joten he eivät oikeastaan tee eroa hyvän ja pahan välillä. Alunperin päähenkilöstä oltiin kyllä tekemässä hyvin välinpitämätöntä, kylmää ja sydämetöntä. Mutta kun lähdimme kehittämään pelin juonta eteenpäin, aloimme lisäämään pelihahmolle enemmän persoonallisuutta, joten hänestä ei sitten tullutkaan pelkkää ”Origami-miestä”. Muutoksella ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä ulkopuolisen painostuksen kanssa, pelihahmon luonne vain sattui kehittymään inhimillisemmäksi mitä pidemmälle suunnittelutyö eteni.

eDome:Vaikka Quake 2 julkaistiin kaksi vuotta sitten, sen enginen käyttö on yhä yleistä peleissä. Mistä se johtuu?

Kenn Hoekstra: id:n peleillä ja niiden käyttämille engineillä on valtava kannattajakunta, joka jaksaa muokata niitä aina uusille urille. Osasyy id:n pelien suosioon on juuri tässä muunneltavuudessa. Ja katsokaapa vain mitä ihmiset ovat saaneet aikaan muokkaamalla pelejä kuten Half-Lifea, SiNiä, Kingpiniä ja Heretic II:sta.
Quake 2 on mahtava engine, jolla on yhä paljon ajokilometrejä jäljellä. Juuri siksi minua kyllästyttää kuulla ihmisten puhuvan ”ikääntyvästä” tai ”vanhentuneesta” Quake 2 enginestä. Doominkin lähdekoodilla väännetään tänäpäivänä aivan uskomatonta jälkeä.

eDome:Viekö Soldier of Fortune enginensä sen äärirajoille, vai onko siitä vieläkin mahdollista saada enemmän irti?

Kenn Hoekstra: Raven on vienyt Quake 2:n enginen aivan uusiin ulottuvuuksiin, mutta kuten sanoin, siinä on yhä paljon ajokilometrejä jäljellä.

eDome:Mitkä ovat Soldier of Fortunen laitteistovaatimukset? Tukeeko se uusimpia teknologioita, kuten EAX/A3D-ääntä tai Transform & Lightingia?

Kenn Hoekstra: Pelin laitteistovaatimukset ovat:

  • Windows(r) 95, 98 tai NT 4.0 (service pack 5)
  • Pentium Pro 200 MHz
  • 3D-kortti (vähintään Voodoo1)
  • 64 MB muistia
  • 4x CD-ROM-asema
  • DirectX 7.0

Peli tukee EAX ja A3D-ääntä sekä myöskin Transform & Lightingia.

eDome:Mitä voit kertoa Soldier of Fortunen moninpelistä? Aiotaanko sen serveriohjelma portata Linuxille?

Kenn Hoekstra: Moninpeli tulee sisältämään Quake II:n tyylisen deathmatchin lisäksi useita muita pelityyppejä, kuten Assasinin ja Arsenalin. Assassinissa pelaajat ovat salamurhaajia, joiden tehtävänä on eliminoida yksi tietty pelaaja muiden joukosta. Mitä paremmin pelaaja pärjää, sitä useammalle muista pelaajista annetaan tämä salamurhaaja seuraavaksi kohteeksi. Arsenalissa idea taas on että pelaajat käyttävät kaikkia omistamiaan varusteita vastustajien eliminointiin. Pelaajilla on heti alussa valmiina useita eri aseita, mutta saadakseen pisteitä pelaajan on käytettävä jokaista niistä.
Assassinin ja Arsenalin lisäksi moninpeliin on suunnitteilla myös lipunryöstöä ja tiimi-deathmatchia. Tämän lisäksi moninpeli tulee olemaan täynnä erilaisia muokattavia piirteitä, joiden avulla pelaajat voivat luoda juuri sellaisia pelejä kuin haluavat.

Ja mitä Linux-porttiin tulee, niin kyllä, sellainenkin on suunnitteilla. Se tosin tullaan julkaisemaan erillisenä myyntiversiona.

eDome:Nyt kun peli on liki valmis, kuinka kauan joudumme vielä odottamaan että se tulee myyntiin? Aiotaanko pelistä julkaista demoa ennen myyntiintuloa?

Kenn Hoekstra: Pyrimme saamaan pelin myyntiin vuoden 2000 alussa, ja kyllä, demo aiotaan todellakin julkaista ennen sitä. Olemme parhaillaan viimeistelemässä demon sisältöä.

eDome:Ja lopuksi, mitä Raven aikoo tehdä Soldier of Fortunen jälkeen? Aiottekoo esimerkiksi jatkaa Heretic/Hexen -sarjaa?

Kenn Hoekstra: En oikein osaa sanoa mitä Raven tekee seuraavaksi. Keskustelemme parhaillaan Activisionin kanssa useista vaihtoehtoisista jatkosuunnitelmista, mutta mitään ei ole vielä päätetty. Tällä hetkellä olemme täydellisen keskittyneitä Soldier of Fortunen viimeistelyyn ja tekemään siitä niin hyvän kuin vain suinkin voimme. Sen jälkeen luulisin, että monet tiimistämme lähtevät ansaitulle lomalle ja/tai auttavat toisen pelimme, Voyager – Elite Forcen, suunnitteluporukkaa. Joka tapauksessa, heti kun tiedämme mitä aiomme tehdä, kerromme siitä myös muulle maailmalle.