Uusimmat

Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional -äänikortti testissä

28.04.2012 15:00 Miikka Lehtonen

Äänikortit olivat aikanaan jokaisen vähänkään vakavamman PC-pelurin elintärkeä lisävaruste. Sitähän ne ovat edelleen, mutta integroidut äänipiirit kehittyvät jatkuvasti ja sellaista vauhtia, että moni pohtii, tarvitaanko erikoisia äänikortteja enää lainkaan.

Itsekin kuuluin tähän porukkaan. Vanha äänikorttini kyrvähti jo vuosia sitten ja olen siitä lähtien pärjäillyt ongelmitta emolevylläni. Kun käteen lyötiin Creativen pränikkä Sound Blaster –kortti, ensimmäinen reaktio oli hämmennys: mitä minä tällä teen?

Ennen kuin kukaan innostuu raaputtamaan Kauppiselle vihaista postia, on toki olemassa tapauksia, joissa integroitu – ja vieläpä hyvin kallis – äänikortti on tarpeen. Muusikot tuskin jaksavat emolevynsä äänipiirillä kauaa sissittää. Mutta tämä on pelisaitti ja minä pelaaja, niinpä tarkastelen asioita pelaajan perspektiivistä.

Emolevyjen äänipiirit olivat pitkään kuin huono vitsi. Ne kuormittivat prosessoria aikana, jolloin prosessorissa ei ollut paljon ylimääräistä virtaa pelien jälkeen kuormitettavaksi. Niiden äänenlaatu oli mitä oli – yleensä siis täysin luokaton – ja liitännät puutteellisia. Ajurit raahautuivat kyydissä miten raahautuivat ja vuosia ensimmäinen kysymys pelin kaatumista valittelevalle pelaajalle oli, oliko tämän koneessa integroitu äänipiiri.

Mutta tämä oli silloin, nyt on nyt. Nykyään monista emolevyistä löytyy ihan kiinteä ja ”oikea” äänikortti, joka kuulostaa hyvältä, on varustettu hyvillä liitännöillä eikä edes kuormita prosessoria. Niinpä jälleen ensimmäinen kysymykseni Creativen mustan monoliitin edessä ei ollut niinkään sen laatu, vaan sen tarpeellisuus.

Tehossa löytyy

Creativen tuore äänikortti on ainakin melkoinen nimihirviö: Creative Labs Recon3D PCI Express Fatal1ty Professional Edition kuulostaa lähinnä joltain 1600-luvun espanjalaiselta kuninkaalliselta ainakin nimen pituudessa mitattuna, eikä kortti paljon häviä spekseissä tai ulkonäössä. Hillityn mustaan muovikoteloon pakattu PCI-kortti on väritykseltään tyylikkään ja asiallisen näköinen. ”Tyylikäs ja hillitty” eivät yleensä ole ammattipeluri Fatal1tyyn liitettäviä adjektiiveja, eivätkä toisaalta myöskään äänikortin valintakriteereitä, mutta jos koneen kyljessä nyt vaikka ikkuna sattuu olemaan niin näyttää korttikin hyvältä.

Jos näössä ja nimessä löytyy niin samaa voi sanoa myös spekseistä: äänikortin tehosta nimittäin vastaa neliydinprosessori! Yliampuvaa vaiko jopa markkinointiosasto kikkailua? No, ei ehkä kuitenkaan, sillä prosessorilla pyöritetään vakuuttavia ominaisuuksia. Mukana on kyseenalaisempaakin settiä, kuten THX TruStudio Pro, jonka avulla voi käsitellä kortista lähtevää ääntä monilla tavoilla.

Surround-emulaatio ja bassokorostus ovat vielä oikeita juttuja, mutta mukana on myös surkuhupaisaa huomiota kerännyt Crystalizer, joka laatikon takakannen mukaan taikoo esimerkiksi MP3-kappaleisiin sellaisia bittejä, jotka on niistä jo aikaa sitten hävitetty pakkauksen avulla. Taikakortti! No, oikeastihan se tietenkin korostaa spektrin ääripäitä, joten musiikki kuulostaa joko tavallista kirkkaammalta tai bassoisemmalta. Jotkut oletettavasti tykkäävät, minä en.

Tarjolla on toki myös monipuoliset ekvalisaattorit, joiden avulla ulostuloa voi säädellä kätevästi. Samaten surround-kanavien tasapaino ja muut perusjutut onnistuvat. Mutta niin ne tietenkin onnistuvat suunnilleen kaikilla muillakin äänikorteilla.

Kortin todellinen puhuttaja on niin sanottu Scout Mode. Sen kehutaan korostavan surround-ääniä niin voimakkaasti, että pelaaja kuulee takanaan hiippailevat vihollisen puukkomiehet helposti. Käytännössä efekti tuntuu toimivan niin, että se korostaa tiettyjä taajuusalueita pelaajan läheisyydessä, mikä toimii ymmärrettävästi vaihtelevasti.

On selvä, että kun tiettyjä taajuusalueita korostetaan, muita taas vaimennetaan. Itse testailin efektiä Battlefield 3:ssa (tietenkin!), Tribes 2:ssa sekä World of Warcraftissa, sillä sen mainostetaan nimenomaan olevan yksi hyötyvä peli. Efekti toimi parhaiten, mutta samalla myös huonoiten, Battlefield 3:ssa. Kyseessä kun todellakin on joko tai –tyylinen vaihtoehto.

Scout Mode päällä laukaukset, askeleet ja pelaajien puheet todellakin kuuluvat huomattavasti selvemmin kuin normaalisti, mutta samalla räjähdykset, ajoneuvojen jyrinä ja muut tunnelman kannalta oleelliset äänet vääristyvät ja vaimenevat minun makuuni liikaa. Ja World of Warcraftissa en huomannut mitään merkittävämpää etua: äänet kuulostavat taas oudoilta, mutta yhtä hyvin se roguen puukko selkäni edelleen löysi.

Kyseessä on siis vähintään mielenkiintoinen idea, ellei nyt suorastaan sellainen kuningasidea, jota ilman ei voi jatkossa pelailla. Rehellisesti on todettava, että kun olin testaillut sen verran, että kehtasin ominaisuudesta arvostelussa mainita, sammutin Scout Moden enkä sitä enää päälle laittanut. Mutta ehkä tässä on pelinavaus, jota voidaan jatkossa kehitellä ja hioa, jolloin tulevaisuudessa Scout Mode onkin oikea killer app?

Mutta onko siitä mitään hyötyä?

Tätä kirjoittaessani olen nyt käytellyt korttia reilun kuukauden ajan. Olen sinä aikana käyttänyt sitä vähän joka tavalla. Se on ollut kytkettynä tavallisen analogiliittimen kautta kuulokkeisiin ja pöytäkaiuttimiin, sekä analogisesti ja optisen ulostulon kautta vakiokäytössäni oleviin Edirolin MA-15D-monitoreihin. On todettava, että aluksi ja analogisesti olin korttiin suorastaan pettynyt. Ääni ei kuulostanut yhtään emolevyn ulostuloa paremmalta. Päinvastoin! Vähänkään ruuhkaisemmassa ääniympäristössä – kuten vaikka kaksi yhtä aikaa päällä olevaa YouTube-videota — kortti puskee ulostulon ihan tukkoon ja äänestä tulee puuroa, josta katoavat sekä korkeammat että matalammat taajuudet sekä roima osa volyymistä.

Kyseessä voi olla ajuritason ongelma, sillä kortista kyllä löytyy vääntöä. Tämän huomasin kun vaihdoin tilalle optisen ulostulon. Näin kuunneltuna ääni on laadukas ja puhdas. Vielä mukavammin se kortissa jylläävä neliydinprosessori jaksaa vääntää. Peleistä voi heittää äänikanavien määrän ja äänenlaadun kattoon ilman että ulostulo puuroutuu yhtään. Päälle vähän musiikkia ja samaan aikaan ulospäin lähtevä Mumble-keskustelu, täydellä laadulla tietty? Ei ongelmaa.  Kortti ei nikottele, äänen laatu ei kärsi eikä pätkimisiä esiinny.

Vaikka ei koskisi kortin ekvalisaattoriin tippaakaan, eron emolevyni äänipiiriin kyllä erottaa. Tuntuisi siltä, kuin Recon3D Fatal1tyn ääni olisi huomattavasti bassoisempi ja jymäkämpi kuin emolevyssäni. Kaiuttimista sai vääntää selvästi bassoa vähemmälle, ettei koko kämppä tärissyt rumpujen tai Giant Bombcastissa esiintyvän Brad Shoemakerin bassosoundien tahtiin. En valita.

Hyvältä siis kuulostaa, vääntöä löytyy ja ajuritkin ovat nyt ainakin monipuoliset. Onko kortti siis paikkansa arvoinen? No, se onkin sitten parempi kysymys. Kortilla kun on suositushintaa rempseät 149 euroa. Etsivä toki löytää vähän halvemmallakin, mutta halvaksi ostosta ei voi missään tapauksessa haukkua. Toisaalta jos hintalappu ei hirvitä, rahalle kyllä saa vastinetta. Hyvät liitännät ja kauttaaltaan laadukas jälki ovat hyviä käyntikortteja, mutta mitään niin ylivoimaisen ihmeellistä kortti ei mielestäni tarjoa, etteikö vähän laadukkaampi emolevyn äänipiiri – siis todellakin piiri, ei mikään AC97-codec-hirvitys – pystyisi peruskäytössä sen verran suunnilleen samaan, ettei ero ole todellakaan 149 euron hintainen. Mutta toisaalta (toisaalta toisaalta? Kolmannelta?) kun kortti nyt koneessa on, huomaan kyllä arvostavani sen olemassaoloa ja pitäväni sen taatusti kiinni jatkossakin. Joten kai sillä paikkansa on.

Creative Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional –äänikortti

Valmistaja: Creative

Hinta: n. 149 euroa

Kotisivu: Creative Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional

Miikka Lehtonen

Tekniset tiedot (valmistajan sivuilta)

Analogisten tulosignaalien 24-bittinen analogi-digitaalimuunnos jopa 96 kHz:n näytteenottotaajuudella

Digitaalisten äänilähteiden 24-bittinen digitaali-analogimuunnos jopa 96 kHz:n näytteenottotaajuudella analogisiin lähtöihin

16- ja 24-bittisen äänentallennuksen näytteenottotaajuudet: 8, 11,025, 16, 22,05, 24, 32, 44,1, 48 ja 96 kHz

Takapaneelin liitännät

Linjatulo / mikrofonitulo: jaettu 1/8 tuuman miniliitäntä

Kuulokkeet: 1 x 1/8 tuuman miniliitäntä

Kaiutinlähtö: 3 x 1/8 tuuman miniliitäntää

Optinen lähtö: TOSLINK

Optinen tulo: TOSLINK

Kaiuttimien tuki

Stereo / 2.1-kaiuttimet

5.1-kaiuttimet

Kuulokkeet

Väyläliitäntä

1 x PCI Express

 

Lue myös

3DS Circle Pad Pro – veivaa tattia tuplana

Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta

Borderlands 2 -ensikosketus – isompi, laajempi ja parempi

Logitech G930 – hurmaavan langattomat pelikuulokkeet

Mass Effect: Revelation on ihan luettavaa scifi-kioskikirjallisuutta

Nu, Pogodi! – neuvostoliittolaista videopelaamista

SteelSeries 6Gv2 – jämäkkä ja tarkka mekaaninen pelinäppis

SteelSeries Merc Stealth – FPS-pelaajien häivenäppis

uDraw GameTablet on susi lelun vaatteissa