Uusimmat

Sound Blaster Tactic 3D Sigma – Tukevat kuulokkeet pelaajille

09.02.2011 16:32 Juho Anttila

Tosissaan pelaavat kaipaavat nykyään grafiikan lisäksi myös laadukasta ääntä. Tunnelma nousee kattoon vasta tarpeeksi täyteläisen äänimaailman myötä. Tähän tarkoitukseen tarvitaan tavallista erikoistuneemmat kuulokkeet.

Tietokoneäänentoiston suuri nimi Creative lähestyy nyt äänimaailman haasteita kahdella uudella tuotteella. Nyt testiin saatu Sound Blaster Tactic 3D Sigma ja pikkuveljensä Alpha lupaavat kristallinkirkasta 3D-ääntä. Kokeilimme, löytyikö markkinointipuheille katetta.

Sound Blasterin kunniakasta brandia kantava tuote pullistelee egoaan talon tavan mukaan hienolta kuulostavilla termeillä. Äänentoiston kirkkaudesta vastaavat 50 millimetrin neodyymiyksiköt, tilavaikutelman takana rehkii THX TruStudio Pro Surround -teknologia. Puheääntään puolestaan muokataan VoiceFX-teknologialla.

Simppeliä tyylikkyyttä

Ulkonäöltään laite on hillityn tyylikäs ilman näyttävää pröystäilyä. Ilman läpinäkyvän muovin taakse piilotettua SoundBlaster-logoa vaikutelma olisi jopa persoonaton. Luurien lisäksi paketista löytyy myös USB-sovitin ja irrotettava mikrofoni.

Kaapeli on malliltaan litteä. Pituutta piuhalla riittää noin 180 senttiä, USB-sovitin nostaa mitan pyöreään kahteen metriin. Kaapelin katkaiseva, äänenvoimakkuuden säätämiseen tarkoitettu kytkin löytyy sopivalta etäisyydeltä ja sen saa myös tarvittaessa ripustettua vaikkapa puseron kaulukseen. Liittyminen äänen lähteeseen käy joko 3,5 millimetrin miniliitinten tai jo mainitun USB-sovittimen avulla. Jälkimmäinen on myös edellytys kaikista tilaääniherkuista nauttimiselle.

Kädessä pideltynä kuulokkeet tuntuvat jopa hämmentävän huterilta ja muovisilta. Epäilystä laitteen kestävyydestä ei voi välttää. Käytössä tuntuma on sen sijaan yllättävänkin tukeva. Säätövaraa on mukavasti, tosin päälakea vasten lepäävä tekonahkainen pehmuste ei riittänyt täysin eliminoimaan ikävää painon tunnetta. Kyse lienee kuitenkin tottumiskysymyksestä.

Kupit ovat suhteellisen kapeat, mutta niiden kohdalla yhtä lailla tekonahkainen pehmuste toimii hyvin. Kupit mahtuvat kääntymään horisontaalisesti 90 asteen verran, mikä riittää hyvin vähän erikoisemmankin pään muodon omaaville. Lopputuloksena luurit istuvat päässä tukevasti. Laite ei onneksi ole myöskään järin painava, mikä on hyvä asia pidempien pelisessioiden varalta.

Taipuisan varren päässä oleva mikrofoni liitetään vasempaan kuppiin 3.5 millimetrin liittimellä. Ratkaisu ei ehkä ole paras mahdollinen, koska liitin löystyy väistämättä käytössä. Todennäköisesti mikrofoni liitetään laitteeseen tasan kerran ja jätetään sen jälkeen paikoilleen. Esimerkiksi päälaelle piiloon käännettävä malli toimisi huomattavasti paremmin.

Vain pelikäyttöön

Jos etsii itselleen monikäyttöisiä kuulokkeita, on Tactic 3D väärä valinta. Laitteen kyky toistaa musiikkia oli nimittäin melkoinen pettymys. Etenkin bassotoisto tuntuu ikävän vaisulta eikä erottelevuuskaan pääse edes lähelle markkinoiden parhaimmistoa. Edes mukana tulevan konfigurointisovelluksen kanssa puljaaminen ei riittänyt parantamaan tilannetta.

Heikohko musiikkitoisto oli omiaan herättämään ikäviä epäilyksiä laitteen käyttökelpoisuudesta. Onneksi Creative on selvästi panostanut nimenomaan pelikäyttöön. Kun ruudulla pyörii sopivasti tilavaikutelmaa hyödyntävä peli, murisee korvilla myös aivan eri lajin peto.

Pelikäytössä laitteen luoma tilavaikutelma on mitä mainioin eikä erottelevuudessakaan ole valittamisen aihetta. Päin vastoin, ero verrattuna normaalisti käytössäni olevaan, toki suhteellisen ankeaan, kaiutinjärjestelmään oli melkoinen. Erilainen käyttötapa vaatii erilaisia lähestymistapoja ja Tactic 3D:n kohdalla kaikki valinnat on tehty pelaamisen hyväksi.

Toinen iloinen yllätys on mikrofonin korkea taso. Ääni siirtyy kirkkaasti ja ilman ylimääräisiä suhinoita. Tätä kautta laite sopii erinomaisesti myös kommunikointiin muiden pelaajien kesken moninpelien pyörteissä.

Oman äänensä muokkaaminen VoiceFX-toiminnolla vaikkapa örkin murinaksi naurattaa kerran pari, mutta ominaisuudelle on vaikea keksiä sen kummempaa käyttöä. Ehkäpä äänenmurroksesta kärsivän murrosikäisen ego pullistuu, kun ääni ei kuulosta heliumilla pumpatulta.

Netistä ladattava konfigurointisovellus on muutenkin hieman vaisu. Erilaisten säätöjen vaikutus äänenlaatuun jää vähäiseksi. Mainostettu mahdollisuus käyttää esimerkiksi Fatal1tyn kaltaisten huippupelaajien ääniprofiileja maistuu markkinointikikalta. Aitoa hyötyä siitä tuskin on kenellekään.

Hieman alle 70 euron hintaiset luurit eivät sovi kaikille. Etenkin monipuolisempaan käyttöön tarkoitettuja kuulokkeita etsivien kannattaa kääntää katseensa toisaalle Tactic 3D:n kehnon musiikkitoiston vuoksi. Pelikäytössä suoritus on kuitenkin sen verran topakampi, että laite nousee hintaluokassaan kokeilemisen arvoiseksi valinnaksi.

40 mm elementit ja muovisen pääsangan sisältävä Sound Blaster Tactic 3D Alpha -kuulokkeen ovh on 59 euroa. Kalliimman Sigman kaiutinelementit ovat 50 millimetriset ja pääpanta on terästä.

 

Sound Blaster Tactic 3D Sigma

Valmistaja: Creative

Hinta: ovh 89 euroa, käytännössä 60-75 euroa

Lisätietoja:http://www.creative.com/soundblaster/tactic3d/sigma/

Juho Anttila

 

Tekniset tiedot:

  • Kuulokkeet: 50 mm neodyymimagneettikuulokkeet
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
  • Impedanssi: 32 ohmia
  • Herkkyys: 102dB/mW
  • Liitännät: 3.5mm/USB2.0
  • Mikrofonin taajuusvaste: 80 Hz – 14 kHz
  • Mikrofonin impedanssi: < 2.2k ohmia
  • Mikrofonin herkkyys: 41dBV/Pa

Lue myös

Death Star -planetaario loitsii Tähtien sodan tähtitaivaan vaikka vaatekomeroon

FragFX Shark – PlayStation-pelihiiren paluu

Nintendo 3DS – ensikosketuksessa kolmiulotteinen taskukonsoli

Nintendo 3DS – videoreportaasi 3DS-konsolin Euroopan julkistustapahtumasta

Paddytek Vibe -kaiutin tekee pahvilaatikostakin rock-klubin

SteelSeries Shift – mukautuva näppäimistö tosipelaajille