Uusimmat

Sonyn PSP-käsikonsoli

15.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Käsikonsolimarkkinoita vuosikaudet suvereenisti hallinnut Nintendo joutuu jatkossa kohtaamaan useammankin tiukan kilpailijan. Alkuvuodesta Nokia paljasti haastavansa Game Boy Advancen valta-aseman loppuvuodesta julkaistavalla N-Gagellaan ja nyt leikkiin on ilmoittautunut mukaan myös Sony. Yhtiö aikoo lanseerata suositun Playstation-brändinsä kannettavien pelikoneiden markkinoille vuoden 2004 lopussa nimellä PSP:ksi ristityllä laitteella. On siis syytä katsastaa, mitä tulokas ensimmäisten tietojen mukaan pitää sisällään.

Lähtölakaus teknologiakilpaan

PSP:n perusta on uudenlainen, Universal Media Diskiksi (UMD) kutsuttu tallennusteknologia, joka mahdollistaa informaation tallentamisen pienille optisesti luettaville levyille. UMD-yksikkö on halkaisijaltaan vain 60 millimetrin kokoinen, mutta sille mahtuu noin 1,8 gigatavua dataa. Vertailun vuoksi Game Boy Advancen pelikasettien koko on 32 megatavua. Suuremman tallennuskapasitettin lisäksi UMD:n vahvuuksiin kuuluvat Sonyn mukaan nopeampi tuotantoprosessi ja halvemmat valmistuskustannukset. Nähtäväksi jää, miten uusi levyteknologia sopii kannettaviin peleihin, jotka altistuvat usein erilaisille kolhuille ja naarmuille.

Sony haastaa kilpailijansa muillakin osa-alueilla tekniseen kilpajuoksuun. PSP tulee nimittäin sisältämään laajakuva-mittasuhteilla varustetun TFT LCD -näytön, jonka tarkkuus on 480 x 272 pikseliä. GBA:n 240 x 160:n pikselin ja N-Gagen 176×208 pikselin näyttöihin verrattuna kokoero on siis huomattava. PSP tukee renderöityä 3D-grafiikkaa. Perinteisten polygonien lisäksi sen näyttö ymmärtää kaarevat pinnat mahdollistavaa NURBS-teknologiaa. MPEG4-koodauksen ansiosta laitteen videokuvan pitäisi vastata matalan datamäärän DVD-kuvaa.

PSP:n kyljestä tulee löytymään USB 2.0 -portti. Lisälaitteiden lisäksi se tulee mahdollistamaan käsikonsolin kytkemisen muihin koneisiin, kuten Playstation 2:een tai Memory Stickiin informaation siirtämistä varten. Luvassa voi siis olla Gamecube-Game Boy Advance -yhteensopivuuden kaltaisia ratkaisuita. Laitteen pelit kehitetään PC-pohjaisilla ohjelmistoilla, joita Sony aikoo ryhtyä jakelemaan pelinkehittäjille ensi syksynä. Tarkkaa informaatiota PSP:n tulevasta tarjonnasta ei siis ole vielä saatavilla.

Spekulaatio käynnistyköön

Sonyn Computer Entertainmentin pääjohtajan Ken Kutaragin mukaan uusi askel on yhtiölle hyvin luonteva. Playstationin ja Playstation 2:n varmistettua sille hallitsevan aseman konsolimarkkinoilla se hamuaa vastaavaa siivua myös kannettavien pelikoneiden puolelta. Kutaragi totesi, että Sony odottaa PSP:n nousevan Walkmanin kaltaiseksi hittituotteeksi kuluttajien keskuudessa. Miehen puheista päätellen yhtiö suunnittelee laitteen tarjoavan pelien lisäksi myös muita viihdemuotoja, mutta mitään yksityiskohtia tästä puolesta ei toistaiseksi ole paljastettu.

Tällä hetkellä monet PSP:een liittyvät yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa ja saatavilla oleva informaatiokin käsittää lähinnä lukuja. Vasta tarkemmat tekniset tiedot, hinnoittelu ja tulevien pelien luonne kertovat, kuinka varteenotettavan haasteen se Game Boy Advancelle ja N-Gagelle heittää. Playstation-brändi on kuitenkin nykyään niin kovassa kurssissa, että projektia ei missään tapauksessa kannata jättää huomiotta.

-Mikko Karvonen